Ciulama de pui cu ciuperci, la ceas aniversar

Autor:

Ce aniverseaza ciulamaua? Ziua nationala (si chiar si internationala) a ciulamalei. Am pus la cale sarbatoarea ciulamalei impreuna cu o mana de bloggeri inimosi, de nisa culinara, si ce zi ar fi fost mai potrivita, pentru un atat de fericit prilej, decat onomastica lui Mitica, personaj neaos romanesc, la fel ca si ciulamaua noastra nationala. Desi, cu tot regretul, aici ar fi loc de o discutie mai ampla, ciulamaua, la fel ca majoritatea preparatelor considerate traditional romanesti, nu sufera nici ea de pacatul unei prea mari originalitati. Preparate quasi-identice exista pe lista de bucate a multor bucatarii europene, din care cel mai cunoscut si a carui denumire suna cel mai bine la urechea meseanului ar fi cel frantuzesc: asa numita „blanquette”, nimic altceva decat „ciulama” pe limba lui Voltaire. Intorcandu-ne la ciulamaua noastra nationala, trebuie sa recunoastem ca a cam cazut in dizgratie: ingrediente banale, ieftine, aspect dezordonat in farfurie, ingrosala cu faina… eheee, dac-ar fi chemat-o pe ciulama „blanquette” si daca blamatul nostru rantas s-ar fi numit el „bechamel„, sunt sigura ca ciulamaua n-ar mai fi fost ea considerata o pata rusinoasa pe obrazul oricum nu prea neted al gastronomiei romanesti. Ei bine, ca un blogger culinar constient de menirea lui, mi-am propus sa „reinterpretez” reteta de ciulama, chiar de ziua ei, asa incat, ca o veritabila cenusareasa, ciulamaua mea isi etaleaza noua fata pe farfurie. :)

ciulama de pui cu ciuperci 1

Inainte de a trece la timpi de preparare, numarul portiilor si lista ingredientelor, fiind un moment atat de special, parca-mi vine si mie sa mai scriu vreo doua, trei randuri, care sa tina loc de discurs cu paharul in mana :). Asadar, ciulamaua asta m-a facut sa ma intreb de ce mi-am facut eu un blog culinar. Categoric, nu ca sa devin celebra, aveam deja o cariera care atunci si acum imi ofera mai multa celebritate decat imi doresc. Nu ca sa imi consolidez ego-ul, doar rareori scriu despre mine, despre intamplari din viata mea si nici fotografii cu propria persoana nu public pe blog, decat cu foarte mare temei. Si-atunci? Pai, uite, am simtit eu ca am ceva de oferit. Nici prin gand nu mi-a trecut in urma cu patru ani si jumatate, cand am lansat blogul, ca va fi una dintre cele mai de succes „intreprinderi” in care m-am implicat; pe atunci, de fapt, nici nu stiam care e unitatea de masura a succesului unui blog, nu auzisem nici de trafic nici de page rank si credeam ca singurul etalon al succesului sunt mesajele oamenilor multumiti, atunci cand reteta oferita cu tot dragul si cu toata stiinta pe care o detineam, le-a reusit si lor, uneori chiar mai bine decat mie insami.

Scopul nu mi-a fost sa declansez o revolutie, dar m-am gandit ca blogul meu, fara indoiala, reuseste sa fie educativ, prin faptul ca am incercat si continui sa incerc sa le sadesc in suflet cititorilor mei pasiunea pentru coptul painii, pentru facerea pastelor, placintelor, dulceturilor si a altor preparate despre care multi dintre ei nici nu se gandeau ca se pot face in casa, intr-un cuvant, dragostea pentru tot firescul si toata naturaletea de care eu am avut parte in copilaria mea si la a carei disparitie asistam. Primesc mesaje de la oameni care-mi spun ca au avut mult de invatat de la mine, insa probabil ca eu am invatat cel mai mult in acesti patru ani si jumatate. Daca tonul si stilul articolelor publicate pe blog la inceputuri a ramas aproape neschimbat, fotografiile si bucatele din farfurii s-au schimbat mult si, dupa parerea mea, in bine.

Mi-am numit blogul „retete ca la mama” nu pentru a sugera cititorilor mei ca aici vor gasi mancaruri exact cum le-au mancat la mama lor acasa, n-am cum sa-mi imaginez ce-a gustat fiecare acasa, in copilarie. Asadar, pe acest blog culinar veti gasi retete si sfaturi de la o persoana care este mama, femeia, stapana bucatariei din casa ei, a „cuinii”, asa cum o numesc banatenii (inca mai sunt intrebata daca ma cheama Cuina, rad de fiecare data cu aceeasi pofta). Blogul meu isi propune sa ofere idei si retete explicate in amanunt, incat numai daca ai doua maini stangi nu-ti reusesc, pentru toti cei care vor sa-si copleseasca familiile cu dragoste si rasfat. De cele mai multe ori, retetele pe care le veti gasi aici nu sunt identice cu cele de la „mama acasa”, dar vreau sa cred ca sunt mai bune, mai corect preparate, mai frumos prezentate. Nu-i niciun bai in faptul ca veti gati mai bine ca mama, eu m-as bucura ca fiica mea sa gateasca mai bine decat mine intr-o zi :). Asa e si cu reteta de ciulama de pui cu ciuperci pe care v-o propun azi. Da, am terminat discursul, puteti sa va serviti :).

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciulama De Pui Cu Ciuperci:

  • 1/2 de pui mare
  • zarzavat pentru supa: 1 ceapa mare, 1 morcov, 1 bucata de telina cat 1 ou mic, 1 radacina de patrunjel
  • 1 ceapa salota mica
  • 500 de grame de ciuperci proaspete
  • 25 de grame de unt
  • 1 lingura de ulei
  • 1 lingura de faina (20 de grame)
  • 150 ml. lapte
  • 2 linguri parmezan ras
  • 100 de grame de smantana pentru gatit
  • 1 lingura rasa de amidon de porumb
  • 4 cartofi
  • 1 morcov mare
  • verdeata dupa gust (eu am folosit ceapa verde si patrunjel)
  • sare si piper

Preparare Ciulama De Pui Cu Ciuperci:

Am facut reteta dintr-o jumatate de pui, si nu dintr-un pui intreg, pentru ca am dorit sa pregatesc strict 4 portii. Daca aveti un pui micut, merge sa-l folositi pe acela, vor rezulta de la 4 pana la 6 portii.

1. Puiul se dezoseaza complet, asa incat sa ramana carnea si pielea intr-o singura bucata iar oasele deoparte. Procedeul l-am descris in detaliu in repetate ori, aici aveti si un video (click pe link iar pentru a vedea imaginile mai mari click pe imagine). Se sareaza si se pipereaza carnea de pui dezosata si se da la frigider pentru 1 ora – 1 ora jumatate.

ciulama de pui cu ciuperci preparare 1

2. Intre timp, din oasele de pui (daca aveti si alte bucati de pui pentru supa se pot adauga si acelea) si tot zarzavatul de supa curatat si spalat se pregateste o supa consistenta, va fi nevoie de 1,5 – 2 litri de supa la final. Supa se fierbe pe foc mic, adaugand sare de la inceput, si se spumeaza deseori, pentru a nu se tulbura.

3. Ciupercile trebuie sa fie bine curatate cu o perie moale si cu servete de bucatarie, ca sa nu contina urme de pamant. Nu este indicat sa se spele ciupercile, pentru ca isi vor schimba gustul si textura, absorbind foarte multa apa, de aceea este important sa se curete cu multa atentie.

4. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se adauga untul. Dupa ce untul s-a topit, se adauga salota fin tocata si 1 praf de sare. Cand salota devine translucida se adauga jumatate din ciuperci, taiate lamele (poza 1).

5. Dupa ce ciupercile se inmoaie, se presara faina, se amesteca bine si se adauga treptat laptele, amestecand continuu, pana la obtinerea unui sos consistent (poza 2).

6. Sosul se fierbe pana scade bine, trebuie sa fie mai gros decat un sos pe care l-ati servi in mod obisnuit langa o mancare (poza 3).

7. Se trage tigaia de pe foc si se adauga parmezanul ras in sosul fierbinte (poza 4).

8. Se potriveste gustul de sarat si piperat s se adauga verdeata dupa gust (cam 1 lingura de patrunjel verde tocat).

ciulama de pui cu ciuperci preparare 2

9. Pana ce sosul se raceste, se strecoara supa, se curata cartofii si morcovul si se taie in bucati potrivite. Se pun intr-o craticioara cartofii, bucatile de morcov si ciupercile ramase si se acopera cu supa. Legumele trebuie in supa, sa fiarba foarte lent, la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 70-80 de grade, astfel se va obtine o textura minunata si frageda si nicio bucatica nu se va terciui.

ciulama de pui cu ciuperci preparare 5

10. Sosul de ciuperci se aseaza pe carne apoi carnea se ruleaza cu pielea in afara, cat de strans posibil, si se leaga bine cu ata de bucatarie, insistand asupra capetelor.

ciulama de pui cu ciuperci preparare - 4

11. Se aseaza ruloul obtinut intr-o cratita potrivita ca marime si se acopera cu supa. Daca supa nu e suficienta, se completeaza cu putina apa. Se va gati rulada in supa, fierband-o lent, fara clocot, la temperatura de 60-70 de grade, timp de 2 ore – 2 ore si jumatate, pana cand o scobitoare strapunge carnea cu multa usurinta. E important sa nu fiarba in clocote, atat pentru textura, pentru ca va fi mult mai frageda, cat si ca sa nu iasa umplutura din rulada.

12. Cand legumele sunt fragede, se scot din supa si se pastreaza la cald. Se fierbe in continuare supa in care au fiert legumele pana cand se reduce la 100-150 de ml. Se omogenizeaza smantana lichida pentru gatit cu amidonul si se adauga peste supa fierbinte. Se amesteca bine, aducand sosul la clocot si se fierbe cateva minute, pana se leaga frumos si are consistenta, fara a fi gros. Se potriveste gustul sosului cu sare si piper si se pastreaza la cald.

ciulama de pui cu ciuperci, preparare sos

13. Cand carnea s-a patruns, se scoate din supa in care a fiert si se aseaza pe o planseta, sa se raceasca putin. Deindata ce se poate atinge, se indeparteaza toate atele, se taie capetele, indreptand rulada, apoi se imparte in 4 bucati egale.

ciulama de pui cu ciuperci preparare 3

14. Pentru asamblare, se toarna sos in farfurie (preferabil ar fi sa fie calda farfuria), atat cat sa-i acopere fundul, la mijloc asezandu-se cate o bucata de carne.

ciulama de pui cu ciuperci asamblare

Se adauga legumele calde de jur imprejurul ruladei si se stropesc cu sos, apoi se orneaza dupa gust si inspiratie cu verdeata, aschii subtiri de morcov etc.

ciulama de pui cu ciuperci 2

Asta este povestea pe care am nascocit-o eu, despre modesta ciulama pe care am gatit-o in haine noi si-apoi am avut indrazneala s-o prezint prea-cinstitelor dumneavoastra obraze ca pe-o mladita de os domnesc. Va doresc pofta buna, pentru ca gustul chiar e cel de la mama de-acasa, chiar daca aspectul e reinventat. Iar daca ciulamaua mea nu va fi pe placul domniilor voastre, va invit sa vizitati blogurile confratilor care au particpat la acest proiect, nu se poate ca dintre atatea ciulamale sa nu gatiti una sa va incante:

P.S. La multi ani, Mitica!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. a zis

    Uite ca dupa ce am vazut reteta asta, poftesc la ciulama! Cred ca sunt ani buni de cand n-am mai mancat, dar acum, stiu ca in curand o voi prepara. Minunata interpretarea ta. Fotografiile sunt impecabile si tare-mi place cum le spui tu asa cu suflet, Laura. <3

    • lauralaurentiu a zis

      Diana, iti multumesc pentru vizita si comentariu. :) Ma bucur mult ca iti place ciulamaua mea „reinterpretata”. Te mai astept cu drag.

      2013/10/30 Disqus

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc mult. Am vrut sa demonstrez ca si cel mai blamat si modest fel de mancare poate deveni placut ochiului si preparat intr-un fel care sa-l puna in valoare, daca pui un pic de suflet si de imaginatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *