Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate

Autor:

Cotletul de miel in crusta de ierburi aromate, o alternativa la clasica friptura de Paste

De Paste, consumul de carne de miel tine de traditie si mai mult, e un fel de mancare ritual, cu o simbolistica legata de jertfa celui inocent in folosul omenirii. O bucatica fageda de carne de miel, alaturi de un vin rosu, de ouale vopsite si de pasca nu ar trebui sa lipseasca de pe masa nimanui, la ceas de atat de mare sarbatoare.

Eu vreau sa va propun azi o alternativa la clasica friptura de miel de Paste: cotlet de miel in crusta de ierburi aromate. Cotletul de miel este una dintre cele mai fine bucatele de carne posibile. Rozaliu, delicat si fiind deja incredibil de moale, e indicat sa nu se gateasca cotletul de miel in exces, asa incat textura sa atat de fina sa nu fie afectata.

Daca aveti norocul sa dati peste o bucata de carne de o calitate foarte buna… succesul este garantat. Eu am folosit un cotlet de miel din Noua Zeelanda, insa in ultimii ani multi dintre crescatorii romani au inceput sa se orienteze la randul lor catre rasele de ovine de carne, care au un gust mult mai fin, o textura mai placuta a carnii si o eficienta economica mai buna decat rasele autohtone.

Trecand peste aceste discutii care doar tangential au legatura cu preparatul, mai am sa va spun doar ca nu aprob risipa nici macar de marile sarbatori, asa incat voi prefera intotdeauna un fel principal de foarte buna calitate, pregatit din ceva peste 1 kilogram de carne de miel, care poate sa sature sase persoane, decat o jumatate de miel la tava pentru acelasi numar de meseni. In plus, chiar daca pretul de achizitie pe kilogram este mai ridicat in cazul cotletului decat al carcasei de miel, pana la urma, faceti o mare economie.

cotlet de miel in crusta de ierburi aromate-1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate:

  • 1-1,5 kg. cotlet de berbecut gata transat (frenched rack of lamb)
  • 2 linguri de ulei de masline
  • ½ de legatura de patrunjel verde
  • 2 catei de usturoi
  • 3 ramuri de rozmarin
  • ½ de legatura de menta
  • 2-3 linguri de pesmet
  • 2-3 linguri de parmezan razuit fin
  • sare si piper
  • 1-2 lingurite de mustar dijon
  • sosul: 75. ml vin rosu sec de buna calitate, 20 de grame de unt, 1 lingurita mustar dijon, 1 lingura pasta de rosii, 1 catel de usturoi, 1 ceapa salota (sau o felie de ceapa obisnuita), 60 de ml. de supa de pui, 2 linguri de sos worcester, sare si piper dupa gust
  • piure de mazare: 400 de grame de mazare verde boabe, 2 fire de ceapa verde, 20 de grame de unt, 2 linguri de frunze de menta proaspata tocate, 3-4 linguri de smantana pentru gatit, sare si piper
  • piure de pastarnac: 400 de grame de pastarnac, 1 ceapa mica sau partea alba de la 2 cepe verzi, sare, piper, 20 de grame de unt, 3-4 linguri de smantana pentru gatit

Preparare Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate:

Primul pas: condimentez cotletul de miel cu sare grunjoasa, piper proaspat macinat si cateva frunze de rozmarin tocat. In cazul in care nu ati cumparat cotletul de miel transat asa cum se vede in imaginea de mai jos, cereti macelarului sa vi-l aranjeze sau… cu putina indemanare, va puteti descurca si singuri.

cotlet de miel condimentat

Las carnita condimentata deoparte pret de 20-30 de minute, timp suficient sa patrunda condimentele in carne si sa ma ocup de cele doua piure-uri diferite cu care mi-am propus sa acompaniez carnea.

Despre prepararea piure-ului de pastarnac am povestit detaliat la o alta reteta (click pe link pentru detalii), asa incat nu voi insista asupra prepararii lui, in schimb voi detalia prepararea piure-ului de mazare.
1. Mazarea verde se pune la fiert impreuna cu ceapa verde taiata in bucati in apa sarata (poza 1).
2. Se fierbe mazarea exact atat cat e nevoie sa se fragezeasca, niciun minut in plus, altfel si-ar pierde culoarea.
3. Mazarea se strecoara prin sita si se limpezeste scurt sub jet de apa rece foarte rece. Se pune apoi intr-o craticioara si se paseaza cu blenderul de mana (poza 2).
4. Dupa ce mazarea si ceapa s-au transformat in piure, se dau printr-o sita, asa incat toate pielitele sa fie retinute de aceasta (poza 3).
5. Piure-ul mult mai fin obtinut se pune inapoi in craticioara, se adauga untul si menta (poza 4).
6.Se adauga smantana lingura cu lingura, pana la obtinerea unui piure cu o textura fina, potrivit de gros (poza 5). Se condimenteaza cu sare si piper si se pastreaza la cald.

preparare piure de mazare

Ce e de retinut este faptul ca friptura din cotlet de miel se poate servi si cu alte garnituri decat cele recomandate de mine (care, insa, se potrivesc perfect). Merge un piure simplu de cartofi, un ratatouille sau legume la gratar sau la abur.

Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.

Se incinge bine o tigaie pe foc, se adauga 1 lingura de  ulei de masline si se pune cotletul de miel in tigaie, rumenindu-se pe toate partile timp de cate 2-3 minute. Aceasta faza este foarte importanta, rumenirea carnii la temperatura mare va ajuta la “sigilarea” sucurilor in interior si nu va permite fripturii sa se usuce in cuptor.

Cotletul bine rumenit se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius timp de 7-8 minute pentru un nivel de gatire mai in sange (recomandat gurmanzilor care apreciaza maximum de gust, suculenta si textura) , respectiv 10-15 minute pentru cei care doresc carnea mai bine facuta.

preparare cotlet de miel1

Intre timp, se pregateste crusta de verdeturi, dand la blender 2 catei de usturoi, frunzulitele de rozmarin tocate, frunzele de menta desprinse de pe tulpini si tocate mare, patrunjelul  verde tocat, pesmetul si parmezanul. Dupa ce toate s-au maruntit si au un aspect omogen, se adauga 1 lingura de ulei de masline, doar cat sa le lege.

crusta de ierburi aromate

Dupa trecerea timpului de gatire la cuptor, cotletul de miel se scoate, se unge cu mustar pe toata suprafata carnii si se imbraca in crusta de ierburi aromate, presand bine ca sa adere perfect crusta pe carne.

preparare cotlet de miel 2

Se da din nou la cuptor pentru 4 minute, doar cat sa se intareasca crusta, apoi se scoate si se lasa deoparte timp de 8-10 minute inainte de a-l taia.

Un sfat pentru a prepara friptura exact dupa gustul vostru: fiecarui nivel de gatire ii corespunde o anumita temperatura interna a carnii, asa incat daca aveti un termometru cu citire instantanee pentru carne, retineti ca pentru un miel in sange temperatura interna trebuie sa fie de 52 de grade Celsius, pentru un miel medium-rare (carnea e fierbinte in interior, dar inca roza, iar sange nu se scurge deloc – asa cum a fost al meu) termometrul trebuie sa arate 60 de grade Celsius iar pentru un miel bine facut temperatura interna trebuie sa fie 71-75 de grade, mai mult de atat nu este deloc recomandat, ba chiar e un sacrilegiu. Atentie, sonda termometrului trebuie introdusa in mijlocul carnii, fara a atinge osul.

cotlet de miel in crusta de ierburi aromate 3

In timp ce friptura se odihneste, se pregateste sosul astfel: se scurge toata grasimea din tigaia in care s-a rumenit mielul, se adauga vinul rosu, supa de pui, sosul worcester, catelul de usturoi, ceapa, mustarul dijon si 1 lingura de pasta de rosii. Se fierbe totul in clocot mare pana se reduce la jumatate apoi se indeparteaza usturoiul si ceapa iar sosul se trece prin sita. Se adauga untul si se potriveste gustul de sare si piper.

Cotletul de miel feliat se aranjeaza pe farfurii de preferinta calde (2, maximum 3 bucati per portie sunt arhisuficiente), se adauga sosul si garniturile si mancarea este gata de servit.

cotlet miel in crusta de ierburi aromate 2

Sper ca reteta sa fie pe placul vostru, pe mine si familia mea ne-a incantat, iar faptul ca modalitatea de pregatire a carnii este inspirata de Gordon Ramsay poate ca va fi pentru multi dintre voi o recomandare in plus.

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

22 Comentarii la "Cotlet de miel in crusta de ierburi aromate"


Vizitator
Mihaela
20 martie, 2016

L-am pregatit anul trecut de Paste. Un succes enorm(era prima data cand gateam miel). Anul acesta am comandat deja la macelar un carrè intreg. Multumesc Laura.

Vizitator
4 aprilie, 2016

Super fain! As vrea sa am si eu un macelar la care sa pot comanda, dar din pacate la noi e greu de gasit. Sa va fie de bine!

Vizitator
6 aprilie, 2015

am sa o incerc in mod sigur.

Vizitator
6 aprilie, 2015

am sa o incerc in mod sigur.

Vizitator

O reteta perfecta pentru Paste! Paste fericit va doresc!

Vizitator

O reteta perfecta pentru Paste! Paste fericit va doresc!