Dovlecei crocanti la cuptor

Autor:

Datorita retetei de mai jos aceasta leguma (sau fruct, ce-o fi) – dovlecelul – pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele. Dupa budinca de dovlecei, astia m-au convins definitiv (specific ca pentru aceasta reteta am compilat si combinat plus touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea „baked zucchini” – cum ar fi aceasta sau aceasta). Astia sunt ai mei dovlecei crocanti la cuptor:

Dovlecei crocanti la cuptorIngrediente:

  • dovlecei – dupa posibilitati, eu am avut trei nu prea mari, maximum un kilogram sa fi avut impreuna
  • 250 ml de iaurt
  • 50 ml ulei de masline
  • pesmet
  • 50 de grame de branza telemea mai uscata
  • sare

Preparare:

Astia sunt protagonistii:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 1

Evident, se curata de coaja, apoi se taie in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute.

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 2

Intre timp, se amesteca pesmetul (destul, sa ajunga, eu am folosit pesmet din paine integrala, facut in casa, din juma’ de pita de 750 de grame) cu telemeaua rasa fin:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 3

Specific ca am vazut in celelalte variante de preparare tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii, unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan.

Se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 4

Dupa ce dovlecii au asudat bine (sarea extrage apa din ei) se zvanta cu hartie absorbanta si se plonjeaza, cate trei bastoane odata, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 5

Se introduc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc):

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 6Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 7

Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu sos tzatziki si o paine proaspata, cu rosioare:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 8

Sunt crocanti si foarte, foarte gustosi.

Print Friendly

Lasa un comentariu

32 Comentarii la "Dovlecei crocanti la cuptor"


Vizitator
Monica
2 iulie, 2015

Buna reteta, dar nu inteleg de ce ii decojesti, dovleceii fiind foarte tineri

Vizitator
marculescu constantina
25 iunie, 2015

Am probat aceasta varianta de dovlecei si au iesit foarte gustosi .Din nou o reteta simpla dar care merita incercata si sunt sigura ca o sa va surprinda .Multumim Laura !

Vizitator
9 iulie, 2012

acum am sa incerc si eu , dar in schimb pot folosi ou in schimb ?

Vizitator
lauralaurentiu
9 iulie, 2012

Dar de ce sa folosesti ou? Tocmai asta e schepsisul retetei, ca sunt fara oua deci mult mai usori pe caldura asta.

Vizitator
Poliana
18 iulie, 2011

As vrea sa ii fac si eu pentru o masa festiva. Ma intereseaza insa daca ii pot  face cu 5-6 ore inainte de servire si sa se pastreze crocanti. sau nu mai sunt la fel de gustosi cand se racesc?

Vizitator
Anonymous
18 iulie, 2011

Sunt gustosi si reci, dar parca nu ca atunci cand sunt fierbinti. Parerea
mea este sa ii pregatesti inainte (dat prin iaurt, tavalit prin pesmetul
aromat) sa ii asezi pe tava acoperita cu hartie de copt si sa ii dai la
frigider, urmand ca inainte de a-i servi sa ii dai la cuptor pentru atat
timp cat e necesar. Asa ii vei putea servi fierbinti si sigur vor face
deliciul mesenilor.

Vizitator
Persida Mladinescu
30 iunie, 2011

trebuie sa-i  fac ptr ca sunt convinsa ca sunt super! am facut pana acum din retetele tale cateva  respectiv: coq au vin, baghete, tarta cu branza si mere caramelizate etc si sunt incantata! as incerca bibilica cu mere dar nu stiu de unde voi face rost de bibilica. Succes cu noul concurs, incerc sa te votez in fiecare zi dar nu intotdeauna am timp de deschis calculatorul seara. Si mie imi place la nebunie sa bucataresc, am retetele mele de succes si imi face deosebita placere sa” rasfoiesc ” retetele tale cand am de pregatit cate o masa mai pretentioasa ptr ca sunt clare si f bine prezentate. Bravo!  persida de la baia mare