Dovlecei crocanti la cuptor

8 iulie, 2009 in categoria retete de mancare

Datorita retetei de mai jos aceasta leguma (sau fruct, ce-o fi) – dovlecelul – pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele. Dupa budinca de dovlecei, astia m-au convins definitiv (specific ca pentru aceasta reteta am compilat si combinat plus touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea “baked zucchini” – cum ar fi aceasta sau aceasta). Astia sunt ai mei dovlecei crocanti la cuptor:

Dovlecei crocanti la cuptorIngrediente:

  • dovlecei – dupa posibilitati, eu am avut trei nu prea mari, maximum un kilogram sa fi avut impreuna
  • 250 ml de iaurt
  • 50 ml ulei de masline
  • pesmet
  • 50 de grame de branza telemea mai uscata
  • sare

Preparare:

Astia sunt protagonistii:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 1

Evident, se curata de coaja, apoi se taie in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute.

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 2

Intre timp, se amesteca pesmetul (destul, sa ajunga, eu am folosit pesmet din paine integrala, facut in casa, din juma’ de pita de 750 de grame) cu telemeaua rasa fin:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 3

Specific ca am vazut in celelalte variante de preparare tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii, unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan.

Se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 4

Dupa ce dovlecii au asudat bine (sarea extrage apa din ei) se zvanta cu hartie absorbanta si se plonjeaza, cate trei bastoane odata, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 5

Se introduc la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc):

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 6Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 7

Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu sos tzatziki si o paine proaspata, cu rosioare:

Preparare Dovlecei crocanti la cuptor 8

Sunt crocanti si foarte, foarte gustosi.

5.0 based on 18 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Ina

    iuuuuuuuuuui! Ce buni trebuie sa fie! Super idee!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana.Nagy

    Noi suntem mari mancatori de dovleac sub orice forma, dar cele doua retete publicate de tine in ultimele zile mi-au luat piuitul. Sper sa am succes cu el si acasa. Dupa ce le incerc o sa revin cu comentariile. Te tuc Ioana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ala Oancea

    Si eu vrea sa incerc reteta :) Cu un sos de smantana cu usturoi … da ! Yammy ;)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elisa

    Arata tare bine, sunt sigura ca sunt deliciosi!
    Te asteapta niste premii la mine, te rog sa treci sa le ridici cand poti. Te pup.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lacrima

    m-am lipit de blid atat de bine arata. si ce idee! bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Tantica

    Sunt extraordinar de buni dovleceii asa la cuptor ,i-am pregatit si eu dupa reteta ta si am fost tare incantata de gust ,aspect si de faptul ca nu mai se incarca cu ulei ca cei prajiti .,,Bastonasele" pe care le faceam eu pareau cam uleioase cu toate ca le asezam pe hartie absorbanta dupa prajire . Te pup

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ina, mi-au placut chiar si mie! :)))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Ioana, sunt sigura ca iti vor placea! Abia astept sa imi spui impresiile tale.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Foarte potrivit sosul cu acesti dovlecei, Ala :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Elisa, am multe premii de ridicat, promit sa ma adun si sa le dedic o postare :) , asa ca o sa vin dupa ele cat de curand ;) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Lacrima, ma bucur ca iti plac :) .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Tantica draga, deci i-ai incercat! Ce mult ma bucur, sa va fie de bine!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ala Oancea

    Si eu i-am facut :) Foarte buni ! Cu sos de smantana, usturoi si marar … yammy :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana.Nagy

    Am fost si eu foarte curioasa sa execut acesti dovlecei, noi fiind mari amatori de dovleac. In timpul procesului de fabricatie am avut parte de comentariile de rigoare din partea sotului ca nu fac dovleceii dupa metoda traditionala. Dar la sfarsit au sosit si laudele asa ca pot sa ti le transmit tie mai departe. Iti multumim pentru aceasta super reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Miha

    Foarte buni! Am papat si noi! Cu sos de hrean!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • raluca

    Buna, Laura. Mie imi plac mult dovleceii, il invat si pe sotul meu sa-i aprecieze, asa ca orice reteta interesanta se testeaza. zilele astea ii fac si asa. insa voiam sa te intreb daca ai incercat dovlecei umpluti cu carne; este aceeasi reteta ca si la ardei sau gogosari umpluti. eu fac des, mai ales iarna. tai dovleceii in 2-3, ii scobesc si pun amestecul de carne, cu capac de rosie si apoi la fiert si la cuptor.servim cu smantana. mijlocul scobit nu-l arunc, il pun la ciorba, sau il amestec cu un ou, branza telemea, un pic de faina si marar si prajit in ulei fierbinte, ies papanasi de dovlecei. nu am cantitati, fac din ochi, sa iasa o compozitie ca o smantana groasa. noua ne plac ca sunt usori si gustosi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adele

    Băieţelul meu, când îi place câte o mâncare, spune cu încântare: "yammi-yammi, mami!"
    Aşa că yammi-yammi, Laura!
    M-au cucerit dovleceii tăi şi, cu siguranţă, îi voi încerca şi eu. Ba mai mult decât atât, chiar acum "propag" reţeta prietenelor mele, cu trimitere la autor, bineînţeles :)

    Şi îmi mai place termenul arhaic de "cuina". Bunica mea, D-zeu s-o odihnească!, olteancă de Dolj, zicea, bucătăriei din curte, cunie. Aşa că mi-am adus aminte şi de cunia bunicii. :)

    Cu prietenie,
    Adele
    http://www.noaptebunacopii.wordpress.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Adrian

    O reteta pentru painica cu rosioare? Sunt sigur ca o faci in casa. :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Tocmai am facut si eu si a mancat pana si fiica-mea cea mofturoasa. Sotul meu spune ca nu stia ce talente stau ascunse in mine :))
    Am mai incercat si Burek cu carne, acum am un Burek cu branza sarata la cuptor, am facut si curcan la punga….toate mi-au iesit foarte bune!
    Felicitari pentru blog, pe mine m-ai cucerit!
    Nadia

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Neagmariagabriela

     cat am cautat o reteta de genul asta! <3 arata atat de bine! abia astept sa fac asa ceva <3 imi plac f mult dovleceii dar nu ar manca tot pane, prea multe calorii :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Gabriela, astia sunt parca mai buni decat cei pane, incearca-i! te astept cu impresii :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.retete-rapide.com/dovlecei-cu-usturoi-la-cuptor/ Mirela

    Super super!!
    Eu am o varianta de post http://www.retete-rapide.com/dovlecei-cu-usturoi-la-cuptor/

    Sunt foarte buni cum i-ai pregatit tu, mai ales datorita pesmetului din compozitie.
    Felicitari pentru reteta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Mirela. Sunt intr-adevar tare buni, aromati si crocanti.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Persida Mladinescu

    trebuie sa-i  fac ptr ca sunt convinsa ca sunt super! am facut pana acum din retetele tale cateva  respectiv: coq au vin, baghete, tarta cu branza si mere caramelizate etc si sunt incantata! as incerca bibilica cu mere dar nu stiu de unde voi face rost de bibilica. Succes cu noul concurs, incerc sa te votez in fiecare zi dar nu intotdeauna am timp de deschis calculatorul seara. Si mie imi place la nebunie sa bucataresc, am retetele mele de succes si imi face deosebita placere sa” rasfoiesc ” retetele tale cand am de pregatit cate o masa mai pretentioasa ptr ca sunt clare si f bine prezentate. Bravo!  persida de la baia mare

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Poliana

    As vrea sa ii fac si eu pentru o masa festiva. Ma intereseaza insa daca ii pot  face cu 5-6 ore inainte de servire si sa se pastreze crocanti. sau nu mai sunt la fel de gustosi cand se racesc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sunt gustosi si reci, dar parca nu ca atunci cand sunt fierbinti. Parerea
      mea este sa ii pregatesti inainte (dat prin iaurt, tavalit prin pesmetul
      aromat) sa ii asezi pe tava acoperita cu hartie de copt si sa ii dai la
      frigider, urmand ca inainte de a-i servi sa ii dai la cuptor pentru atat
      timp cat e necesar. Asa ii vei putea servi fierbinti si sigur vor face
      deliciul mesenilor.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://profile.yahoo.com/NC54JXORKGHZKRV6OUGI3UAGPI ramona

    acum am sa incerc si eu , dar in schimb pot folosi ou in schimb ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Dar de ce sa folosesti ou? Tocmai asta e schepsisul retetei, ca sunt fara oua deci mult mai usori pe caldura asta.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)