Fasole cu afumatura

7 martie, 2009 in categoria retete de mancare
Hm… stau acuma si ma gandesc ce introducere sa scriu legat de o mancare de fasole? Cine nu a gatit fasole? Cui nu ii place fasolea, macar cate o data? Hai, ca doamnele si domnisoarele se mai feresc, nu din cauza gustului ci din cauza efectelor ce se fac simtite in cateva ceasuri de la ingerarea atat de consistentei leguminoase, domnii, in schimb, sunt dispusi sa dea omenia pe rusine, fie ce-o fi, dar fasolea e fasole, mai ales de contine si ceva afumatura!La noi, la bãnãțeni, fasolei i se spune pãsulã. Imi amintesc o faza amuzanta intamplata demuuult, la un bal al bobocilor cand baietii mai mari au inventat o proba cam misogina, adresand fetelor intrebarea menita sa le faca sa roseasca : “Ce incepe cu “P” , se termina cu “ulã” si se bagã-n gurã?”. Am fost foarte inspirata in momentul respectiv si am scris pe biletelul meu “Pãsulã – regionalism bãnãțean” – raspunsul starnind rasetele intregii asistente. Eh, dar e tare demult de atunci, asa ca sa trecem la oalele noastre:
fasole cu afumatura, reteta fasole cu afumatura
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Fasole cu afumatura- specificand ca toate cantitatile sunt absolut aleatorii, fiecare poate scoate/adauga dupa gustul propriu si dupa ce are prin camara si frigider.
ingrediente fasole cu afumatura
  • 600 de grame de fasole boabe, curatata, spalata si inmuiata in apa peste noapte
  • 500 de grame de carne afumata – in cazul meu sunca de casa lasata la desarat peste noapte
  • 2 cepe
  • morcovi (2-3)
  • patrunjel radacina + verdeata
  • pastarnac
  • foi de dafin
  • 3 catei grasuti de usturoi
  • pasta de rosii (bulion)
  • sare, piper, boia dulce de ardei

Am decupat slaninuta de pe carnea afumata si am pastrat-o deoparte. Carnea am pus-o la fiert cu o ceapa taiata mare si frunzele de dafin.Fasolea am oparit-o in apa clocotita, am scurs-o si am limpezit-o (operatiunea avand menirea sa mai atenueze din efectele ante-amintite):

fasole cu afumatura preparare 2

Fasolea limpezita am adaugat-o peste carnea afumata care deja fierbe:

fasole cu afumatura 005

Indepartam spuma si degresam fiertura. Cand atat fasolea cat si carnea sunt aproape fierte se adauga zarzavatul taiat cuburi:fasole cu afumatura 007

Se potriveste gustul de sare – nu am pus sare de la inceput, carnea afumata fiind sarata si ea.

Retusurile finale:

1. Slaninuta taiata cuburi se prajeste putin (poza 1).

2. Se scurge o parte din grasimea adunata in vas in urma prajirii slaninei si se adauga ceapa ramasa, taiata marunt (poza 2).

3. Ceapa se caleste putin, cat sa devina sticloasa si sa isi dezvolte gustul, se adauga boiaua de ardei si se stinge imediat cu bulionul si cateva linguri de zeama din oala cu fasole (poza 3).

4. Se adauga aceasta compozitie in oala cu fasole:Se continua fierberea pana cand atat carnea, cat si fasolea sunt bine facute, se potriveste gustul cu sare, piper, se adauga usturoiul zdrobit (poza 4).

preparare fasole cu afumatura

 Se mananca cu placere cu ceapa rosie si ardei iute (cazul nostru) sau cu ce va place voua.

fasole cu afumatura 2

P.S. – am creat, odata cu aceasta postare, o noua categorie – “Mancaruri de legume”, parca mi s-a parut ca nu se poate incadra mancarica asta la “Mancaruri cu carne” chiar daca are si ceva carnita in continut, pentru ca vedeta este in mod evident fasolea si nu continutul carnos.

5.0 based on 26 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Doru

    Wow! Wow! De cand nu am mai mancat eu asa ceva… mai ca imi dau lacrimile, zau! lacrimile hai ca nu, ca nu-s femeie (doamnele sa ma scuze, ca de ziua lor) dar balesc ca un bebelus cand ii dau dintii! De ce ai facut asta? :P
    Sper ca nu te-ai suparat si stii la gluma, eu cred ca da daca ma iau dupa introducerea care m-a facut sa rad cu pofta, cam stii sa ii pui la punct pe baietii rai si in plus esti si bucatareasa minunata! O floare virtaula de 8 martie!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Elisa

    Dar ce buna trebuie sa fie!!! De cate ori intru pe blogul tau mi se face pofta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Vai Doru, chiar asa? Eu iti multumesc de floarea virtuala, sterge-ti lacrimile si nasul si pune-o de-o fasole! Nu e greu, chiar nu trebuie sa ii duci dorul!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Elisa, mie mi-a placut, dar barbatu-meu a fost in delir!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Nu e greu sa faci o oala de fasole si sa ajungi pe primul loc in top daca esti deja o persoana cunoscuta, nu e asa? La ce tia trebuit tie topul asta culinar, Laura Laurentiu ca si asa te cunoastea multa lume, esti o cintareata cunoascuta si daca te voteaza cineva sa stii ca te voteaza pentru ca te cunoaste de la cintat nu pentru blogul tau.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simos says …

    arata super bine. cu o ceapa batuta si pita calda, as manca un blid intreg :))
    la multi ani! si la cat mai multe capodopore culinare …
    simona

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Anonim – cred ca frustrarea ta provine din faptul ca eu sunt Laura Laurentiu – adica cineva, iar tu nu esti decat “anonim” – adica NIMENI. Ce legatura are profesiounea mea cu gatitul? Tu esti bucatar profesionist, cumva, si eu mi-am permis sa iti incalc teritoriul? Puteam fi si presedinte de stat, daca imi place sa gatesc voi gati; oamenii ma citesc, imi preiau retetele, le plac si ma voteaza. Multi dintre cei care citesc blogul meu nici nu stiu ca sunt cantareata. Vezi-ti de frustrarile tale si da-mi pace!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Simona, la multi ani si tie! O primavara frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • adina b

    eu nu stiam ca esti cantareata dar folosesc des retetele tele si toata familia mea este multumita iti multumesc

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    adina b – iti multumesc pentru sustinere! Si eu cred ca profesia mea nu are relevanta, aici, pe blog, mai ales ca retetele mele sunt apreciate de atatia oameni.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Niko-B

    Dragà Laura, Lasà câinii sà latre… CUI nu-i face poftà o fasole ? Hai spune. Sà-l vàd. Fàrà sà te superi, referitor la ceea ce ai scris " (imi cer scuze pentru aburii din imagine, erau inerenti)": dacà ai posibilitatea, data viitoare, cu un mic ventilator alàturi, fàrà sà se vadà în plan, SCAPI de ABURI (fotografiatul face parte din plàcerile mele), nu spune la nimeni ce te-am învàtat. E un fel de a-ti multumi pentru retetà. Si pe Gigi-Contra… uità-l, cum l-am uitat si noi. Definitiv.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Niko-B, multumesc de apreciere si de pont ;) ! Pe "anonimus" asta l-am uitat demult, comentariul e din perioada de desfasurare a festivalului blogurilor culinare, a fost prin toamna lui 2009, atunci avea niste frustrari d-lui/-ei legat de locul in clasament pe care il ocupam.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    nota 10 ptr reteta ….chiar daca nu ma prea "omor" dupa fasole ,acum gatesc dupa reteta ta si cred ca o sa fie fff gustoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Super retata. Am facut-o si a dat rezultate. Mersi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gabriel

    prfect…:D foarte buna!Ma rugat matusha sa fac ..imi lasase tot pregatit…shi am my pus eu ce my scria pe aici..shi a ieshit bine!mersi…salut

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Gabriel, bravo tie! Sa-ti fie de bine si mult succes la bucatarit si in
      continuare.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Simona_haladita

    super am facut am facut-o cu gandu la radu anton roman si celebru sau cazan din bucovina.tarzan&manytaboris

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Tii-Ha! Atata’i da buna – c’o maninci cu ochii!!/
    Tin minte ca eram copii, si mama ca sa ne amageasca pana gata toate felurile de mancare,
    – muia o felie de paine de casa, – doar oparita felia, in zama da pasula, apoi o stropea cu oloi bun si sare si boia dulce …si asta ne ptolea foamea. //Virgil’utz

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Pai cred si eu ca era buna :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.vreauacvariu.ro Grosu laurentiu

    foarte bun, nota 10

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    trebuie sa dai detalii mai complexe. timp de fierbere, cantitate apa. eu fiind amator nu am reusit sa o fac chiar mancare si mi-a iesit ciorba. am fiert si prea mult si s-au facut boabele vraiste.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      @Anomim, as da detalii mai complexe… numai ca nu am intalnit incat doua feluri de fasole care sa fiarba la fel :)). Trebuie sa gusti, sa probezi, in cazul fasolei nu ai alta alternativa!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Acostici

    si mie imimsaliveaza gura dar sa vedem daca ne va iesi pt ca noi nu santem obisnuiti prea tare cu bucataria romaneasca. Cam avem ceva ani in spania.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Acostici

    la cat de tare salivez raman fara comentari

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Roxana-Dinu/100000847572483 Roxana Dinu

     De ce nu vorbesti doar in numele tau? Eu una nici nu stiam este dna Laura Laurentiu ( sper sa nu jignesc in vreun fel) si uite ca na eu votez pentru retete-blog si nu pentru ca dna canta. Si sa stii ca pentru unii/altii e destul de greut sa faca o oala de fasole ( a se citi chiar mai jos) . Matalica pentru ce crezi ca intra lumea pe blog? Pentru a vedea/invata pasii unei retete sau pentru a vedea ce mananca acasa dna Laura Laurentiu? Dezgustator!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Adudediu

      bravo roxana… nici eu nu stiam k doamna este cantareata… eu am cautat o reteta de fasole… si asta pare una super … felicitari doamnei pentru reteta

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gurita_catalina

    chiar azi am facut dupa reteta ta a iesit buna mai astept si alte retete noi

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur mult, Catalina, sa va fie de bine!

      2011/10/10 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • bella

    am incercat-o dar fara radacinoase si patrunjel – delicioasa :)
    multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Sa-ti fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • crowley

    Doamne sa-ti traiasca am intrat pe site pentru o banala reteta si acum lesin de foame … incerc asta maine(binenteles pun la imuiat de pe acum fasolea) nu am sunca sau carne afumata dar sper sa iasa ok si cu kaizer :D

    merci de reteta,

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • piss

     prima oara canda fac fasolica si cred sincer…la cum arata cea facuta de tine, sa-mi iasa si mieee! ms mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alinutzacris

    e prima oara cand deschid un site cu retete. nu8 nstiu sa fac mancare dar astazi am avut asa o pofta de fasole incat am incercat….mi-a iesit ca a bunicii acum 30 de ani.multumesc din suflet!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Alina, ma bucur din tot sufletul! Dupa aceasta prima reusita sper sa devii un cititor constant al acestui site culinar. Sa iti fie de bine fasolea!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/people/Tuku-Bacsi/100000179611251 Tuku Bacsi

    Anonymous draga, eu sunt intr-o mai mica masura roman, si locuiesc in usa de pe timpul “regretatului” fiind total ignorant in ce priveste muzica populara. Imi cer scuze ca nu o cunosc pe Laura decat de pe blogul acesta care-mi mai aminteste de cate-o mancare de pe masa bunicii si pentru care sunt foarte recunoscator si o apreciez mult. Un lucru pe care il faci pentru popularitate nu poate sa sune decat fals; continutul acestui blog denota dragoste si pasiune, dedicatie nu pentru arta culinara in sine ci pentru cei carora e pune rezultatul eforturilor ei pe masa. Multam, Laura si ai votul meu permanent!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alessia

    mancarica ta e super super buna

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)