Friptura de miel cu usturoi si rozmarin

6 ianuarie, 2011 in categoria retete de mancare

Un gurmand adevarat apreciaza intotdeauna o friptura de miel suculenta si bine gatita, asa incat carnea de miel, care nu e neaparat pe lista preferintelor celor mai multi dintre conationalii nostri, se regaseste destul de des pe masa noastra, nu doar o data pe an, sub forma traditionalei fripturi de miel de la Paste. Imi place sa pregatesc friptura de miel in diferite moduri iar reteta pe care v-o arat azi e una foarte simpla, condimentata clasic, cu usturoi si rozmarin. Propunerea mea e o reteta de friptura de miel la cuptor, nu va trebui sa ii acordati prea multa atentie in timpul gatirii, doar sa o pregatiti cu grija, asadar o sa va ramana timp sa va ocupati de garnitura sau o salata buna si veti obtine bunatate de friptura frageda, suculenta si gustoasa.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 6 portii

Grad de dificultate: redus

Ingrediente Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:

friptura:

  • 1 bucata pulpa de miel, curata de pielite si grasimea in exces
  • 1 lingura rasa de paprika dulce
  • 1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
  • 2 linguri de rozmarin maruntit
  • 3-4 catei de usturoi marisori
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura buna de  sare marina grunjoasa

sos:

  • 100 de ml. de vin rosu
  • 2 linguri de sos worcester
  • 1 lingura rasa de zahar brun
  • cateva fire de rozmarin verde pentru decor

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:
Intai de toate, se curata pulpa de miel, intreaga, de pielite si seu. Se poate si dezosa si apoi lega cu sfoara de bucatarie pentru o forma cat mai frumoasa.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi 1

Intr-un castronel, se amesteca bine-bine: sarea, usturoiul tocat marunt, rozmarinul, paprika, piperul si otetul balsamic, pana se formeaza o pasta omogena.

pasta marinat

Cu aceasta pasta se freaca bine carnea peste tot, apoi se aseaza in tava in care se va coace, se acopera (cu foile de aluminiu) si se lasa timp de o ora la marinat, la temperatura bucatariei.

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 3

Se incinge cuptorul la 190 de grade, in tava se adauga o ceasca de apa fierbinte, se sigileaza bine folia de aluminiu si carnea se da la cuptor. Dupa o ora, se intoarce pe partea cealalta, se acopera la loc si se coace mai departe.

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 4

Dupa alte 45 de minute de coacere, se indeparteaza folia de aluminiu si se inteapa carnea cu furculita, cat mai adanc (catre os). Daca ies sucuri clare, inseamna ca friptura este gata, se unge cu sosul din tava si se mai da la cuptor cat sa se rumeneasca. Daca din intepaturi se elibereaza sange, se acopera friptura la loc cu folia de aluminiu si se continua coacerea inca 15-30 de minute, sau cat va fi necesar (depinde de marimea pulpei de miel). Friptura rumenita se scoate pe un platou si se acopera cu foile de aluminiu, lasand-o sa se odihneasca 15 minute inainte de a o taia (pentru a deveni mai suculenta).

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 5

Pentru sos: se adauga in tava in care s-a fript mielul vinul rosu si sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) si se da in clocot, racaind toate bucatelele prinse pe fund. Deindata ce toate s-au desprins, sosul se strecoara prin sita intr-o craticioara, se adauga zaharul brun si se fierbe pana se reduce la jumatate (va avea consistenta ciocolatei topite).

Dupa 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obtinand felii fine si aspectuoase. Eu am alaturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu mustar si usturoi si cred ca afost o alegere buna, s-au potrivit foarte bine intre ele carnita frageda de miel, garnitura picanta si sosul fripturii.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel 3

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel 1

Poate te intereseaza si:Friptura de miel cu iaurt si lamaie

5.5 based on 10 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Zazuza

    arata delicios, Laura! si pare frageda de tot! ce bunatate!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Brindusa

    In primul rand iti doresc un an nou plin de sanatate si cu mult mai bun decat cel care a trecut.
    Cat despre reteta, apetisanta tare. Si intr-adevar, foarte usor de facut.
    Mersic.

    Brindusa@ Cooking with my soul

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • naty

    cat de bine poate sa arate

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Happy

    Laura! Asta-i ca la mama!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Iulia

    La multi ani Laura pe noul an!
    Mielul nu e chiar preferatul meu dar reteta asta suna chiar delicios! Pozele arata tare bine, deci…pot sa ma autoinvit la o portie?
    Te pup draga mea!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Saloane.ro

    nu prea mananc miel de fel, dar daca as gusta de la tine am un feeling ca mi-ar placea!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Zazuza, sa stii ca a fost o fripturica de o mare fragezime. :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Brindusa draga, iti multumesc din suflet, sa ai parte si tu de un An Nou minunat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    naty, Happy, multumesc foarte mult!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Iulia, am convingerea ca asta ti-ar fi placut :) Te pup si te mai astept cu mult drag!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Salooane.ro – cred ca da :). Ma bucur ca iti plac retetele mele.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • gabriel

    n-am putut manca niciodata asa ceva desi multi s-au laudat ca il pot pregati astfel incat sa nu se simta gustul clasic de miel, vazand pozele astea nu pot sa nu ma intreb ce gust o avea…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    gabriel, zau asa, ce rost ar avea sa gatesti miel si sa aiba gust de pui sau peste:)) ? Aia care gatesc miel cautand sa ii acopere aroma, mai bine sa se abtina, zau asa! Tie, daca nu iti place mielul, nu manca, alege ceea ce iti place. Reteta asta e ideala pentru cineva care apreciaza mielul, pentru mine are un gust foarte bun, dar in niciun caz nu e altceva decat… miel! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Otilia

    Doamna Laura postati va rog si o reteta de drob de miel :) Va multumesc !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Otilia draga, nu stiu daca o sa apuc sa o fac pentru aceste sarbatori, si eu pregatesc mancarurile deodata cu toata lumea :).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://wideopeneyes2007.blogspot.com/ Adriana Dan

    O friptura apreciata de toata familia! Va multumesc Dna Laurentiu, atat pentru aceasta reteta, cat si pentru multe altele, la fel de delicioase!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)