Friptura de miel cu usturoi si rozmarin

Autor:

Un gurmand adevarat apreciaza intotdeauna o friptura de miel suculenta si bine gatita, asa incat carnea de miel, care nu e neaparat pe lista preferintelor celor mai multi dintre conationalii nostri, se regaseste destul de des pe masa noastra, nu doar o data pe an, sub forma traditionalei fripturi de miel de la Paste.

Imi place sa pregatesc friptura de miel in diferite moduri iar reteta pe care v-o arat azi e una foarte simpla, condimentata clasic, cu usturoi si rozmarin. Propunerea mea e o reteta de friptura de miel la cuptor, nu va trebui sa ii acordati prea multa atentie in timpul gatirii, doar sa o pregatiti cu grija, asadar o sa va ramana timp sa va ocupati de garnitura sau o salata buna si veti obtine bunatate de friptura frageda, suculenta si gustoasa.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 6 portii

Grad de dificultate: redus

Ingrediente Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:

friptura:

  • 1 bucata pulpa de miel, curata de pielite si grasimea in exces
  • 1 lingura rasa de paprika dulce
  • 1 lingurita rasa de piper proaspat macinat
  • 2 linguri de rozmarin maruntit
  • 3-4 catei de usturoi marisori
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 1 lingura buna de  sare marina grunjoasa

sos:

  • 100 de ml. de vin rosu
  • 2 linguri de sos worcester
  • 1 lingura rasa de zahar brun
  • cateva fire de rozmarin verde pentru decor

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin:

Intai de toate, se curata pulpa de miel, intreaga, de pielite si seu. Se poate si dezosa si apoi lega cu sfoara de bucatarie pentru o forma cat mai frumoasa.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi 1

Intr-un castronel, se amesteca bine-bine: sarea, usturoiul tocat marunt, rozmarinul, paprika, piperul si otetul balsamic, pana se formeaza o pasta omogena.

pasta marinat

Cu aceasta pasta se freaca bine carnea peste tot, apoi se aseaza in tava in care se va coace, se acopera (cu foile de aluminiu) si se lasa timp de o ora la marinat, la temperatura bucatariei.

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 3

Se incinge cuptorul la 190 de grade, in tava se adauga o ceasca de apa fierbinte, se sigileaza bine folia de aluminiu si carnea se da la cuptor. Dupa o ora, se intoarce pe partea cealalta, se acopera la loc si se coace mai departe.

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 4

Dupa alte 45 de minute de coacere, se indeparteaza folia de aluminiu si se inteapa carnea cu furculita, cat mai adanc (catre os). Daca ies sucuri clare, inseamna ca friptura este gata, se unge cu sosul din tava si se mai da la cuptor cat sa se rumeneasca. Daca din intepaturi se elibereaza sange, se acopera friptura la loc cu folia de aluminiu si se continua coacerea inca 15-30 de minute, sau cat va fi necesar (depinde de marimea pulpei de miel). Friptura rumenita se scoate pe un platou si se acopera cu foile de aluminiu, lasand-o sa se odihneasca 15 minute inainte de a o taia (pentru a deveni mai suculenta).

Preparare Friptura de miel cu usturoi si rozmarin 5

Pentru sos: se adauga in tava in care s-a fript mielul vinul rosu si sosul worcester. Se pune tava pe foc iute (la aragaz) si se da in clocot, racaind toate bucatelele prinse pe fund. Deindata ce toate s-au desprins, sosul se strecoara prin sita intr-o craticioara, se adauga zaharul brun si se fierbe pana se reduce la jumatate (va avea consistenta ciocolatei topite).

Dupa 15 minute, friptura se taie foarte frumos, obtinand felii fine si aspectuoase. Eu am alaturat acestei fripturi garnitura mea de cartofi cu mustar si usturoi si cred ca afost o alegere buna, s-au potrivit foarte bine intre ele carnita frageda de miel, garnitura picanta si sosul fripturii.

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel 3

friptura de miel cu rozmarin si usturoi, reteta friptura de miel 1

Poate te intereseaza si:Friptura de miel cu iaurt si lamaie

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

22 Comentarii la "Friptura de miel cu usturoi si rozmarin"


Vizitator
6 aprilie, 2015

Buna!M-am indragostit instantaneu de aceasta reteta,inca de la prima citire!!!M-ai ales ca am toate ingredientele in casa!Bine,mai putin carnea pe care trebuie sa o cumpar;dar se rezolva!!!Multumesc Laura!

Vizitator

Se vede ca se apropie pastele, multe retete cu miel, abia astept mielul la protap :)

Vizitator
6 aprilie, 2015

delicoasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vizitator
6 aprilie, 2015

sunt sigura ca o sa fie f. buna.!

Vizitator
6 aprilie, 2015

ceva bun