Friptura de porc cu bere

13 septembrie, 2012 in categoria retete de mancare

Dintre toate legumele ‘a mai hranitoare e carnea, iar dintre toate pasarile, niciuna nu-i ca porcu’ :)). Cam asa se zice pe-aici, pe unde am trait eu toata viata, iar barbatu-meu nu putea sa faca nota discordanta, orice i-as oferi eu, el tot dupa o friptura de porc frageda si suculenta tanjeste. Drept e ca sunt si aromate si nemaipomenit de gustoase fripturile astea de porc, si chiar daca in ultima vreme am cam rarit frecventa cu care le ofer familiei, nu pot sa nu le fac si lor cheful din cand in cand. Ieri nu prea stiam ce sa gatesc si-mi cautam prin congelator inspiratia, cand am dat peste o bucata de spata de porc. Coincidenta, in acelasi moment a dat si norocul peste al meu barbat :P, pentru ca o parte din gradele din termometru ne-au parasit si am simtit ca am cu adevarat curaj sa ma apuc de o friptura. Spata de porc e acea bucata aproximativ triunghiulara care se transeaza din dreptul umarului animalului, careia i se mai spune si pulpa din fata. E o bucata marmorata cu grasime, fapt care o recomanda pentru fripturi gustoase. Gatita inabusit, cu bere si legume, a iesit buna de sa te lingi pe degete, in plus e una dintre acele mancaruri care nu iti solicita prezenta minut de minut langa aragaz, usor de facut, deci, si cat se poate de delicioasa.

friptura  de porc cu bere, reteta friptura de porc

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente friptura de porc cu bere:

  • 1 bucata de spata de porc de 1,5 kg., curatata de pielite si grasimea de la suprafata (poate fi si alta bucata, ceafa, pulpa etc.)
  • 1 sticla de 0,33 l. de bere buna
  • 1 ceapa mare
  • 3-4 morcovi micuti
  • 2 tije de telina (apio)
  • 3 catei de usturoi
  • 2 linguri de pasta de rosii
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingurita de sare grunjoasa
  • condimente: cate 1 lingurita rasa de piper macinat, paprika dulce, ienibahar macinat si chimen macinat
  • 2 foi de dafin
  • 1 crenguta de rozmarin
  • optional: 1 lingura de miere

Preparare:

Mai intai, carnea trebuie fasonata astfel incat sa nu aiba bucati (fituri) care sa atarne in jurul ei iar pielitele si grasimea in exces se curata cu un cutit bine ascutit.

friptura de porc cu bere preparare

Se pregateste o pasta de condimente cu care se va unge carnea, cel mai bine este sa folositi un mojar: se pun in mojar cateii de usturoi curatati, sarea, piperul, paprika, ienibaharul si chimenul si se “chinuiesc” pret de cateva minute cu pistilul, pana cand prezenta usturoiului nu mai e evidenta decat prin miros. Se adauga cele 2 linguri de otet balsamic si se amesteca bine.

friptura de porc cu bere preparare 2

Carnea se unge cu aceasta pasta peste tot, chiar se pot face mici incizii cu varful unui cutit in carne in caresa se indese din pasta, asa incat condimentele sa patrunda cat mai bine carnea.

friptura de porc cu bere preparare 3

Se infoliaza carnea astfel condimentata si se lasa sa se marineze o ora la temperatura bucatariei sau cateva ore bune (chiar peste noapte) la frigider. Procedati dupa cum va permite timpul, la mine a fost cu graba asa incat o ora la temperatura bucatariei a trebuit sa fie suficient (si chiar a fost).

Intre timp, se pregatesc legumele (ceapa, tijele de telina si morcovii), care se curata, se spala si se taie cubulete.

Dupa trecerea timpului de marinare, se pune pe foc o cratita de fonta sau ceramica termorezistenta la care sa aveti si capac si se incinge. Se adauga uleiul si imediat bucata de carne, care se prajeste rapid, la foc mare, cateva minute pe toate partile, asa incat sa se formeze o crusta care sa inchida sucurile din carne in interiorul acesteia.

friptura de porc cu bere preparare 4

Carnea rumenita se scoate deoparte si se adauga in grasimea ramasa legumele taiate cuburi. Se reduce focul si se calesc 3-4 minute amestecand constant, pana se inmoaie putin.

friptura de porc cu bere preparare 5

Dupa ce legumele se inmoaie, bucata de carne se pune din nou in cratita si se stinge totul cu berea.

friptura de porc cu bere preparare 6

Se adauga in cratita dafinul, rozmarinul si pasta de rosii, se completeaza cu apa fierbinte atat cat sa ajunga cam pana la jumatatea inaltimii bucatii de carne, se pune capacul si din acest moment sunt valabile doua abordari:

1. se da vasul la cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru 1,5 ore

2. se gateste carnea pe aragaz,  sub capac, la foc mic, timp de 1 ora – 1 ora si jumatate, adica pana cand intepand cu o scobitoare in partea cea mai groasa a fripturii se vor elibera sucuri clare (in principiu, cam 45 de minute/kg. de carne).

Eu am ales a doua varianta caci nu am simtit niciun pic de entuziasm sa pornesc cuptorul. Am supravegheat de departe, revenind cam la 15 minute in bucatarie (e important sa nu ramana carnea “pe uscat”, daca lichidul se evapora se completeaza cu cate putina apa fierbinte). La mijlocul perioadei de gatire, am intors carnea si atata tot.

Cand este gata, friptura se scoate deoparte pe o farfurie si se acopera cu o folie de aluminiu sau un capac. Se lasa sa se odihneasca 10-15 minute inainte de a o felia.

friptura de porc cu bere preparare 7

Pentru sos, se scot din cratita dafinul si rozmarinul, apoi legumele se paseaza fin in sos (cu blenderul de mana sau se trece totul prin sita). Daca sosul e prea gors, se dilueaza cu apa fierbinte si se mai da intr-un clocot scurt iar daca, dimpotriva, e prea fluid, se pune intr-o craticioara si se mai fierbe pana scade la consistenta dorita. Optional, gustul sosului se poate echilibra cu o lingura de miere adaugata la final (eu asa am facut), creand o balanta perfecta intre gustul sarat si picant al condimentelor, tenta amaruie a berii si dulceata morcovilor accentuata cu mierea.

Friptura se serveste calda, cu garnitura preferata (eu am facut un pireu de cartofi cu unt) si sosul onctuos.

Pofta buna!

4.7 based on 36 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://www.facebook.com/claudia.nyerjak Claudia Nyerjak

    mmmmmm,ce bunatate!!!!!sigur va fi incercata cat mai curand!!!multumesc,Laura!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • VALI BISCA

    mare multumire pt reteta,super carne,super sos,super crumpi SUPER ca si D=NA LAURA LAURENTIU

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Teodora

    Am facut minunatia sambata. N-am avut tije de telina si am pus niste pastarnac, nu m-am mai dus la supermarket numai dupa “frunze”. Si am adaugat putin ardei iute, chilli flakes. A iesit o minunatie. In loc de pireu am pus la fiert cativa cartofi taiati in doua in sosul cu friptura. Nota 10 Laura, pacat ca nu se dau note ca la gimnastica, ai lua 20!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sa-ti fie de bine, draga mea! Si noua ne-a placut mult fripturisionu’ asta. La gimnastica nu stiu daca m-as invrednici de-un 4 :))!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • infit

    nu am spata de porc, dar am niste muschi de vita. merge sa inlocuiesc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Nu merita sacrificat muschiul de vita (fillet) pentru asa ceva, aia e o bucatica fina care se gateste doar 2-3 minute pe gratar sau trans in unt. :) Merge cu pulpa de vita, fara probleme.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/maria.purja.9 Maria Maria

    Super am facut reteta si mi-a iesit de minune!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)