Friptura la cuptor din cotlet de porc umplut

Autor:

Reteta de friptura pe care v-o propun azi este una de sarbatoare, nelipsita de pe mesele de nunta ale banatenilor din zona Lipovei, unde am avut prilejul si eu sa o gust prima oara, acum cativa ani (cam multisori, imi dau seama!).
M-am gandit sa va impartasesc aceasta reteta de friptura de porc din doua motive: primul (mai egoist) este ca numai ce i-am venit de hac unui guiţător care a crescut prea repede, parca nemaidorind sa astepte firescul Ignat, al doilea pentru ca m-am gandit ca toti cititorii fideli ai blogului meu culinar ar putea aprecia si prepara o astfel de reteta de friptura din cotlet de porc pentru masa de Craciun (se apropie, se apropie!) sau alta sarbatoare.
friptura cotlet de porc umplut

Ingrediente Friptura de porc la cuptor:

friptura cotlet de porc umplut 1
  • 1 bucata frumoasa de cotlet de porc, bine fasonata (fara pielite si cu cat mai putina grasime) de 1,5-2 kile
  • aproximativ 400-500 de grame de umplutura de carnati (eu am preparat singura aceasta carne, folosind 50% carne de porc macinata, 50% carne de vita macinata, 3 catei de usturoi, sare, piper, 1 lingurita cu varf de paprika dulce si vreo 80 de mililitri de apa rece)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 telina mica (vreo 50 de grame de telina curatata)
  • 1 mar
  • 100 de ml. de vin alb
  • sare, piper proaspat macinat, paprika

 Preparare Friptura de porc la cuptor:

 Probabil ati observat deja ca pe lista ingredientelor nu am trecut niciun strop de grasime, friptura se va face inabusit si se va rumeni in ultimele minute ale prepararii in cuptor, asa incat aceasta friptura din carne de porc va fi atat de usoara cat e posibil.
1. Pentru inceput, se indeparteaza pielitele argintii de la suprafata carnii. Apoi, folosind un cutit mare si bine ascutit, se strapunge bucata de cotlet pe lungime, dintr-o parte pana in cealalta. „Buzunarul” format se largeste cu acelasi cutit, din ambele capete catre mijloc:
friptura cotlet de porc umplut 2
 2. Umplutura de carnati se indeasa bine in acest „buzunar”, pornind din ambele capete, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, pana ce umplutura se distribuie uniform in interiorul cotletului (daca preparati singuri umplutura, pur si simplu framantati bine toate ingredientele cateva minute, pana se omogenizeaza):
friptura cotlet de porc umplut 3
friptura cotlet de porc umplut 4
 3. Unul dintre morcovi se curata si se taie bastonase. Cu ajutorul unui cutit mai mic, se fac mici „buzunarase” in carnea din jurul umpluturii, pornind din ambele capete, si se introduc aceste bastonase de morcov:
friptura cotlet de porc umplut 5
 4. Cotletul se condimenteaza pe toate partile cu sare, piper si paprika:
friptura cotlet de porc umplut 6
 5. Legumele si marul se spala, se curata si se taie in bucati marisoare. Se aseaza aceste bucati intr-o tava   termorezistenta potrivita ca dimensiuni, mai adanca, deasupra legumelor se pune cotletul, se toarna vinul si se completeaza cu atata apa cat sa ajunga pana la jumatea inaltimii tavii:
friptura cotlet de porc umplut 7
 6. Se acopera bine friptura cu foile de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 180 de grade, pentru o ora. Dupa trecerea acestui timp, se scoate din cuptor si se intoarce friptura pe cealalta parte:
friptura cotlet de porc umplut 8
 7. Se acopera din nou cu grija cu folia de aluminiu si se da la cuptor pentru inca 30 de minute. Dupa trecerea acestui timp, folia de aluminiu se indeparteaza, se ridica temperatura la 200 de grade Celsius si friptura se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti(10-15 minute).
friptura cotlet de porc umplut 9
 8. Se scoate friptura din tava si se inveleste cu foile de aluminiu, pastrandu-se intr-un loc caldut. Sosul din tava se paseaza (sau se da la blender) impreuna cu o parte din legume, cat sa aiba o consistenta semifluida, apoi i se potriveste gustul de sare si piper:
sos pentru friptura cotlet de porc umplut
 9. Dupa aproximativ 10 minute de asteptare, friptura de cotlet de porc umplut se poate taia (se taie cu usurinta si se obtin felii foarte frumoase). Se serveste friptura stropita cu sos alaturi de o garnitura la alegere, eu am ales fasolea verde sotata cu doar cativa morcovei, usor parfumata cu usturoi, dar cine nu se teme de carbohidrati poate alatura acestei fripturi un pireu de cartofi, orez etc:
friptura cotlet de porc umplut 10

Friptura este suculenta, cu un gust foarte placut, sosul va fi aromat-fructat, un succes garantat! Tineti cont, aceasta friptura este delicioasa calduta, alaturi de o garnitura, dar la fel de buna si cu un efect garantat va fi si feliata rece, pe un platou cu aperitive. Spor la treaba si pofta mare!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Lacri a zis

    Arata super si sunt sigura ca-i buna!Am sa incerc si eu aceasta reteta!Pregatesc si eu muschi umplut,dar in alt mod,asa ca merita incercata aceasta reteta.

  2. Anonymous a zis

    Ersilia sant nu anonim ,dar nu stiu cum sa "intru" !Sa stii ,Laura draga, ca tare-tare m-ai facut sa fiu nostalgica, cu un asfel de "muschi umplut cu carne de carnati" ,imi petreceam Craciunul cu parintii mei (acum chiar ca..plang),in anii copilariei mele din Otelu Rosu !! MULTUMESC !! Si,sa stii ca eu chiar daca nu-ti scriu, te "vizitez" ,z i l n i c ! Mi-a placut mult tot ceea ce ai facut , pt. Paprika TV, supeeer!(esti totala !!!!) !!! FELICITARI !!!!!!!!!!!!!!

  3. Boabe de Cafea a zis

    :) Ce coincidenta! Eu am pus pe blogul meu o reteta de… cotlet umplut! Este foarte diferita reteta fata de a dvs.
    Am sa incerc si eu sa fac reteta dvs de Sarbatori. Arata minunat si cred ca este foarte gustoasa.

  4. lauralaurentiu a zis

    Dana2dor, ma bucur mult ca iti place aceasta reteta de friptura, stiu sigur ca daca o vei incerca, nu te va dezamagi! Multumesc pentru vizita si preciere, te mai astept cu drag! :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *