Friptura la cuptor din cotlet de porc umplut

Autor: Laura Laurentiu

Reteta de friptura pe care v-o propun azi este una de sarbatoare, nelipsita de pe mesele de nunta ale banatenilor din zona Lipovei, unde am avut prilejul si eu sa o gust prima oara, acum cativa ani (cam multisori, imi dau seama!). M-am gandit sa va impartasesc aceasta reteta de friptura de porc din doua motive: primul (mai egoist) este ca numai ce i-am venit de hac unui guiţător care a crescut prea repede, parca nemaidorind sa astepte firescul Ignat, al doilea pentru ca m-am gandit ca toti cititorii fideli ai blogului meu culinar ar putea aprecia si prepara o astfel de reteta de friptura din cotlet de porc pentru masa de Craciun (se apropie, se apropie!) sau alta sarbatoare.
friptura cotlet de porc umplut

friptura cotlet de porc umplut 1
  • 1 bucata frumoasa de cotlet de porc, bine fasonata (fara pielite si cu cat mai putina grasime) de 1,5-2 kile
  • aproximativ 400-500 de grame de umplutura de carnati (eu am preparat singura aceasta carne, folosind 50% carne de porc macinata, 50% carne de vita macinata, 3 catei de usturoi, sare, piper, 1 lingurita cu varf de paprika dulce si vreo 80 de mililitri de apa rece)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 telina mica (vreo 50 de grame de telina curatata)
  • 1 mar
  • 100 de ml. de vin alb
  • sare, piper proaspat macinat, paprika
Probabil ati observat deja ca pe lista ingredientelor nu am trecut niciun strop de grasime, friptura se va face inabusit si se va rumeni in ultimele minute ale prepararii in cuptor, asa incat aceasta friptura din carne de porcva fi atat de usoara cat e posibil.
Pentru inceput, folosind un cutit mare si bine ascutit, se strapunge bucata de cotlet pe lungime, dintr-o parte pana in cealalta. „Buzunarul” format se largeste cu acelasi cutit, din ambele capete catre mijloc:
friptura cotlet de porc umplut 2
Umplutura de carnati se indeasa bine in acest „buzunar”, pornind din ambele capete, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, pana ce umplutura se distribuie uniform in interiorul cotletului (daca preparati singuri umplutura, pur si simplu framantati bine toate ingredientele cateva minute, pana se omogenizeaza):
friptura cotlet de porc umplut 3
friptura cotlet de porc umplut 4
Unul dintre morcovi se curata si se taie bastonase. Cu ajutorul unui cutit mai mic, se fac mici „buzunarase” in carnea din jurul umpluturii, pornind din ambele capete, si se introduc aceste bastonase de morcov:
friptura cotlet de porc umplut 5
Cotletul se condimenteaza pe toate partile cu sare, piper si paprika:
friptura cotlet de porc umplut 6
Legumele si marul se spala, se curata si se taie in bucati marisoare. Se aseaza aceste bucati intr-o tava   termorezistenta potrivita ca dimensiuni, mai adanca, deasupra legumelor se pune cotletul, se toarna vinul si se completeaza cu atata apa cat sa ajunga pana la jumatea inaltimii tavii:
friptura cotlet de porc umplut 7
Se acopera bine friptura cu foile de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, pentru o ora. Dupa trecerea acestui timp, se scoate din cuptor si se intoarce friptura pe cealalta parte:
friptura cotlet de porc umplut 8
Se acopera din nou cu grija cu folia de aluminiu si se da la cuptor pentru inca 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, folia de aluminiu se indeparteaza si friptura se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti:
friptura cotlet de porc umplut 9
Se scoate friptura din tava si se inveleste cu foile de aluminiu, pastrandu-se intr-un loc caldut. Sosul din tava se paseaza (sau se da la blender), apoi i se potriveste gustul de sare si piper:
sos pentru friptura cotlet de porc umplut
Dupa aproximativ 10 minute de asteptare, friptura de cotlet de porc umplut se poate taia (se taie cu usurinta si se obtin felii foarte frumoase). Se serveste friptura stropita cu sos alaturi de o garnitura la alegere, eu am ales fasolea verde sotata cu doar cativa morcovei, usor parfumata cu usturoi, dar cine nu se teme de carbohidrati poate alatura acestei fripturi un pireu de cartofi, orez etc.:
friptura cotlet de porc umplut 10
Friptura este suculenta, cu un gust foarte placut, sosul va fi aromat-fructat, un succes garantat!

 

Print Friendly

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

25 Comentarii la "Friptura la cuptor din cotlet de porc umplut"


Vizitator
Claudia's Home Cooking
6 aprilie, 2015

Multumesc, Laura. Am facut si eu astazi reteta aceasta inspirata de aici. Am folosit muschiulet de porc si carne de vita cu multa verdeata i usturoi, a fost un succes total. iata cum a iesit:
http://www.claudiashomecooking.com/stuffed-pork-tenderloin/

Vizitator
Ary Aryanna
6 aprilie, 2015

super

Vizitator
Cristina Gandi
6 aprilie, 2015

arata f bine felicitari

Vizitator
Maria Raicu
6 aprilie, 2015

ARATA FOARTE BINE SI SIGUR ESTE SI GUSTOS!

Vizitator
Ana Luminita Hondrea
6 aprilie, 2015

mmm, arata bine…