Friptura la cuptor din cotlet de porc umplut

21 octombrie, 2010 in categoria retete de mancare
Reteta de friptura pe care v-o propun azi este una de sarbatoare, nelipsita de pe mesele de nunta ale banatenilor din zona Lipovei, unde am avut prilejul si eu sa o gust prima oara, acum cativa ani (cam multisori, imi dau seama!). M-am gandit sa va impartasesc aceasta reteta de friptura de porc din doua motive: primul (mai egoist) este ca numai ce i-am venit de hac unui guiţător care a crescut prea repede, parca nemaidorind sa astepte firescul Ignat, al doilea pentru ca m-am gandit ca toti cititorii fideli ai blogului meu culinar ar putea aprecia si prepara o astfel de reteta de friptura din cotlet de porc pentru masa de Craciun (se apropie, se apropie!) sau alta sarbatoare.
friptura cotlet de porc umplut

friptura cotlet de porc umplut 1
  • 1 bucata frumoasa de cotlet de porc, bine fasonata (fara pielite si cu cat mai putina grasime) de 1,5-2 kile
  • aproximativ 400-500 de grame de umplutura de carnati (eu am preparat singura aceasta carne, folosind 50% carne de porc macinata, 50% carne de vita macinata, 3 catei de usturoi, sare, piper, 1 lingurita cu varf de paprika dulce si vreo 80 de mililitri de apa rece)
  • 3 morcovi
  • 1 ceapa
  • 1 telina mica (vreo 50 de grame de telina curatata)
  • 1 mar
  • 100 de ml. de vin alb
  • sare, piper proaspat macinat, paprika
Probabil ati observat deja ca pe lista ingredientelor nu am trecut niciun strop de grasime, friptura se va face inabusit si se va rumeni in ultimele minute ale prepararii in cuptor, asa incat aceasta friptura din carne de porcva fi atat de usoara cat e posibil.
Pentru inceput, folosind un cutit mare si bine ascutit, se strapunge bucata de cotlet pe lungime, dintr-o parte pana in cealalta. “Buzunarul” format se largeste cu acelasi cutit, din ambele capete catre mijloc:
friptura cotlet de porc umplut 2
Umplutura de carnati se indeasa bine in acest “buzunar”, pornind din ambele capete, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn, pana ce umplutura se distribuie uniform in interiorul cotletului (daca preparati singuri umplutura, pur si simplu framantati bine toate ingredientele cateva minute, pana se omogenizeaza):
friptura cotlet de porc umplut 3
friptura cotlet de porc umplut 4
Unul dintre morcovi se curata si se taie bastonase. Cu ajutorul unui cutit mai mic, se fac mici “buzunarase” in carnea din jurul umpluturii, pornind din ambele capete, si se introduc aceste bastonase de morcov:
friptura cotlet de porc umplut 5
Cotletul se condimenteaza pe toate partile cu sare, piper si paprika:
friptura cotlet de porc umplut 6
Legumele si marul se spala, se curata si se taie in bucati marisoare. Se aseaza aceste bucati intr-o tava   termorezistenta potrivita ca dimensiuni, mai adanca, deasupra legumelor se pune cotletul, se toarna vinul si se completeaza cu atata apa cat sa ajunga pana la jumatea inaltimii tavii:
friptura cotlet de porc umplut 7
Se acopera bine friptura cu foile de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 200 de grade, pentru o ora. Dupa trecerea acestui timp, se scoate din cuptor si se intoarce friptura pe cealalta parte:
friptura cotlet de porc umplut 8
Se acopera din nou cu grija cu folia de aluminiu si se da la cuptor pentru inca 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, folia de aluminiu se indeparteaza si friptura se mai lasa in cuptor cat sa se rumeneasca pe ambele parti:
friptura cotlet de porc umplut 9
Se scoate friptura din tava si se inveleste cu foile de aluminiu, pastrandu-se intr-un loc caldut. Sosul din tava se paseaza (sau se da la blender), apoi i se potriveste gustul de sare si piper:
sos pentru friptura cotlet de porc umplut
Dupa aproximativ 10 minute de asteptare, friptura de cotlet de porc umplut se poate taia (se taie cu usurinta si se obtin felii foarte frumoase). Se serveste friptura stropita cu sos alaturi de o garnitura la alegere, eu am ales fasolea verde sotata cu doar cativa morcovei, usor parfumata cu usturoi, dar cine nu se teme de carbohidrati poate alatura acestei fripturi un pireu de cartofi, orez etc.:
friptura cotlet de porc umplut 10
Friptura este suculenta, cu un gust foarte placut, sosul va fi aromat-fructat, un succes garantat!

 

5.0 based on 26 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Fuat Gencal

    Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılarımla.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dana2dor

    Foarte apetisanta fripturica ta, Laura!
    O voi incerca, cu siguranta!
    Te pup si o zi frumoasa iti doresc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Fuat gencal, thank you so much, you are allways around :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Dana2dor, ma bucur mult ca iti place aceasta reteta de friptura, stiu sigur ca daca o vei incerca, nu te va dezamagi! Multumesc pentru vizita si preciere, te mai astept cu drag! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • gaby_d

    wow!!! ce-i aici!!!!
    la favorite!
    minunat!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Boabe de Cafea

    :) Ce coincidenta! Eu am pus pe blogul meu o reteta de… cotlet umplut! Este foarte diferita reteta fata de a dvs.
    Am sa incerc si eu sa fac reteta dvs de Sarbatori. Arata minunat si cred ca este foarte gustoasa.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lia

    Imi place reteta ta Laura.
    Am salvat-o !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • aphextwinz

    Asta e deja de regim :) Ma bucur ca ai revenit in linia intai.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Ersilia sant nu anonim ,dar nu stiu cum sa "intru" !Sa stii ,Laura draga, ca tare-tare m-ai facut sa fiu nostalgica, cu un asfel de "muschi umplut cu carne de carnati" ,imi petreceam Craciunul cu parintii mei (acum chiar ca..plang),in anii copilariei mele din Otelu Rosu !! MULTUMESC !! Si,sa stii ca eu chiar daca nu-ti scriu, te "vizitez" ,z i l n i c ! Mi-a placut mult tot ceea ce ai facut , pt. Paprika TV, supeeer!(esti totala !!!!) !!! FELICITARI !!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Deea

    Reteta ta nu poate lipsi .Te astept aici:
    http://deeafildan.blogspot.com/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    gaby_d, sa stii ca reteta asta de friptura e si pe lista mea de favorite! :) Te astept cu impresii!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Boabe de Cafea, si reteta ta e foarte faina! Daca o sa incerci si pe asta, eu sunt convinsa ca nu te va dezamagi :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Lia, ma bucur ca iti place, te astept cu impresiuni P.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Dana, ah! Unde esti, sa arunc cu lamaia dupa tine? :P Ia, fa-te mai incoa' ca numa' nu te nimeresc! :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Ersilia, iti multumesc din suflet, ma bucur mult sa stiu ca esti mere aproape si te mai astept cu mult drag!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Boabe de Cafea

    Multumesc!
    Cu siguranta voi incerca si reteta dvs! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • claudia

    am votat! bafta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lacri

    Arata super si sunt sigura ca-i buna!Am sa incerc si eu aceasta reteta!Pregatesc si eu muschi umplut,dar in alt mod,asa ca merita incercata aceasta reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)