Galuste chinezesti Jiaozi

Autor:

Jiaozi – Galuste chinezesti cu umplutura de carne si legume

Nu cu mult timp in urma, am lansat pe retetecalamama.ro un periplu culinar prin bucatariile traditionale ale lumii, impreuna cu prietenii mei de la Philips Romania. Intentia noastra este sa aducem in atentia cititorilor preparate specifice anumitor culturi si sa ne diversificam astfel repertoriul culinar. Dupa prajitura Guinness Brownie, pentru care am intreprins o calatorie culinara in Irlanda, iata ca astazi ajungem tocmai in China, pentru a descoperi unul dintre miile de preparate extrem de savuroase ale bucatariei chinezesti. Printr-o fericita coincidenta, reteta de galuste Jiaozi a ajuns pe blog cu doar doua zile inaintea Anului Nou Chinezesc, care in anul 2015, anul caprei, se va serba la 19 februarie.

Galuste chinezesti Jiaozi

Galustele Jiaozi sunt niste mici delicii impaturite cu migala, cu o forma frumoasa de semiluna, iar in interiorul descoperi o umplutura suculenta si savuroasa de carne si legume. Desi par oarecum inaccesibile, va asigur ca dupa ce le-ati impaturit pe primele trei, urmatoarele vor fi o joaca. Pentru a face procedeul mai usor de invatat, am creat un video pe care daca-l urmariti, nu aveti cum sa dati gres.

Ca o curiozitate, ar fi interesant sa retineti ca aceste galuste delicioase sunt denumite astazi cu un cuvant care in urma cu mai bine de o mie de ani era numele unei bancnote, „Jiaozi” fiind cel mai vechi ban de hartie consemnat vreodata.
Si acum, hai sa ne apucam de gatit!

Reteta Video Galuste Chinezesti Jiaozi:

 Ingrediente Galuste Chinezesti Jiaozi:

aluat:

  • 370 grame făină
  • 200 ml. apă caldă
  • 1 praf sare

umplutura:

  • 200 grame de varza chinezeasca tocata marunt
  • 400 grame carne de porc sau curcan (am folosit curcan pentru o varianta mai light, dar carnea de porc este mai tradiționala pentru aceasta reteta)
  • 200 grame ciuperci Mun sau Shiitake tocate (dacă se utilizează uscate, inmuiati in apa fierbinte timp de 20 minute pentru a rehidrata)
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 lingura ghimbir ras sau tocat marunt
  • 6 fire de ceapa verde
  • 1 ou
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • piper dupa gust
  • 1, ½ linguri Sos de soia
  • 1 lingura ulei vegetal
  • 1 lingura ulei de susan
  • 1 lingura otet de orez
  • 1 ardei iute rosu (dupa gust)
  • pentru sos: sos soia light, 1 lingura rasa de zahar, otet de orez, 1 lingurita ghimbir razuit fin, chilli, 1 lingurita ulei de susan

Preparare Galuste Chinezesti Jiaozi:

  1. Se pregateste un aluat neted si elastic din apa calda, 1 praf de sare si faina. Se pune intr-o punga cu fermoar sau se infoliaza si se lasa sa se odihneasca 15-20 de minute.
  2. Pentru sos, se amesteca toate ingredientele in proportia dorita, asa incat gustul sa fie echilibrat de dulce/sarat/picant/acrisor.
  3. Se pregateste umplutura, amestecand toate ingredientele intr-un vas, apoi framantandu-le energic. Se condimenteaza uplutura dupa gust.
  4. Pe planul de lucru infainat, se imparte aluatul in doua. Jumatatea cu care nu se lucreaza se resigileaza. Se intinde aluatul pe planul de lucru cu sucitorul, intr-o foaie subtire de 1 mm. Se decupeaza discuri cu o forma rotunda cu diametrul de 10-12 cm. Resturile ramase de la decupare se pastreaza intr-o punga, la final se framanta putin, se lasa sa se odihneasca 15 minute si se intind din nou.
  5. In centrul fiecarui disc se pune cate o lingurita de umplutura, marginile se umezesc cu apa si se modeleaza galustele cum am aratat in videoul de mai sus.
  6. Galustele Jiaozi se gatesc la abur, prajite sau fierte. Pentru varianta prajita, se incinge putin ulei intr-o tigaie, se aseaza galustele si se prajesc doar pana cand baza devine aurie. Se adauga 150 de ml. de apa si se pune capacul. Se gatesc 6-7 minute pana cand se patrund. Eu le-am gatit utilizand functia abur de la Multicooker.
  7. Se servesc fierbinti, cu sosul pregatit anterior.

 

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

    • lauralaurentiu a zis

      Iti recomand mai degraba carnea de porc, asa se fac acasa la mama lor :). Nu are cum sa nu iasa ceva bun nici cu vita, de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *