Iepure cu piure de pastarnac si fasole verde

Autor:

Duminica am fost foarte placut surprinsa sa gasesc intr-un supermarket local carcase de iepure proaspat la un pret exceptional. Desi nu era pe lista mea de cumparaturi, ideea de a face o friptura de iepure de sa-ti lingi degetele a incoltit pe loc. M-am gandit ca-i mai mare pacatul ca nu gatim mai des carne de iepure, o carne slaba dar nemaipomenit de frageda ( am folosit conjuctia „dar” in mod constient, pentru ca de obicei carnea slaba nu exceleaza nici prin gust, nici prin fragezime, dar nu e cazul iepurelui) si pe care suntem atat de norocosi sa o gasim la un pret asa de bun, pentru ca in strainatate iepurele e destul de piperat. Una peste alta, din 25 de lei (atat a costat carcasa de iepure) se pot pregati doua feluri principale pentru patru persoane, la doua pranzuri sau cine diferite. Azi vi-l arat pe primul, al doilea isi asteapta randul in frigider.

iepure cu piure de pastarnac si fasole verde-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Iepure Cu Piure De Pastarnac Si Fasole Verde:

friptura de iepure:

  • 4 pulpe fata/spate de iepure (adica pulpele si spetele)
  • 1 lingurita de rozmarin tocat
  • 1 lingurita de salvie uscata
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • sare grunjoasa dupa gust
  • piper proaspat macinat
  • 2 linguri de ulei
  • 150 ml. de vin alb sec
  • 2 salote (sau 1 ceapa mica)
  • 20 de grame de unt

 piure de pastarnac:

  • 500 de grame de pastarnac
  • 2 cartofi medii, fainosi
  • 30 de grame de unt
  • 100-150 de ml. de lapte
  • 1 praf de nucsoara
  • sare si piper dupa gust

 fasole verde cu unt si usturoi:

  • 360 de grame de fasole verde
  • 30 de grame de unt
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • sare si piper

Preparare Iepure Cu Piure De Pastarnac Si Fasole Verde:

1. Iata carcasa de iepure in imaginea de mai jos. A avut in total 1,4 kg. Probabil ca multi dintre voi au mostenit retete in care carcasa de iepure se pune intr-o tava si sa dadea la cuptor intreaga, dar va atrag atentia ca avem doua categorii de carne: cea a pulpelor si a spetelor, pe care o vom folosi astazi, care se preteaza pentru friptura la tava, gatita un timp ceva mai indelungat, si carnea foarte delicata de pe spinare (fileurile) care se poate pregati cu totul altfel.

iepure carcasa2. Se transeaza iepurele astfel: mai intai se decupeaza atent pulpele si spetele. La spete se pot lasa si coastele de dedesubt. Se rupe coloana in zona in care incep coastele si se deprinde complet. Se indeparteaza rinichii si se pastreaza deoparte.

iepure transare 1
3. Spatele se poate dezosa, scotand complet coloana dar fara a desprinde pielita, apoi se ruleaza si se obtine o bucata frumoasa, de care ma voi ocupa maine-poimaine, dupa cum am spus deja, pana atunci ma va astepta, bine infoliata, la frigider.

transare iepure 24. Se toaca marunt frunzulitele de rozmarin, se amesteca bine cu salvia, usturoiul zdrobit, sare grunjoasa si piper si se freaca bine pulpele si spetele cu acest amestesc. Intr-o tigaie, se incinge uleiul si se rumenesc bucatile condimentate pe toate partile.

preparare iepure 15. Intre timp, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Odata rumenite, pulpele de iepure se transfera intr-o tava potrivita pentru cuptor. Se adauga salotele fin feliate. Vinul se toarna in tigaia in care s-au rumenit pulpele de iepure, se aduce la fierbere si se desprind bucatile rumene de pe tigaie. Se toarna imediat peste carne, se acopera tava cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptorul deja incins pentru 45 de minute.

preparare iepure 26. Intre timp, pastarnacul se curata de coaja si se taie in cubuletele, la fel si cartofii. Se pun intr-o oala, se adauga sare si se acopera cu apa. Se fierbe pastarnacul impreuna cu cartofii pana cand se inmoaie bine. Se scurg de apa, se zdrobesc si se trec prin sita (acest pas este necesar pentru a retine in sita fibrele lemnoase ale pastarnacului). Se adauga untul si treptat lapte fierbinte, potrivind consistenta dupa plac. Se potriveste gustul de sare, piper si nucsoara rasa si se pastreaza cald piureul pana in momentul servirii.

preparare piure de pastarnac7. Fasolea verde se curata de codite si se spala bine. Intre timp, se pune la fiert o oala cu apa sarata iar separat se pregateste un vas cu apa rece si cuburi de gheata. Fasolea se fierbe in apa sarata pana cand incepe sa se fragezeasca (sa nu fie exagerat de gatita) apoi se scoate cu o spumiera si se transfera in vasul cu apa cu gheata. Acest procedeu va opri instantaneu procesul de gatire si va pastra un verde vibrant. Chiar inainte de servire, cat timp friptura de iepure se va odihni, se va topi untul intr-o tigaie bine incinsa si se va adauga imediat fasolea bine scursa de apa, apoi usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust. Se va trage fasolea in unt doar cat sa se infierbante bine si se va servi imediat.

preparare fasole verde cu unt si usturoi8. Pulpele de iepure se vor fragezi in 35, maximum 45 de minute. Dupa trecerea acestui timp, ar trebui sa fie usor de strapuns cu o scobitoare. Se stropeste carnea cu putin sos din tava, se indeparteaza capacul (sau folia de aluminiu) si se mai lasa in cuptor cateva minute, ca sa se rumeneasca frumos. Imediat ce carnea s-a rumenit dupa plac se scoate si se lasa sa se odihneasca 10 minute la temperatura bucatariei, intre timp sosul din tava se strecoara printr-o sita de deasa, daca e nevoie, se mai fierbe ca sa se reduca si se adauga la final 20 de grame de unt, care se incorporeaza in sos. Se potriveste gustul sosului cu sare si piper.

preparare iepure 3Se asambleaza pe farfurii cate o bucata de carne de iepure cu piure de pastarnac, fasolea verde trasa in unt si un pic de sos. E un preparat delicios, sa va ganditi la mine daca-l faceti :).

iepure cu piure de pastarnac si fasole verde-2Pofta buna!

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

13 Comentarii la "Iepure cu piure de pastarnac si fasole verde"


Vizitator
catalin
9 februarie, 2016

Cred ca din reteta lipseste „apa” care ar trebui adaugata odata cu vinul. La mine s-a evaporat tot iar in loc de sos m-am ales cu o tava arsa, desi am avut capac. Iepurele in sine a fost bun.

Vizitator
9 februarie, 2016

Regret că ați pierdut sosul, dar eu am recomandat să acoperiți bine tava cu un capac sau cu folie de aluminiu. Dacă a fost bine acoperită, mă întreb pe unde s-a evaporat lichidul din sos.

Membru
don mihai
22 august, 2015

cand pregatim spatele il mai tinem in frigider ….!!!

Vizitator
6 aprilie, 2015

am incercat si eu aceasta reteta a iesit „delicioso” cum spune fetita mea de 4 anisori

Vizitator
6 aprilie, 2015

am incercat si eu aceasta reteta a iesit „delicioso” cum spune fetita mea de 4 anisori

Vizitator
6 aprilie, 2015

am incercat si eu aceasta reteta a iesit „delicioso” cum spune fetita mea de 4 anisori