Saptamana Restaurantelor

Iepure marinat in vin, la tava

6 mai, 2009 in categoria retete de mancare

Eu sunt o persoana lipsita patimi cinegetice. Animalele salbatice le prefer in natura, mai degraba decat in tava si cred ca vanatoarea, care in vechime era practicata pentru subzistenta, a devenit in zilele noastre un fel de sport extrem. De la unul dintre acesti “sportivi pasionati” am primit acest iepuras, pe care l-am pregatit dupa cum m-am priceput si eu mai bine.

iepure marinat la tava 007

Stie fiecare ca vanatul are o carne cu fibra puternica, ca sa ii fie infranta rezistenta nu e suficienta prelucrarea termica, se impune marinarea (sau fezandarea, in cazul vanatului cu pene).
Eu am pregatit o marinata din:

  • 1 litru de vin rosu, sec
  • sare, piper
  • 2 cepe taiate pestisorifrunza de dafin
  • 3 catei de usturoi zdrobiti

Iepurele l-am transat, l-am asezat intr-un vas incapator si am turnat marinata peste el, lasandu-l la frigider peste noapte.

A doua zi am mai curatat 2 morcovi mari, 4 cepe, 4 catei de usturoi.

Iepurasul se imprietenise de-a binelea cu vinul din marinata.

iepure marinat la tava 001

Am asezat bucatile de iepure in tava, alternand cu ceapa pestisori si morcovii rondele. Am presarat sare marina si rozmarin. Am turnat deasupra marinata si am stropit totul cu ulei de masline.

iepure marinat la tava 003

Am invelit bine tava in folie de aluminiu si am dat-o la cuptorul preincalzit la 200 de grade. Sa fi tot trecut…1 ora jumatate, poate 2? pana ce iepurele a fost facut bine. Ideea e sa se tina carnea la cuptor, acoperita, sa se faca mai mult inabusit, pana ce este moale si intra cu usurinta furculita in ea. In cazul in care sosul scade prea mult se completeaza cu apa fierbinte sau vin (carnea nu are voie sa ramana “pe uscat”).Cand este bine patrunsa, carnea se scoate pe un platou si se pastreaza la cald, acoperita.

iepure marinat la tava 005

Sosul din tava si legumele din el se paseaza, se adauga 3 linguri de smantana dulce, eventual, daca e nevoie, se mai dilueaza cu putina apa fierbinte. Sosul se da in clocot si se potriveste gustul de sare si piper.

iepure marinat la tava 006

Am servit carnea alaturi de knedle si catofi natur, stopita bine cu sos. Pentru a contrabalansa gustul intens, robust, al vanatului, i-am alaturat cateva felii de pere din compot si niste dulceata de afine.

iepure marinat la tava 007

5.9 based on 8 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Raluca Octavia

    Super reteta ! Totusi, nu e frumos sa il sacrificati pe Bocanila.Eu saptamana trecuta l-am preparat pe Bambi,si fiica mea nu a acceptat acest lucru, incat a spus ca a mancat ficatei de pasare !!!!
    Dupa o lectie despre libertatea
    animalelor salbatice, etc…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluca Octavia

    Ah, si am o sugestie referitoare la pere.Si eu la friptura de Bambi am folosit perele curatate si fierte in vin rosu cu scortisoara si cuisoare.Au un gust….

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • laura laurentiu

    Phii! Cum deti-a ramas si tie de mancat din Bambi, am crezut ca am mancat-o noi pe toata :P ! Sincer, nu sunt fanul nr.1 al carnii de vanat. E buna, daca o pregatesti atent, dar am mancat si carnuri mai bune. Si cu mai putin efort in preparare – marinari, fezandari samd. Chiar, mai bine le sta in natura decat pe masa acestor animale! Pere cu vin rosu si scortisoara am pregatit si eu acuma ceva timp, dar le-am mancat cu inghetata de vanilie! Si ne-au placuuuut, mult de tot! Te mai astept, Raluca Octavia :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Raluca Octavia

    Bambi e caprioara, Bocanila e iepurele.
    Haide sa-ti spun un secret acum!
    De cum am vazut concursul,mi-am propus sa particip si eu la el.Si asa eram mai rau ca un detectiv pe blog la tine.Asa ca, inca de la Paste, am tot gatit de pe Cuina.Supa de cocos mi-a iesit o nebunie, si cu taitei facuti in casa(!!!),fetita mea a mancat pe nerasuflate 2 portii, si bineteles, pline ochi cu taitei!
    De ziua mamei mele am facut tortul Frankfurter? iar sotul a mancat jumatate din el, de cum l-a taiat (a contribuit si el), Iar spiralele,sunt asa de simplu de pregatit,si atat de gustoase.Noi le-am mancat la ora 2 noaptea, iar dupa 30 min.mai erau doar 4.Si i-am facut si fetitei in forma de inimioara.Ah, si mai facusem cordon bleu, cu mamaliguta si chisleac batut cu usturoi pisat (reteta cosmopolita!)Dar ieri seara, cand sa le trimit, m-a luat o durere de cap de la sinuzita, ca nu am mai fost in stare de nimic.
    Sper totusi sa-l prind pe sotul meu mai liber, odata, si sa-mi fac si eu blog culinar, in care sa-ti postez retetele tale si ale altei Laure,tot de prin celalat capat al tarii, primele.
    Spor la gatit si la…deliberat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aasdasd

    Stiai ca Aluminiu merge bine cu Alzheimer? Sau mancam si vedem pe urma ce se intampla?

    bafta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      :)) Mi-ar fi placut sa primesti o notificare despre raspunsul meu si sa il poti citi, dar la adresa de mail pe care ai dat-o, evident falsa, spre dezamagirea mea, sigur nu vei primi nimic. Stii ce? Hai sa fim mai catolici decat papa… “si vedem pe urma ce se-ntampla”, ca sa te parafrazez. Pana una alta, eu o sa-ti povestesc pe scurt despre niste chestii care s-au intamplat deja: mosu’ si cu baba mea, care m-au crescut pe mine, mancau bine mersi cu linguri si furculite de aluminiu, ca n-aveau de altele (poate inaintea astora avusesera unele de lemn dar pe alea eu nu le-am apucat). Babuta a trait pan’ la 85, Mosu’ pan’ la 96 (varsta pe care iti doresc s-o apuci si matale) iar Alzheimer i-a ocolit pe amandoi. Bineinteles, eu tot cu lingurile alea am mancat pan’ pe la vreo 12-13 ani, cand le-au inlocuit cu unele din inox, deh! vremurile se schimbasera, dar oala de fiert laptele, din aluminiu si ea, nu au mai schimbat-o niciodata. Nici la mine n-a venit (inca)… drept ca mai e vreme :)), dar permite-mi sa ma indoiesc…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ioana

    EU sunt innebunita dupa gatit. Chiar mi-am cumparat acum tigaia dry cooker pentru ca am gasit o oferta incredibila pe un site: http://www.tigaia-dry-cooker.com. Au oferta buna si daca nu sunt multumita imi dau banii inapoi. Incercati si voi fetelor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)