Mancare de fasole

Autor:

Ce ziceti de o fasolica? O mancare de fasole la cuptor, buna, buna. Va temeti de efectele secundare :P ? Drept e, domnitele se cam sfiesc, dar domnii sunt de obicei dispusi sa treaca peste orice s-ar interpune intre domniile lor si gustul mancarii preferate!

Deci, daca doamnele si domnisoarele ce lectureaza acest blog doresc sa isi fericeasca barbatii cu o mancare de fasole delicioasa, aceasta reteta simpla, dar savuroasa, ar putea sa fie o alegere foarte buna. Reteta de mancare de fasole este una de post, necontinand niciun fel de ingrediente de origine animala, dar foarte usor se poate adapta poftelor carnivore ale domnilor nostri, servind-o pe post de garnitura langa ciolan, coastea fripte, carnati etc.

Mâncare de fasole, mancare de fasole la cuptor, reteta cu fasole boabe

Ingrediente Mancare de fasole:

  • 500 de grame de fasole boabe
  • 3 cepe marisoare
  • 2 morcovi
  • 1 radacina de pastarnac
  • 300 de ml. de bulion de rosii (sau 60 de grame pasta de rosii diluata cu apa)
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura generoasa de pasta de ardei (dulce sau iute, dupa preferinta)
  • 2 foi de dafin
  • 3-4 linguri de ulei (eu am folosit de rapita, merge de oricare)
  • sare, piper
  • patrunjel verde tocat pentru presarat

Preparare Mancare de fasole:

Fasolea se curata de boabele innegrite sau patate si de orice impuritati, se spala bine in cateva ape si se pune la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte de a trece la prepararea propriu zisa:

fasole

Cand se incepe gatitul mancarii, se scurge fasolea de apa in care a stat la inmuiat si se pune la fiert cu apa rece. Aceasta prima apa se va arunca dupa ce se opareste fasolea 2-3 minute – cu scopul de a diminua acele ”efecte secundare” nedorite. In momentul in care apa incepe sa fiarba in clocot, se va forma o spuma abundenta:

fasole 1

Se lasa fasolea sa clocoteasca 2-3 minute, se scurge bine de apa si se clateste cu apa rece. Intr-un vas incapator, se pune fasolea, morcovii, o ceapa intreaga si pastarnacul. Se adauga frunzele de dafin si se acopera totul cu apa rece din abundenta:

fasole 2

In mod normal, fasolea inmuiata timp de 10-12 ore ar trebui sa fiarba in 40-45 de minute. Dupa trecerea acestui timp se verifica gradul de fierbere, fasolea trebuie sa fie bine fragezita, dar sa nu se sfarame, sa isi pastreze bine forma. Se sareaza fasolea, se mai da in doua-trei clocote apoi cratita se da deoparte de pe foc, fasolea se strecoara si se pastreaza lichidul.

Se curata si se toaca cele doua cepe ramase si usturoiul si se calesc in ulei, intr-o cratita larga si incapatoare:

fasole 3

Cand ceapa devine sticloasa se adauga in cratita fasolea si aproximativ 600-700 de ml. din lichidul in care a fiert:

fasole 4

Desigur, ceapa se poate cali si in grasimea lasata de ceva costita afumata prajita, caz in care mancarea nu ar mai fi de post, dar ar fi la fel de delicioasa.

Se adauga morcovii si pastarnacul taiati in bucati potrivite, pasta de ardei si bulionul de rosii:

fasole 5

Daca e nevoie se completeaza cu lichid ramas de la fierberea fasolei, astfel incat sa fie totul bine acoperit; se lasa sa clocoteasca 3-4 minute:

fasole 6

Mancarea se transfera intr-un vas termorezistent – in cazul meu, in doua, pentru ca nu am niciunul suficient de incapator si se adauga lichid ramas rezultat de la fierberea fasolei, atat cat sa pluteasca deasupra continutului mai dens cam de 2 cm. Se gusta sosul si se adauga putina sare (sa nu fie atat de sarat cat v-ati dori, mancarea o sa mai scada si gustul ar putea fi exagerat) si piper:

fasole 7

Se da la cuptorul precincins la 170 de grade pentru aproximativ 30 de minute, pana cand mancarea scade si la suprafata se formeaza o pelicula ce are tendinta sa se rumeneasca. Mancarea nu trebuie sa fie seaca, ci destul de suculenta, de aceea recomand sa fie atent supravegheata ca sa nu ramana pe uscat:

fasole 8

Este o mancare de fasole delicioasa, nu are nevoie decat de ceva painica proaspata si muraturi, dar domnii (ca si domnul inimii mele :P ) ar putea prefera si un carnacior prajit, alaturi:

fasole 10
Pofta buna!

Print Friendly

Poate îți place și:

  • Salată de vinete cu maioneză veganăSalată de vinete cu maioneză vegană Salată de vinete cu maioneză vegană din lapte de soia Nu cred că se putea un moment mai potrivit pentru […]
  • Salată de zucchini cu fasole alba și avocadoSalată de zucchini cu fasole alba și avocado Salată de zucchini cu fasole albă și avocado cu un dressing proaspăt de coriandru, […]
  • Salata de cartofi cu ridichiSalata de cartofi cu ridichi Salata de cartofi pe care v-o propun azi e plina de gust, se face repede si gratie ridichilor are si […]
  • legume la gratarLegume la gratar Eu, personal, ma dau in vant dupa legume la gratar. Toata vara mi-ar fi deajuns doar darurile proaspete si […]
  • taitei de post 7Taitei de casa de post… cu varza Va propun azi o reteta de paste de casa foarte simple dar foarte gustoase, niste taitei de post cu cartofi. […]
  • gulii umplute de post 033Gulii umplute de post Va propun azi o reteta de post, gulii umplute, perfect comparabile cu verisoarele lor cu carne, prin gust si […]
  • pappa+al+pomodoroPappa col pomodoro Prima reteta pe care am invatat sa o pregatim la Scoala de bucatarie a Lellei din Siena a fost o supa […]
  • langosiLangosi Pai ce banateanca mi-s eu fara o reteta de langosi pe blog? Una asa, ca-n piata Iozefin (timisorenii stiu ce […]
  • fasole cu carnati 1Fasole cu carnati Stie cineva vreun preparat mai traditional si in acelasi timp mai savuros ca o mancarica buna de fasole cu […]
  • mancare+de+post+de+ardei+coptiMancare de ardei copti, de post Prima si prima data am mancat o mancarica de ardei copti la manastirea Sucevita, in urma cu ceva vreme. […]

Lasa un comentariu

37 Comentarii la "Mancare de fasole"


Vizitator
21 august, 2016

Sunt genul de barbat care de abia e in stare sa faca cartofi prajiti dar am urmat cu sfintenie indicatiile tale si a iesit o fasole absolut excelenta !

Vizitator
Dani
17 iunie, 2016

Multumesc

Vizitator
Ligia
23 mai, 2016

Foarte buna fasolea asta….am facut-o si eu azi….prima data in viata mea cand gatesc fasole…si a iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta!

Vizitator
6 aprilie, 2015

Si usturoiul? Cand apare in ecuatie?

Vizitator
6 aprilie, 2015

like ! :)