Musaca

Autor:

musaca, reteta de musaca cu carne si vinete

O musaca este una dintre acele mancaruri gustoase si consistente potrivite pentru o masa in familie sau cu prieteni foarte apropiati, pentru ca, fara a fi un fel de mancare pretentios, o tava generoasa cu musaca e gustoasa si aduce multa satisfactie mesenilor. Si cum sa nu-ti placa, pana la urma, straturi-straturi de vinete cremoase, bechamel, un sos de carne asemanator cu sosul ragu, legume si condimente bine alese… ce mai, o mancare foarte buna!

Tarile est-mediteraneene au fiecare cel putin cate o varianta proprie pentru reteta de musaca (moussaka). Acestea pot diferi una fata de cealalta, incepand de la felul de carne folosit si pana la excluderea totala unui ingredient sau a altuia, dar, cu toate aceste diferente, musacaua ramane acelasi lucru: o mancare gatita in gratin, la cuptor, care consta in straturi de legume si sos de carne si bechamel.

Filiera prin care reteta de musaca (moussaka) a ajuns pe mesele romanilor este evident cea turco-greceasca. Va propun cu multa placere reteta mea de musaca cu vinete si cartofi si un sos facut cu un amestec de carne de miel si de pui (pentru ca generatia mai tanara din familia mea cam stramba din nas cand aude de carne de miel). A iesit un deliciu :).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Musaca:

  • 1 kg. de carne de miel, vita sau pui (eu am folosit un amestec de 500 de grame de miel si 500 de grame de piept de pui)
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 2 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • 1 pahar (150 de ml.) vin rosu
  • 4 linguri de bulion gros de rosii
  • cate 1/2 de lingurita de: chimion macinat, ienibahar, scortisoara
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 1 lingurita de piper negru macinat
  • sare dupa gust
  • sos bechamel din: 1 lingura ulei de masline, 50 de grame de unt, 4 linguri de faina, 1 litru de lapte, sare, piper alb macinat si nucsoara
  • 2 galbenusuri proaspete
  • 1 pahar mic de iaurt grecesc (iaurt gras, consistent)
  • 3 vinete de dimensiune medie
  • 1 kg. cartofi dintr-un soi mai tare
  • optional: 50-60 de grame de branza tare pentru razuit pe deasupra, grecii folosesc kefalotyri dar niste parmezan sau pecorino va fi o solutie la fel de buna
  • in plus: putin ulei pentru vinete, sare, unt pentru uns forma

Preparare Musaca:

Pentru ca sosul de carne va dura cel mai mult, trebusoara incepe prin pregatirea acestuia. De retinut este ca, pentru un maximum de autenticitate a preparatului, e recomandat sa se pregateasca fie cu miel, fie cu vita, insa alegerea mea de a amesteca pulpa de miel tocata cu piept de pui mi s-a parut foarte buna, am obtinut o mancare cu un gust mai bland, mai dulceag, pe care am consumat-o cu placere toti ai casei.

Musaca – Sosul de carne:

1. Carnea se curata de pielite si de grasimea in exces si se da prin masina de macinat carne.

2. Intr-o cratita larga se incing 3 linguri de ulei de masline si se adauga carnea, toata deodata (poza 1). Carnea trebuie sa fie rumenita pe alocuri, de aceea se va amesteca destul de rar in cratita, cam o data la 5 minute, permitand carnii care intra in contact cu tigaia fierbinte sa prinda urme de rumenire.

3. Intre timp, ceapa se taie marunt si usturoiul se zdrobeste.

4. Odata ce carnea s-a rumenit pe alocuri, se desface bine cu o lingura de lemn si se adauga ceapa si usturoiul (poza 2).

5. Dupa 5-6 minute, timp in care se amesteca des in cratita, se adauga vinul rosu (poza 3).

6. Dupa 2-3 minute se adauga 1 lingurita rasa de sare, oregano, piperul, ienibaharul, scortisoara si chimionul macinat, foile de dafin si bulionul (poza 4).

7. Se micsoreaza focul si se fierbe totul in jur de 30 de minute, adaugandu-se cate putina apa fierbinte cand lichidul se evapora prea tare. In final se mai adauga sare daca va mai fi nevoie.

preparare sos de carne pentru musaca

Musaca – pregatire intermediara:

Cat timp sosul se gateste pe foc mic, vinetele se spala bine, se sterg apoi indeparteaza vertical fasii din coaja. Se indeparteaza codita si se feliaza in felii groase cam de 1 centimetru. vinete decojite

Feliile de vinete se aseaza pe o farfurie, presarandu-le cu sare ca sa elimine lichidul amarui pe care il contin.

Intre timp, se curata cartofii, se feliaza in felii groase cam de 7-8 mm. si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Se fierb cartofii atat cat sa se inmoaie bine, dar sa nu isi piarda forma sau sa devina sfaramiciosi (durata gatirii depinde de soiul de cartofi folosit). Odata fierti, cartofii se scurg de apa in care au fiert si se pastreaza deoparte.

Dupa aproximativ 15-20 de minute vinetele se sterg cu atentie de lichid folosind servete de hartie absorbanta pentru bucatarie. Se adauga peste vinete 1 lingura de ulei de masline si se amesteca bine, apoi se pun pe un gratar incins 3-4 minute pe fiecare parte.

vinete la gratar pentru musaca 1

Desigur, vinetele se pot la fel de bine gati putin intr-o tigaie bine incinsa, fara grasime adaugata, dar gratarul aduce si el un aport important la capitolul gust.

Inainte de a trece la asamblarea musacalei, mai e nevoie doar de sosul bechamel, care se va pregati astfel: se incinge uleiul de masline intr-o craticioara apoi se adauga untul si se amesteca bine, sa se topeasca rapid. Se trage craticioara deoparte si se adauga faina, amestecand ca sa se impregneze bine cu grasime fara sa se rumeneasca. Se trece craticioara din nou pe foc se se adauga treptat laptele fierbinte, amestecand constant ca sa nu faca niciun fel de cocoloase. Se fierbe sosul pana se ingroasa si se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara rasa. (Click pentru reteta de sos bechamel pas cu pas).

Separat, se bat bine galbenusurile cu iaurtul, se adauga 2-3 linguri de sos fierbinte si bate energic, apoi amestecul de galbenus si iaurt se adauga peste sosul bechamel omogenizandu-se perfect.

bechamel pt musaca Porniti cuptorul si fixati-l la 190 de grade Celsius.

Musaca – Asamblare:

Se alege o forma incapatoare, potrivita pentru cuptor, in principiu una de 35×25 cm. cu o adancime de 10-11 cm. e perfecta.

1. Se unge bine forma cu unt, se toarna cam 1 polonic de sos bechamel pe fundul vasului si se asterne un strat de felii de cartofi (poza 1 din montajul de mai jos).

2. Se adauga un strat de sos de carne, atat cat sa acopere cartofii (poza 2).

3. Se adauga un strat de sos bechamel deasupra stratului de carne.

4. Se continua cu un strat de felii de vinete (poza 4).

5. Straturile se adauga succesiv, fara sa aiba mare importanta in ce ordine, important este sa se adauge cand si cand cate un strat de bechamel care are rolul de a lega toate celelalte ingrediente intre ele.

6. Se incheie cu un strat de legume (fie vinete, fie cartofi, ce va ramane in final) deasupra caruia se toarna tot sosul ramas si se presara cu branza razuita (optional).

asamblare musaca

Musaca – coacere:

Se da musacaua la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, la o inaltime medie, timp de 35 de minute. Musacaua este gata cand s-a rumenit frumos. Se lasa musacaua in forma sa se racoreasca timp de cel putin 15 minute inainte de a o taia, se portioneaza si… pofta buna! E bine de stiut ca se va portiona mult mai frumos dupa ce se raceste aproape complet dar… cine mai are rabdare? musaca, reteta de musaca cu vinete si cartofi Poate te intereseaza si aceasta varianta de musaca de cartofi de post.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *