Osso buco

Autor:

Buna mancare acest osso buco, milanez sau de unde o fi el, o adevarata sarbatoare pentru papilele gustative! E prima data cand il gatesc si imi pare sincer rau, foarte rau, ca am irosit atata timp fara a fi gustat  o asemenea bunatate. Mancarea este destul de scumpuţă, din pacate, si asta numai datorita faptului ca nu se poate gasi un rasol de vita cat de cat decent la un pret rezonabil, dar meritam si noi cateodata un mic rasfat, ca numa’ o viata avem, ce mama saraciei?! Barbatu-meu a zis ca a murit si a ajuns in rai cand a gustat din osso buco; a mai zis ca nu-si aminteste sa fi vazut asa ceva in meniul vreunui restaurant. I-am explicat si lui ca probabil nu este considerat prea nimerita, din punct de vedere comercial, aceasta reteta culinara, ca de-si mai pun si ei adausul (care se obisnuieste sa fie de 300%) rar cine-l mai poate plati. In fine, norocosi suntem ca l-am gustat, placut si savurat! Va recomand din suflet aceasta reteta, daca aveti posibilitatea sa va procurati rasolul de vita la un pret mai bun, merita inca o data!
Osso buco

Ingrediente Osso Buco:

(pentru 3 persoane ghiftuite mai sa pocneasca)

  • 3 felii de rasol de vita
  • 3 linguri cu varf de faina
  • 60 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 1 ceapa mare
  • 3 catei de usturoi medii
  • 2 rosii marisoare, bine coapte, curatate de pielita si taiate cuburi sau rosii din conserva
  • 1-2 morcovi
  • 1-2 tije de apio (tulpina de telina)
  • 1 pahar de vin rosu sec (150-200 de ml.)
  • aproximativ 1 litru de supa de vita, de pasare sau de legume, preferabil degresata
  • 2 foi de dafin
  • 2 ramurele de cimbru sau 1 lingurita rasa de cimbru tocat
  • sare, piper
  • pt. gremolata: 1/2 de legatura de patrunjel verde, 1 catel de usturoi, coaja de la 1 lamaie

Preparare Osso Buco:

Pentru inceput, vreau sa va fac cunostinta cu ingredientele, ca prea sunt ele frumusele:

Preparare Osso buco 1
…apoi vreau sa va spun ca pentru realizarea acestei retete m-am inspirat din cateva surse, unele de pe internet, alta o carte smechera de un autor celebru. In cartea cu pricina am dat peste o recomandare care mi s-a parut mie foarte importanta: cica sa leg feliile strans, de jur imprejur, cu sfoara de bucatarie, ca sa nu se imprastie osul prin fiertura. Nedorindu-mi eu catusi de putin sa se intample atare dezastru ca dezintegrarea frumoaselor rasoale, imediat le-am si legat cu sfoara, cat de strans am putut. Bineinteles, nu s-a mai pus problema sa pierd osul prin mancare, caci de la inceputul prepararii a zburat sfoara cat colea, deci voi sa sariti pasul asta, e absolut inutil.
Preparare Osso buco 2
Intr-o farfurie se amesteca faina cu o lingurita de sare si cu piper negru macinat dupa gust, iar feliile de rasol se imbraca in faina aromata.
Preparare Osso buco 3
De preferinta intr-o cratita de tuci (daca nu aveti, de care e disponibila) se incinge uleiul de masline extravirgin si se rumenesc pe rand, pe ambele parti, feliile de carne infainate, apoi se scot deoparte.
Preparare Osso buco 4
Pana ce carnea se rumeneste pe ambele parti, se curata si se spala legumele (mai putin rosiile de care nu e nevoie deocamdata), se toaca ceapa, se zdrobeste usturoiul, se taie in felii grosute morcovul iar telina maruntel. Odata carnea rumenita, in aceeasi cratita se adauga legumele care se calesc 2-3 minute.
Preparare Osso buco 5
Se sting legumele cu vinul rosu.
Preparare Osso buco 6
Se adauga feliile de carne inapoi in cratita si se acopera adaugand supa fierbinte. Se adauga si dafinul si cimbrul.
Preparare Osso buco 7
Se acopera cratita cu un capac si se da la foc mic, sa fiarba molcom. Dupa o ora de fierbere, se adauga rosiile cubulete.
Preparare Osso buco 8
Din acest moment, timpul ramas pana la degustare depinde de cat de repede se va gati carnea de vita, la mine a mai durat aproximativ inca o ora, mentinand-o in permanenta pe foc mic si supraveghind daca nu mai e nevoie sa se adauge cate putin lichid.
Se pregateste gremolata cu care in mod traditional se presara aceasta mancare: se toaca marunt patrunjelul, se zdrobeste fin usturoiul si se razuieste coaja de lamaie, apoi se amesteca toate. Se pastreaza deoparte pana la servirea mancarii.
Preparare Osso buco 9
La final, carnea este  frageda si sosul scazut.
Preparare Osso buco 10
Se potriveste gustul cu sare si piper si se serveste imediat, alaturi de garnitura preferata (merge bine risotto, dar si un pireu de cartofi, o mamaliguta mai moale sau paste scurte fierte, gen risoni) si presarat cu gremolata.
Preparare Osso buco 11
Eu am pregatit ca si garnitura un risotto cremos cu sofran care s-a potrvit de minute cu osso buco. L-am „imbucat” ca nehalitii :))!
Print Friendly

Lasa un comentariu

19 Comentarii la "Osso buco"


Vizitator
Constantin Cornel Raduta
6 aprilie, 2015

Dupa ce ai adaugat supa eu te sfatuiesc sa o bagi la cuptor intr-o tava si sa faci o mamaliga mai moale cu branza si unt pe care o pui pe farfurie faci o gaura in mijloc si acolo pui vita cu sosul.

Vizitator
Claudia Nyerjak
6 aprilie, 2015

eiiii,imi lasa gura apa!!!!!geniala reteta ta si ma pun neaparat s-o fac si eu!!!!esti cu adevarat o minune !!!

Vizitator
Cristea Carmen
6 aprilie, 2015

POT FOLOSI RASOL DE PORC?

Vizitator
Constantin Cornel Raduta
6 aprilie, 2015

da merge si cu rasol de porc doar ca normal nu are acelasi gust am incercat eu, iese mai bun cu rasol de vita.

Vizitator
Elena Barcov
6 aprilie, 2015

am facut aceasta reteta si este minunata .baiatul meu ii place foarte mult carnea de vita dar ceasta reteta o adora.multumesc tare mult pentru ea.sa fiti iubita.