Paella

6 iunie, 2010 in categoria peste, fructe de mare, retete de mancare
Ma tenteaza de ceva timp aceasta mancare spaniola, bogata si plina de culoare; am devenit curioasa dupa ce a fost popularizata prin intermediul catorva emisiuni de gastronomie, pe mai multe canale de televiziune. Am aflat ca paella e o mancare valenciana, cu o baza de orez, care poate fi cu pui, chorizo, fructe de mare sau mixta, cu de toate, multe ingrediente combinate inspirat, pentru cat mai multa savoare. Ceea ce am facut eu ar fi, asadar, o paella mixta, cu pui si fructe de mare. Pentru a o gati, am combinat o reteta facuta de un bucatar spaniol in emisiunea “Safari food” cu una de Chuck Williams, din cartea “Retete esentiale ale gastronomiei moderne”. A iesit asta:paella
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Paella:paella 1
  • 800 de grame de carne de pui fara os si piele (eu am folosit pulpe)
  • 28-30 de creveti black tiger, cruzi
  • 500 de grame (aproximativ) de scoici (midii) – eu am avut jumatati de cochilii, gata curatate
  • 500 de grame de orez special pentru paella – calasparra sau bomba – daca aveti de unde sa-l procurati (camolino am folosit eu, nu e cel mai potrivit posibil dar asta am avut)
  • 60 de ml. ulei extravirgin de masline
  • 1 ceapa mare, tocata fin
  • 1 ardei rosu, taiat fin
  • 1 ardei verde, taiat fin
  • 3-4 catei mari de usturoi
  • 200 ml. de vin alb sec
  • 1,5-2 litri de supa de creveti (eu am folosit carapacele crevetilor pentru a face supa), de moluste, de pui sau de legume
  • 4 rosii conservate
  • 200 de grame de mazare verde boabe
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce, cat mai aromata
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • cat se prinde intre doua degete, sofran (eu nu am reusit sa gasesc)
  • sare
  • 1 legatura de patrunjel verde

Preparare:Paella e o mancare simplu de facut, insa necesita intreaga atentie a bucatarului, din momentul in care se incepe prepararea ei, intrucat se prinde usor de fundul vasului, lichidul se adauga in reprize si trebuie amestecat in permanenta. De aceea, toate ingredientele trebuiesc dinainte pregatite.Se curata crevetii de carapace, care se pastreaza. Eu am lasat 3 creveti intregi, pentru aspectul final al mancarii.paella 2Daca folositi scoici intregi, mai intai curatati-le bine cu o perie aspra, apoi tineti-le timp de 15-20 de minute intr-un vas cu apa sarata, asta le va face sa arunce nisipul pe care s-ar putea sa il contina. Puneti la fiert apa intr-un vas, si in momentul in care clocoteste aruncati scoicile inauntru. Cele bune de cosumat se vor deschide imediat. Se scurg scoicile deindata ce s-au deschis si se pastreaza pentru a fi folosite. Cele care raman inchise se arunca.Carapacele crevetilor se pun la fiert, pe foc mic, cu o lingurita de sare si 2 litri de apa, pentru a prepara supa necesara pentru paella (in cazul in care folositi alt fel de supa, sariti acest pas, dar supa de creveti va da o savoare in plus preparatului). Nu trebuie sa fiarba foarte mult, dupa cateva clocote se strecoara, carapacele se arunca si supa se pastreaza fierbinte.Ardeiul, ceapa, usturoiul se toaca fin.Carnea de pui se taie in bucatele potrivite.Rosiile se taie in cuburi.Intr-o tigaie larga si incapatoare (eu am folosit vasul de baza al tajine-ului, ideea e sa fie un vas cu baza larga si un volum in jur de 4 litri sau mai mult) se incinge uleiul de masline extravirgin. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeii si se calesc pana se inmoaie, fara a se rumeni:paella 3Imediat ce legumele s-au inmuiat, se adauga toate condimentele (in afara de sofran, daca reusiti sa gasiti) si se amesteca de cateva ori, sa aromeze bine uleiul:paella 4Se adauga carnea de pui si se gateste 4-5 minute, amestecand continuu:paella 5Imediat ce carnea de pui isi pierde tenta rozalie, devenind opaca si deschisa la culoare, se adauga orezul:paella 6Se amesteca continuu, timp de 3-4 minute, apoi se adauga vinul:paella 7Se amesteca pana la incorporare si se adauga, imediat ce lichidul scade, cate un polonic din supa fierbinte, amestecand continuu si temeinic, nelasand nici o portiune a vasului deoparte. Se continua astfel pana cand orezul este gatit pe jumatate. Se adauga in vas rosiile taiate in cuburi:paella 8Dupa 2-3 minute, timp in care se amesteca temeinic, se adauga crevetii curatati, impreuna cu o noua portie de supa:paella 9Se amesteca din nou si nu va dura mai mult de 3 minute pana cand crevetii se vor colora intr-un roz placut, semn ca sunt gata:paella 10Se adauga scoicile si mazarea si, daca e nevoie, inca un polonic de supa. E momentul sa se guste mancarea, daca mai e nevoie de sare sau piper, se poate adauga impreuna cu sofranul infuzat in 60 de ml. de supa (eu nu am avut sofran). Scoicile si mazarea nu au nevoie de mai mult de 2 minute de gatit:paella 11Se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si mancarea este gata. Inainte de servire, se acopera pana cand orezul absoarbe tot lichidul.paella 12Paella s-a dovedit o bucurie pentru ochi, pentru papilele gustative si deasemenea pentru suflet, o mancare cu aroma proaspata a brizei de mare, condimentata si foarte gustoasa, numai buna de impartit cu niste prieteni dragi. Merge de minune cu un vin alb, sec, dar si cu un pahar de bere, au zis mesenii :) .

Editare: mancarea aceasta a generat o serie de dispute si a provocat interventia catorva cunoscatori, majoritatea anonimi. Din aceasta cauza, tin sa mentionez ca mancarea mea a intrat, totusi, intr-un top international, intocmit de editori experti in gastronomie, anume aici. De asemenea, daca tot s-a vorbit atat de mult de faptul ca mancarea mea ar avea o cantitate de lichid prea mare (lichid care a disparut dupa vreo 10 minute de asteptare sub capac, insa poze din aceasta faza nu mai am, pentru ca tot ce era in vas s-a epuizat in jumatate de ora :P ) va mai arat ceva, o alta mancare remarcata de un top international, dar facuta de cu totul altcineva, paella-soup :D.
5.7 based on 7 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Daniela

    Paella nu trebuie sa aiba atata lichid, iar orezul nu trebuie sa fie asa de inflorit.
    Deci orezul spune spanioli trebuie sa fie en su punto, ca si pastele, nu trebuie sa fiarba prea mult.
    Sigur este gustos ce ai facut, dar imi pare rau draga sa-ti spun ca nu seamana cu o paella.

    Sper sa nu te deranjeze asa de tare in cat sa-l elimini. Eu cred ca trebuie sa primim si mesaje care sa ne cladeasca, nu numai frivolitati.

    Aici ai o monstra de cum se face o paella si cum arata.
    http://www.bajaryoutube.com/videos/paella-de-mariscos-paso-a-paso–bytid-iwg85n0KIEQ.html

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ophelia1983

    FELICITARI LAURA!!! CHIAR MA INTERESA DEMULT TIMP O RETETA DE PAELLA! URMARESC BLOGUL TAU DE O GRAMADA DE TIMP , CHIAR DINAINTE SA AM CURAJUL SA IMI FAC EU INSAMI UN BLOG….. ORICUM TE FELICIT SI PENTRU MINUNATELE RETETE DE PAINE PE CARE LE=AI IMPARTISAT CU NOI!

    POT SA SPUN CA ESTI NEINTRECUTA IN IMPLETIREA PAINICILOR!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • CamiWitt

    Laura dtaga,
    Nu te supara, dar ai uitat sa scoti matul urit , negru, de la creveti, care se afla pe spatele crevetilor. O sustin si eu pe Daniela. Ai avut reteta gresita, nu a fost vina taa. Si o Paell afara sofran, este ceva mäncarica cu orez… O duminica placuta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca

    Eu de o luna am fost in Spania si am mancat paella. Nu se face deloc asa. Se pune la cuptor si nu are atata apa niciodata!!!.
    Imi pare rau sa iti spun ca ce ai facut nu e paela, e ceva ce seamana. Si nu se pune carne de pui in ea clar!!!.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Draga Laura felicitari pentru acest blog minunat. Urmaresc de foarte mult timp blogul, dar e prima data cand iti scriu.In primul rand vroiam sa te felicit pentru pentru tot ceea ce faci si pentru faptul ca impartasesti cu noi aceste retete minunate, iar in al doilea rand pentru ca m-au deranjat unele comentarii rautacioase.Bianca draga inainte de a '' arunca cu pietre'' ar trebui sa te documentezi, in sensul ca exista paella cu pui ( se numeste mixta) si din cate stiu eu nu se face la cuptor ( eu una nu am vazut aici in Spania), se face in paellera ( sau daca nu avem in tigaie) pe aragaz.Sofranul se pune pentru a colora mancarea; in cazul in care nu avem se pune colorant.Danielei vreau sa-i transmit sa invete sa scrie si pe urma sa isi dea cu parerea.Si comentariile gen '' e prea zemoasa sau orezul e fiert prea tare.. etc'' sincer nu le vad rostul.O reteta poate fi adaptata dupa gustul fiecaruia.Laura paella ta arata foarte bine si sunt sigura ca a fost foarte gustoasa, mie mi-ai facut o poftaaa, mai ales ca e un pic zemoasa( nici mie nu imi place prea uscata).Sa stii ca te admir foarte mult.Familia ta trebuie sa fie foarte mandra cu asa o femeie minunata si o gospodina desavarsita.
    Cu admiratie,
    Flory

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Daniela, eu iti multumesc pentru comentariul tau, nici vorba sa ma fi suparat. Sunt convinsa ca niciun bucatar, cu atat mai mult un neprofesionist, asa ca mine, nu poate sa aiba pretentia ca reproduce o mancare "ca la mama ei acasa", ca sa ma exprim astfel. Sunt sigura ca adevarata paella se mananca la Valencia, nu la Ghiroda :P. Totusi, ceea ce am produs eu (paella sau nu) a ajutat mult la satisfacerea curiozitatii provocate de ceea ce vazusem la televizor, asa cum am scris in introducere.
    M-am uitat la filmuletul din linkul pe care l-ai postat, dar si la acesta:
    =http://www.bajaryoutube.com/videos/preparando-una-paella-bytid-dZPNIqvFhjI.html – care prezinta tot o paella, facuta tot de spanioli, insa una mult mai zemoasa si care, trebuie sa recunosc, mie mi-a placut mult mai mult, chiar daca sufera (sau nu) de pacatul lipsei de autenticitate. :) La fel de zemoasa era si paella facuta pentru Safari Food de un domn pe nume Carlos Lopez – e cea care mi-a provocat pofta, initial.
    Inainte de a ma fi apucat sa gatesc mancarea asta, mi-am facut ceva ganduri legate de soiul de orez care trebuie folosit, pentru ca Chuck Williams (fara indoiala un guru al bucatariei moderne) recomanda 25 de minute de gatire a orezului! Mie mi s-a parut enorm, am redus timpul la mai putin de jumatate si pentru mine a fost in mod clar suficient de fiert orezul iar dupa cum spui tu, chiar prea mult.

    Oricum, te asigur ca ceea ce se vede in pozele de mai sus a disparut in aproximativ 45 de minute de zabava foarte placuta in jurul mesei.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    ophelia1983 – eu iti multumesc pentru aprecieri. :)Te mai astept cu drag.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Cami draga, indepartarea intestinului e optionala, depinde cat de sensibili sunt mesenii – clar noi nu suntem dintre cei mai sensibili. Avand in vedere ca majoritatea retetelor pe care le-am vazut pe youtube utilizeaza crevetii intregi, nedecorticati si evident cu toate cele in interiorul lor, m-am gandit ca nu are rost sa ma chinui cu asta. Uite aici:

    -http://www.bajaryoutube.com/videos/preparando-una-paella-bytid-dZPNIqvFhjI.html

    -http://www.youtube.com/watch?v=a9Edlf_teuA&feature=related

    -http://www.youtube.com/watch?v=poP849W8zik&feature=related

    Dupa cum poti vedea, nu numai ca au crevetii intregi, dar unele din ele sunt chiar destul de lichide. :) In privinta sofranului, chiar imi pare rau ca nu am gasit, cu toate ca am cautat si in doua magazine arabesti din Timisoara.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Bianca draga, chiar daca ai fost in Spania, scuza-ma ca imi permit sa te contrazic:
    1.paella se numeste astfel dupa numele vasului in care se gateste – anume o tigaie mare, larga, in care se face pe foc deschis, la temperatura mare, nicidecum in cuptor
    2.paella valenciana – cica asta e cea mai originala, e construita pe o carne de pui si iepure.
    3. majoritatea retetelor prestate de spanioli din filmuletele de mai sus, inclusiv in cel postat de Daniela, au la baza carnea de pui. Mai mult, domnul care gateste paella in filmuletul pus de Daniela zice cam asa ceva " datorita multelor polemici legate de gatirea paellei si recunoscand ca cea originala este cea din Valencia, cu pui, cu iepure etc.

    Asa ca – nu stiu – e clar sau nu ca se pune carne de pui? :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Flory, eu iti multumesc mult pentru cuvintele atat de amabile si pentru apreciere. :)

    In ce priveste mancarica de mai sus, lipsa sofranului chiar o regret, chiar daca nu facea mai mult decat sa ii fi dat putina culoare. In privinta orezului, eu stiu ce sa zic? In mod clar, eu si familia mea preferam orezul bine fiert, nu imi place sa simt amidon printre dinti, numai ca, probabil, ar fi trebuit un alt tip de orez. Am citit ca spaniolii folosesc pentru paella un fel de orez numit "bomba" – pe care eu, evident, nu am avut de unde sa il iau.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    Draga Flory?
    Mesajele rautacioase sant cele ca ale tale.
    "Invata sa scrii", daca as da lectii de gramatica sau ortografie as primi cu mare drag observatii, dar nu e cazul.
    Mesajele care se pun sant la subiect, da?
    Nu caut greseli ortografice si nici gastronomice, dar eu as primi cu bucurie o observatie in privinta retetelor care le pregatesc, bineinteles daca am gresit cu ceva sa mi se dea un sfat cum pot face mai bine.
    Daca tu vrei sa fii cea corecta cel putin nu lasa anonim fi tu insati, sant multe persoane ca tine care "da cu pietre", dar nu au curajul sa-si dea identitatea. Chiar daca ai spus tu numele acela acolo… oare cine esti?

    Draga Laura
    Ma bucur ca nu te-ai suparat, dupa cum vei vedea mesajele la alte retete eu te apreciez foarte mult pentru treaba care o faci in bucatarie si am precizat ca ce ai preparat sigur este bun, numai ca nu seamana a paella.
    Si da, ai dreptate o paella valenciana are la baza puiul si iepurele.
    Sa ai o saptamana buna.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • CamiWitt

    Laura, cum zici tu, egal… Matul se scoate foarte rapid.Parerea mea, se poate compara ca si cum ai gati puiul cu "fundul" netaiat. Tot aia este, mizerie. Ma rog, cum doresti.Safranul este foarte scump, dar da un gust aparte. O saptamina minunata! Cami

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca

    Raspuns Laurei si anonimului care a raspuns la mesaj…paella se face in tigaie de paella si se pune la cuptor, in tigaia speciala de paella asta vroiam sa spun. Deci dupa ce se pregatesc toate ingredientele pe aragaz se pune orezul la prajit tot pe aragaz cateva minute. Dupa ce e gata se adauga un pahar de apa si se baga tigaia de paella cu totul la cuptor pentru 20 minute.
    Asta vroiam sa spun nu altceva.
    Eu asa am vazut ca se face paella si asa am sa fac si eu pacat ca nu am tigaie de paela.
    Am mancat si fideua si aia se face identic doar ca e cu taitei.
    Daniela cred ca poate confirma.
    Bine ca nu s-a suparat nimeni din discutia asta, criticile ar trebui sa fie constructive.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca

    Si eu am mancat la restaurant o paella strict cu creveti, scoici si alte vietuitoare marine:) Nu avea deloc pui in ea. Dar probabil si acolo se face in mai multe feluri.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aurora

    Daniela draga mea…
    Mai bine ti-ai pastra parerea pt tine ca nu e cazul sa ne impartasesti si noua frustrarile tale (multe din ele, culinare!!!)…Mai invata sa scrii(asa cum ti-a sugerat deja cineva). Si spaniola ta lasa mult de dorit…Eu dupa 1 an in Spania vorbeam si scriam muuuuult mai bine decat tine!Dar e ok, pari experta in toate…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    eu de obicei iau sofran din kaufland, daca nu gasesti poti incerca si la plafar, eu mai iau condimente si din plafar -ann

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Saloane tatuaje

    Din pacate este destul de greu de preparat acest fel de mancare :(

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    CamiWitt, de data asta chiar mi-ai starnit rasul! Stii de ce, mi-am amintit de o discutie asemanatoare de pe culinar, in care o multime de oameni iti explicau cu calm ca lor le place tartitza (fundul) puiului, cum ii zici tu, iar tu sustineai ca e mizerie. Da, eu fac parte dintre cei care gatesc puiul cu "fundul" netaiat, si cu toate ca "matzul" crevetilor se scoate atat de usor, agatandu-l cu varful unui cutitas, uite ca uneori o fac, alteori nu. Chiar si la 5 stele primesti creveti nedecorticati si cu toate "accesoriile" atasate, gatiti intregi. Iar "fundul" de pui e foarte fain, mai ales daca e bine fript. :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    Laura, eu sunt o mare admiratoare a ta, si cred ca criticile ar trebui sa fie constructive …si aplanate conflictele. Fetelor este un blog culinar, nu "ortografic" Nu inteleg de ce sunt pers. care o acuza pe Daniela (cineva care si-a dat identitate) Este parerea ei si este libera sa o exprime, sau nu?

    Laura, inca o data, criticile sunt constructive.Fiecare poate face un fel de mancare in stil propriu.

    Mara

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Mara, eu as prefera ca acest blog sa nu se transforme intr-o platforma de atac a vizitatorilor, unii impotriva altora.
    As avea posibilitatea de moderare a comentariilor, adica sa nu apara pe site decat dupa aprobare. Mi-am spus: la ce bun? Cred in continuare ca ar fi o pierdere, interactivitatea e un lucru pozitiv. Insa nu sunt deloc de acord sa gazduiesc certuri si acuzatii fara sens, orientate impotriva mea sau chiar a altora.
    Eu nu mi-am permis comentarii rautacioase niciodata, pe niciun blog pe care l-am vizitat, nu m-am pretins un etalon de eruditie culinara si mi-e perfect clar ca fiecare e liber sa faca ce vrea in propria bucatarie, e la fel de liber sa posteze pe internet ceea ce vrea si tot liberi sunt si cititorii sa le placa sau displaca ceea ce li se propune.
    Sper ca aliniatul ultim al comentariul tau nu inseamna ca ti se pare ca eu as fi respins criticile constructive :) , pana una alta, tot ceea ce s-a scris a ramas consemnat aici, nu am fost nepoliticoasa cu nimeni, nici macar cu cei care au fost astfel si nu am respins ideile nimanui. Insa, daca dai o cautare simpla pe google imagini cu titlul acestei mancari (ca ma tem sa ii mai spun asa cum i-am zis la inceput), o sa vezi o gramada de poze cu tot felul de tigai pline de orez si diverse adausuri. S-a scris aici ca mancarea asta "nu seamana deloc cu o paella" – te rog priveste pozele alea si fa-ti o parere daca seamana sau nu, si in ce masura.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    Draga Laura, ultimul aliniat al comentariului meu nu a avut nici o aluzie la faptul ca tu ai respins criticile, am vrut sa fie ceva de genul "Laura draga, fi tare, criticile sunt constructive!"
    Eu personal cred ca seamana,chiar mult, cu mancarea aia ca la mama ei acasa, poate am eu o problema cu lichidul.
    Stiu ca faci eforturi sa ne prezinti ceea ce gatesti, banuiesc ca nu este usor sa stai cu camera foto in mana, etc si te-ai straduit sa ne prezinti aceasta mancare mai laes ca nu este ieftina.
    Ce ma deranjat este faptul ca nu se respecta parerile celorlalti, fiecare are dreptul la opinie,dar fiind blogul tau si fiind tu "acuzata" este normal ca TU sa ai dreptul la replica.

    Multa bafta in continuare si asteptam retetele tale in continuare.

    O zi foarte buna!

    Mara

    PS Nu am vrut sa te necajesc in niciun fel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mara

    PPS
    Eu intial am crezut ca are sofran Paella ta, nu se vede ca nu ar avea. Eu personal nu cred ca da un gust aparte, doar daca pui mult are un gust aparte si anume, usor fad.

    Mara

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Madalina

    Laura draga, mie una imi place foarte mult paella ta…pe gustul meu cu multi creveti si midii, foarte buna, as manca cu placere o portie.

    Madalina

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lala

    Vai de mine!!! De rasul curcii!! Paella sau nu, mancarea arata foarte bine si cu siguranta a fost si foarte gustoasa. Dragilor, mancarea Laurei (pe care am avut placerea sa o gust de cateva ori), este nu numai foarte aspectuoasa, ci si foarte gustoasa.
    V-as ruga, daca mai va mai ganditi sa va expuneti criticile "constructive" , faceti-o mai elegant, sa nu sune a "tac, tac, tu nu stii sa faci paella, eu stiiiu…."

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Salut scuzatima ca intervin dar paella poate fii de mai multe feluri poate sa fie paella mixta in care are carne de pui de porc gambas calamar scoci mazare ardei rosu iar la paella se foloseste orezul cu bomb rotun dau orezul bomba cum zic spanioli iar o paella se face cu supa de peste sau din ce carne are in ia iar se mai foloseste un ardei uscat niora care ii da un gust azafran se pune iao o paella es face in paellera prima oara se face la foc iar la jumatea timpului se baga in cuptor pt a se usca unifor iar dupa scoatere se lasa la reposat invelita cu ziar iar timpul unei paella este aproximativ 20-25 de minute ce am vazut in imagine este un orez caldoso chair foarte iar orezul trebuie sa fie in punctul lui asa se poate face si fideoa in rest practica multa suces

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    @Anonim
    Ai auzit de semne de punctuatie?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    unde mai pui ca toti sintem experti in comentarii
    hop si eu la oala, sa vedem cine are mai multa dreptate
    Este adevarat ca ai nevoie de sofran dar in general restaurantele din spania nu il folosesc – pun colorant domnule ….ca e mai economic se poate face de carne, de pescarii sau mixta asu chiar numai vegetale
    Orezul poti folosi orezul cu bobul rotund din rominia dar secretul consta in a praji putin orezul impreuna cu celelalte ingrediente inainte de a pune apa si respactati cantitatea de lichid exemplu 100 gr orez-200 ml apa
    Nu este necesar cuptorul se poate face pe aragaz si daca nu ai tigaie de paella improvizam ca doar romani sintem … Iar cind orezul este asa de consistenta celui facut de laura se stinge focul si se acopera cu nu capac / servet curat de bucatarie nu cu ziarr

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Atata va bagati in seama voi alea care le stiti pe toate cu mate fara mate, cu sofran fara sofran mai tare orezul mai moale lasati ca nu a murit nimeni din asta. Principalul sa fie bun asta conteaza. Eu zic ca daca nu modifici un pic orice reteta sa pui un condiment sau altceva in reteta nu esti bucatar.
    Toata stima pentru doamna Laura. Este o bucatareasa si o gospodina desavirsita. In plus ca ne spune si noua toate secretele ei. Sincer in fiecare zi ma uit pe blog sa vad noutatile ce le pune. Inca o data va multumesc doamna Laura pentru munca si tot ce ne impartasiti cu atata dragoste.
    Va multmuesc inca o data
    Maria

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andra

    Paella sau nu, azi mi-am luat inima in dinti si am incercat-o. Desi am "personalizat-o" putin, a iesit dementiala. Laura, mii de multumiri pentru minunatia asta de reteta, de la mine si colegul meu de apartament, care, cu siguranta vom manca paella pentru urmatoarele cateva zile ! :))
    Iata ce a iesit:
    http://www.flickr.com/photos/50990386@N03/4686864861/in/photostream/

    Again, mii de multumiri si keep up the great work!

    Andra

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Andra, ce sa zic? Sa va fie de bine, cred ca e foarte buna, ca de aratat, arata tare fain, dupa gustul meu :) ! De la momentul in care am facut pozele si pana cand au venit musafirii mei, mancarea mea a stat sub capac, asa ca atunci cand am "atacat-o" nu mai avea pic de lichid, dar nu am mai facut poze in aceasta ipostaza, neimaginandu-mi ca puristii vor fi atat de ofensati. :)) Sunt chiar surprinsa ca ai avut curaj sa incerci o reteta atat de controversata si iti multumesc pentru increderea ta. Multumesc mult de urari :) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Just me

    hihihihi!m-am distrat un pic pe seama comnetariilor:))nu am mancat in viata mea paella,nici nu-i stiu secretele….dar dupa ce am vazut pozele tale,cu siguranta as incerca-o….dar pentru cata lumea ai gatit acolo?:))o zi buna!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Lale

    Ce sa zic Laura,m-am amuzat de minune ..ce a putut sa declanseze o simpla reteta de paella…32 de comentarii…Incredibil!
    Felicitari totusi ptr.reactile tale tu esti autentica si cui nu-i place sa nu se uite sau mai bine sa nu comenteze.
    Pupici

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Laura Blaauwiekel

    Deci…daca tot s-a bagat toata lumea la comentat reteta sa imi spun si eu parerea. In primul rand doemnelor nu ar trebui sa va ambalati la critica. Fiecare cu gustul si cu reteta lui.
    In Olanda facem si noi paella in stilul nostru, dar pentru ca e un pic altfel nu insemana ca nu e buna reteta. Pentru paellia se foloseste aici un orez special iar laura a folosit un orez obisnuit…poate ca si de aceea a iesit mai apoasa (omnul face cu ce stie si cu ce are)
    In Olanda punem si piept de pui pe langa creveti si scoici.
    Laura ce e drept ai uitat sa numesti sau sa scoti matul gros al crevetilor, dar omul invata din greseli.
    Mancarurile traditionale se fac pe alte meleaguri cu totul alfel..de ex mancarea chinezeasca pe care o mancam noi in restaurante nu e nici pe departe mancarea autentica din china. Pizza hawai o stie toata lumea (preferata sotului meu) dar e o inventie a americanilor (cred). Italienii ii scoti din papuci daca le spui de pizza hawai. Si toate sorturile de pizza care le facem noi nu sunt autentice. Cine e din italia stie ca o pizza italiana nu are decat un aluat subtire sau gros un pic de sos de rosii, un ingrdient maxim doua puse pe deasupra. Eu prefer pizza cum se face in Romania cu de toate pe ea si cu un ketchup picant…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Laura, in Spania sunt zone in care se mananca bine merci paella foarte zemoasa, cum nu ai denumit-o decat paella (nu catalana sau pana mea) si cum evident se stie ca zeama se mai absoarbe pana in momentul servirii mie mi se pare foarte okei.

    Eu zic sa nu iti bati prea tare capul ca arata perfect :)

    Am luat cunostinta cu nenumarate paellii la mama lor si a ta arata de o mie de ori mai bine decat cele ce se servesc turistilor creduli prin centre de atractie in Spania.

    Nu pot sa nu fiu invidioasa pe crevetii si scoicile din poze. Asta da, bataie :D

    BDana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    Domnisorica BDana, nu stiu sa explic inexplicabilul, dar intuitia-mi spune-asa ca urmeaza sa intreprinzi o calatorie catre vestul tarii. Daca am dreptate (aproape intotdeauna am, a naibii sa fiu de nu :P !) reeditam paella asta cu zama si crevetii ei cu tot :)) !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonymous

    Cand va fi sa fie, daca avem noroc si vant in pupa, te anunt mintenas. Bafta

    BDana

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • kammessytta

    Dana, normal ca aici se spun pareri pro si contra, se dau sfaturi dar parca conteaza putin felul cum le spui, nu crezi?Se spune ca tonul face muzica!Am urmarit pe youtube mai multe retete de paella facute chiar de spanioli si erau si numai cu pui, si numai cu fructe de mare si cu pui si fructe de mare si cu pui si iepure si zemoase si nezemoase.Deci care e problema ta totusi?
    Laura mie mi-au iesit si mi-au placut toate retetele tale "draga" asa ca da-i inainte cu tupeu.In legatura cu orezul eu am facut cu orez Uncle Ben's si e foarte bun caci chiar daca il fierbi mai mult nu infloreste sau nu se face pasta ca pilaful, ramane bobul tare, insa e mai scump.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • lauralaurentiu

    kammessytta, ma bucur mult ca apreciezi retetele mele si le si incerci :).

    Si eu folosesc alte tipuri de orez, basmati sau jasmin, de exemplu, din cele cu bobul lung, mult mai rezistente la fiert. Culmea, asta cu bob rotund imi place mai mult la gust (o fi pentru ca m-am obisnuit cu el de pe vremea cand altul nu se gasea). :))

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Natalialiviac

    BUNA ZIUA. ASA NU SE PREGATESTE PAELLA . EU LOCUIESC IN SPANIA DE 15ANI SI DACA VREI ITI DAU RETETA. MULTUMESC.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Buna seara. Eu locuiesc in Romania de 43 de ani si am mancat bine cand am gatit mancarea asta, la fel si musafirii mei, o sa ma fac, de-oi mai avea chef. Trimite-i reteta ta lui Chuck Williams, eu am luat-o pe asta de la el, sunt sigura ca va aprecia. Multumesc si eu.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • alina

    buna seara
    Indraznesc si eu sa va dau o parere.Mie personal nu mi-se pare reteta asta chiar asa indepartata de cea adevarata,eu locuiesc in spania ( nu in valencia) si am gatit paella de foarte multe ori si am sa o gatesc incontinuare ,pentru ca este o mancare care imi place f. mult :)
    Ce se intampla??? Valencia este renumita in Spania in realizatul de paella,dar asta nu inseamna ca acolo este cea mai buna si nici de cum ca numai acolo se gateste,paella se gateste pe peste tot in Spania,iar fiecare o pregateste dupa cum doreste si cu ingredientele care doreste,in general la paella nu se folosesc niste ingrediente standard( in afara de fructele de mare)! o prepari cu mai multe sau mai putine ingrediente ,dupa imaginatie,intradevar se foloseste sofranul sau coloranul,dar daca sunteti atenti la reteta doamnei Laura Laurentiu o sa vedeti ca si dansa precizeaza lucrul acesta,nu l-a putut folosi ptr. ca nu a gasit!!! pur si simplu,in al doilea rand …malul de la creveti nu are nimic ,aici nimeni nu le mai scoate malul ,ii pune intregi ,eu i-am macat cu mal si nu am patit nimic…:)))
    deci nu va complicati atat ,iar faptul ca este zemoasa nu e o problema , odata ce sa stins focul se mai lasa 5 min cu capacul pus si gata !!!
    ati vazut ce simplu ? totul are solutie ,asa ca fetelor puneti sofran si mai lasati paella cu capacul pus 5 min dupa ce ati stins focul,o sa vedeti pe urma cum seamana mai mult cu paella de valencia :)
    p.s va multumesc mult doamna ptr retete!!!! vreau sa fac cat de curand bomboanele fondante ,sunt inebunita dupa ele ,sper sa reusesc cu fondantul :P

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • MONICA

    DA DA E ADEVARAT NU SE FACE ASA …….CRED CA TI_A IESIT PREA CALDOSA SI CARNEA SE RUMNESTE PRIMA DATA ,OK FIECARE ARE RETTA LUI DAR APECUTUL FINAL NU EEEEEEEEEEEE ASA SI ATI LIPSESTE COLORANTUL ALIMNTAR …..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Mie colorantul alimentar nu mi se pare deloc imbietor si nici cel mai sanatos dintre alimente. Am pus sofran, care e destul de galben. Nu stiu ce inseamna “caldosa”.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)