Paella

Ma tenteaza de ceva timp aceasta mancare spaniola, bogata si plina de culoare; am devenit curioasa dupa ce a fost popularizata prin intermediul catorva emisiuni de gastronomie, pe mai multe canale de televiziune. Am aflat ca paella e o mancare valenciana, cu o baza de orez, care poate fi cu pui, chorizo, fructe de mare sau mixta, cu de toate, multe ingrediente combinate inspirat, pentru cat mai multa savoare. Ceea ce am facut eu ar fi, asadar, o paella mixta, cu pui si fructe de mare. Pentru a o gati, am combinat o reteta facuta de un bucatar spaniol in emisiunea „Safari food” cu una de Chuck Williams, din cartea „Retete esentiale ale gastronomiei moderne”. A iesit asta:paella
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Paella:paella 1
  • 800 de grame de carne de pui fara os si piele (eu am folosit pulpe)
  • 28-30 de creveti black tiger, cruzi
  • 500 de grame (aproximativ) de scoici (midii) – eu am avut jumatati de cochilii, gata curatate
  • 500 de grame de orez special pentru paella – calasparra sau bomba – daca aveti de unde sa-l procurati (camolino am folosit eu, nu e cel mai potrivit posibil dar asta am avut)
  • 60 de ml. ulei extravirgin de masline
  • 1 ceapa mare, tocata fin
  • 1 ardei rosu, taiat fin
  • 1 ardei verde, taiat fin
  • 3-4 catei mari de usturoi
  • 200 ml. de vin alb sec
  • 1,5-2 litri de supa de creveti (eu am folosit carapacele crevetilor pentru a face supa), de moluste, de pui sau de legume
  • 4 rosii conservate
  • 200 de grame de mazare verde boabe
  • 1 lingurita de oregano uscat
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingurita de boia de ardei dulce, cat mai aromata
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • cat se prinde intre doua degete, sofran (eu nu am reusit sa gasesc)
  • sare
  • 1 legatura de patrunjel verde

Preparare:Paella e o mancare simplu de facut, insa necesita intreaga atentie a bucatarului, din momentul in care se incepe prepararea ei, intrucat se prinde usor de fundul vasului, lichidul se adauga in reprize si trebuie amestecat in permanenta. De aceea, toate ingredientele trebuiesc dinainte pregatite.Se curata crevetii de carapace, care se pastreaza. Eu am lasat 3 creveti intregi, pentru aspectul final al mancarii.paella 2Daca folositi scoici intregi, mai intai curatati-le bine cu o perie aspra, apoi tineti-le timp de 15-20 de minute intr-un vas cu apa sarata, asta le va face sa arunce nisipul pe care s-ar putea sa il contina. Puneti la fiert apa intr-un vas, si in momentul in care clocoteste aruncati scoicile inauntru. Cele bune de cosumat se vor deschide imediat. Se scurg scoicile deindata ce s-au deschis si se pastreaza pentru a fi folosite. Cele care raman inchise se arunca.Carapacele crevetilor se pun la fiert, pe foc mic, cu o lingurita de sare si 2 litri de apa, pentru a prepara supa necesara pentru paella (in cazul in care folositi alt fel de supa, sariti acest pas, dar supa de creveti va da o savoare in plus preparatului). Nu trebuie sa fiarba foarte mult, dupa cateva clocote se strecoara, carapacele se arunca si supa se pastreaza fierbinte.Ardeiul, ceapa, usturoiul se toaca fin.Carnea de pui se taie in bucatele potrivite.Rosiile se taie in cuburi.Intr-o tigaie larga si incapatoare (eu am folosit vasul de baza al tajine-ului, ideea e sa fie un vas cu baza larga si un volum in jur de 4 litri sau mai mult) se incinge uleiul de masline extravirgin. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeii si se calesc pana se inmoaie, fara a se rumeni:paella 3Imediat ce legumele s-au inmuiat, se adauga toate condimentele (in afara de sofran, daca reusiti sa gasiti) si se amesteca de cateva ori, sa aromeze bine uleiul:paella 4Se adauga carnea de pui si se gateste 4-5 minute, amestecand continuu:paella 5Imediat ce carnea de pui isi pierde tenta rozalie, devenind opaca si deschisa la culoare, se adauga orezul:paella 6Se amesteca continuu, timp de 3-4 minute, apoi se adauga vinul:paella 7Se amesteca pana la incorporare si se adauga, imediat ce lichidul scade, cate un polonic din supa fierbinte, amestecand continuu si temeinic, nelasand nici o portiune a vasului deoparte. Se continua astfel pana cand orezul este gatit pe jumatate. Se adauga in vas rosiile taiate in cuburi:paella 8Dupa 2-3 minute, timp in care se amesteca temeinic, se adauga crevetii curatati, impreuna cu o noua portie de supa:paella 9Se amesteca din nou si nu va dura mai mult de 3 minute pana cand crevetii se vor colora intr-un roz placut, semn ca sunt gata:paella 10Se adauga scoicile si mazarea si, daca e nevoie, inca un polonic de supa. E momentul sa se guste mancarea, daca mai e nevoie de sare sau piper, se poate adauga impreuna cu sofranul infuzat in 60 de ml. de supa (eu nu am avut sofran). Scoicile si mazarea nu au nevoie de mai mult de 2 minute de gatit:paella 11Se ia de pe foc, se adauga patrunjelul tocat si mancarea este gata. Inainte de servire, se acopera pana cand orezul absoarbe tot lichidul.paella 12Paella s-a dovedit o bucurie pentru ochi, pentru papilele gustative si deasemenea pentru suflet, o mancare cu aroma proaspata a brizei de mare, condimentata si foarte gustoasa, numai buna de impartit cu niste prieteni dragi. Merge de minune cu un vin alb, sec, dar si cu un pahar de bere, au zis mesenii :) .

Editare: mancarea aceasta a generat o serie de dispute si a provocat interventia catorva cunoscatori, majoritatea anonimi. Din aceasta cauza, tin sa mentionez ca mancarea mea a intrat, totusi, intr-un top international, intocmit de editori experti in gastronomie, anume aici. De asemenea, daca tot s-a vorbit atat de mult de faptul ca mancarea mea ar avea o cantitate de lichid prea mare (lichid care a disparut dupa vreo 10 minute de asteptare sub capac, insa poze din aceasta faza nu mai am, pentru ca tot ce era in vas s-a epuizat in jumatate de ora :P ) va mai arat ceva, o alta mancare remarcata de un top international, dar facuta de cu totul altcineva, paella-soup :D.
Print Friendly

au incercat aceasta reteta:

Leave a Reply

44 Comments on "Paella"


Guest
MONICA
24 mai, 2012

DA DA E ADEVARAT NU SE FACE ASA …….CRED CA TI_A IESIT PREA CALDOSA SI CARNEA SE RUMNESTE PRIMA DATA ,OK FIECARE ARE RETTA LUI DAR APECUTUL FINAL NU EEEEEEEEEEEE ASA SI ATI LIPSESTE COLORANTUL ALIMNTAR …..

Guest
lauralaurentiu
24 mai, 2012

Mie colorantul alimentar nu mi se pare deloc imbietor si nici cel mai sanatos dintre alimente. Am pus sofran, care e destul de galben. Nu stiu ce inseamna „caldosa”.

Guest
alina
12 aprilie, 2011

buna seara
Indraznesc si eu sa va dau o parere.Mie personal nu mi-se pare reteta asta chiar asa indepartata de cea adevarata,eu locuiesc in spania ( nu in valencia) si am gatit paella de foarte multe ori si am sa o gatesc incontinuare ,pentru ca este o mancare care imi place f. mult :)
Ce se intampla??? Valencia este renumita in Spania in realizatul de paella,dar asta nu inseamna ca acolo este cea mai buna si nici de cum ca numai acolo se gateste,paella se gateste pe peste tot in Spania,iar fiecare o pregateste dupa cum doreste si cu ingredientele care doreste,in general la paella nu se folosesc niste ingrediente standard( in afara de fructele de mare)! o prepari cu mai multe sau mai putine ingrediente ,dupa imaginatie,intradevar se foloseste sofranul sau coloranul,dar daca sunteti atenti la reteta doamnei Laura Laurentiu o sa vedeti ca si dansa precizeaza lucrul acesta,nu l-a putut folosi ptr. ca nu a gasit!!! pur si simplu,in al doilea rand …malul de la creveti nu are nimic ,aici nimeni nu le mai scoate malul ,ii pune intregi ,eu i-am macat cu mal si nu am patit nimic…:)))
deci nu va complicati atat ,iar faptul ca este zemoasa nu e o problema , odata ce sa stins focul se mai lasa 5 min cu capacul pus si gata !!!
ati vazut ce simplu ? totul are solutie ,asa ca fetelor puneti sofran si mai lasati paella cu capacul pus 5 min dupa ce ati stins focul,o sa vedeti pe urma cum seamana mai mult cu paella de valencia :)
p.s va multumesc mult doamna ptr retete!!!! vreau sa fac cat de curand bomboanele fondante ,sunt inebunita dupa ele ,sper sa reusesc cu fondantul :P

Guest
Natalialiviac
8 februarie, 2011

BUNA ZIUA. ASA NU SE PREGATESTE PAELLA . EU LOCUIESC IN SPANIA DE 15ANI SI DACA VREI ITI DAU RETETA. MULTUMESC.

Guest
Anonymous
8 februarie, 2011

Buna seara. Eu locuiesc in Romania de 43 de ani si am mancat bine cand am gatit mancarea asta, la fel si musafirii mei, o sa ma fac, de-oi mai avea chef. Trimite-i reteta ta lui Chuck Williams, eu am luat-o pe asta de la el, sunt sigura ca va aprecia. Multumesc si eu.

Guest
lauralaurentiu
7 septembrie, 2010

kammessytta, ma bucur mult ca apreciezi retetele mele si le si incerci :).

Si eu folosesc alte tipuri de orez, basmati sau jasmin, de exemplu, din cele cu bobul lung, mult mai rezistente la fiert. Culmea, asta cu bob rotund imi place mai mult la gust (o fi pentru ca m-am obisnuit cu el de pe vremea cand altul nu se gasea). :))

Guest
kammessytta
5 septembrie, 2010

Dana, normal ca aici se spun pareri pro si contra, se dau sfaturi dar parca conteaza putin felul cum le spui, nu crezi?Se spune ca tonul face muzica!Am urmarit pe youtube mai multe retete de paella facute chiar de spanioli si erau si numai cu pui, si numai cu fructe de mare si cu pui si fructe de mare si cu pui si iepure si zemoase si nezemoase.Deci care e problema ta totusi?
Laura mie mi-au iesit si mi-au placut toate retetele tale "draga" asa ca da-i inainte cu tupeu.In legatura cu orezul eu am facut cu orez Uncle Ben's si e foarte bun caci chiar daca il fierbi mai mult nu infloreste sau nu se face pasta ca pilaful, ramane bobul tare, insa e mai scump.