Pilaf de orez cu pui

Autor:

 Cand revin dupa o calatorie, imi doresc intotdeauna sa ma bucur de toate micile amanunte care imi dau sentimentul de acasa, iar cel mai eficient in restabilirea sentimentului de confort casnic am observat ca este gatitul unui fel de mancare nepretentios, dar foarte gustos. M-am gandit, de data asta, la un pilaf de orez cu pui, asa cum mancam in copilarie. Nu stiu daca reteta de pilaf pe care o gatim noi in Banat urmeaza cu strictete litera celei originale, turcesti. Fapt este ca am constatat ca si in Vojvodina vecina pilaful este „interpretat” intocmai ca si pe la noi si asta ma face sa ma gandesc ca filiera pe care a patruns reteta de pilaf in gastronomia noastra locala a fost, in mod paradoxal, de la vest catre est, pentru ca la sarbi influenta otomana a durat secole in sir, cu mult mai mult decat pe la noi. Orideunde ar veni, de fapt, reteta, ea nu cere nici mare indemanare, nici multa atentie, nici vreo manopera deosebita, doar ingrediente proaspete si de buna calitate, care sa contribuie la crearea unui gust delicios.
pilaf de orez cu pui 1

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Pilaf De Orez Cu Pui:

  • 1,5 kg. bucati de carne de pui cu tot cu os (pulpe, aripi etc.)
  • 1, 1/2 cana (de 250 ml.) de orez cu bob rotund
  • 1 ceapa mare
  • 1 catel de usturoi
  • 1 tija de telina
  • 1-2 ardei grasi albi
  • 2 morcovi medii
  • 2 rosii medii sau 75 de ml. de bulion
  • 100 de ml. de ulei
  • 2 frunze de dafin
  • verdeata (patrunjel)
  • sare si piper

Preparare Pilaf De Orez Cu Pui:

Pentru un gust cat mai intens, recomand sa se foloseasca pui de casa, chiar daca fierbe ceva mai greu, savoarea va fi de neegalat. Eu am folosit pulpe, aripi si bucati de piept cu tot cu os.

1. Se sareaza si se pipereaza carnea.

carne de pui pregatita pentru pilaf

2. Se incinge uleiul intr-o cratita incapatoare (in care se va gati mancarea pana la final) si se rumenesc pe rand bucatile de carne, apoi se scot deoparte.

carne de pui pregatita pentru pilaf

3. Intre timp, legumele se curata, se spala cu grija si se taie in cuburi potrivite, in afara de unul dintre morcovi pe care eu obisnuiesc sa il tai in fasii lungi cam de 8-10 cm. si groase de 1/2 de cm. si il pastrez pentru ornat, dar nu e musai sa faceti si voi la fel.

4. Legumele se calesc la foc potrivit (afara de morcovul taiat fasii), cu un praf de sare, in grasimea ramasa in cratita dupa ce s-a rumenit puiul.

pilaf cu carne de pui preparare 2

5. Dupa ce legumele se inmoaie, se adauga in cratita bucatile de pui si se toarna cam 1,5 – 2 l de apa fierbinte (poza 1).

6. Dupa ce da in clocot, se condimenteaza supa cu sare si piper (fiti curajosi cand e vorba de condimente, nimic nu e mai rau decat un pilaf nesarat si fad), se pune capacul si se micsoreaza focul, gatind puiul pe indelete, pana ce prinde sa se inmoaie (poza 2), apoi se scot cu grija bucatile de pui din supa. Atentie, daca folositi pui de la magazin puteti sari direct la pasul urmator, puiul de cumparat se gateste mult mai rapid si nu va fi nevoie sa il gatiti in prealabil.

7. Se adauga orezul spalat bine si zvantat (poza 3), apoi rosiile sau bulionul.

8. Bucatile de pui se aseaza frumos deasupra orezului, intercaland fasii de morcovi printre ele.

9. Se acopera cratita cu capacul si se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, unde se va gati 1 ora – 1 ora si jumatate.

pilaf de orez cu carne de pui preparare 3

In final, bucatile de pui vor fi la suprafata, orezul trebuie sa fie moale si untos si carnea foarte frageda. Se lasa sa se raceasca sub capac in jur de 25 de minute, timp in care lichidul va complet absorbit.

pilaf cu carne de pui preparare final

Se serveste pilaful cald, alaturi de bucatile de carne, presarat cu verdeata.

pilaf de orez cu carne de pui 2

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Bălan Tinca a zis

    Am facut exact cum spune reteta… am pus pui de magazin. am pus doar o cana de orez. Nu una și jumătate, si am pus 1,5 l de apa.l-am lăsat la cuptor o ora,dar a rămas multa zeama…l-am mai băgat încă pt o jumatate de ora.sper sa iasă. daca nu,ce pot face cu el?

    • lauralaurentiu a zis

      Scoate-l din cuptor si lasa-l acoperit cu capacul, va absorbi toata zeama.

      2014-08-18 17:01 GMT+03:00 Disqus :

  2. silvia3087 a zis

    am facut si eu aceasta reteta si mi-a iesit fff buna =) ! e foarte delicioasa si o recomand tuturor !

  3. silvia3087 a zis

    am facut si eu aceasta reteta si mi-a iesit fff buna =) ! e foarte delicioasa si o recomand tuturor !

  4. marius4451 a zis

    Aoleu , e delicios , cred ca e cea mai buna mancare gatita de mine pana acum. Multumesc mult Laura
    Pilaful a iesit aproape cum ai tu in poza doar ca am am facut cu pulpe cumparate si cam toata pielea de pe ele a ramas lipita de fundul oalei cand le-am rumenit (a trebuit sa spal din nou oala dupa ce am terminat cu pulpele ca sa pot continua in ea :)) ). Telina nu stiu de cate feluri este dar eu am pus radacina de telina tocata marunt (cam cat o nuca) , carnea de pui nu a ramas deasupra orezului pt ca probabil am pus apa mai mult decat trebuia si au acoperit-o ardei cu morcovi , dar pilaful a iesit delicios … cel mai bun din cate am mancat pana acum.
    Multumesc pt reteta Laura , o sa mai incerc si alte retete postate de tine pt ca la cum le explici tu, nu trebuie sa ai nici un pic de experienta in bucatarie (asa cum sunt eu) si tot iti iasa o mancare delicioasa.

    • lauralaurentiu a zis

      Marius, ma bucur foarte mult pentru reusita ta. Ai facut foarte bine ca ai folosit telina radacina, se mai poate folosi tulpina de telina, asa numita „apio”, dar e ok si cu una si cu cealalta. Cu pulpele de pui: incearca sa zvinti bine carnea cu un servet absorbant inainte de a o pune la prajit. Daca e uscata si uleiul e bine incins, nu ar trebui sa se mai prinda, dar, ce-i drept, depinde si de cratita :). Te felicit din nou si tine-o tot asa, sa-ti fie de bine!

  5. marius4451 a zis

    acum este la cuptor , deabea astept sa vad rezultatul :)) , pana acum nu mi-a iesit niciodata pilaful de orez… , sunt incepator in bucatarie si norocul meu ca am dat peste retetele tale Laura.

  6. Myreluta a zis

    Felicitari din inima pt. tot ce faceti Aveti niste retete delicioase la indemina oricui Am sa gatesc curind aceasta reteta pt. familia mea E diversa de ceea ce stiu eu Deoarece arata foarte bine si e gustoasa Va rog din suflet daca imi puteti spune cum se fac cirnaciori in casa Va multumesc sunteti o scumpa preferata mea si o gospodina de nota 10 cu felicitari……

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *