Pui in lapte a la Jamie

Autor:

Am auzit de reteta asta demult. De ce nu am facut-o pana acum? Nu stiu, dar pierzatoare sunt numai eu, pentru ca, intr-adevar, acest pui copt la cuptor, in lapte, parfumat cu salvie si usturoi, este poate cel mai fraged si mai gustos pui pe care l-am gustat vreodata. Reteta este simpla, extrem de simpla, iar daca veti imparti puiul in lapte la o cina cu prietenii, va asigur ca veti auzi numai cuvinte de lauda, aproape ca nici oscioarele nu vor mai ramane. Titlul articolului a dezvaluit deja ca e o reteta de Jamie Oliver, care din nou demonstreaza ca simplitatea poate fi geniala. Poate ca unora li se va parea ciudata combinatia de carne de pui si lapte, dar le spun doar atat: te lingi pe degete!

pui in lapte sTimp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Pui In Lapte a la Jamie:

  • 1 pui de 1,5 kg. sau ceva mai zdravan, in functie de numarul mesenilor si de apetitul lor (se pot folosi, insa, si pulpe sau bucati de pui)
  • 500 de ml. de lapte
  • 10 catei de usturoi (7-8, daca sunt foarte mari)
  • partea galbena din coaja unei lamai
  • 10 frunze de salvie proaspata sau 1 lingura buna de salvie uscata
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare si piper proaspat macinat

Preparare Pui In Lapte a la Jamie:

Pentru a prepara puiul la cuptor veti avea nevoie de un vas in care acesta sa incapa „ca si cheia-n usa”, cam asa s-a exprimat Jamie („find a snug-fitting pot for the chicken”), adica strans, dar confortabil in acelasi timp. Vasul acesta e ideal sa aiba capac, daca nu aveti asa ceva, puteti folosi folie de aluminiu. Daca vasul in care veti da puiul la cuptor poate fi folosit si pe plita, veti rumeni puiul direct in acesta, daca nu, veti mai avea nevoie de o tigaie larga pentru aceasta operatie.

1. Aprindeti cuptorul si fixati-l la 190 de grade Celsius.

2. Puiul bine curatat si zvantat cu servete de bucatarie absorbante se condimenteaza cu generozitate cu sare grunjoasa si piper macinat proaspat, atat pe exterior, cat si in interior. Eu l-am legat cu sfoara pentru ca imi place sa fie strans, asta ramane la aprecierea fiecaruia, nu e esential pentru gustul final al preparatului.

pui in lapte preparare 1

3. Eu am folosit pentru gatirea puiului un vas de fonta, asa incat am incins cele 3 linguri de ulei de masline direct in acesta, daca vasul pentru cuptor nu permite asa ceva (de exemplu, e un vas de sticla termorezistenta), se incinge uleiul intr-o tigaie apoi se rumeneste puiul rapid pe toate partile. Rumenirea pe toata suprafata nu trebuie sa dureze mai multe de 8-10 minute, urmarim doar sa dam culoare puiului, nu sa il gatim, in aceasta faza.

pui in lapte preparare 2

4. Dupa ce puiul e rumenit frumos, se scoate deoparte si se arunca grasimea din vas, apoi se aseaza puiul inapoi peste urmele delicioase si rumene ce vor ramane lipite de fundul vasului. Daca folositi o tigaie, dupa rumenire asezati puiul in vasul pentru cuptor.

pui in lapte preparare 3

5. Pregatiti usturoiul, Jamie a recomandat nici mai mult, nici mai putin de 10 catei de usturoi, eu zic ca ajung si 8, daca sunt dolofani ca cei din imaginea de mai jos.

usturoi s

6. Se adauga in vasul cu puiul usturoiul, salvia si coaja de lamaie curata cat mai subtire (cu un peeler pentru legume, de exemplu) ca sa luati doar partea galbena (cea alba e amara), apoi se adauga si laptele.

pui in lapte preparare 5
7. Se pune capacul (sau se acopera cu folie de aluminiu) si se da la cuptor timp de 1 ora si jumatate, la 190 de grade Celsius, timp in care e bine sa stropiti puiul din timp in timp cu sosul din vas. Eu am lasat puiul in prima jumatate de ora cu pieptul in sus, apoi l-am intors cu pieptul in jos timp de 1 ora. La final, l-am intors din nou, expunand pieptul la caldura, si l-am mai lasat cateva minute, cat sa se rumeneasca frumos.

8. Cand este gata, puiul se coate din tava si se aseaza pe un platou. E bine sa lasati puiul sa se odihneasca, inainte de a-l transa, cel putin 10 minute (ca la orice friptura).

9. In timpul coacerii, sosul din tava se va imbranzi, insa gustul exceptional pe care il are il face mult prea pretios ca sa renuntati la el. Eu am scurs tot sosul intr-o craticioara, am adaugat cateii de usturoi (care sunt gatiti, deci au o nota dulceaga, nu mai sunt atat de intens parfumati cu gustul specific) si am pasat totul cu blenderul de mana. Ce credeti? Sosul s-a emulsifiat si a capatat si un aspect frumos, asa incat l-am servit impreuna cu friptura de pui si salata de sfecla rosie. Desigur, merge orice garnitura, dar fiindca am servit minunatia asta la ceas de seara, am preferat sa ne limitam la o salata.

Carnea va fi nespus de frageda si cu gust aromat si garantez o cina memorabila.

pui in lapte 2 s

Daca va ramane ceva din piept pe a doua zi (destul de putin probabil, pentru ca pieptul puiului pregatit astfel este fraged si suculent, nu se va usca deloc la cuptor) puteti face cel mai grozav sandwich cu felii de pui rece, mustar de dijon, hrean si salata preferata. Spor la treaba!

O varianta de pui in lapte innobilata cu unt si parfumata cu scortisoara gasiti la Catalina.

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *