Pui la cuptor, marinat

25 iunie, 2011 in categoria retete de mancare
Ieri am mi-am rasfatat familionul (si pe mine insami, cum naiba sa nu?) cu un pranz incantator, care parca a definit mai bine decat orice reteta culinara mult mai complexa notiunea de “mancare facuta in casa”, o reteta de pui fraged si delicios aromat:
Pui la cuptor, marinat
pui marinat la cuptor

Ingrediente:

  • 1 pui (sau, dupa preferinta, acele bucati de pui pe care le preferati, aripi, pulpe etc.)
  • 1 pahar de 200 de ml. cu suc de mere
  • 1 ceapa mica
  • 20 de grame de telina
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de sos worchester
  • 1 lingura de sos chilli
  • 1 lingurita de maghiran uscat
  • 1 lingura de cimbru proaspat
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita de sare grunjoasa
  • piper proaspat macinat, dupa gust

Preparare:

Intai de toate, sa va prezint personajul principal, puiul de carne proaspat cazut sub naprasnicul cutit al socrului:
pui marinat la cuptor 001
Si pentru ca eu chiar consider o risipa folosirea spatelui de pui la fripturi (la mine in casa nu il mananca nimeni preparat in felul asta) am pus mana pe un cutit bine ascutit si am decupat partea anatomica cu pricina, laolalta cu gatul si varful aripilor; din spate, gat si aripi o sa fac o supa sau o ciorbita pe cinste!
pui marinat la cuptor 002
Mi-au ramas, asadar, pieptul cu aripile si picioarele atasate:
pui marinat la cuptor 003
Am tocat marunt-marunt telina, ceapa si usturoiul, apoi am frecat legumele cu sarea grunjoasa.
pui marinat la cuptor 007
Am amestecat legumele cu sucul de mere, sosul worchester, maghiranul uscat si cimbrul proaspat tocat, piper proaspat macinat si cele doua linguri de ulei de masline.
pui marinat la cuptor 008
Am asezat carnea de pui intr-un vas si am turnat deasupra marinata.
pui marinat la cuptor 010
Bolul l-am infoliat si am dat puiul la frigider pentru 4-5 ore (peste noapte ar fi si mai bine) timp in care l-am invartit de cateva ori in marinata.
Am incins cuptorul la 200 de grade Celsius, am scurs bine puiul de marinata (pe care am pastrat-o deoparte) si l-am asezat intr-o tava potrivita pentru cuptor. Am mai condimentat puiul pe suprafata cu piper negru proaspat macinat si fulgi de chilli si l-am gatit cu cateva crengute de cimbru. De jur imprejur am adaugat cartofi in coaja, bine spalati si taiati in 2 (optional).
pui marinat la cuptor 012
Am dat tava la cuptor, la o inaltime medie; si dupa 10 minute am stropit puiul cu o parte din marinata pastrata (eu am dat la blender marinata cu legumele continute, nu este necesar, se poate strecura si stropi puiul numai cu zeama rezultata din filtrarea marinatei).
pui marinat la cuptor 013
Am repetat operatia de stropire a puiului cu marinata de cateva ori, pana ce puiul s-a rumenit frumos si, intepandu-l cu furculita, a eliberat sucuri clare, fara urma de sange. Surprinzator, a fost gata foarte repede, a durat mai putin de o ora si concluziile ar fi ca marinarea a avut rolul ei, fragezind puiul minunat, dar si ca puiul socrului era tinerel de tot.
pui marinat la cuptor 018
Am acoperit tava si am lasat puiul sa “naduseasca” vreo 15 minute, apoi l-am servit cu cartofii copti si un sote de fasole verde si morcovi. O friptura delicioasa, frageda si lipicioasa, cu adevarat sa te lingi pe degete!
pui marinat la cuptor
5.3 based on 13 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • adinagrig

    o lamurire sau mai multe :

    ,,Am repetat operatia de stropire a puiului cu marinata de cateva ori, pana ce puiul s-a rumenit frumos,, nu inteleg, stropesc cu marinata din tava sau imi pastrez marinata, adica nu o pun din prima pe toata?

    pot folosi ca garnitura pe langa cartofi si conopida? ce sfat imi dai? au aceeclasi timp de gatire?
    multumesc anticipat!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      “Am dat tava la cuptor, la o inaltime medie; si dupa 10 minute am stropit
      puiul cu marinata pastrata (eu am dat la blender marinata cu legumele
      continute, nu este necesar, se poate strecura si stropi puiul numai cu
      zeama).” Adica am dat la cuptor puiul in tava numai cu cartofii, cu sare si piper si ceva cimbru, bine scurs de marinata. Marinata am dat-o la blender si dupa 10 minute am stropit puiul. Pe parcursul coacerii am mai stropit de cateva ori.

      In privinta legumelor, eu nu am gatit niciodata conopida la cuptor, in sensul de a o pune cruda tava, ceea ce merge in cazul cartofilor. Am gatit gratinuri de conopida, soufle-uri etc., dar conopida era macar oparita in prealabil. Sfatul meu ar fi sa pui puiul la cuptor doar cu cartofii, sa oparesti conopida in apa clocotita sarata timp de 4-5 minute, sa se inmoaie putin dar sa-si pastreze fermitatea si sa o adaugi in tava cu 15 minute inainte de final, stropita cu unt si condimentata cu sare si piper.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • adinagrig

        multumesc de sfat , incerc si sper sa iasa ceva.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
      • adinagrig

        multumesc de sfat , incerc si sper sa iasa ceva.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • SANDA MORAR

    FOARTE BUN

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ginuca

    telina se pune doar 20 grame?…la o aruncatura de ochi in castronul tau, parca ar fi mai mare cantitatea…ma insel?
    o duminica frumoasa!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gabriela Meraru

    Suna bine

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)