Pui picant cu orez

Autor:

Nu e un secret ca mie-mi place orezul. Pilaful e una dintre mancarurile mele preferate, ador risotto si sunt innebunita dupa fried rice. Reteta pe care v-o propun azi, cea de pui picant cu orez, este una dintre acele mancaruri atat de aromate incat dupa ce o gusti, te intrebi cum ai putut sa pierzi atata amar de timp din viata fara sa te bucuri de asa ceva. Nu e un pilaf, e mai mult de atat. In plus, acest pui picant cu orez  e una dintre retetele care se fac intr-o singura cratita, de la inceput pana la sfarsit. Eu am pregatit-o intr-o tigaie adanca de fonta, asa incat de la primul pas si pana pe masa, nici c-am mai murdarit alte vase. Ce sa-ti mai doresti mai mult?

pui picant cu orez scotti 1
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Pui Picant Cu Orez:

  • 350 de grame de orez bob cu bob lung de la Riso Scotti 
  • 4 pulpe de pui superioare, fara os si piele
  • 2 linguri de ulei de orez Riso Scotti 
  • 150 de grame de ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 600-700 ml. supa de pui
  • 1 ardei gras marisor, taiat in cuburi
  • 40 de grame de stafide
  • 16 masline negre light, curatate de samburi
  • 2 ardei iuti chilli (optional, daca nu va place prea picant puteti renunta la ei)
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • 4 frunze de dafin
  • 1 lingurita de paprika picanta
  • 1/2 de lingurita coriandru
  • 1/4 de lingurita cumin
  • 1/2 lingurita de piper
  • 1/4 de lingurita ienibahar
  • 1/2 de lingurita ghimbir pudra
  • sare dupa gust

Preparare Pui Picant Cu Orez:

Pentru a prepara aceasta mancarica deosebit de gustoasa am folosit uleiul de orez de la Riso Scotti, o noutate pentru mine, care e deosebit de fin, un ulei vegetal cu un gust cat se poate de neutru, care va permite sa va bucurati de aroma preparatelor pe care le pregatiti fara sa o influenteze in vreun fel. Am folosit si orezul bob cu bob lung, tot din gama de produse Riso Scotti.

olio&riso scotti

1. Pulpele de pui se potrivesc, dupa parerea mea, mai bine decat pieptul pentru acest fel de mancare. Sunt mai fragede si au gust mai bun. Pentru ca mancarea noastra sa nu contina foarte multa grasime, am ales pulpe de pui fara piele. Daca au sau nu os, nu e deloc important. Se amesteca ultimele 7 ingrediente de pe lista de mai sus (sare puneti cam o lingurita rasa) si se tavalesc pulpele de pui prin acest amestec aromat.

preparare pui picant cu orez 1
2. Orezul se pune intr-o sita si se spala sub jet de apa rece, amestecand de cateva ori in el. Se lasa sa se scurga bine. Intre timp, se incinge uleiul de orez intr-o cratita incapatoare (tineti cont ca toata mancarea va trebui sa incapa in acea cratita) si se rumenesc pulpele de pui pe toate partile.

preparare pui picant cu orez 3
3. Cat timp puiul se rumeneste, aveti grija de celelalte ingrediente: ceapa sa fie tocata, ardeiul gras taiat cuburi, ardeii chilli curatati se seminte si tocati fin, masline tocate marisor si cateii de usturoi zdrobiti. Separat, puneti si supa de pui la infierbantat.

preparare pui picant cu orez 2
4. Dupa ce puiul s-a rumenit bine, se scoate pe o farfurie si in grasimea ramasa se adauga ceapa, usturoiul zdrobit, ardeii chilli si ardeiul gras. Se calesc impreuna, amestecand frecvent, pana cand ceapa da semne ca se inmoaie si sa elimine apa (4-5 minute). Se adauga peste legumele din cratita orezul si se caleste amestecand constant, pana cand nu mai e urma de lichid in cratita (cam 4 minute).

preparare pui picant cu orez 5
5. Se adauga supa de pui fierbinte, stafidele, maslinele si frunzele de dafin si se aduce totul la fierbere. Se adauga pulpele de pui inapoi in cratita, cu tot cu zeama pe care au lasat-o, se reduce focul si se acopera cratita cu capacul. Se fierbe mancarea 12-14 minute, pana cand orezul se inmoaie si carnea de pui la fel, dar nu lasati orezul sa se terciuiasca. Tineti cont ca orezul Scotti are timpul indicat de gatire intre 16-18 minute iar acest orez a fost si prajit timp de 4 minute. Supravegheati vasul, la nevoie mai adaugati lichi fierbinte (apa sau supa). In final, lichidul trebuie sa fie complet absorbit.

preparare pui picant cu orez 6
6. Se serveste mancarea fierbinte, portionand orezul si carnea in mod egal pe farfurii. Se potriveste perfect cu o salata usoara de cruditati sau cu salata verde.

pui picant cu orez-2
E o mancare nemaipomenit de gustoasa careia nu ii lipseste nimic: carnea suculenta si gatita cat trebuie, orezul cu o textura perfecta, aromele picante ale condimentelor. Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

7 Comentarii la "Pui picant cu orez"


Vizitator
elena
9 mai, 2015

nu spun nimic de gustul mincarii, pare sa fie extra….dar, nu cred ca pulpele fierb bine numai in 14-15 minute…..azi am facut o ciorba cu pulpe (partea de jos – copanele) si le-am fiert doua ore, abia erau bune de mincat……in sfirsit, dv. stiti mai bine sau poate ati fiert la oala minune…….

Vizitator
9 mai, 2015

Doamna Elena, nu stiu daca va arde de glume sau chiar ati fiert pulpele de pui timp de doua ore cu adevarat?!! Daca e gluma, desi ma indoiesc de calitatea ei, o trec cu vederea… Daca nu, e foarte posibil ca pulpele dv. sa nu mai fi fost bune de mancat dupa doua ore din cauza de supra gatire. Atentie, vorbim despre pulpe de pui, nu de closca ce a scos cateva generatii de pui. In reteta mea, pulpele de pui au fost rumenite la tigaie, cam 3-4 minute pe fiecare parte, apoi fierte cu orezul timp de 14-15 minute, nu stiu de cum v-a scapat asta.
Pentru binele dumneavoastra, e bine sa retineti ca pulpele de pui dezosate se pot pregati:
1. la cuptor, temperatura 200 de grade, timp de 25-30 de minute
2. la tigaie, tigaia bine preincinsa la foc mediu-mare, timp de 4 min./fiecare parte sau la foc mediu spre mic, timp de 5-8 min./fiecare parte
3. posate (asta inseamna o fierbere la temperatura joasa, fara pic de clocot, lichidul de posare sa fie in jurul a 80 grade Celsius) 35 de minute.
4. prin fierbere: 25 de minute
5. prajire in baie de ulei (180 C) 6-9 min.
6. gratar 10-12 min./fiecare parte
7. afumare/ grill cu caldura indirecta 15-18 min./fiecare parte

Sa fiti sanatoasa!

Vizitator
Mircea
8 mai, 2015

Foarte interesant blogul!
Minunate retete!
Multa munca, dar ai realizat ceva frumos!
Felicitari!
Te astept cu drag si pe blogul meu:
http://www.calivitavalcea.blogspot.ro/

Vizitator
eucapsiolatina
8 mai, 2015

Reteta arata minunat si sunt convinsa ca e fff gustoasa, dar am o problema cu uleiul de orez. Orezul, dupa cum toata lumea stie, e un carbohidrat care nu contine nici un fel de ulei in compozitie. Ca sa il transformi in ulei trebuie ca orezul sa fie super procesat. Cred ca reteta ar fi la fel de gustoasa chiar si cu un ulei normal de floarea soarelui presat la rece……chiar si cu coji de seminte in el ca pe vremurile de mult uitate.

Vizitator
9 mai, 2015

Fara indoiala ca reteta se poate face cu orice fel de ulei. Un ulei vegetal dupa preferinta si disponibilitati sau chiar ulei de masline :).

Vizitator
Tincuta Clocotici
8 mai, 2015

Dv. spuneti ca nu are importanta daca pulpele au sau nu os. Eu cred ca osuletul da un gust mai bun orezului, care absoarbe toate sucurile , desi puiul fara os e mai comod de mancat cu cutitul si furculita. Sunt perfect de acord cu dv., si mie imi place orezul mult de tot si voi proba aceasta reteta.

Vizitator
9 mai, 2015

Doamna Tincuta, e adevarat, osul are si el ceva de oferit :). Dar cum oasele de la 4 pulpe superioare de pui nu cred sa cantareasca impreuna mai multe 60 de grame si cum pentru fierbere am folosit supa, nu apa, chiar nu cred ca preparatul final a fost mai sarac in final prin lipsa acelor oscioare :). Asta e ceea ce am vrut sa afirm cu ”nu cred ca are mare importanta” :). Oricum, retin ca v-a placut cum suna reteta, sa stiti ca e cel mai bun orez din cate am gustat pana acum si astept cu interes opiniile dumneavoastra daca il veti incerca. :)