Rasol de pui rumenit

Autor:

Probabil ca nu putini dintre voi va intrebati uneori: ce sa mai fac cu un banal piept de pui? Va spun acum unul dintre cele mai simple trucuri de a transforma o carne in general fada, atoasa si uscata intr-o imbucatura suculenta.

O sa va surprinda faptul ca timpul de fierbere a pieptului de pui este atat de scurt, dar veti vedea atunci cand il veti taia in portii: medalioanele sunt atat de suculente in interior incat merita a fi incercata metoda asta. Simplul fapt ca puiul prajit si sigilat este cufundat in supa fierbinte, permite o gatire accelerata a albuminei si ca urmare nimic din sucurile carnii nu se pierde in zeama ce-l inconjoara!

Aici ne intereseaza carnea si nu supa! Cand ne intereseaza supa, incepem cu apa rece! Aci, dimpotriva: sucurile carnii raman captive (prin prajirea/caramelizarea exterioara) si sunt nevoite a se supune altor procese chimice.

 Rasol-piept-de-pui-sort-of...pt_.-LauraLaurentiu-0883

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 2
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Rasol (parlit) de pasare

  • 1 piept de pui (mare, cca 600 gr)
  • 1,5 L supa concentrata de pui sau  gaina
  • 1 bouquet garni (patrunjel, cimbru si 2-3 frunze de dafin proaspat)
  • 5-6 boabe de piper
  • 1 deget de slaninuta afumata
  • 4 fire usturoi nou, verde
  • 8 ardei capia, copti
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 6 linguri de faina
  • 1 capatana de salata creata
Ustensile necesare: 
Torţă
Placă de oţel sau fontă

Preparare Rasol (parlit) de pasare

1. Sarati si piperati pieptul de pui si lasati-l sa absoarba condimentele in timp ce va pregatiti toate cele necesare pentru preparat.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 008
2. Legati intr-un buchetel cateva fire de patrunjel, cimbru si 2-3 frunze de dafin proaspat (una singura daca aveti doar dafin uscat). Puneti supa concentrata de pui pe flacara mare, adaugati buchetelul aromat, potriviti de sare (presupunand ca faceti concentratul de pui ca mine – fara sare) si cateva boabe de piper.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 018
2. Topiti cateva feliute de slaninuta afumata intr-o tigaie, adaugati cativa catei de usturoi in coaja si saltati-i pentru a se rumeni usor pe toate partile.
3. Zvantati puiul de sucurile scoase de sarea presarata si prajiti-l pe toate partile in tigaia fierbinte. Dupa ce il prajiti pe partea cu pielea (pe care va sfatuiesc sa n-o scoateti, fiindca ea da savoare carnii!), indepartati slaninuta si usturoiul care-si vor fi facut deja treaba – altfel se vor arde si vor fi amare.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 010
4. Sigilati cu grija toate partile pieptului si, daca ati reusit sa va sincronizati, concentratul de pui deja da in fiert, asadar scufundati carnea sfarainda in supa.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 011
 5. Cand supa reincepe a clocoti, faceti focul mititel si socotiti cam 15 minute de fierbere fara capac si inca 5 minute cu capac. Stingeti apoi flacara si lasati pieptul de pui sa continue sa se gateasca in caldura reziduala a supei, pana se raceste de la sine.
6. In acest timp coaceti ardeii, puneti-i intrun vas, presarati sare si-i acoperiti pret de vre-un sfert de ora cu folie, sa se abureasca. Spalati frunzele de salata creata si puneti-le la zvantat intr-un prosop de bucatarie, daca nu aveti centrifuga special conceputa pentru asta. Curatiti de coaja ardeii, desamburiti-i si taiati-i fasii. Tocati de asemenea cateii de usturoi si taiati fideluta coditele verzi.
7. Intre timp pieptul de pui se va fi racit suficient cat sa poata fi manipulat, asa incat il soateti din supa si-i indepartati pielea, il taiati in cele doua jumatati naturale, (pastrati oasele pentru o viitoare supa concentrata de pui), va pregatiti torta si placa de fonta (sau otel inoxidabil).
8. Asezati fiecare jumatate de piept pe rand in mijlocul placii, aprindeti torta si „parliti” suprafata intreaga, si pe fata si pe dos, sa va tina minte! Daca aveti norocul sa fiti ambidextru, ungeti treptat, pe masura ce trece torta, cu unt aromat sau ulei. Daca nu, faceti neaparat operatiunea imediat ce terminati de „parlit” o parte a pieptului, inainte de-al intoarce pe partea cealalta.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 035
9. Inveliti lejer sau acoperiti pieptii si tineti-i la cald pana faceti sosul de ardei. Este ca un fel de ciulama si nu-i mare lucru: caliti faina in ulei doar pana devine nisipoasa si incepeti s-o stingeti cu cate un polonic din supa in care a fiert pieptul. Amestecati sarguincios la primele polonice adaugate fiindca doar la inceput riscati sa va alegeti cu cocoloase. Continuati a turna din supa rand pe rand pana consistenta sosului vi se pare potrivita gustului personal. Fierbeti si amestecati ocazional cam 20 minute, pentru ca faina sa-si piarda gustul specific de cereala si sa devina componenta integrata sosului.
10. Este timpul sa terminam treaba: adaugam fasiile de ardei copti si usturoiul, mai dam un ultim clocot si acoperim intreaga suprafata a sosului cu folie, pana la servire, altfel ne alegem cu o crusta neplacuta la suprafata imediat ce incetam din amestecat.

Nota: Va puteti lipsi de partea cu „parlitul” dar daca aveti torta si obisnuiti sa faceti creme brulee, dati o sansa crustei fiindca ii sta bine si-i gustoasa…nu doar pe desertul cremos :).

 Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 061
11. Portionati pieptii de pasare in „medalioane” si asezati-i in mijlocul sosului de ardei copti, adaugati frunzele de salata pe care poate le preferati picurate cu ceva zeama de lamaie, sare, zahar si un pic de ulei.
Rasol piept de pui, sort of...pt. LauraLaurentiu 092
 S-aveti pofta!
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *