Rata pe varza la cuptor

Autor:

Nu stiu ce sa zic: o fi o reteta buna pentru cand aveti musafiri? Ca e o reteta foarte aspectuoasa si nemaipomenit de gustoasa e sigur, dar mai ca imi vine sa zic ca e genul de mancare care te transforma intr-un mic egoist si nu-ti mai vine s-o imparti cu nimeni :)). Carnea de rata are o nemaipomenita savoare si combinatia cu varza este una clasica. Am reinterpretat in stilul meu reteta obisnuita de rata pe varza si a iesit, fara falsa modestie, o minunatie! Chiar daca e ceva mai mult de lucru cu reteta asta, credeti-ma, merita fiecare minut in plus.
rata pe varza

Ingrediente Rata Pe Varza La Cuptor:

  • 1 rata mare sau 2 mai mici (ale mele au fost doua ratuste de curte, micute)
  • 1 varza potrivita
  • 3-4 rosii din bulion
  • 2 linguri de mustar
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingura de sos de soia
  • 1 ceapa
  • 2 linguri de coniac
  • piper si boabe de mustar proaspat macinate
  • 1 pahar de vin alb sec
  • sare, piper
  • pentru marinata: apa rece, 1 pahar de vin alb sec, 1 ceapa taiata pestisori, 2-3 frunze de dafin, sare, boabe de piper si de mustar

Preparare:

Marinarea nu e neaparat obligatorie, dar ratustele mele fiind de la tara si cunoscut fiind ca pasarile de curte se dovedesc mai indaratnice la preparare, le-am pus intr-o oala si le-am acoperit cu apa rece in care am amestecat 1 lingura rasa de sare si restul ingredientelor pentru marinare. Le-am lasat la frigider peste noapte in acest bait.
rata pe varza 1
A doua zi dis de dimineata am scurs bine ratustele de marinata (care se arunca) si le-am zvantat cu un servet de bucatarie.
rata pe varza 2
Varza se toaca marunt si se lasa deoparte.
In continuare, am dezosat ratustele, dupa procedeul descris la reteta Rata dezosata umpluta; indicatii amanuntite despre procedeul de dezosare al unei pasari pueti vedea in prezentarea video de la reteta  Rulada de pui dezosat. Am pornit procedeul dezosarii dinspre spate inspre piept, dar e la fel de corect sa se inceapa si invers.
rata pe varza 3
Se desface pielea si carnea, cat mai aproape de os, eliberand gatul si desprinzand articulatia aripilor de spate. In partea inferioara se procedeaza la fel, apoi se desprinde articulatia pulpelor de bazin. Se desprind longitudinal coastele de osul pieptului si se scot afara. Cu grija, de taie razant pe langa osul pieptului si se extrage si acesta. Se desprinde pielea in dreptul aripilor si al pulpelor si se dezoseaza si acestea. Carnea se desface complet, pana se obtine un dreptunghi. Se taie bucati din dreptul pieptului si se distribuie pe toata suprafata, ca sa se obtina o bucata de carne cu o grosime cat mai uniforma.
rata pe varza 4
Se amesteca mierea, mustarul si sosul de soia. Carnea se sareaza si se pipereaza, apoi se unge cu sosul pregatit. Se ruleaza strans, se prind capetele cu scobitori si se leaga cu sfoara de bucatarie.
rata pe varza 5
Ruladele astfel pregatite se frig rapid pe toate partile, fara adaus de grasime, intr-o cratita larga, cu peretii grosi. Carnea de rata va lasa suficienta grasime ca sa se rumeneasca frumos.
rata pe varza 6
Odata rumenite, se trage cratita de pe foc si cele doua ratuste se transfera intr-un vas termorezistent. Se toarna vinul alb, se acopera vasul cu grija si se dau la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius.
In grasimea ramasa in cratita de la prajitul ratelor, se adauga oasele ramase in urma dezosarii si se rumenesc bine pe toate partile (1). Se scot deoparte si se adauga ceapa tocata. Se caleste ceapa pana se inmoaie, apoi se adauga coniacul, amestecand rapid ca sa se desprinda bucatelele lipicioase de pe vas.(2) Se adauga imediat varza tocata, se condimenteaza cu sare, piper si boabe de msutar proaspat rasnite. (3) Cand varza isi pierde volumul (scade) fara a fi facuta complet, se transfera intr-un vas termorezistent incapator si se adauga si oasele prajite de rata. (4).
rata pe varza preparare
Dupa aproximativ 60 de minute, se scoate vasul cu ruladele de rata din cuptor.
rata pe varza 7

Se transfera ruladele peste varza si tot sosul din vasul in care s-au fript se toarna deasupra. Se acopera vasul cu grija si se da la cuptor in continuare, inca o ora, sau mai precis pana cand carnea este frageda si nu opune nicio rezistenta atunci cand e intepata cu furculita.

rata pe varza 8

Se scot ratele din vas si se pastreaza calde, acoperite cu folie de aluminiu.

rata pe varza 10

In varza se amesteca rosiile din bulion tocate si se reintroduce in cuptor pentru 10 minute, fara a fi acoperita.

rata pe varza 9

Ruladele de rata se desfac cu grija din legaturile de sfoara, se scot scobitorile, apoi se feliaza. Se servesc alaturi de varza din care se aleg, in momentul servirii, oasele de rata, bune pentru a da gust mancarii, dar inestetice.

rata pe varza 11

Ce sa va zic? Mananci si zici ca ai ajuns in rai!

Print Friendly

Lasa un comentariu

12 Comentarii la "Rata pe varza la cuptor"


Vizitator
Gigi Costache
6 aprilie, 2015

rata pe varza murata este un preparat boeresc si vine din epoca de piatra pregatita pe vatra

Vizitator
Ileana Szilveszter
6 aprilie, 2015

foarte apetisant dar cineva daca ar face sami puna in farfurie a si minca cine se ofera ?

Vizitator
lauralaurentiu
11 ianuarie, 2011

Anonim: ma bucur ca ti-a placut, e o mancare foarte savuroasa, asa e! :)

Vizitator
Anonymous
10 ianuarie, 2011

Delicioasa!!! Nu am cuvinte sa o descriu… Sigur voi mai face :)

Vizitator
Bucataria mea-Paula
7 decembrie, 2010

mmmmmm…arata foarte delicios!!!:)