Sarmalute de gasca in foi de varza rosie

Autor:

Sarmalele se pare ca sunt reteta preferata a romanilor. Nu e o exagerare, s-au facut studii amanuntite in acest sens, conationalii nostri au votat si s-a stablit cu certitudine ca reteta de sarmale e de departe cea mai populara. Si pentru ca gastronomia nationala a fost mult hulita in vremea de pe urma, reprosandu-i-se (de multe ori, nu fara temei) lipsa de rafinament si imaginatie, m-am gandit sa reinterpretez reteta clasica de sarmale, oferindu-i nu doar un nou look, ci si arome noi, mai indraznete si mai rafinate. Asadar, sarmalutele mele sunt facute cu carne de gasca, invelite in foi de varza rosie, fierte cu vin rosu si insotite de un topping crocant de jumari de gasca.
sarmale de gasca in varza rosie 3s

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Sarmalute De Gasca In Foi De Varza Rosie:

  • 2 pulpe de gasca (800 de grame)
  • 1 varza rosie (cam de 16 cm. diametru)
  • 2 cepe salote
  • 3 linguri de orez cu bob rotund
  • 1 varf de cutit seminte de anason
  • 1/2 lingurita seminte de chimion
  • 1/2 lingurita seminte de coriandru
  • 1 buc. anason stelat
  • 2 cuisoare
  • 250 ml. vin rosu, sec
  • 2 linguri de otet balsamic de buna calitate (Modena)
  • 2 linguri de zahar brun
  • sare, piper proaspat macinat
  • optional: smantana lichida, frunze de chives

Preparare Sarmalute De Gasca In Foi De Varza Rosie:

Pentru ca v-am vorbit in introducere despre faptul ca sarmalele au fost „incoronate” drept cea mai iubita reteta a romanilor, va reamintesc ca retetecalamama.ro a participat, alaturi de alte bloguri si publicatii, la campania lansata in octombrie de Fairy si Chef Florin Dumitrescu „Descopera cea mai apreciata reteta traditionala a romanilor”. Romanii din toata tara au votat si in data de 12 decembrie, in cadrul unui eveniment festiv desfasurat la Bucuresti, s-au centralizat voturile si sarmalele au invins detasat. La eveniment au participat ziaristi, bloggeri, vedete si reprezentanti ai canalelor media.

eveniment cea mai iubita retetaSa ne intoarcem, asadar, la oala noastra cu sarmale. :) Mai intai, sa facem cunostinta cu ingredientele: frumoasa varza rosie si pulpele de gasca, marmorate cu grasime.

varza rosie
pulpe de gasca1. Intr-o oala se pune la fiert o cantitate de 2-3 litri de apa. Cand apa clocoteste, se adauga 1 lingura cu varf de sare si 1 lingura de otet balsamic. In aceasta apa se va opari varza. Pe masura ce foile exterioare, in contact direct cu apa fierbinte, se inmoaie, se taie si se astern pe o farfurie, restul verzei bagandu-se din nou in apa fiarta. In medie, dureaza cam 2 minute pana cand un rand de foi de varza rosie devin suficient de suple ca sa se poata impacheta fara sa se rupa.

preparare 1 sarmale in frunze de varza rosie

2. Se dezoseaza pulpele, pastrand deoparte carnea, separat pielea grasa si straturile de grasime in exces si separat oasele.

3. Oasele pulpelor de gasca se pun imediat la fiert intr-o craticioara cu 1 litru de apa si 1 praf de sare, pregatind o supa de baza in care se vor fierbe sarmalutele.

4. Carnea (au rezultat 500 de grame de carne partial degresata) se trece prin masina de tocat.

preparare 2 sarmale cu carne de gasca in frunze de varza rosie

5. Bucatile de grasime se taie in bucati si se pun intr-o craticioara, adaugand 1 lingura de apa rece. Se pune craticioara pe foc mic si se prepara niste jumari de gasca rumene si crocante, care in final se scot pe hartie absorbanta, sa se dreneze de grasimea in exces. Jumarile vor fi delicioase, dar trebuie sa ne abtinem sa le rontaim in aceasta faza, daca dorim sa avem parte de topping crocant la sarmalutele noastre.

preparare jumari de gasca

6. Se scurge grasimea lichida din craticioara in care s-au topit jumarile, pastrand nu mai mult de 1 lingura. Aceasta grasime se poate pune intr-un borcanel si utiliza in diferite moduri, e absolut delicioasa.

7. Se toaca cepele marunt si se calesc pe foc mic in grasimea de gasca pastrata (1 lingura), pana cand se inmoaie. Se adauga orezul spalat si zvantat si se mai caleste, amestecand continuu, inca 1-2 minute.

8. Anasonul, chimionul si coriandrul se rasnesc impreuna (sau se zdrobesc in mojar). Se adauga condimentele rasnite la ceapa si orezul macinat. Se lasa sa se racoreasca.

9. Se adauga carnea tocata de gasca, sare si piper dupa gust si se amesteca bine compozitia.

preparare 3 sarmale cu carne de gasca in frunze de varza rosie10. Se scot nervurile prea groase ale foilor de varza (asa cum am aratat la reteta de sarmale in foi de varza murata) si se impacheteaza sarmalutele. Eu am format 18 sarmale in forma de con, asa cum face de ani de zile sora mea Lacramioara (din varza obisnuita). Pur si simplu se rasuceste foaia de varza ca un cornet, in jurul umpluturii, iar capetele ramase libere se indeasa in interior.

11. Am aranjat intr-o oala de dimensiuni potrivite un rand de sarmale, asezandu-le cu baza in jos, iar cele ramase le-am pus invers, cu baza in sus.

preparare 4 sarmale cu carne de gasca in frunze de varza rosie12. Se adauga supa de oase fierbinte, vinul rosu, 2 linguri de zahar brun, 1 lingurita de sare, cuisoarele si anasonul stelat, se aseaza o farfurioara deasupra sarmalelor, ca sa ramana in lichid pe timpul fierberii si se pun la fiert la foc mic, pentru aproximativ 1 ora si jumatate, pana se inmoaie bine.

sarmale de gasca in varza rosie la fiert
13. Jumarile se toaca marunt cu cutitul (nu la masina, ca s-ar face pasta) si se condimenteaza generos cu sare si piper.

topping crocant jumari de gasca
14. Optional, se poate scoate, la final, o parte din zeama in care au fiert sarmalutele, se degreseaza si se fierbe pana cand se reduce la 1 treime, apoi se condimenteaza dupa preferinta cu otet balsamic, sare si piper.

15. Se aranjeaza pe farfurii sarmalutele alaturi de sos, cate 1 lingura de smantana lichida, toppingul de jumari crocant si frunze de chives fin tocate.

sarmale de gasca in varza rosie 2s
Sectiunea apetisanta mi-a risipit temerile ca interiorul s-ar fi colorat in albastru. Sarmalele cu carne de gasca sunt foarte gustoase, condimentele adaugate ofera un plus de subtilitate iar aspectul inedit le transforma intr-un fel cu adevarat special. Toppingul crocant si condimentat le da o textura foarte placuta.

sarme sectiune
Pofta buna si spor la treaba, oricum, in Fairy Platinum aveti un aliat serios care va rezolva problema spalatului vaselor, indepartand grasimea dificila fara sa fie nevoie sa se inmoaie vasele mai mult de 10 minute :).

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

7 Comentarii la "Sarmalute de gasca in foi de varza rosie"


Vizitator
6 aprilie, 2015

Felicitari,poate mai iesim si noi romanii din „debordanta” bucatarie a micilor si cefei la gratar ! Profesionala prezentarea si foarte accesibila descrierea.Nu ar fi de neglijat, nici posibilitatea prezentarii de clipuri in format Youtube de genul; How to make……sarmalute .etc Va deveni cu siguranta, sursa mea de inspiratie permanenta.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Felicitari,poate mai iesim si noi romanii din „debordanta” bucatarie a micilor si cefei la gratar ! Profesionala prezentarea si foarte accesibila descrierea.Nu ar fi de neglijat, nici posibilitatea prezentarii de clipuri in format Youtube de genul; How to make……sarmalute .etc Va deveni cu siguranta, sursa mea de inspiratie permanenta.

Vizitator
6 aprilie, 2015

Super, Laura .Bravo ! Cred ca a iesit ceva absolut delicios !

Vizitator
6 aprilie, 2015

Super, Laura .Bravo ! Cred ca a iesit ceva absolut delicios !

Vizitator
Traian Ianes
9 martie, 2015

Unul din cele mai remarcabile si profesionale site-uri culinare. Faptul ca doamna Laura este si banatana ca si mine îi da un plus de seriozitate și valoare.Multam si saru ‘mâna doamna!