Tocanita de vita cu ciuperci

Autor:

Cercetand eu „analele” blogului, am constatat cu mare surprindere ca inca nu am publicat nicio reteta de tocanita. Pentru o clipa, mi-am imaginat ca unii dintre cititori si-or fi facut impresia ca tocanita ar fi considerat ceva nedemn de masa familiei mele, pe care asez atatea rafinamente culinare iar asta mi s-a parut foarte, foarte amuzant. De fapt, cred ca nu trece o saptamana in care sa nu fac vreun fel de tocanita: de vita, de curcan, de ciuperci sau in diverse combinatii. Dintre toti membrii familiei mele, eu personal sunt cea inebunita dupa acest fel de mancare, pe care il consider irezistibil alaturi de o mamaliguta buna. In general, in topul preferintelor mele se situeaza felurile de mancare gatite indelung, la foc mic. Azi am hotarat sa repar nedreptatea pe care i-am facut-o acestui fel de mancare traditional, publicand o reteta delicioasa de tocanita de vita cu ciuperci, asa cum o fac eu.
tocanita de vita cu ciuperci 1
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: mica

Ingrediente Tocanita De Vita Cu Ciuperci:

  • 1 kg. carne de vita taiata in cuburi (eu am folosit o felie mare de rasol care a avut 1,15 kilograme, dar a avut si os)
  • 2 cepe marisoare
  • 2-3 catei de usturoi
  • 3 morcovi mari
  • 2 tije de telina apio (sau 1 bucata de radacina de telina, cat 1 ou de mare)
  • 300 de grame de ciuperci proaspete (cele pe care le gasiti si/sau cele care va plac cel mai mult, eu am avut ciuperci brune)
  • 300 de grame rosii in bulion (atat rosiile, cat si bulionul)
  • 2 foi de dafin
  • 1 lingura de faina
  • 2 linguri de ulei
  • patrunjel verde tocat
  • sare si piper

Preparare Tocanita De Vita Cu Ciuperci:

 

Ingredientele sunt din cele mai simple si la indemana oricui. E important sa alegeti o carne de vita de buna calitate, nu e deloc important, in schimb, ca vita sa fie tanara, pentru ca tocanita va fi cu atat mai gustoasa cu cat va fierbe mai lent si mai indelung, iar o asemenea abordare ii vine de hac chiar si celei mai incapatanate bovine.

ingrediente tocanita de vita cu ciuperci1. Carnea se taie in cuburi si se presara cu faina amestecata cu 1 lingurita de sare si 1 lingurita de piper. Se curata si se toaca ceapa, se zdrobeste usturoiul si se toaca si telina. Morcovii se curata si se taie in bucatele marisoare (de 4-5 cm. lungime) si cu asta, am cam scapat de orice pregatire preliminara.

2. Se incinge uleiul intr-o oala si se prajeste carnea pe toate partile, atat cat sa se deschida la culoare si sa aiba pe ici-colo urme de rumenire. Imediat ce s-a ajuns in acest punct, se adauga telina, ceapa, usturoiul si morcovii. Se pune capacul si se prajeste totul inabusit, pentru ca ceapa sa isi lase apa. Operatiunea asta va dura cam 15 minute (rumenirea carnii si gatirea preliminara cu ceapa si legumele).

preparare tocanita de vita ciuperci 1

3. Se adauga apa fierbinte atat cat sa acopere de 3-4 degete ingredientele din oala. Se adauga si frunzele de dafin. Daca folositi Multicooker, din acest moment eu va recomand functia coacere, la 150 de grade, timp de 2 ore. La o oala obisnuita, tocanita trebuie sa fiarba sub capac, la foc mic, pana ce carnea se va fragezi. La fel de bine, insa, se poate pregati intr-o oala de fonta sau de ceramica, la cuptor, la o temperatura de 150 de grade Celsius.

tocanita de vita cu ciuperci preparare 2

4. Dupa 2 ore, carnea ar trebui sa fie gata, asta daca vaca noastra nu a fost o mare atleta cu muschii excesiv de puternici (caz in care gatirea se prelungeste atat cat e cazul). Daca e nevoie, se  mai adauga putin lichid (apa fierbinte), se adauga rosiile cu bulion maruntite si ciupercile taiate in jumatati si/sau sferturi, dupa marime. Se mai gateste totul 15 minute si se lasa sa scada dupa gust.

preparare tocanita de vita ciuperci 35. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se serveste tocanita calda, presarata cu patrunjel verde tocat si cu o garnitura si/sau o salata dupa plac. Merg atat cartofii fierti sau piure, cat si orezul fiert, paste fainoase scurte fierte etc., dar mamaliguta e parca tot ce iti poti dori mai mult langa o astfel de mancarica.

In imaginea de mai jos am incercat sa va ofer o idee de asamblare pe farfurie mai apropiata de stilul bucatariei moderne: am facut o mamaliguta in care am incorporat o mana buna de parmezan ras si cateva rosii uscate tocate. Am turnat mamaliga intr-o tava unsa cu unt si am lasat-o sa se raceasca. Am decupat o forma dreptunghiulara din mamaliga cu parmezan si rosii uscate si am incalzit-o la cuptor, am transferat-o pe farfurie si am aranjat tocanita deasupra acesteia. Am garnisit preparatul cu cateva frunzulite de ridiche abia incoltite si… parca e un altfel de tocanita, nu? :) Nu, de fapt e aceeasi ca in prima imagine a articolului.

tocanita de vita cu ciuperci 2Ori pentru care varianta de prezentare ati opta, tocanita ramane o mancare delicioasa, asa ca va doresc pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. Doina a zis

    Multumesc Laura, ieri seara am avut o cina foarte gustoasa datorita retetei tale. Am petrecut mult timp dar nu a fost foarte greu, in schimb foarte gustos.

    • Laura Laurentiu a zis

      Ma bucur mult, mult, sa va fie de bine! Ca o coincidenta, nu e mult timp de cand am facut si eu o tocanita de vita :)).

  2. denise a zis

    Am incercat-o azi. A iesit extraodinar de buna, si in plus, e foarte usor de facut. Cu siguranta intra pe lista retetelor preferate! Mi-a placut ca reteta nu avea cartofi, care o face sa aiba un gust de tocana prea obosita, de care oricum deja am mancat destul… :) Am pus-o in cuptor, cu capac. Am uitat de faina, dar tot a fost foarte bun incat nici pe viitor nu voi pune. Multumesc foarte mult de retetele gustoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *