Chifle moi

8 august, 2012 in categoria retete de paine

Am facut diferite variante de chifle de cand ma invart in jurul cuptorului, dar astea in mod cert au iesit castigatoare si, cum se intampla cu aproape orice lucru cu adevarat spectaculos, le-am descoperit oarecum accidental. Inainte sa public reteta de chifle pe blog, le-am incercat de trei ori, ca sa fiu sigura ca nu va da gres. Chiflele moi si rumene din imagine sunt, asadar, a treia editie a acestei retete, datand de ieri, iar azi am facut-o si pe a patra, fara sa o mai pozez. Ai mei nu se mai satura de chiflele astea moi si pufoase, parfumate si fine. Aluatul e ceva mai dificil de lucrat decat cel al chiflelor publicate pe blog mai demult, dar rezultatul… wow! recompenseaza din plin prepararea doar ceva mai migaloasa. De ce anume recomand cu atata caldura chiflele astea? Pentru ca sunt foarte moi, pentru ca au coaja foarte subtire si moale, pentru ca sunt gustoase si pufoase si abia apuca, parca, sa cuprinda in interiorul lor aerat un burger delicios. Zau, chifle mai potrivite pentru hamburgeri de orice fel nu cred ca exista. Daca sunteti incepatori in ale coptului, insa, va recomand aceasta reteta, abia mai apoi sa o incercati si pe cea pe care o public azi.

chifle moi, reteta de chifle moi

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: medie

Ingrediente chifle:

  • 500 de grame faina
  • 350 ml. apa calduta
  • 15 grame drojdie proaspata
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 50 de ml. ulei de masline
  • in plus, ulei pt. uns planul de lucru

Preparare:

1. Se cantareste faina si se cerne intr-un castron; se amesteca cu sarea (poza 1).

2. Se adauga peste faina 200 de ml. de apa din totalul de 350 de ml.; se amesteca pur si simplu cu lingura si se lasa deoparte (poza 2).

3. Intr-o cana, drojdia se freaca bine cu zaharul pana se lichefiaza, apoi se adauga restul de 150 de ml. de apa (poza 3).

4. Pentru ca aluatul va fi moale, recomand sa se framante la robot sau masina de paine, dar merge si manual, cu perseverenta si rabdare. Pur si simplu se amesteca faina umezita cu drojdia diluata si se framanta bine de tot (poza 4).

5. Cand aluatul este omogen, se adauga uleiul in fir subtire (poza 5). Se framanta in continuare pana la completa incorporare in aluat (aveti grija sa desprindeti cu paleta aluatul de pe peretii vasului robotului, asa incat uleiul sa patrunda peste tot).

6. Aluatul framantat se aseaza intr-un castron uns cu ulei (poza 6), se acopera cu un servet umed si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent pana va creste (daca il puneti in cuptorul incalzit la 40 de grade alaturi de un vas cu apa fierbinte, isi va dubla volumul in mai putin de jumatate de ora).

aluat chifle moi

Eu am tinut aluatul in cuptor si foarte rapid a ajuns asa:

preparare chifle moi 1

Pe planul de lucru uns cu ulei se rastoarna aluatul si se taie cu un cutit cu lama unsa in 6 pana la 10 bucati egale, in functie de cat de mari doriti chiflele.

1. Fiecare bucata in parte se aplatizeaza cu palma pana la obtinerea unui disc, ale carui margini se aduc de jur imprejur catre interior, presand la mijloc (poza 1).

2. In final, se preseaza bine lipind aluatul (poza 2).

3. Se intoarce chifla astfel formata cu lipiturile catre planul de lucru si se mai rotunjeste de jur imprejur. Daca doriti chiflele inalte, nu e nevoie sa le mai aplatizati, dar mie mi se pare ca nu ar fi prea potrivite pentru burgeri si sandvisuri asa incat le mai aplatizez cu palma inainte de a le aseza in tava acoperita cu hartie de copt sau silicon special pentru patiserie (poza 3).

preparare chifle moi 2

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 220 de grade Celsius, iar in partea inferioara se aseaza un vas (cratita) cu apa fierbinte.

Pana ce se incinge cuptorul, chiflele se acopera cu un servet si se lasa sa mai creasca intr-un loc ferit de curent.

Deindata ce cuptorul s-a incins, se da tava la cuptor, la o inaltime medie. Dupa primele 15 minute de coacere, se scoate vasul cu apa fierbinte din cuptor (atentie mare sa nu va ardeti!!!) si se continua coacerea inca 5 minute. Chiflele vor fi rumene si bine coapte.

Se scoate tava din cuptor si imediat se pensuleaza suprafata fierbinte a chiflelor cu apa, pentru a avea o coaja fina si lucioasa.

preparare chifle moi 3

Se aseaza chiflele sa se raceasca pe un gratar si se consuma cu mare placere, caldute sau complet reci. De altfel, a doua zi sunt la fel de bune (mai mult de atata nu au rezistat la mine acasa).

Interiorul e foarte pufos si aerat, dupa cum vedeti in sectiunea de mai jos.

chifle moi sectiune, reteta chifle moi

Spor la treaba si pofta buna!

4.8 based on 32 ratings

This post is also available in: Engleză

VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • http://strumfa-bucatareste.blogspot.ro/ delia

    sigur fac si eu, arata foarte bine in sectiune, e densa, merg bine si la sandvis.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Roxana

    Mereu mi-am dorit chfle moi, dar nu au iesit niciodata asa! Am sa incerc si reteta aceasta, sper sa fie cu noroc! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sper si eu si te astept cu impresii!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • crina

    Am facut chiflele azi dimineata si-am pregatit si compozitia de burgeri de pui pentru pranz. Grozave-au iesit…nu m-am putut abtine si-an testat una…le-am framantat la masina de paine si am inlocuit 100 g faina alba cu faina multicereale…au iesit mai rustice, dar la fel de pufoase si aerate…abia astept burgerii!Mutumim pentru sugestii si indicatii foarte precise…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Crina, ma bucur tare mult de ce-mi spui, va sa zica ies la fel de faine si cu faina multicereale, excelent! Sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela

    De dimineata am facut aceste chifle, iar burgerii ii voi lasa pentru cina, am dublat cantitatile pentru a iesii mai multe chifle, dar sunt sigura ca nu vor rezista tentatiei familiei. Sunt absolut superbe, parfumate si pufoase. Felicitari si multumim!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Multumesc mult de felicitari Daniela draga, te felicit si eu la randu-mi pentru promptitudine si reusita. Sa va fie de bine! Sunt sigura ca burgerii va vor cuceri, eu acuma, pe timp de vara, cred ca ii fac de cate 2 ori pe saptamana :))).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioana

    Sunt foarte gustoase toate retetele si ies ca in poza.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioana

    Sunt foarte gustoase toate retetele si ies ca in poza.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • ioana

    Felicitari!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Rocsy Ciobanu

    Foarte bine arata1

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • adrianstroila

    am facut aseara, au iesit fantastic :) multumsc pentru reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult, si mie imi place foarte mult reteta asta, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • nana

    mm ce degete grasute se vad in poza..se vede ca iti place sa gatesti dar sa si mananci..ai insa niste retete f bune iar franzela frantuzeasca m-a topit cat de buna a iesit..mai ai si un stil f clar si usor de inteles bravo!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreea

    Foarte gustoase au iesit chiflele! :D

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur, sa iti fie de bine. ;)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)