Colac impletit

Autor:

Pe culinar.ro e in plina desfasurare un concurs pe teme de panificatie. S-au inscris sumedenie de participante harnice si talentate, cu retete una mai faina decat cealalta. Una dintre concurente – membra cu greutate a culinarului – este Daneza, care a inscris mai multe retete, unele foarte elaborate. Una dintre ele propunea o tehnica de impletire a aluatului de o mare simplitate si cu un rezultat deosebit. Nu am rezistat sa nu o incerc:colac impletitMentionez ca Daneza a folosit un altfel de aluat, cu oua, unt si lapte. Colacul meu e pur si simplu din paine, dar s-a comportat foarte frumos, a crescut uniform si rotunjor. Desigur, se poate impleti in aceasta forma orice aluat se prefera, cel pe care fiecare l-a facut cu rezultate bune in bucataria proprie. O sa dau, totusi, si o lista a ingredientelor pe care le-am folosit:Ingrediente: pentru un colac si o paine impletitaaluatul 1:
  • 600 de grame de faina alba de panificatie
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 cub mic de drojdie proaspata
  • 350 ml de apa calduta
  • 3 linguri de ulei de masline

aluatul 2:

  • 300 de grame de faina integrala
  • 300 de grame de faina alba de panificatie
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 cub mic de drojdie proaspata
  • 350 ml de apa calduta
  • 3 linguri de ulei de masline

Preparare:Din cele de mai sus am facut o paine impletita si un colac.Mai intai am framantat aluatul cu faina integrala, gandidu-ma ca va dospi mai greu: am dizolvat drojdia impreuna cu zaharul in putina apa calduta. Am adaugat 2 linguri de faina, pregatind o maia de consistenta aluatului de clatite. Am asteptat sa actioneze drojdia, apoi am adaugat maiaua peste faina alba si integrala, bine amestecata, in care am incorporat si sarea. Am turnat apa calda putin cate putin, framantand continuu, apoi si uleiul. Aluatul se framanta pana devine elastic, neted si nelipicios. Daca e prea tare se adauga apa calda, nu mai mult de o lingura o data, iar daca ramane lipicios se mai adauga faina, tot cate putin. Aluatul gata framantat se aseaza intr-un bol uns cu ulei si se acopera cu un servet umed; se lasa la dospit intr-un loc caldut, timp de 45 minute – 1 ora.Intre timp se pregateste aluatul din faina alba, urmand aceleasi procedee ca pentru cel cu faina integrala. Se lasa si acesta la dospit, intr-un loc caldut si ferit de curent.Cand ambele aluaturi au crescut frumos, se rastoarna pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei:colac impletit si paine 1Fiecare aluat l-am impartit in doua, urmand sa folosesc cate o jumatate atat pentru painea impletita, cat si pentru colacul care face obiectul discutiei prezente:colac impletit si paine 2In continuare o sa ma rezum la tehnica de impletire a colacului (cu imagini din bucataria mea cam prea insorita, la ora respectiva). Se imparte atat aluatul inchis la culoare, cat si cel alb, in jumatate, si se modeleaza cu grija 4 rulouri lungi de aproximativ 40 cm., cat mai uniforme ca grosime si cu suprafata neteda. Acestea se aseaza pe planul de lucru perpendiculare unele pe celelalte, astfel:colac impletit si paine 3Se strang rulourile la mijloc si se rasucesc doua cate doua, in sens contrar acelor de ceasornic:colac impletit si paine 4Se continua cu randul urmator, de aceasta data in sensul acelor de ceasornic:colac impletit si paine 6Apoi din nou invers, si tot asa pana cand capetele rulourilor de aluat sunt prea scurte ca sa mai poata fi impletite. Se introduc capetele sub colac si se preseaza usor.colac impletit si paine 7Intre timp am modelat si painea si le-am asezat pe amandoua pe o tava mare, acoperita cu hartie de copt:colac impletit si paine 8Am pensulat suprafata colacului si a painii cu apa calduta si le-am introdus in cuptorul stins alaturi de un vas cu apa fierbinte (se poate preincalzi cuptorul la 40 de grade Celsius si stinge dupa aceea), unde le-am lasat sa creasca inca 45 de minute.Odata ce s-au dezvoltat frumos, am pensulat suprafata painilor cu ou batut si am presarat susan:colac impletit si paine 9Am introdus tava in cuptorul preincalzit la 190 de grade Celsius. Durata de coacere variaza in functie de cuptor, in mod normal ar trebui sa fie gata in 35-40 de minute. Painea este gata cand are coaja frumos rumenita si daca se ciocaneste usor pe fund, suna a gol.colac impletit si paine proaspataSi o sectiune, inca aburinda:colac impletit si paine 10

Locul 1 in top 9 pe foodbuzz.com, din 2975 de postari ale zilei, click aici.

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

23 Comentarii la "Colac impletit"


Vizitator
Agnes Toma
24 mai, 2013

In aluatul 2 nu se pune sare? Multumesc

Vizitator
lauralaurentiu
24 mai, 2013

Ba da, se pune sare in ambele aluaturi, doar ca e optional sa se faca cu doua aluaturi diferite, la fel de bine merge cu unul singur, care de obicei e alb. ;)

Vizitator
Agnes Toma
24 mai, 2013

Multumesc mult pentru raspuns. Intentionez sa fac maine un colac si daca iese frumos il voi posta cu siguranta.

Vizitator
Sandaok2000
17 aprilie, 2012

Buna ziua ..inainte de toate as dori sa va spun ca sunteti geniala ….iubesc retetele dv …nu am inteles partea cu bolul de apa…..acest bol cu apa va fi tinut in cuptor pe perioada cresterii aluatului doar ? sau si in mom coacerii propriu zise a painici pana la coacerea completa …va multumesc anticipat ……

Vizitator
Ariadna_75
15 martie, 2012

Am impletit colacul,a iesit perfect.Acum am aluatla dospit ptr o painica .
Multumesc ptr tot ce impartasesti cu noi.
O intrebare: doar ti painea la crescut cu apa clocotita langa sau si coci painea cu oala cu apa clocotita in cuptor?

Vizitator
lauralaurentiu
15 martie, 2012

Ma bucur pentru reusitele tale, sa-ti fie de bine! La coptul painii pun intotdeauna un vas (craticioara mica, de 1 litru) cu apa calda in cuptor (nu trebuie sa fie clocotita), in cuptorul rece, apoi il aprind. Apa calda va crea aburi in cuptor, foarte de folos la coptul painii, coaja va fi subtire si crocanta, nu se va intari.

Vizitator
Mdaeu
26 februarie, 2012

…ma uitam de ceva retete de prajituri, ca sa coc pentru colegii mei americani de la birou… EXCELENT!

Vizitator
Violeta Iulia2009
25 octombrie, 2011

buna laura te as ruga sa faci un video ptr impletirea colacului ptr cei ce nu inteleg  poze  violeta