Japoneze

3 iunie, 2010

Autor: Laura Laurentiu

Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.painici japoneze butter buns

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Japoneze:

  • 500 de grame de faina
  • 25 grame de drojdie proaspata
  • 50 de grame de unt topit
  • 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, in functie de capacitatea de absorbtie a fainii)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • finisare: ou batut, lapte, galbenus de ou, seminte pentru presarat etc. – la alegere

Preparare:

Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute). Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:

painici japoneze 1

Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:

painici japoneze 2

Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:

painici japoneze 3

Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:

painici japoneze 4

Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:painici japoneze 5

Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:

painici japoneze 6painici japoneze 7

Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:

painici japoneze 8

Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:

painici japoneze 9

Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):painici japoneze 10

Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

painici japoneze

Print Friendly

Lasa un comentariu

20 Comentarii la "Japoneze"


Vizitator
Daniela_woo
25 martie, 2012

 Buna mersi mult ptr retete ,mam apucat si eu sa fac japoneze ptr un parastas ,o sa te anunt dupa ce le termin daca miau iesit cum trebuie ,multumesc mult

Vizitator
Adynaneagu
12 ianuarie, 2012

Voiam sa va intreb cu ce ati uns dumneavoastra japonezele in reteta acesta? Multumesc.

Vizitator
Anonymous
12 ianuarie, 2012

cu apa.

Vizitator
delia dediu
31 decembrie, 2011

foarte bine ti-au iesit japonezele si mie-mi plac enorm de mult, dar ma feresc de paine in general :( . Anul ce vine trebuie sa fac si eu, de curand fac paine si am facut o pasiune din asta, ma fascineaza si miroase bineeeee in casa, noroc ca are cine sa o manance :P
http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/

Vizitator
Lapona Enigel
2 octombrie, 2011

Buna Laura! Sper sa te regasesc sanatoasa, voioasa si cu chef de bucatareala :)
Am japonezele in tava, asteapta sa intre la cuptor. Imi e o foame de lup!
Vroiam insa sa te intreb ceva, si asta de mai multa vreme: ai cumva si reteta de batoane? Vorbesc de batoanele de la brutarie, de pe vremuri, cu si fara mac, pufoase, dulcegi, pe care le cumparam si in pauza mare. Ar fi excelent daca ai avea reteta si daca ai mai si posta-o!
O duminica frumoasa iti doresc!

Vizitator
Marcela
5 aprilie, 2011

Acuma ma pun sa le fac mai ales ca ploua afara si nu am paine in casa. Asa ca e foarte potrivita reteta pentru aceasta vreme, iar copilasul meu deja saliveaza doar privind la imagini !

Vizitator
Anonymous
8 aprilie, 2011

Marcela draga, ma bucur ca ti-a placut reteta. :) Ce-au zis cei mici, le-a placut si lor? :)

Vizitator
Marcela
8 aprilie, 2011

Vai si inca cum, asa ca numai bine eu am dublat portia (am presimtit ca vor fi incantati) ! Multumesc inca o data pentru toate retetele minunate postate !

Vizitator
Anonymous
8 aprilie, 2011

Sa le fie de bine si celor mici, si celor mari! :)