Paine de casa cu cartofi – reteta nemţească

Autor:

Aceasta este una dintre cele mai bune retete de paine casa, o am de la Peter care a postat-o pe culinar.ro/forum sub denumirea Paine rusticala cu cartofi. Am incercat-o de mai multe ori si am fost de fiecare data incantata de aceasta paine, dar ieri am facut-o folosind exact tipul de faina indicat in reteta si nu o oarecare faina pe care o aveam prin camara, iar diferenta mi s-a parut extraordinara. Modificarile pe care le-am adus eu retetei sunt minime, am folosit drojdia proaspata in locul celei uscate. Iata cum a iesit:

paine de casa cu cartofi, reteta paine de casa

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Paine de casa cu cartofi:

  • 620 de grame de cartofi albi, sfaramiciosi
  • 650 de grame de faina tip BL 550
  • 120 de ml. de apa de la fierberea cartofilor
  • 4 lingurite de sare
  • 2 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 25 de grame de drojdie de bere proaspata
  • 1 lingurita de zahar brun

Preparare Paine de casa cu cartofi:

Se spala foarte bine cartofii si se cantaresc, alegandu-i astfel incat sa fie cat mai apropiati de greutatea ceruta:

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 1

Cartofii se pun la fiert impreuna cu 2 lingurite de sare. Se fierb bine, apoi se scurg, pastrand apa:
Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 2

Se lasa cartofii sa se raceasca.

Intre timp, drojdia proaspata se freaca bine cu o lingurita de zahar brun, pana se lichefiaza. Se adauga 2 lingurite de faina si se amesteca, presarand putina faina si pe deasupra. Se lasa deoparte:
Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 3

Cartofii raciti se decojesc si se zdrobesc:
Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 4

Se masoara din apa in care au fiert cartofii exact 120 de ml. Se dilueaza drojdia activata cu aceasta apa.Se amesteca cartofii cu faina si cele doua lingurite de sare ramase:

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 5

Se adauga lichidul cu drojdie si uleiul si se framanta bine (preferabil la masina de paine sau robot). La inceput aluatul pare foarte tare, dar dupa ce se framanta mecanic 10 minute va deveni suplu si usor lipicios. Se pune aluatul intr-un bol si se lasa la crescut 35 de minute la temperatura bucatariei, acoperit cu folie alimentara:

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 6

Dupa ce aluatul a crescut (1), se rastoarna pe planul de lucru presarat cu faina si se imparte in doua(2). Se aplatizeaza fiecare parte intr-o forma ovala, apoi se ruleaza una dintre margini catre interior, pana la jumatate (3). Partea opusa (cea nerulata) se pudreaza cu putina faina (4).

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 7

Se pudreaza cu faina un servet de bucatarie iar painile se aseaza pe acesta, cu imbinarea (partea rulata) in jos, modelandu-se intr-o forma cat de cat rotunda:

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 8

Se acopera cu un alt servet si se lasa sa creasca la temperatura bucatariei timp de 35 de minute. Dupa trecerea timpului de asteptare, cuptorul se incinge la 190 de grade Celsius iar in cuptor se pune un recipient (craticioara) cu apa fierbinte. Se rastoarna painile pe tava acoperita cu hartie de copt, invers fata de pozitia in care au stat la crescut (cu imbinarea in sus) si se dau la cuptor la o inaltime situata in jumatatea inferioara.

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 9

Se lasa painea la copt timp de 45 de minute. Painea coapta se scoate si se aseaza pe un gratar de bucatarie, asteptand sa se raceasca complet inainte de a o taia:

paine de casa cu cartofi, reteta paine de casa 2

Painea este fenomenala, o paine consistenta cu coaja crocanta si miezul elastic, parfumat:

Preparare Paine de casa cu cartofi - reteta nemţească 11

Observatii: daca painea se face cu alt tip de faina, nu pot sa spun ca nu reuseste, se obtine deasemenea o paine gustoasa, insa textura este mult modificata iar aluatul e mai greu de lucrat, mai lipicios.

Print Friendly

Lasa un comentariu

99 Comentarii la "Paine de casa cu cartofi – reteta nemţească"


Vizitator
Claudia
30 aprilie, 2015

Am facut painea dupa reteta dumneavoastra,sotul meu italian nu mancase niciodata. De cand am facut-o nu mai cumparam paine.Eu am impartit o parte in doua si am adaugat in una masline taiate marunt si in cealalta nuci la fel taiate marunt marunt. O bunatate,va multumesc :)

Vizitator
oana
19 aprilie, 2015

Am facut si eu paine dupa aceasta reteta si este fix ce cautam! De curand am revenit din Ardeal si imi era dor de painea cu cartofi, iar aceasta a reusit sa ajunga foarte aproape de cea cautata. Va multumesc pentru reteta :)

Vizitator
Miha
12 decembrie, 2014

Am facut si eu aceasta paine (sunt in Canada), dar sub forma de chifle, ca se coc mai repede; am folosit faina alba normala (unbleached) si drojdie granule traditionala (2 1/2tsp, am lasat drojdia sa stea cu apa si zahar 10 min), am facut-o in masina de paine pe programul aluat, si am copt chiflele aprox 20 min la 380 F (am pus o tava cu apa pana s-a incalzit cuptorul, apoi am scos tava afara si am bagat painile). Mirosea in casa ca la brutarie, superba painea, am mancat o chifla goala desi nu imi era foame, dar e asa elastica si pufoasa si aromata ……. nu au iesit cu coaja crocanta, dupa ce le-am scos din cuptor le-am acoperit cu un stergar de bucatarie si le-am lasat sa se racoreasca……o recomand tuturor, intr-adevar nu e greu de facut, dna Laurentiu ne-a dat totul mura in gura, numai sa ne punem pe treaba :)

Multumim de retete, va urmaresc siteul mereu pt inspiratie, sunteti singura sursa de incredere pt ciorbe :) aveti retete superbe, imi place siteul dvoastra pt ca postati retete traditionale, si ne faceti sa ne simtim mai aproape de casa….

Buna ciorba de perisoare, si de vacuta, si de fasole, si langosii, si cozonacul cu aluat oparit, si cornurile de brutar …… Mii de multumiri

Vizitator
Miha
12 decembrie, 2014

Am facut si eu aceasta paine (sunt in Canada), dar sub forma de chifle, ca se coc mai repede; am folosit faina alba normala (unbleached) si drojdie granule traditionala (2 1/2tsp, am lasat drojdia sa stea cu apa si zahar 10 min), am facut-o in masina de paine pe programul aluat, si am copt chiflele aprox 20 min la 380 F (am pus o tava cu apa pana s-a incalzit cuptorul, apoi am scos tava afara si am bagat painile). Mirosea in casa ca la brutarie, superba painea, am mancat o chifla goala desi nu imi era foame, dar e asa elastica si pufoasa si aromata ……. nu au iesit cu coaja crocanta, dupa ce le-am scos din cuptor le-am acoperit cu un stergar de bucatarie si le-am lasat sa se racoreasca……o recomand tuturor, intr-adevar nu e greu de facut, dna Laurentiu ne-a dat totul mura in gura, numai sa ne punem pe treaba :)

Multumim de retete, va urmaresc siteul mereu pt inspiratie, sunteti singura sursa de incredere pt ciorbe :) aveti retete superbe, imi place siteul dvoastra pt ca postati retete traditionale, si ne faceti sa ne simtim mai aproape de casa….

Buna ciorba de perisoare, si de vacuta, si de fasole, si langosii, si cozonacul cu aluat oparit, si cornurile de brutar …… Mii de multumiri

Vizitator
Adela
23 aprilie, 2014

Excelenta reteta!!!!!