Painea mea cea neagra de fiecare zi, in masina de paine

M-am gandit sa impartasesc cu voi reteta simpla de paine, una destinata special pentru masina de paine. Aceasta painica cu trei tipuri de faina este rezultatul experientei dobandite in aproape un an de utilizare zilnica a masinii, timp in care am incercat tot felul de retete, incepand cu cele din cartea masinii si terminand cu tot felul de retete de pe net. Am incercat sa adaptez raportul de lichid si faina din mai multe retete, ajungand la aceasta pe care o fac deja de cateva luni cu rezultate foarte bune – o paine gustoasa si foarte sanatoasa, bine coapta si aerata, cu indice glicemic destul de scazut datorita combinatiei de faina alba, faina integrala si faina de secara.

paine neagra 008

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 20 portii
Grad de dificultate: redus


Ingrediente:
Eu fac painea cea mai mare pe care mi-o permite masina, de 1,5 kg, asa ca voi da mai jos ingredientele asa cum le folosesc eu,in stanga, si in dreapta, in paranteza, cu scris cursiv, pentru aceeasi paine dar de 1 kg.

paine neagra 001

  • 200 grame faina de secara (130 de grame)
  • 200 grame faina integrala de grau (130 de grame)
  • 350 grame faina alba de panificatie(240 de grame)
  • 1 masura mare (a masinii) de zahar(3/4 masura mare)
  • 2 masuri mici (ale masinii) de sare(1,1/2 masuri mici)
  • 2,1/2 masuri mici de drojdie uscata(2 masuri mici)
  • 500 ml apa calduta(330 ml)
  • 1 masura mare (a masinii) de ulei de masline(3/4 masura mare)

Preparare:

Apa calduta (38 de grade C), uleiul, zaharul si sarea se pun in cuva masinii:
paine neagra 002
Se adauga fainurile si la sfarsit drojdia uscata:

paine neagra 003
Se pune cuva masinii la locul ei si se seteaza masina pe programul de paine integrala, care la masina mea ar dura 3 ore si 42 de minute pentru o paine de 1 kilogram, insa eu facand o paine de 1,5 kilograme am setat la greutatea cea mai mare rezultand timpul de coacere de 3 ore si 47 de minute. Se seteaza gradul de rumenire al painii dupa preferinte (eu am optat pentru cea mai inchisa posibil) si se porneste masina. In paine se pot adauga seminte dupa preferinte, uneori am adaugat si eu seminte de in preinmuiate in apa, in momentul in care masina m-a anuntat printr-un beep ca ar fi momentul sa o fac, dar eu am lasat painea simpla de cele mai multe ori.

paine neagra 004
La trecerea timpului de coacere scot painea si o asez pe un gratar sa se raceasca:
paine neagra 005
Dupa ce se raceste se taie in felii foarte frumos, nu se aduna si nu se faramiteaza:
paine neagra 008

Print Friendly

Leave a Reply

38 Comments on "Painea mea cea neagra de fiecare zi, in masina de paine"


Guest
Crisan Marioara
23 iulie, 2014

si fara faina alba reusim?

Guest
lauralaurentiu
23 iulie, 2014

Nu, nu cred ca reuseste. Nu prea mai are ce sa dospeasca.
Pe 23.07.2014 19:18, „Disqus” a scris:

Guest
doina
27 iulie, 2013

foarte buna

Guest
Maria
17 aprilie, 2012

Am facut si painea asta , dar pentru ca eu am avut o problema cu masina mea de paine si nu-mi mai place cum coace, am folosit programul 13 al masinii, dupa care am procedat ca la painea de secara. Au iesit doua painici foarte faine. Pupici!

Guest
Dorugutu
26 martie, 2012

Buna Laura. Am o singura intrebare pentru tine. De ce aceasta reteta se numeste paine neagra, mai ales ca nu are in compozitie nici un gram de faina neagra tip 1250 sau 1350 (ce se gaseste in magazine la noi)? Dupa cunostiintele mele faina integrala este de fapt faina tip 800 sau 900 (dupa standardele RO). As aprecia daca mi-ai raspunde. In rest numai succese

Guest
lauralaurentiu
26 martie, 2012

Se numeste asa pentru ca e… neagra, prin constrast cu painea alba :). Cu toata sinceritatea, pe 29 martie 2009 nu aveam eu prea multe cunostinte despre panificatie si tipuri de faina. Intre timp, am mai aflat cate ceva. Dar ceea ce am dorit eu atunci a fost sa ofer o reteta de paine pentru masina, o reteta buna si cu un continut de carbohidrati mai mic decat al unei paini albe. Asta cred ca am reusit. :) Multumesc pentru urarile de ”succese”. Idem.

Guest
DoruGutu
27 martie, 2012

Multumesc pentru raspuns. Deoarece pe NET nu se prea gasesc retete de paine neagra (cu faina neagra), am aici o reteta incercata de mine cu rezultate bune. Ingrediente: 440 ml apă calda max 45°C, 1/2 lgt otet, 1
lg ulei, 1 lg zahar tos, 1 lgt sare, 450 g faina neagra tip 1250/1350, 250 g faina alba tip 550/650 (de panificatie), 2,5
lgt drojdie deshidratata (7,5 g sau 25 g proaspata). Se incalzeste apa la o temperatura cat sa suporte degetul (max 45 grade Celsius), si se face o plamadeala din 100 ml apa calda (sub nici o forma NU se depaseste temperatura, altfel drojdia nu creste), zahar si drojdie. Se lasa la dospit cca 30 minute, pana creste suficient. Intre timp se pune in cuva MP, restul de apa, otetul (optional se pune pentru a pastra painea un timp mai indelungat), uleiul, sarea. Se cern fainurile si se adauga in cuva. Este important ca toate ingredientele sa fie aduse din timp in camera, cel putin 2 ore, pentru acomodare. Se adauga drojdia crescuta si se fixeaza un program pentru aluat. Dupa terminarea programului, se scoate aluatul, se pune pe o planseta infainata. Se taie aluatul in doua, iar fiecare se intinde, se ruleaza pana la jumatate, se da cu putina faina, se ruleaza in continuare si se pun in doua tavi unse cu ulei si presarate cu faina. Se lasa la crescut, la cald, pana ce aluatul depaseste marginea tavii. Intre timp se aprinde cuptorul la 177 grade Celsius (temperatura medie) si se coc cele doua tavi cca 30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scot din cuptor, se lasa la racit pe un grilaj metalic. Singura problema este ca faina neagra este mai scumpa, pentru cei care doresc sa o faca zilnic. Merita de incercat, zic eu…

Guest
Dorugutu
26 martie, 2012

O masura mica are 5 ml (1 lingurita rasa), o masura mare are 15 ml (1 lingura rasa). Se observa ca 1 lingura (lg) are 3 lingurite (lgt). Echivalentul in grame este mai dificil de apreciat, depinde de DENSITATEA ingredientului utilizat. Ca idee, drojdia deshidratata are raportul g/ml 0.6. Asta inseamna 0,6×5 ml = 3 grame (pentru 1 lgt). Iti mai dau inca niste densitati utile: zahar tos 0,9; sare fina 1,16; faina pentru paine 0,42; APA 1,0; praf de copt 0,76; miere 1,52; Trebuie sa precizez ca la masina de paine se mai foloseste o masura CUP (are 237 ml=16 lg). Te va ajuta f.mult un cantar electronic de bucatarie, care nu costa mai mult de 50 lei. Deoarece nu se prea gasesc vase de masura, eu mi-am facut singur unul. Am cantarit 250 g apa (care are densitatea 1) intr-o sticla de Cola de 500 ml, am facut semn si am taiat la semn. In felul acesta am obtinut o masura de 250 ml (care reprezinta 1 cana/ceasca/pahar la retetele date). Mult succes