Ciorba ardeleneasca de varza

Autor:

Ciorba de varza ca-n Ardeal, asa cum mi-o facea Buna mea, e una dintre cele mai bune din lume. Inclin sa cred ca „vinovat” pentru aceasta perceptie nu e doar faptul ca imi aduce aminte de copilarie (culmea, pe atunci imi placeau putine mancaruri si ciorba de varza era una dintre ele). Cred ca am acumulat destule experienta si sunt suficient de obiectiva ca sa apreciez ca ciorba asta simpla, ieftina, rustica, e pur si simplu geniala din punctul de vedere al gustului. Daca parerea mea e sau nu intemeiata nu am cum sa aflu fara ajutorul vostru, asa ca sper sa o incercati si sa imi spuneti daca v-a placut si voua.

ciorba ardeleneasca de varza Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba De Varza:

  • 1,2 – 1,5 kg. varza (1 varza mica, dar indesata)
  • 3 morcovi
  • radacina de telina, cam cat 1 ou
  • 2 cepe marisoare
  • 250 de grame de rosii in bulion
  • 2 linguri de faina
  • 1 lingura rasa de paprika dulce de buna calitate
  • 1 buchetel de cimbru proaspat
  • 1/2 de legatura de patrunjel
  • 1-2 foi de dafin
  • 200 de grame de smantana
  • 2 linguri de ulei
  • optional: ceva afumatura, eu am folosit 200 de grame de jambon afumat, taiat cuburi, merge si fara
  • optional: ardei gras, marar, tarhon, otet
  • sare si piper

 Preparare Ciorba De Varza:

1. Varza se curata de frunzele de la exterior si de cotor, apoi se taie fideluta, ca pentru salata (fiecare dupa pricepere, eu marturisesc ca nu am deloc talent la tocatul verzei). Morcovii si telina se taie cubulete, una dintre cepe se toaca marunt.

ciorba ardeleneasca de varza preparare 12. Daca folositi afumatura, aceasta se pune la fiert in 3 litri de apa. Se fierbe aproximativ 20 de minute, sa inceapa carnea sa se inmoaie, timp in care se indeparteaza cu grija spuma si grasimea care se aduna la suprafata. Daca folositi afumatura cu os, s-ar putea sa dureze mai mult.

3. In zeama se adauga varza, telina si morcovii si o ceapa intreaga, curatata doar de coaja. Daca folositi ardei gras, acuma este momentul sa-l adaugati, taiat cubulete. Se adauga si dafinul si cimbrul.

4. Separat, se incinge uleiul intr-o tigaie si se caleste la foc mediu – mic ceapa tocata, adaugand de la inceput si un praf de sare. Cand se inmoaie ceapa, se adauga faina si paprika si se trage tigaia de pe foc, amestecand rapid pentru ca faina sa se impregneze bine cu uleiul din tigaie.

ciorba ardeleneasca de varza preparare 25. Se pune inapoi tigaia cu rantasul pe foc si se adauga rosiile in bulion, bine maruntite, si se amesteca viguros. Se adauga cate un polonic de zeama fierbinte din oala cu ciorba, pana cand se obtine un sos rosu, consistent. Se indeparteaza din oala cu ciorba ceapa intreaga si se adauga treptat rantasul, amestecand cu grija cu o lingura cu coada lunga.

Se fierbe ciorba inca 10 minute, apoi se trage de pe foc si se adauga smantana, in prealabil batuta cu furculita cu 2-3 linguri de apa rece si diluata cu 1 polonic de zeama fierbinte. Se potriveste gustul de sarat si piperat si se adauga verdeata tocata, eu prefer sa simt intens gustul de cimbru asa ca am suplimentat acest ingredient la final, adaugand in plus doar putin patrunjel tocat, dar sunt multi care prefera mararul sau chiar tarhonul la aceasta ciorba.

ciorba ardeleneasca de varza preparare 3Dupa gust, ciorba se poate inacri cu putin otet de buna calitate, dar prefer sa ofer fiecaruia optiunea  sa si-o potriveasca de acra in farfurie. Oricum, e delicioasa si se cere supliment.

ciorba ardeleneasca de varza-2Nu va ingrijorati ca ar fi daunator rantasul, astea sunt doar mituri fara acoperire! Un procedeu identic sta la baza sosurilor de baza ale bucatariei franceze (vezi sosul bechamel), si in afara de asta toti stramosii mei au consumat toata viata asemenea ciorbe si au fost oameni sanatosi, cu o viata lunga si activa. Eu va doresc spor la treaba si pofta buna si va astept cu impresii!

Aceasta reteta, ca si aproape toate celelalte de pe blog (in afara de cele video) este disponibila si in aplicatia ReteteCaLaMama pentru Android sau IOS, pe care le puteti descarca gratuit din App Store sau magazin Play. Selectand din aplicatie reteta, o puteti face mult mai usor in bucataria de acasa, fara sa fie nevoie sa o printati sau sa o notati! Daca aveti o legatura buna la internet si aplicatia instalata in telefon sau tableta, poate sa va fie cel mai bun ajutor in bucatarie, unde puteti urmari direct din aplicatie instructiunile de preparare pas cu pas.

aplicatia retete ca la mama

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. LUNCAN a zis

    Foarte gustoasa aceasta ciorba,e pe gustul meu si cum o prepara si mama mea.Te felicit si te apreciez enorm pentru retetele gustoase cu care ne surprinzi.Se vede ca tot ce gatesti ,faci din placere,pui mult suflet,rabdare si dragoste.Multumim pentru toate retetele care le redai pas cu pas,fiecare ingredient in parte si mod de preparare si de prezentare.Tot respectul si aprecierea mea si mult succes in tot ce intreprindeti!

  2. Claudia a zis

    reteta asta am mai gatit-o …trebuie sa zic ca a fost superba ..de asta …o mai gatesc si o voi mai gati …..cu sau fara stramosi :) si …sa nu uitam ca stim ce bagam la rantas dar cand cumparam mezeluri si etc ….nu prea stim …asa ca ciorbita e super …ms de reteta si va sfatuiesc sa incercati dar sa si respectati in totalitate reteta ….ms inca o data

  3. Anonymous a zis

    Stramosii tai si ai mei care mancau mancaruri grase si au trait o viata sanatoasa si lunga faceau munca fizica la camp cate 12-13 ore pe zi? Sa nu uitam asta

    • a zis

      Da, dar in acelasi timp sa nu omitem nici faptul ca eu gatesc aceasta reteta sau altele asemenea de 2-3 ori pe an, nu zilnic, asa cum faceau stramosii mei. Ca daca-ti faci o pofta, sigur nu iti cauzeaza mare lucru :).

      • Iulia a zis

        eu , de exemplu, pe post de smantana, ii voi pune zerul de la labneh – l am facut amestecand 1l de lapte nefiert cu 1l lapte fiert ( racit cat sa suporti degetul in el, apoi turnat peste cel nefiert ) si lasat la prins vreo 2 zile – asa cum acrea bunica mea, mai toate ciorbele. nu ca n ar fi mai gustoasa cu smantana :D… da’ vreau sa ma slabanogesc, ca zerul asta, ajuta mult, :)

    • Laura Laurentiu a zis

      Nu as inlocui varza cu varza acra. Ar iesi cu totul altceva. Se fierbe pana iti place cat de fiarta este. Unii o prefera usor crocanta, altii bine gatita.

  4. Eva a zis

    Draga Laura ,asa facea si bunica mea scumpa si iubita ! Asa pregatesc si eu ! E superba. Iti doresc multe sanatate si toate cele bune.

  5. a zis

    Arata de nemaipomenit doar ca eu sunt in spania si nu prea am experiență la bucătărie sii nu prea stiu unde sa gasesc marar sau telina sau cimbru si pot folosi carne de oaie?

  6. ella a zis

    este nemaipomenita. A iesit PERFECT, CA LA BUNICA ACASA :) Pana si copiii au mancat toooot din farfurie. Multumim pentru sfaturi, retete, idei.

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *