Ciorba de burta

Autor:

ciorba-de-burta-reteta-video-video-reteta-ciorba-de-burta-ciorba-de-burta-retetecalamama-ciorba-de-burta-laura-laurentiu

Marii mancai, asa cum cei din familionul meu sunt, prefera ciorba de burta dreasa cu multa smantana, picanta si usturoiata, oricaror alte ciorbeturi. Asa ca, pentru o masa sarbatoreasca, la care mesenii au fost cu totii rude de sange, am ales sa gatesc minunatia, dupa o reteta de ciorba de burta exact pe gustul nostru:

O sa impartasesc cu voi reteta de ciorba de burta pe care o prepar eu– fac aceasta precizare pentru ca sunt convinsa ca, mai mult decat probabil, vor aparea comentarii ale unor cunoscatori ce vor spune ca ei fac altfel si ca asa e cel mai bine. Nu contest niciuna dintre variantele de preparare care circula pe terioriul romanesc, aceasta, insa, e pe gustul meu si al familiei. E o reteta foarte simpla, fara adaos de ceapa, telina etc., mie parandu-mi-se ca aceste radacinoase, foarte de folos altor fierturi, ciorbei de burta ii altereaza gustul, transformandu-l in… altceva (asta pentru ca am avut prilejul de a gusta si ciorbe astfel preparate, care nu m-au prea incantat).
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciorba de burta:

  • aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita(de vitel am folosit eu)
  • 1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne)
  • 1 lingura rasa de boabe de piper
  • 4 foi de dafin
  • 2 morcovi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
  • 8 galbenusuri
  • 500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana (eu folosesc de obicei Dorna – smantana pentru gatit, pentru a minimiza riscul de aglutinare -imbranzire – a smantanii)
  • optional: 1 ceapa, 1 bucata de telina cat un ou mic, 1 radacina de patrunjel – eu nu le-am folosit, dar daca preferati sa pregatiti zeama adaugand si aceste legume, o puteti face
  • sare, piper, otet

Preparare:

Spre norocul meu, am gasit burta de vitel gata curatata (dar nu prefiarta, mi se pare o barbarie cu cea fiarta dinainte, de gustul ciorbei beneficiaza altii). Cu toate acestea, am pus-o intr-un vas incapator si am acoperit-o cu apa in care am dizolvat 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore, la frigider, dupa care am limpezit-o foarte bine.

In cazul in care aveti ocazia sa intrati in posesia unei burti de vita proaspete, ceva cam plina de „continut”, nu ezitati sa o primiti. Aveti nevoie de o mana de var stins (pasta) cu care trebuie sa masati burta pe intreaga suprafata. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi, cu o lingura, radeti burta care va ramane alba si curata. Limpeziti in multe ape, frecati din nou cu sare grunjoasa, iar limpeziti, apoi imersati burta in apa cu bicarbonat de sodiu, lasand-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decat limpezita in cateva ape reci si burta de vita e perfecta… pentru ciorba perfecta.

Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare (daca alegeti sa folositi si amestecul de legume radacinoase, acum le puneti si pe ele). Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare

Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin (eventual si legumele fierte), precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 2

Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in „taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 0,5 cm. grosime:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 3

Se aduce la fierbere zeama strecurata si se adauga taiteii de burta:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 4

Morcovii curatati se rad si se calesc pe foc mediu-mic, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 5

Se adauga morcovii caliti in ciorba si se mai dau cateva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 6

Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta mujdei

Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper (pentru cei foarte sensibili, mujdeiul se poate strecura printr-o sita deasa). Se bat galbenusurile cu smantana:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 7

Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba, amestecandu-se rapid:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 8

Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie. Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat:

ciorba-de-burta-reteta-video-de-ciorba-de-burta-ciorba-de-burta-laura-laurentiu-ciorba-de-burta-video-retetecalamama

Pofta mare!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Lasa un comentariu

179 Comentarii la "Ciorba de burta"


Vizitator
Viviana
23 octombrie, 2016

Sunt italianca, dar ciorba de burta este cea mea preferata de cand m am apucat la bucateria romaneasca.. Am mâncat o mereu la restaurant dar acum pot sa o fac și eu acasă. Merci mult de rețetă!

Vizitator
24 octombrie, 2016

Cu toată plăcerea, abia aștept să-mi spuneți cum v-a ieșit ciorba :).

Vizitator
sandor
16 august, 2016

Cea Mai originala reteta multumesc. Iese exact ca in cele Mai bune restaurants.

Vizitator
Gabi
25 iunie, 2016

Multumesc de reteta !
Mi-a iesit o ciorba ca la restaurant!!

Vizitator
Dragan raducu
8 mai, 2016

Da io am facut si o iesit foarte buna .super buna

Vizitator
29 martie, 2016

multumesc frumos de reteta, mi-a iesit ciorba mondiala, exact pe gustul meu

Vizitator
4 aprilie, 2016

M-a amuzat teribil comentariul tău :)). Nu prea știu eu cum e cu ”ciorba mondială”, dar dacă ți-a plăcut, mă bucur. Să îți fie de bine!