Ciorba de burta

Autor:

Marii mancai, asa cum cei din familionul meu sunt, prefera ciorba de burta dreasa cu multa smantana, picanta si usturoiata, oricaror alte ciorbeturi. Asa ca, pentru o masa sarbatoreasca, la care mesenii au fost cu totii rude de sange, am ales sa gatesc minunatia, dupa o reteta de ciorba de burta exact pe gustul nostru:

ciorba de burta, reteta de ciorba de burta

O sa impartasesc cu voi reteta ciorbei de burta pe care o prepar eu– fac aceasta precizare pentru ca sunt convinsa ca, mai mult decat probabil, vor aparea comentarii ale unor cunoscatori ce vor spune ca ei fac altfel si ca asa e cel mai bine. Nu contest niciuna dintre variantele de preparare care circula pe terioriul romanesc, aceasta, insa, e pe gustul meu si al familiei. E o reteta foarte simpla, fara adaos de ceapa, telina etc., mie parandu-mi-se ca aceste radacinoase, foarte de folos altor fierturi, ciorbei de burta ii altereaza gustul, transformandu-l in… altceva (asta pentru ca am avut prilejul de a gusta si ciorbe astfel preparate, care nu m-au prea incantat).

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 16 portii
Grad de dificultate: mediu

Ingrediente Ciorba de burta:

  • aproximativ 3-4 kilograme de burta de vita(de vitel am folosit eu)
  • 1 os de vita (aproximativ 600-800 de grame, nu trebuie sa fie cu carne)
  • 1 lingura rasa de boabe de piper
  • 4 foi de dafin
  • 2 morcovi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 capatana de usturoi (vreo 10 catei)
  • 8 galbenusuri
  • 500 de grame de smantana cu minimum 30 % smantana (eu folosesc Dorna – smantana pentru gatit)
  • sare, piper, otet

Preparare:

Spre norocul meu, am gasit burta de vitel gata curatata (dar nu prefiarta, mi se pare o barbarie cu cea fiarta dinainte, de gustul ciorbei beneficiaza altii). Cu toate acestea, am pus-o intr-un vas incapator si am acoperit-o cu apa in care am dizolvat 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu, lasand-o astfel cam 2-3 ore, la frigider, dupa care am limpezit-o foarte bine.

In cazul in care aveti ocazia sa intrati in posesia unei burti de vita proaspete, ceva cam plina de „continut”, nu ezitati sa o primiti. Aveti nevoie de o mana de var stins (pasta) cu care trebuie sa masati burta pe intreaga suprafata. Lasati sa actioneze cateva minute, apoi, cu o lingura, radeti burta care va ramane alba si curata. Limpeziti in multe ape, frecati din nou cu sare grunjoasa, iar limpeziti, apoi imersati burta in apa cu bicarbonat de sodiu, lasand-o cateva ore la frigider, chiar peste noapte. Dupa aceea, nu mai trebuie decat limpezita in cateva ape reci si e perfecta pentru ciorba perfecta.

Burta taiata in bucati marisoare (ca palma) se pune la fiert impreuna cu osul de vita, boabele de piper si frunzele de dafin, precum si o lingura buna de sare. Trebuie sa aiba suficient lichid, fierberea burtii e destul de anevoioasa, chiar si oala sub presiune dureaza cel putin 2 ore:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare

Odata fiarta burta, se strecoara de zeama, care se pastreaza, se indeparteaza boabele de piper si frunzele de dafin, precum si osul de vita, care nu mai are nicio utilitate, si se lasa burta sa se racoreasca:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 2

Deindata ce nu ne mai arde la degete, burta se taie in „taitei” de aproximativ 8-10 cm. lungime si 0,5 cm. grosime:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 3

Se aduce la fierbere zeama si se adauga taiteii de burta:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 4

Morcovii curatati se rad si se calesc, pana se inmoaie, in cele doua linguri de ulei:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 5

Se adauga morcovii caliti in ciorba si se mai dau cateva clocote (2 minute) apoi se trage de pe foc:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 6

Se pregateste mujdeiul din usturoiul fin tocat si cateva linguri de apa foarte rece:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta mujdei

Se adauga mujdeiul la ciorba si se potriveste gustul de sare si piper. Se bat galbenusurile cu smantana:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 7

Se dilueaza amestecul de smantana si galbenusuri cu un polonic de zeama fierbinte, apoi se adauga la ciorba:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta preparare 8

Se poate drege gustul ciorbei cu otet atat la intreaga cantitate, cat si de catre fiecare, dupa gust, in propria farfurie.Se serveste fierbinte, optional presarata cu ceva patrunjel verde tocat. Se potriveste de minune cu ardei iute proaspat sau murat:

ciorba de burta, reteta ciorba de burta 2

Print Friendly

Lasa un comentariu

154 Comentarii la "Ciorba de burta"


Vizitator
7 iulie, 2015

Gatesc ciorba dar nu mananc. Ciorbica ta, arata minunat, are o culoare foarte frumoasa, sunt sigura ca si gustul e de apreciat. Retete minunate de la o doamna talentata , pe care eu o stimez in mod deosebit.

Vizitator
Alta vaca grasa
29 ianuarie, 2015

Toate vacile care nu au cu cine vorbi ne irosesc timpul cu tot felul de comentarii insipide. Scrie reteta si termina mai repede. Opt galbenusuri? Suta ta de kile sta bine cu colesterolul

Vizitator
Eu
25 iunie, 2015

Nu- ti place, nu citi. Si daca totusi citesti si iti vine asa din inaltul micimii tale sa comentezi veninos si inutil, da-ti peste mana. Cu ciocanul. Durerea te va face sa uiti temporar ce faceai si noi astia care nu apreciaza decat comentarii constructive vom fi salvat cativa neuroni, de altfel iremediabil pierduti citind comentariul tau insipid.

Vizitator
lauralaurentiu
29 ianuarie, 2015

Papusa, cine sunt eu ca sa te contrazic? :) Oricum, cine are probleme cu colesterolul e bine sa stea departe de ciorba de burta chiar si in mediul virtual. Sanatate multa!

Vizitator
Georgiana
29 decembrie, 2014

Dacă timpul nu vă permite să o preparaţi acasă, vă recomand să o încercaţi pe cea de la restaurantul „La Nuci” din Afumaţi. Multă lume a spus că e cea mai gustoasă ciorbă de burtă.

Vizitator
daniela
29 noiembrie, 2014

Foarte buna!!! Multumesc.

Vizitator
mathe zita
26 noiembrie, 2014

Imi placer foarte mult sa o prepar ,de mancat n-o mananc.chiar marine am sea o prepar