Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Autor:

Nu stiu prin alte case cum e, dar la mine daca lipseste ciorba din meniu cateva zile la rand, jumatatea-mi incepe sa incrunte din sprancene. Asa incat trebuie sa ii fac omului ciorba, chiar si vara de-ar fi, el o mananca cu placere, mai ales daca are si ceva carnita si mai ales daca e ciorba de fasole. Mi-am dat seama de curand ca de pe blog lipseste o anume ciorba, chiar aceea cu care, in urma cu niste anisori, am reusit sa-mi cuceresc barbatul, anume ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Pff, inadmisibila eroare! Asemenea bunatate de ciorba, cheia inimii jumatatii mele, tocmai aia sa lipseasca? Spre indreptarea greselii si evident spre bucuria sotului, am purces la facerea unei oale de ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, in cel mai autentic stil transilvanean, cum am invatat de la Buna.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 1


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10

Ingrediente Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:

(pentru 1 oala de 4 litri cu ciorba)

  • 400 de grame de fasole boabe
  • 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi buni
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • telina cat 1 ou mic
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei (optional)
  • 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
  • 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
  • sare si piper
  • optional: otet de mere pentru inacrit

 Preparare Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:

1. Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cuseara in apa rece. In planul al doilea se poate vedea afumatura pusa la inmuiat si ea, nu e necesar sa procedati astfel decat daca aveti afumatura cam sarata si care fierbe mai greu (uscata).

fasole la inmuiat

2. A doua zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, clatindu-se bine cu apa rece, acest procedeu avand rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucasei leguminoase.

fasole oparita si scursa

3. Fasolea oparita si clatita, impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece din belsug si se pun pe foc (poza 1 din montajul de mai jos). Sare nu se pune decat la sfarsit, pentru ca si carnea fumata e sarata. Atentie, daca stiti ca aveti carne afumata care fierbe mai greu si nu ati inmuiat-o in apa peste noapte, poate este util sa o fierbeti pe jumatate separat, ca sa nu se zdrobeasca complet boabele de fasole iar carnea sa fie inca nefiarta.

4. De cum incepe sa fiarba, se va aduna spuma la suprafata, care trebuie indepartata de cat de multe ori (poza 2).

5. Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite.

6. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi (poza 3). Tot acuma se adauga tarhonul si cimbrul legate intr-un buchetel, pentru a le indeparta mai usor la sfarsit. Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.

7. Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza, se imparte in bucati cat sa incapa in lingura si se adauga in ciorba care fierbe (poza 4).

8. Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute (poza 5).

preparare ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare si se adauga mult piper macinat. Se trage ciorba de pe foc, se presara cu tarhonul verde tocat si se acopera cu un capac, sa infuzeze pret de cateva minute si sa-si amplifice aromele.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 2

Pofta buna!

ciorba de fasole cu afumatura 3-

Print Friendly

Ai incercat aceasta reteta! Incarca o poza cu ce ti-a iesit..

Pentru a putea incarca o poza trebuie sa fi logat.

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

41 Comentarii la "Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura"


Vizitator
Ioan
31 ianuarie, 2016

Da dar cum sa fac dacă fasolea e gata fiarta ( din doza )

Vizitator
Andrei Morocos
8 ianuarie, 2016

A iesit minunata , am fa ut si eu astazi . data viitoare am sa pun si o poza .

Vizitator
Nisha
27 decembrie, 2015

cea mai buna ciorba de fasole! am facut-o azi si este superba!

Membru
istvan roman
10 noiembrie, 2015

reteta incercata si foarte buna..:) data viitoare incarc si poza

Vizitator

[…] de fasole este la mare cautare. De obicei fac ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, fix ca in reteta data de Laura Laurentiu, dar de aceasta data nu aveam afumatura si am decis sa fac o supa-crema […]