Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Autor: Laura Laurentiu

Nu stiu prin alte case cum e, dar la mine daca lipseste ciorba din meniu cateva zile la rand, jumatatea-mi incepe sa incrunte din sprancene. Asa incat trebuie sa ii fac omului ciorba, chiar si vara de-ar fi, el o mananca cu placere, mai ales daca are si ceva carnita si mai ales daca e ciorba de fasole. Mi-am dat seama de curand ca de pe blog lipseste o anume ciorba, chiar aceea cu care, in urma cu niste anisori, am reusit sa-mi cuceresc barbatul, anume ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Pff, inadmisibila eroare! Asemenea bunatate de ciorba, cheia inimii jumatatii mele, tocmai aia sa lipseasca? Spre indreptarea greselii si evident spre bucuria sotului, am purces la facerea unei oale de ciorba de fasole cu afumatura si tarhon, in cel mai autentic stil transilvanean, cum am invatat de la Buna.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 1


Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 10

Ingrediente Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:

(pentru 1 oala de 4 litri cu ciorba)

  • 400 de grame de fasole boabe
  • 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, sunca de casa, scaricica etc.)
  • 2 cepe
  • 2 morcovi buni
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • telina cat 1 ou mic
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ardei (optional)
  • 400 de ml. de bulion de rosii concentrat
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 buchetel cu verdeturi: 5 fire de tarhon si 5 ramurele de cimbru
  • 3 linguri de tarhon verde tocat pentru presarat
  • sare si piper
  • optional: otet de mere pentru inacrit

 Preparare Ciorba de fasole cu afumatura si tarhon:

1. Fasolea se alege cu grija de impuritati si de boabele cu stricaciuni, se spala in cateva ape reci si se pune la in muiat de cuseara in apa rece. In planul al doilea se poate vedea afumatura pusa la inmuiat si ea, nu e necesar sa procedati astfel decat daca aveti afumatura cam sarata si care fierbe mai greu (uscata).

fasole la inmuiat

2. A doua zi de dimineata, fasolea se scurge bine de apa in care s-a inmuiat si se clateste sub jet de apa rece. Se pune fasolea intr-o oala, se acopera cu apa rece si se pune pe foc. Se da in clocot si imediat se scurge de apa in care s-a oparit, clatindu-se bine cu apa rece, acest procedeu avand rolul de a minimaliza efectele nedorite ale buclucasei leguminoase.

fasole oparita si scursa

3. Fasolea oparita si clatita, impreuna cu afumatura si foile de dafin se pun intr-o oala, se acopera cu apa rece din belsug si se pun pe foc (poza 1 din montajul de mai jos). Sare nu se pune decat la sfarsit, pentru ca si carnea fumata e sarata. Atentie, daca stiti ca aveti carne afumata care fierbe mai greu si nu ati inmuiat-o in apa peste noapte, poate este util sa o fierbeti pe jumatate separat, ca sa nu se zdrobeasca complet boabele de fasole iar carnea sa fie inca nefiarta.

4. De cum incepe sa fiarba, se va aduna spuma la suprafata, care trebuie indepartata de cat de multe ori (poza 2).

5. Ceapa, ardeiul si toate radacinoasele se curata, se spala si se toaca in cubulete potrivite.

6. Dupa ce carnea afumata si fasolea au fiert impreuna timp de 1 ora, se adauga legumele taiate in cuburi (poza 3). Tot acuma se adauga tarhonul si cimbrul legate intr-un buchetel, pentru a le indeparta mai usor la sfarsit. Pe masura ce apa se evapora, se completeaza cu apa calda.

7. Cand carnea afumata este fiarta, se dezoseaza, se imparte in bucati cat sa incapa in lingura si se adauga in ciorba care fierbe (poza 4).

8. Dupa ce atat legumele, cat si fasolea si carnea sunt bine fierte, se adauga bulionul si usturoiul zdrobit si se mai clocoteste totul impreuna pret de 4-5 minute (poza 5).

preparare ciorba de fasole cu tarhon si afumatura

Chiar la final se drege gustul ciorbei de sare si se adauga mult piper macinat. Se trage ciorba de pe foc, se presara cu tarhonul verde tocat si se acopera cu un capac, sa infuzeze pret de cateva minute si sa-si amplifice aromele.

ciorba de fasole cu tarhon si afumatura 2

Pofta buna!

ciorba de fasole cu afumatura 3-

Print Friendly

Lasa un comentariu

33 Comentarii la "Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura"


Vizitator
gabriela
13 august, 2013

Imi place la nebunie ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Cred ca nu o sa ma satur niciodata :)

Vizitator
BICA
18 mai, 2013

multumesc pt ac retete,as vrea un ajutor:cum se numeste tarhonul si cimbruin engleza,sau denumirea latina a lor si2,cum se conserva ac tarhon ,cimbru,etc ,multumesc mracoceanu@yahoo.com

Vizitator
lauralaurentiu
19 mai, 2013

tarhon=taragon, cimbru=thyme. Cimbrul se conserva uscat iar tarhonul merge foarte bine congelat sau la borcan in otet sau cu sare.

Vizitator
MissAle
27 februarie, 2014

Este foarte utila conservarea tarhonului in otet, pentru ca atunci cand faci ciorba nu mai e nevoie sa pui otet de mere ca sa acresti, ci acel otet aromat cu tarhon… Si asta va spun ca e invatatura de bunica, o ardeleanca autentica in Alba

Vizitator
MissAle
27 februarie, 2014

Este foarte utila conservarea tarhonului in otet, pentru ca atunci cand faci ciorba nu mai e nevoie sa pui otet de mere ca sa acresti, ci acel otet aromat cu tarhon… Si asta va spun ca e invatatura de bunica, o ardeleanca autentica in Alba

Vizitator
Baston
13 februarie, 2014

Cimbru = SAVORY (si sunt mai multe feluri de cimbru/savory) …. (thyme e altceva… alta aroma alt gust alt aspect)

Vizitator
maria
8 februarie, 2015

Multumesc pt. precizarea foarte folositoare dpdv culinar ca cimbrul pe care il foloseam in RO este savory in engleza . Eu il cultiv in gradina , cu seminte din tara .

Vizitator
Ilinca Macarie
15 aprilie, 2013

am facut-o si am incercat sa respect intocmai. A iesit EXCELENT! cea mai buna ciorba de fasole, si eu sunt destul de pretentioasa. Multumesc pentru reteta, e perfecta. Salutari , Ilinca

Vizitator
lauralaurentiu
15 aprilie, 2013

Ilinca, ma bucur mult de tot ca s-a ridicat la inaltimea pretentiiilor tale :). Sa iti fie de bine!

Vizitator
Ilinca Macarie
15 aprilie, 2013

o intrebare: preferati un anumit tip de fasole (bob mic, mare, culoare, etc)?Eu am folosit o fasole cu bobul f mare, (cred ca gigantes) care a iesit f. moale si untoasa. Mi-a placut, dar nu sunt sigura daca nu e mai tipic bobul mic care are mai multa consistenta la muscat.

Vizitator
lauralaurentiu
18 aprilie, 2013

Sincer, nu am incercat-o decat cu fasolea cu bobul marunt :). E foarte buna si asa si e sortimentul folosit in mod traditional. Sunt convinsa, insa, ca trebuie sa fi fost grozava si cu fasolea aia uriasa si untoasa.:) Incearca si cealalta varianta si alege-o pe cea care iti va fi mai pe plac.

Vizitator
Anca Goussen
9 aprilie, 2013

Am facut varianta vegetariana adăugând mai mult busuioc, oregano si patrunjel, fiindcă la mine in casa toți sunt innebuniti după patrunjel. Deasemenea am trecut peste telina fiindcă n-am avut in casa dar vreau sa spun ca si așa a ieșit delicioasa, am mâncat cu toții aproape toată oala de ciorba într-o zi. Data viitoare am sa o fac cu costite afumate.

Vizitator
lauralaurentiu
9 aprilie, 2013

Sa va fie de bine :).

2013/4/9 Disqus

Vizitator
philippe
17 martie, 2013

nu stiu ce sa spun despre sucul de rosii concentrat (bulion), care din punctul meu de vedere nu se pune mai mult de 3-4 linguri……eventual ai vrut sa scrii suc de rosii in asa o cantitate mare …400ml

Vizitator
lauralaurentiu
18 martie, 2013

Nici eu nu stiu ce sa spun despre faptul ca s-ar pune doar 2-3 linguri de bulion la o oala mare de ciorba :P. Chestie de gust, cred.

Vizitator
Anca Goussen
9 aprilie, 2013

Eu am făcut jumătate din cantitatea din rețeta si am folosit 170 g pastă roșii concentrata, care practic este jumătate din cantitatea recomandata deci dacă puneam doar 2-3 linguri nu dădea nici un gust sau culoare. Ciorbita mea a fost apreciata unanim. :)

Vizitator
lauralaurentiu
9 aprilie, 2013

Dap cum spuneam, e chestie de gust :)). Unii vor doar 2-3 linguri ;).

2013/4/9 Disqus