Ciorba de miel cu macris si tarhon

Autor:

Ciorba ardeleneasca de miel cu macris si tarhon

Ciorba asta de miel cu macris si tarhon este nu doar in perfecta armonie cu sarbatorile pascale, dar in acelasi timp e un preparat sezonier, de care e bine sa ne bucuram acum, cat macrisul e tanar. Macrisul (Rumex acetossa) e o planta care nu se cultiva in chiar toata Romania, dar cei care i-au dedicat un coltisor din gradina, sigur nu vor mai renunta la ea. In acelasi timp gustoase si foarte sanatoase, frunzele de macris contin fier si vitamine si mai ales, foarte mult acid oxalic, ceea ce le confera un gust acrisor, astringent. Macrisul se prepara in acelasi mod ca si spanacul sau stevia, gustul caracteristic pe care il da supelor, ciorbelor sau anumitor sosuri facandu-l deosebit de placut.

In Ardeal, ciorba de miel cu macris si tarhon este nelipsita de pe masa de Pasti. Gustul ei e proaspat, acrisor-dulceag, ca de primavara, cu o aroma foarte placuta de tarhon si leustean proaspat.

ciorba de miel cu macris si tarhon 1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 8-10
Grad de dificultate: redusa

 Ingrediente Ciorba De Miel Cu Macris Si Tarhon:

  • 600 grame – 1 kilogram carne de miel (os, gat, piept)
  • 1 legatura mare de macris
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mare
  • radacina de telina cat 1 ou sau 2 tije de telina apio
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 frunza de dafin
  • 1 lingura de orez cu bobul rotund
  • 250 de grame de smantana
  • 1 galbenus
  • 3-4 fire de tarhon proaspat
  • 1 fir de leustean proaspat
  • sare si piper dupa gust
  • optional: otet de vin alb, daca se doreste mai acra ciorba

 Preparare Ciorba De Miel Cu Macris Si Tarhon:

1. Macrisul se alege, se spala in cateva ape reci si se zvanta bine de apa. 2. Ceapa, morcovii, telina si patrunjelul se curata, se spala in apa rece si se taie in cubulete.
Preparare Ciorba de miel cu macris si tarhon 1 Preparare Ciorba de miel cu macris si tarhon 2

3. Carnea de miel se curata cu atentie de grasime si de pielite (pe cat posibil) si se pune la fiert in 3-4 litri de apa rece, adaugand de la inceput 1 lingurita de sare si dafinul. Se fierbe carnea la foc mediu spre mic, adunand spuma si grasimea care se formeaza la suprafata de oricate ori e cazul. Dupa aproximativ 45 de minute, dupa ce spuma nu se mai formeaza si carnea deja incepe sa se inmoaie, se adauga legumele si, daca e nevoie, se completeaza cu apa fierbinte.

preparare ciorba de miel cu tarhon si macris 15. Dupa 10 minute, se adauga orezul spalat in apa rece si zvantat. Se fierbe ciorba inca 10 minute, apoi carnea ar trebui sa fie fiarta si sa se desfaca usor de pe os. Se scoate carnea deoparte si se adauga macrisul tocat.

preparare ciorba de miel cu tarhon si macris 26. Carnea se dezoseaza rapid, se portioneaza dupa preferinta (cubulete) si se adauga din nou in zeama. Se bate smantana cu 2 linguri de apa rece si galbenusul de ou pana se omogenizeaza. Se rup de pe tije frunzele de tarhon si leustean si se toaca marunt (tulpinile se arunca). Se adauga in smantana verdeturile tocate si se ia oala cu ciorba deoparte de pe foc. Se adauga smantana cu galbenus si verdeturi aromate si se amesteca bine, sa se omogenizeze.

ciorba de miel cu macris preparare 3Se potriveste gustul ciorbei cu sare si piper si, daca se doreste mai acra decat deja a inacrit-o macrisul, se poate adauga otet dupa gust (eu am adaugat 1 lingura de otet de vin alb la intreaga oala de ciorba). Se serveste fierbinte. Pofta buna!

ciorba de miel cu tarhon si macris 2

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. a zis

    Laura, m-ar intelege altcineva decat un blogger din culinar, ca eu cand privesc o poza ca cea de prezentare de la aceasta reteta, simt bucurie si un fel de emotie cumva, nu stiu cum sa definesc sentimentul ca sa nu par ca exagerez … Este ca un tablou pastoral. Esti extraordinar de talentata, cu un simt estetic innascut ca sa sesizezi cum sa armonizezi si ce-ai pus tu acolo in ciorba, ma face parca sa ii simt gustul. O notez s-o gatesc si eu dupa Pasti cand ne intoarcem cu mielul de la tara (de Pasti suntem in circuit de mese bogate pe la rude, ne strangem uneori peste 20, zici ca suntem la botez :)) si ce frumos este <3).

  2. isabela a zis

    Arată foarte îmbietor. M – ar tenta sa o pregătesc, însă nu știu de unde as putea cumpăra măcriș. Nu am văzut nici la piață nici la supermarket. Se poate înlocui cu altceva ,astfel încât sa nu se abată de la ideea originala?

    • lauralaurentiu a zis

      Se poate pregăti cu ştevie sau chiar cu spanac, doar că nu va mai avea acea acreală naturală, va trebui să se adauge mai mult otet sau zeamă de lămâie. Pe 31.03.2015 17:50, „Disqus” a scris:

    • lauralaurentiu a zis

      Multumesc mult. E o ciorbita buna, merita incercata ;). Cat despre setup, m-am gandit ca poate va servi drept inspiratie unora :). Ca se poate masa de pasti si fara servetele cu iepuri :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *