Ciorba de salata verde

21 mai, 2012 in categoria supe si ciorbe

Unul din deliciile verilor copilariei mele a fost aceasta ciorba de salata verde. Imi placea, si atunci si acuma, atat calda cat si rece, si mama buna o facea atat de gustoasa! Ce-mi place atat de mult la ciorba asta de salata, pe langa gustul minunat, este faptul ca e de sezon, vorba bunei mele: “Atunci is toate de mancat, cand le da Dumnezeu, ca dupa aia le cautam si nu mai le gasim.” Salata verde de primavara, ceapa si usturoiul verde in aceeasi oala, cu o singura picatura de parfum de afumatura, asa cum ii sta bine unei mancari ardelenesti :) – cum sa nu-ti placa?

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba de salata verde:

  • 2-3 capatani mari de salata verde
  • 8-10 fire de ceapa verde, partea alba si cea verde deschis
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita de paprika
  • 2 linguri de ulei
  • 1,5 litri lapte
  • 500 ml. iaurt (sau sana, kefir etc.)
  • 2 galbenusuri
  • 1 legatura de marar
  • sare si piper
  • optional: 50 de grame de slanina afumata, otet sau zeama de lamaie pentru inacrit

Preparare:

Inainte de toate, trebuie sa marturisesc ca mi-a fost aproape dificil sa dau ingrediente exacte pentru ciorba asta, nu le-am masurat niciodata si de fapt, e o reteta destul de permisiva: nu ai salata? Nu-i bai, aceeasi poveste gustoasa se intampla cu frunze de loboda, de macris, de sfecla, de spanac etc. N-ai ceapa verde? O ceapa marisoara face exact aceeasi treaba. Ba, chiar si laptele din reteta se poate inlocui cu apa, caz in care recomand sa se dreaga ciorba cu smantana, nu cu iaurt. Si, bineinteles, daca ciorba e prea deasa pentru gustul vostru, adaugati cu generozitate apa (sau lapte) pana cand e exact asa cum va place voua. Dupa aceste lamuriri, sa purcedem!

Salata se spala bine de pamant, nisip si orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie. Se pun frunzele intr-o oala incapatoare, cu numai putina apa, vreo juma’de litru, ca nu e nevoie sa le cuprinda, de la inceput; se adauga sare si se pune oala pe foc. (poza 1) In scurt timp, frunzele vor scadea foarte mult fata de volumul initial, se apasa in lichidul care clocoteste si se fierb 5 minute in clocot, dupa care se rastoarna intr-o strecuratoare si se clatesc sub jet de apa rece (poza 2). Intr-o oala se pune pe foc slanina afumata (daca nu doriti sa folositi, sariti peste pasul asta) fara adaus de grasime. Mie imi place gustul de afumat pe care il da, dar nu imi place grasimea de porc topita in ciorba, asa incat scurg bine de grasime jumarile rumene (poza 3), sterg oala cu un servet de hartie absorbanta iar slanina prajita o scot pe alta hartie, ca sa se dreneze de grasime. In aceeasi oala pusa pe foc se adauga cele 2 linguri de ulei si ceapa verde taiata in rondele, cu un pic de sare de la inceput, ca sa isi lase lichidul si sa nu aiba tendinta de a se arde (poza 4). Se caleste cateva minute ceapa, amestecand constant pana cand se inmoaie, apoi se adauga deodata paprika si faina, amestecand cat sa se impregneze (poza 5).

preparare ciorba de salata verde

Imediat, se adauga laptele fierbinte, amestecand continuu.

preparare ciorba de salata verde 2

In oala se adauga salata verde bine scursa de lichid si tocata in bucatele mici (mie imi displace profund sa-mi alunece “taitei” de salata din lingura) si slaninuta fripta.

preparare ciorba de salata verde 3

De indata ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se fierbe ciorba in clocote mici timp de 10 minute.

Separat, se toaca marunt mararul si usturoiul si se pun intr-un castron. Deasupa se toarna iaurtul (sana am folosit eu azi) si se bate bine cu cele 2 galbenusuri. Se opreste focul, unul – doua polonice din zeama fierbinte se toarna deasupra galbenusurilor cu iaurt si se omogenizeaza bine. Se toarna continutul castronului peste zeama din oala si se amesteca.

preparare ciorba de salata verde 4

… si e gata! Dupa cum vedeti, o reteta nemaipomenit de usoara, rapida si gustoasa cum nici nu pot spune!

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde 2

Pofta buna!

P.S. daca doriti, puteti adauga la ciorbica asta in momentul servirii o omleta zdravana, din cateva oua (3-4), fripta pe ambele parti, scursa de ulei pe un servet absorbant si taiata taietei, asa cum am facut si eu la reteta de supa(ciorba) de spanac.

4.5 based on 62 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Lucia

    Doamne ce mult imi placea si mie in copilarie ,bunica mea ne facea aceasta ciorba.eu cred ca am gatit o singura data  si i-am fentat pe ai mei ca e spanac.au mincat si mi-au zis tu chiar crezi ca noi nu stim cei salata?Asa ca mi-am amintit si am de toate in gradina ,asa ca o sa gatesc. Multumesc!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • alinutzika

    ador ciorbica aceasta!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Natalia_nica

      si eu :P

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001982916800 Mihai Panait

      si eu! :) Era cazul sa vedem reteta de ciorba de salata verde, asta, “ca la mama acasa” cu lapte, asa cum mancam.. pe vremuri :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Agnes

    Ciorba copilariei mele!!! Bunica mea era banateana si am regasit pe site-ul tau cu mare bucurie retetele copilariei mele!!! Mii de multumiri ca reinvii o perioada minunata din viata mea!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Doina

    Bravo Laura !…minunata aceasta ciorba de sezon pe care o fac f. des ne place tuturor. Azi am facut saratele cu chimion si cascaval, asa cum le faci si tu, sunt foarte bune . 
    Iti doresc o saptamana cu mult spor !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Dana

    interesanta varianta, cu lapte! am sa incerc si asa….si eu gatesc aceasta supa, acuma cu salata proaspata. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • galuscutza :)

    eu chiar acum gatesc aceasta ciorbica :) ,o fac cu spanac ,sunt curioasa sa vad ce iese ca din imagini e super:).o sa va spun si parerea mea dupa :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • imi place sa gatesc

    Astazi avand in meniu sa fac spaghete cu carne,m-am gandit sa fac o ciorba fara carne si am intrat la dumneavoastra pt. ca va urmaresc in fiecare zi.Si cautand sa vad ce ciorbe aveti fara carne mi-a tras atentia aceasta ciorba si aia cu ciuperci dar m-am oprit la asta si am executato, e foarte buna numai ca altadata am sa pun mai putin usturoi .Multumesc ca sunteti o sursa de inspiratie.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult ca ai facut-o si ca iti place :). Dupa cum am scris in primul paragraf de la “preparare”, cantitatile, gusturile se pot ajusta dupa preferintele fiecaruia, asa ca data viitoare, de ce nu, redu din usturoi :). Sa-ti fie de bine!

      2012/5/22 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina Ciolea

    eu mai adaug si omleta taiata fideluta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ina

    astazi o incerc si eu, arata delicios!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Luminita

    Laura, eu pun la final in ciorbica asta si o ditamai papara facuta din 4-5 oua+1 lingura de faina, pe care o tai intai felii in tigaia in care am prajit-o.  

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Foarte bine! Si eu fac uneori asa :). Am si facut-o la o reteta aproape identica pe care postat-o pe blog, doar ca am facut zama cu spanac. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Aariadna_75

    Am facut-o si eu pentru prima data si a iesit mai deliciosa ca a soacrei mele care o face de-o viata.
    multumesc ptr reteta

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/ delia

    sunt o mare consumatoare de zamuri, abia astept primavara cu zarzavaturile ei ca ma si apuc de ciorbele de sezon. Le fac pana nu mai am cu ce. 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • mihral

    in locul slaninutei se poate pune kaiser afumat?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Sigur ca da, sau se poate renunta la carne (slanina) complet, calindu-se ceapa in 2-3 linguri de ulei.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100002604189752 Nicoleta Tarba

    Mie imi place la nebunie supa de salata dar eu o fac cu rantas asta e cu ingrosala si mie nu prea imi place dar adevarul este ca arata fantastic.Imi plac la nebunie retetele bravo 

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Steluta

    cu siguranta am s-o incerc si eu ador retetele tale si imi reusesc de fiecae data multumesc mult

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bibisor23

    minunata

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ppapandek

    ce frumos arata,mmmmmm

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Cristina P

    delicioasa chiar si adaptata dietei low carbs! fara lapte si faina,in schimb inca un galbenus de ou si muuuulta smantana!!! mult succes i continuare si aveti un fan in plus!!! :)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Fain, sa-ti fie de bine! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/profile.php?id=100003874014998 Ionela Husariu

    foarte buna…..nota 10 cu felicitari

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Va multumesc mult pentru aprecieri, sa va fie de bine!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • stella

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • stella

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • stella

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • stella

    Laura :), am facut-o si eu prima data; si le-a placut celor ce au mancat :)
    merci de reteta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult de tot, draga mea. :) Sa va fie de bine :*.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ma bucur mult de tot, draga mea. :) Sa va fie de bine :*.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Camelia

    Am citit reteta, suna bine, urmeaza sa ma apuc de treaba ! Promit o poza :-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • fabian

    ce e paprika???

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Paprika este o pudra de ardei rosu care poate fi dulce sau iute. Ii mai zice si boia, dar in general ceea ce se comercializeaza sub denumirea de “boia” nu e chiar pudra aia pura si aromata de ardei.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • maya

    felicitari pt efort si pt sugesii,retete!!! bravo!!!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  • Ana Maria Goia

    Este super dar daca la sfarsit mai faci o omleta sau paparada cum se mai zice ,din 4 oua , o faci bucatele si o adaugi in supa. E mai fabuloasa si mai gustoasa .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Daniela Dudarec

    vai, doamna Laura, exact zama asta fiebe acum pe aragazul meu!!!!!!!!!!!!!!! super faina si asa cum spuneati, de sezon!!!!! <3 <3

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • florin

    fara lapte e si mai buna incercati cu smantana slaba 300grame

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • christyansen

    f buna bv bv bv bv bv

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)