Ciorba de salata verde

21 mai, 2012

Autor: Laura Laurentiu

Unul din deliciile verilor copilariei mele a fost aceasta ciorba de salata verde. Imi placea, si atunci si acuma, atat calda cat si rece, si mama buna o facea atat de gustoasa! Ce-mi place atat de mult la ciorba asta de salata, pe langa gustul minunat, este faptul ca e de sezon, vorba bunei mele: „Atunci is toate de mancat, cand le da Dumnezeu, ca dupa aia le cautam si nu mai le gasim.” Salata verde de primavara, ceapa si usturoiul verde in aceeasi oala, cu o singura picatura de parfum de afumatura, asa cum ii sta bine unei mancari ardelenesti :) – cum sa nu-ti placa?

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Ciorba de salata verde:

  • 2-3 capatani mari de salata verde
  • 8-10 fire de ceapa verde, partea alba si cea verde deschis
  • 5 fire de usturoi verde
  • 1 lingura cu varf de faina
  • 1 lingurita de paprika
  • 2 linguri de ulei
  • 1,5 litri lapte
  • 250 gr. smantana grasa sau 500 ml. iaurt (sau sana, kefir etc.)
  • 2 galbenusuri
  • 1 legatura de marar
  • sare si piper
  • optional: 50 de grame de slanina afumata, otet sau zeama de lamaie pentru inacrit

Preparare:

Inainte de toate, trebuie sa marturisesc ca mi-a fost aproape dificil sa dau ingrediente exacte pentru ciorba asta, nu le-am masurat niciodata si de fapt, e o reteta destul de permisiva: nu ai salata? Nu-i bai, aceeasi poveste gustoasa se intampla cu frunze de loboda, de macris, de sfecla, de spanac etc. N-ai ceapa verde? O ceapa marisoara face exact aceeasi treaba. Ba, chiar si laptele din reteta se poate inlocui cu apa, caz in care recomand sa se dreaga ciorba cu smantana, nu cu iaurt. Si, bineinteles, daca ciorba e prea deasa pentru gustul vostru, adaugati cu generozitate apa (sau lapte) pana cand e exact asa cum va place voua. Dupa aceste lamuriri, sa purcedem!

Salata se spala bine de pamant, nisip si orice fel de impuritati, desfacand foaie cu foaie. Se pun frunzele intr-o oala incapatoare, cu numai putina apa, vreo juma’de litru, ca nu e nevoie sa le cuprinda, de la inceput; se adauga sare si se pune oala pe foc. (poza 1) In scurt timp, frunzele vor scadea foarte mult fata de volumul initial, se apasa in lichidul care clocoteste si se fierb 5 minute in clocot, dupa care se rastoarna intr-o strecuratoare si se clatesc sub jet de apa rece (poza 2). Intr-o oala se pune pe foc slanina afumata (daca nu doriti sa folositi, sariti peste pasul asta) fara adaus de grasime. Mie imi place gustul de afumat pe care il da, dar nu imi place grasimea de porc topita in ciorba, asa incat scurg bine de grasime jumarile rumene (poza 3), sterg oala cu un servet de hartie absorbanta iar slanina prajita o scot pe alta hartie, ca sa se dreneze de grasime. In aceeasi oala pusa pe foc se adauga cele 2 linguri de ulei si ceapa verde taiata in rondele, cu un pic de sare de la inceput, ca sa isi lase lichidul si sa nu aiba tendinta de a se arde (poza 4). Se caleste cateva minute ceapa, amestecand constant pana cand se inmoaie, apoi se adauga deodata paprika si faina, amestecand cat sa se impregneze (poza 5).

preparare ciorba de salata verde

Imediat, se adauga laptele fierbinte, amestecand continuu.

preparare ciorba de salata verde 2

In oala se adauga salata verde bine scursa de lichid si tocata in bucatele mici (mie imi displace profund sa-mi alunece „taitei” de salata din lingura) si slaninuta fripta.

preparare ciorba de salata verde 3

De indata ce incepe sa clocoteasca, se reduce focul si se fierbe ciorba in clocote mici timp de 10 minute.

Separat, se toaca marunt mararul si usturoiul si se pun intr-un castron. Deasupa se toarna smantana sau iaurtul (sana am folosit eu azi) si se bate bine cu cele 2 galbenusuri. Se opreste focul, unul – doua polonice din zeama fierbinte se toarna deasupra galbenusurilor cu smantana sau iaurt si se omogenizeaza bine. Se toarna continutul castronului peste zeama din oala si se amesteca.

preparare ciorba de salata verde 4

… si e gata, nu inainte de a inacri zeama dupa plac cu zeama de lamaie sau otet. Dupa cum vedeti, o reteta nemaipomenit de usoara, rapida si gustoasa cum nici nu pot spune!

ciorba de salata verde, reteta ciorba de salata verde 2

Pofta buna!

P.S. daca doriti, puteti adauga la ciorbica asta in momentul servirii o omleta zdravana, din cateva oua (3-4), fripta pe ambele parti, scursa de ulei pe un servet absorbant si taiata taietei, asa cum am facut si eu la reteta de supa(ciorba) de spanac.

Print Friendly

Lasa un comentariu

68 Comentarii la "Ciorba de salata verde"


Vizitator
Ariana
21 aprilie, 2015

Cu ciorba asta ne-a delectat si mama primavara!Da! asa se face!!!Noi acasa o mancam cu mamaliga si branza de burduf ,facut bulz ! Este o bunatate! Eu am incercat sa o fac,….dar,niciodata nu mi-a iesit atat de gustoasa ca si a mamei mele…. Toate aveau alt gust cand eram eu mica…

Vizitator
irina
21 aprilie, 2015

Si eu o fac la fel cu slaninuta afumata dar fara paprika ,in plus,bat usor albusurile si le dau drumul la final in oala ,vor aparea sub forma de zdrente.Buna de tot!

Vizitator
Felicia
20 aprilie, 2015

Bună de tot! Aceeași idee, că nu pun paprica, și, personal doar, nu-i place mărarul decât la murături. Super rețeta!

Vizitator
monica
20 aprilie, 2015

Buna idee, chiar am sa fac si eu. Este foarte buna si imi aminteste de copilarie, bunica mea o facea cu zer din lapte de oaie in loc de lapte si fara boia.☺

20 aprilie, 2015

Cu zer de lapte de oaie? Wow, foarte fain suna!

Vizitator
anonim
20 aprilie, 2015

Si eu sunt din ardeal dar gatesc coriba asta in cu totul alt mod. Eu asa o fac:

afumatura ( cateva creste de slanina)
2-3 capatani de salata,
ceapa verde sau alba
usturoi
oua (aproximativ 5-6)
marar, sare
smantana.

calesc ceapa cu crestele de slanina, adaug marar verde tocat marunt, apoi salata spalata si rupta cu mana cat mai marunt si sare. Las aproximativ 1-2 minute la calit si salata dupa care torn apa ( dupa ochi, in functie de cat de mare este salata) si las la fiert cateva minute. In timpul asta se face o omleta( pastrez 2 galbenuse pentru dresatura) care se adauga peste salata impreuna cu usturoiul verde sau cel zdrobit, otetul si mai fierb impreuna cateva minute. Se face o dresatura din cele 2 galbenuse cu smantana si ciorba fierbinte.
pofta mare! Sper sa va placa.

20 aprilie, 2015

Nu e chiar in alt mod, diferenta cea mai mare e ca nu adaugi paprika si sunt sigura ca gustul e asemanator. Oricum e foarte buna zama :).