Supa-crema de praz

Va propun o supa-crema mai deosebita, in sensul ca e mai greu sa te gandesti ca din praz se poate obtine o supa atat de buna, dar aceasta, cu textura ei onctuoasa si gustul bogat, pe mine una m-a cucerit, asa incat va recomand si voua din tot sufletul aceasta supa-crema de praz.

Supa-crema de praz

Ingrediente (pentru 4 portii):

  • partea alba si cea verde pal de la 2 praji mari, curatati de frunzele exterioare
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 litru de supa de pasare
  • 150 ml. de vin alb sec
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 cartof alb, marisor
  • 100 de ml. de smantana pentru lichida
  • sare, piper
  • pentru servit: crutoane, cascaval ras si, optional, putin chilli, smantana pentru frisca (neindulcita) si/sau ulei de masline extravirgin

Preparare:

Se caleste prazul, taiat in rondele, in uleiul de masline, adaugand de la inceput o lingurita rasa de sare:

Preparare Supa-crema de praz 1

Se curata si se taie in cuburi radacina de patrunjel si cartoful:

Preparare Supa-crema de praz 2

Imediat ce prazul se inmoaie, se stinge cu vinul. Dupa ce vinul se evapora, se adauga supa fierbinte, patrunjelul si cartoful:

Preparare Supa-crema de praz 3

Se fierbe pe foc mic, acoperit, pana ce toate legumele se inmoaie bine. Daca lichidul se evapora, se completeaza cu putina apa fierbinte. Cand legumele sunt bine fierte, se paseaza totul:

Preparare Supa-crema de praz 4

Se adauga smantana si se omogenizeaza bine:

Preparare Supa-crema de praz 5

Se potriveste gustul cu sare si piper (nu se adauga multa sare de la inceput, tinand cont ca supa e de obicei gata sarata).Se serveste fierbinte, cu crutoane de paine prajita si cascaval ras – se poate decora cu putina smantana si/sau ulei de masline extravirgin (prima imagine a postarii) sau se poate presara o idee de chilli proaspat macinat, daca va place mai picant:

Preparare Supa-crema de praz 6

Pentru oricare sugestie de servire veti opta, sunt sigura ca va va surprinde foarte placut gustul acestei supe.

 

Print Friendly

Leave a Reply

10 Comments on "Supa-crema de praz"


Guest
imi place sa gatesc
25 mai, 2012

Trebuie sa incerc si eu ca nu am facut niciodata desi aci este praz si se consuma foarte mult de Greci, SI NUMAI DIN ACEST MOTIV CI PT.CA CELELALTE CARE LE-AM INCERCAT AU FOST SUPER AM SA INCERC SI ASATA SI AIA DE DOVLEAC SI O REVIN CU IMPRESII LA FIECARE!MULTAM!

Guest
Apetito
22 februarie, 2012

am facut aseara supa, adaptata la oferta legumicola a camarii si frigiderului, am adaugat 1 morcovel, caci radacina de patrunjel era prea anemica. ff gustoasa!! eu nu eram asa prietena cu prazul, dar am ajuns sa-l iubesc. sigur se repeta :)

Guest
lauralaurentiu
22 februarie, 2012

Asa-i :)? E foarte, foarte gustoasa si foarte fina supa asta :). Noi, banatenii, privim prazul cam „de sus”, ca pe multe lucruri ce vin de dincolo de Carpati :)), dar macar pentru reteta asta a demonstrat ca nu merita atare desconsideratiune :P.

Guest
Apetito
22 februarie, 2012

 ha ha…
eu sunt valaha de origine, acum pe alte meleaguri…pe care se consuma praz in cantitati mari, dar nu asa fain ca-n reteta asta, asta e clar! offtopic, urmeaza supa-crema de ciuperci ;)

Guest
lauralaurentiu
22 februarie, 2012

Oo, si aia e foarte, foarte faina, dar si cea de dovleac merita din plin sa ii acorzi o sansa.

2012/2/22 Disqus

Guest
Apetito
27 februarie, 2012

 cremei de ciupi i-a venit randul azi, vezi comentariile ;p

Guest
Simina Holovatchi
14 noiembrie, 2011

Extrem de delicioasa si praful de chilli da un aspect minunat!Multumesc pentru rețeta!

Guest
Anonymous
14 noiembrie, 2011

Ma bucur ca iti place, Simina, daca prepari supica, o sa vezi ce buna este, te astept cu impresii!

Guest
laura laurentiu
19 ianuarie, 2010

Niko – mie imi place tot ce e bun :D ! Dar prazul nu e chiar o leguma olteneasca, e folosit in toata lumea :)) .

Guest
Niko
13 ianuarie, 2010

Ha, ha deci si voua va place prazul! Si eu care credeam ca doar noi oltenii il savuram…