Supa de linte rosie

Autor:

Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de supa de linte rosie numita „ezogelin”. Mi-a placut reteta ei dar mi-au venit si idei proprii, si cum aveam linte rosie in casa, pornind de la ceea ce am vazut la televizor am dezvoltat propria mea reteta de supa de linte rosie, o reteta gustoasa si complet vegetariana, potrivita, deci, si pentru zilele de post, foarte rapida si foarte usor de facut.Supa de linte rosie

Inainte de a vorbi despre ingrediente si modalitate de preparare, asa vrea sa scriu cate ceva despre linte, care este o leguminoasa prezenta in alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, fiind cultivata in scop alimentar inca din neolitic. Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei agreeaza in mod deosebit lintea. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, ideala in supă sau gatita cu carne si legume. Lintea este catalogata drept aliment cu grad nutritional A, datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului foarte scazut de grasimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea de linte și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 350-400 de grame de linte rosie
  • 2-2,5 litri de apa
  • 1 morcov marisor
  • telina cat o nuca
  • 2 cepe
  • 1 ardei rosu
  • 1 rosie fara pielita
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura rasa de sare marina
  • 1 lingurita de piper proaspat macinat
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legatura de patrunjel verde

Preparare:

Se spala si se curata legumele, ceapa se toaca marunt, ardeiul la fel morcovul si telina se dau pe razatoare.

Se incinge uleiul de masline extravirgin intr-o oala si se calesc ceapa, ardeiul, morcovul si telina pana cand se inmoaie.Preparare Supa de linte rosie 1Intre timp, lintea se spala si se scurge bine de apa.Preparare Supa de linte rosie 2Se adauga apa fierbinte peste legumele calite din oala, apoi lintea.Preparare Supa de linte rosie 3Indata ce incepe sa fiarba cu clocote, se formeaza o spuma groasa care trebuie pe cat posibil indepartata. Dupa ce se spumeaza, se adauga sarea, dafinul si toate condimentele.Preparare Supa de linte rosie 4Focul se reduce la minimum si se fierbe supa timp de 15-20 de minute. In scurt timp, lintea va fi fiarta si supa se va ingrosa, daca este nevoie, se mai adauga apa. Dupa ce lintea este bine fiarta si s-a ajustat cu apa supa (daca se doreste) se adauga rosia fara pielita taiata in cubulete mici.Preparare Supa de linte rosie 5Se mai da in clocot timp de 2-3 minute si supa este gata.

Am mancat supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si garnisita cu un strop de ulei de masline (optional), alaturi de felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi. Un deliciu!Preparare Supa de linte rosie 6Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

32 Comentarii la "Supa de linte rosie"


Vizitator
Marie Marioara
6 aprilie, 2015

a fost prima oara cand am facut supa de linte si nu ai cum sa dai gres! Reteta salvatoare pe ziua de azi!

Vizitator
Sanda Botis
6 aprilie, 2015

interesanta reteta. intra in meniul de azi. pozele si impresiile mai pe seara :)

Vizitator
Daniela Negosanu
6 aprilie, 2015

mhh..

Vizitator
Adriana Mitrita
6 aprilie, 2015

m… imi place ;)

Vizitator
Monica Brâncă
6 aprilie, 2015

mie nu imi place chimenul si nici coriandrul, oare nu imi va iesi buna?