Supa de mazare cu galuste

Autor:

Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea mama buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de buna.

supa de mazare cu galuste, reteta supa mazare

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor

Ingrediente supa de mazare cu galuste:

  • 1 ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata de telina cat o nuca
  • 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
  • 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
  • 2 oua
  • 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
  • 150 de grame de smantana
  • 1 lingura de ulei
  • 20 de grame de unt
  • verdeata dupa gust (eu folosesc cate 1/2 legatura de patrunjel si marar, tocate si amestecate bine intre ele)
  • sare si piper
  • optional, zeama de lamaie dupa gust

 Preparare supa de mazare cu galuste:

Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa galuste mici, ceva mai tarisoare decat cele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.

1. ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm.

2. se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa, se adauga imediat untul si cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi (poza 1) si o lingurita de sare; se reduce focul si se calesc impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda;

3. dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte sau apa fierbinte (poza 2); se aduce in clocot si se fierb impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate;

4. la supa care fierbe se adauga mazarea toata deodata (poza 3);

5. pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus (galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte); se bat oul si albusul cu furculita impreuna cu un strop de sare pana cand spumeaza; se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme groase (poza 4);

6. dupa ce supa cu mazarea da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa clocotita (poza 5);

7. galbenusul se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece; dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc, se dilueaza smantana cu galbenus cu putina zeama fierbinte si apoi se adauga in oala, amestecand rapid (poza 6).

preparare supa de mazare

Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara verdeata tocata si se acopera supa cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute.

supa de mazare preparare 2

Supa de mazare cu galuste este gata de servit:

supa de mazare cu galuste 3

Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.

supa de mazare cu galuste 2

Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • supa de pui cu galuste-1Supa de pui cu galuste Supa de pui cu galuste, un aliment miraculos Cred ca sunt putine preparate care ofera o stare de bine […]
  • supa de chimenSupa de chimen Supa de chimen, numita si "gulasul saracului", e inca una din amintirile placute ale copilariei mele. E o […]
  • supa crema de napi, topinamburSupa crema de napi Despre napi (cunoscut si ca topinambur sau anghinare de Ierusalim) imi amintesc cate ceva din povestile […]
  • Supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăițeiSupă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței Supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței, aromată, hrănitoare și picantă Rețeta de supă de ciuperci cu […]
  • supa de pasare, supa de cocos, supa de puiSupa de pasare cu taitei – Zupã de cocoș Supa de pui, de gaina, de cocos - cam acelasi lucru, in esenta Supa sau "zupa", cum zice banateanul, este, […]
  • supa de rosii, reteta de supa de rosiiSupa de rosii Preferata fetei mele este supa de rosii. De saptamani in sir, daca nu chiar luni, ma bate la cap sa ii fac […]
  • supa+de+spanacSupa de spanac O alta reteta ca la mama acasa, o incercare de a reinventa unul dintre gusturile ce ma faceau sa las joaca […]
  • Supa crema de conopida si brocoliSupa crema de conopida si brocoli Supa crema de conopida si brocoli cu garnitura de tempura crocanta Daca ma gandesc bine, cred ca […]
  • Ciorbă de burechițe repovestită, ediția 2016Ciorbă de burechițe repovestită, ediția 2016 Nu demult, citeam un articol pe urbology.ro, în care se lansa un concurs culinar foarte special. Atât […]
  • ciorba+de+legume+7Ciorbita de legume De multe ori, prefer o ciorbita de legume in locul ciorbelor sau al supelor pe baza de carne, cand e sa […]

Comentarii

  1. cami a zis

    Am făcut și eu exact așa ca dumneavoastră. A ieșit foarte buna:) mulțumesc de rețeta. Mă interesează de unde ati cumpărat farfuria în care ati pus ciorba :)

  2. Mara a zis

    Tu XXX, „o lingura de faina si o lingura de gris”? Faina?? Atatea linguri de faina? Alea nu mai sunt galuste ca se sfarama XXX!

    • Laura Laurentiu a zis

      Doamna Lidia Mara, dumneavoastra, care va permiteti sa imi adresati apelative jignitoare, de parca v-as fi eu servitoare (si daca ati fi o doamna, nici atunci nu ati adresa aceste cuvinte unei persoane), dumneavoastra ce meserie aveti? Se intampla ca eu sa fiu bucatar. :) Dar bineinteles, in tara asta toti suntem experti la politica, fotbal si gatit! Dumneavoastra aveti o buna acuitate vizuala? Imi permit sa va intreb asta, pentru ca sunt destule poze mai sus, in reteta, cu respectivele galuste, niciuna nefiind sfaramata. Mai mult, reteta a fost testata de multi cititori, unii dintre ei au incarcat si fotografii (ceva mai sus le puteti vedea), altii au lasat doar comentarii favorabile. Dar trebuia sa veniti dumneavoastra sa ma faceti pe mine in diverse feluri, dovedindu-va nimic mai mult decat relele intentii si prostia. V-am editat comentariul, acesta este site-ul meu si public strict ce vreau. Ati inteles?

      Si daca sunteti in cautarea unei retete de galuste moi si pufoase, o gasiti aici: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/supe-ciorbe/supa-de-pui-cu-galuste.html.

  3. nicoleta a zis

    buna supica !!!! eu nu am avut mazare congelata si am folosit de la borcan(marca Helix)iar in loc de galuste(din criza de timp) am pus o mana de orez …iar ca sa fie umpic mai cansistenta la smatana cu galbenus
    am adaugat si o lingurita de faina de orez….iar la verdeata am pus si marar.Oricum multumim de retete !!!!

  4. inutza a zis

    Am visat azinoapte ca retetele de pe site-ul tau nu sunt bune. Dar azi la pranz am facut prima reteta de pe site, si anume asta, dar deja e amintire. Visele nu se indeplinesc… :)

  5. Ella a zis

    Nu pot scrie foarte des,dar urmaresc cu atentie,cu placere,cu admiratie,tot ce faci.
    Nu pot decat sa imi exprim multumirea fata de generozitatea cu care impartasesti munca depusa,cu noi.
    Multumesc!

  6. a zis

    Intr-adevar o supa a copilariei mele….Cand o facea mama prima data, stiam ca vine vara.Zarzavat nou si mazare proaspata….o nebunie !!!Nici nu mai aveai nevoie de alta bunatate.Ah da…si galuscutele acelea minunate din faina doar( asa le facea mama)
    Dar vad ca tu ai o alta reteta…imbunatatita cu oua, smantana si zeama de lamaie….uite ca deja e cascada la gura mea !!!Ciorbita din asta am sa fac pentru duminica, promit !
    Te tzuc Laura !

  7. Madalina Baroncea a zis

    Buna seara. Cand mai lansati un concurs de retete pentru prajituri? Am o reteta care merita popularizata, asa ca astept urmatorul dvs. concurs.

  8. Camelia a zis

    Laura draga, am facut aceasta supa acum 5 minute am terminat-o.Am emotii ca nu stiu daca fiul meu o va manca.Eu sigur asa o sa o fac! E nemaipomenita!

  9. Virgilutz a zis

    Aferim, draga Laura!
    Ne rasfeti cu hm_minunata supa de vara!!
    Cu boabe din prima mazare verde culeasa din gradina, – face diferenta …plus smantina-:))

  10. veronica a zis

    azi voi face si eu aceasta supa,va spun dupa ce va manca familia daca le-a placut
    va pup si va doresc numai bine si multa sanatate

  11. cristina roman a zis

    Este o supa grozava! Eu pun in supa si una-doua rosii tocate, pentru gust si culoare… In compozitia de galuste pun doar faina si o lingura mare de smantana. Asa am invatat de la mama, basarabeanca, maritata cu un banatean (de la Iablanita) si traind o viata intreaga in Ardeal. Iti dai seama, Laura, ce de influente pe capul meu…

    • lauralaurentiu a zis

      Daca le vrei moi, Ligia, fa-le numai cu gris, fara faina. Adaugi la ouale batute grisul in ploaie, amestecand constant, pana cand compozitia e legata ca o crema si nu mai cade de pe furculita si nu mai mult de atat.

  12. nicoleta a zis

    Laura e o problema(dar in sensul bun)nu mai am supa de mazare cu galuste in 3 pers am terminat tot,deci iti dai seama ce buna era,si totul datorita retetei tale,inca o data ms mult laura

    • lauralaurentiu a zis

      :)) dar stiu ca ati avut ceva spor, s-a lasat cu suplimente, bravo! Si noi am dat-o gata tot in trei, dar in doua zile :).

  13. nicoleta a zis

    laura,am facut-o, e super bunaaaaaaaa,multumesc de reteta m-ai salvat astazi, dar nu numa’ azi m-ai salvat, mai de multe ori:)) iti multumesc de reteta e super buna, pot sa iti dau si io o reteta de orez rece? ii super bun si merge foarte bine acuma ca e cald afara, ms de reteta

  14. nicoleta a zis

    azi o fac ms de reteta,chiar ma gindeam ce sa fac deseara de mincare,,si uite ca ajunge reteta ta super buna msssssssss deseara se papa aceasta supa de mazare ms laura

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *