Supa de mazare cu galuste

Autor:

Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta pe care o primeam neaparat vara, fiind unul dintre felurile de mancare de sezon pe care le facea mama buna. Ei bine, acum ma pot bucura de supa de mazare cu galuste in tot timpul anului, pentru ca, spre deosebire de buna-mea, eu beneficiez de binefacerile progresului tehnologic si imi pot conserva legumele proaspete la congelator. Din mazare proaspata sau congelata, supa de mazare cu galuste va iesi la fel de buna.

supa de mazare cu galuste, reteta supa mazare

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6
Grad de dificultate: usor

Ingrediente supa de mazare cu galuste:

  • 1 ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata de telina cat o nuca
  • 400-500 de grame de mazare boabe, proaspata sau congelata
  • 1,5 litri supa clara de pui (sau apa)
  • 2 oua
  • 3-4 linguri de faina + 3-4 linguri de gris
  • 150 de grame de smantana
  • 1 lingura de ulei
  • 20 de grame de unt
  • verdeata dupa gust (eu folosesc cate 1/2 legatura de patrunjel si marar, tocate si amestecate bine intre ele)
  • sare si piper
  • optional, zeama de lamaie dupa gust

 Preparare supa de mazare cu galuste:

Simplu ca buna ziua, si pe cat de simplu, pe atat de bun :). O precizare: eu prefer la aceasta supa galuste mici, ceva mai tarisoare decat cele pufoase pentru supa clara de pui. Daca le preferati pe acelea, eliminati faina din compozitia galustelor si faceti-le numai cu gris.

1. ceapa, morcovii si telina se curata, se spala si se taie in cubulete cam de 5-7 mm.

2. se incinge uleiul in cratita in care se va pregati supa, se adauga imediat untul si cand incepe sa sfaraie, se adauga toate legumele taiate cuburi (poza 1) si o lingurita de sare; se reduce focul si se calesc impreuna 5 minute, amestecand constant ca sa nu se prinda;

3. dupa 5 minute, se adauga 1,5 litri supa de pui fierbinte sau apa fierbinte (poza 2); se aduce in clocot si se fierb impreuna 5 minute, cat sa se inmoaie radacinoasele adaugate;

4. la supa care fierbe se adauga mazarea toata deodata (poza 3);

5. pana ce mazarea incepe sa clocoteasca, se pune intr-un castronel 1 ou intreg si 1 albus (galbenusul celui de-al 2-lea ou se pastreaza deoparte); se bat oul si albusul cu furculita impreuna cu un strop de sare pana cand spumeaza; se adauga pe rand cate 1 lingura de faina si 1 lingura de gris, amestecand dupa fiecare, pana cand compozitia va avea consistenta unei creme groase (poza 4);

6. dupa ce supa cu mazarea da in clocot, se inmoaie o lingurita in supa apoi se formeaza mici galuste care se plonjeaza in supa clocotita (poza 5);

7. galbenusul se bate bine cu smantana si 1-2 linguri de apa rece; dupa ce mazarea si galustele au fiert, ceea ce nu ar trebui sa dureze mai mult de 6-7 minute, se trage oala deoparte de pe foc, se dilueaza smantana cu galbenus cu putina zeama fierbinte si apoi se adauga in oala, amestecand rapid (poza 6).

preparare supa de mazare

Se drege gustul cu sare si piper si imediat se presara verdeata tocata si se acopera supa cu capacul, lansand aromele proaspete ale verdeturilor sa infuzeze pret de 3-4 minute.

supa de mazare preparare 2

Supa de mazare cu galuste este gata de servit:

supa de mazare cu galuste 3

Daca se doreste, fiecare poate sa inacreasca supa in farfurie cu zeama de lamaie dupa gust.

supa de mazare cu galuste 2

Pofta buna!

Print Friendly

Lasa un comentariu

22 Comentarii la "Supa de mazare cu galuste"


Vizitator
nicoleta
28 noiembrie, 2013

buna supica !!!! eu nu am avut mazare congelata si am folosit de la borcan(marca Helix)iar in loc de galuste(din criza de timp) am pus o mana de orez …iar ca sa fie umpic mai cansistenta la smatana cu galbenus
am adaugat si o lingurita de faina de orez….iar la verdeata am pus si marar.Oricum multumim de retete !!!!

Vizitator
lauralaurentiu
29 noiembrie, 2013

Ma bucur ca a fost pe placul tau, Nicoleta, sa iti fie de bine!

Vizitator
inutza
10 decembrie, 2012

Am visat azinoapte ca retetele de pe site-ul tau nu sunt bune. Dar azi la pranz am facut prima reteta de pe site, si anume asta, dar deja e amintire. Visele nu se indeplinesc… :)

Vizitator
ildi
10 septembrie, 2012

acum am terminat de gatit supa asta, e asa de bunaaa !!! de abia astept sa se raceasca sa mananc ;-)

Vizitator
Ella
5 septembrie, 2012

Nu pot scrie foarte des,dar urmaresc cu atentie,cu placere,cu admiratie,tot ce faci.
Nu pot decat sa imi exprim multumirea fata de generozitatea cu care impartasesti munca depusa,cu noi.
Multumesc!

Vizitator
Toncean Sidonia
28 august, 2012

Intr-adevar o supa a copilariei mele….Cand o facea mama prima data, stiam ca vine vara.Zarzavat nou si mazare proaspata….o nebunie !!!Nici nu mai aveai nevoie de alta bunatate.Ah da…si galuscutele acelea minunate din faina doar( asa le facea mama)
Dar vad ca tu ai o alta reteta…imbunatatita cu oua, smantana si zeama de lamaie….uite ca deja e cascada la gura mea !!!Ciorbita din asta am sa fac pentru duminica, promit !
Te tzuc Laura !

Vizitator
lauralaurentiu
28 august, 2012

Te tzuc si eu, Sidy draga, si te astept cu impresii! :)

2012/8/28 Disqus