Supa de pui cu galuste

Autor:

Supa de pui cu galuste, un aliment miraculos

Cred ca sunt putine preparate care ofera o stare de bine similara celei pe care ne-o da supa de pui. As zice ca supa de pui e un aliment pentru suflet si nu numai,  pentru ca atunci cand avem nevoie de un remediu impotriva racelii, supa de pui chiar are un efect benefic, eliberand caile respiratorii si reducand inflamatia.

In familia mea, supa de pui cu galuste a fost declarata invingatoare cu doua voturi din trei, taiteii ramanand pe locul doi. Eu si fata mea preferam, deci, galustele. Am mai vorbit despre supa de pui si cu alte prilejuri, dar avand in vedere ca la noi in Banat o masa fara o supa buna si clara de pasare e aproape de neconceput, inca ar mai fi destule de spus.

supa de pui cu galuste-1Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 12
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Supa De Pui Cu Galuste:

pentru supa (o oala de 4 litri)

  • 1,5 – 2 kg. carne de pui cu os (spate, gat, labe, aripi, pulpe)
  • 3 morcovi mari
  • albitura dupa gust si continutul șpaisului (cămării): telina, radacina de patrunjel, pastarnac, 200 – 250 de grame in total
  • 1 ceapa mare
  • sare si piper
  • patrunjel verde pentru presarat

galuste de gris (galustele din ingredientele de mai jos ajung pentru 4 portii)

  • 1 ou mare
  • 60 de grame de gris
  • 1 praf de sare

Preparare Supa De Pui Cu Galuste:

1. E important ca pentru supa sa avem neaparat carne de pui cu os, pentru a da supei consistenta si gust. Daca avem un pui de la tara, cu atat mai bine, tineti cont, insa, ca acest pui s-ar putea sa fiarba mai greu decat puii crescuti industrial, insa gustul supei va fi mult mai bun. Carnea de pui se verifica sa nu aiba pene (daca le descoperim, parlim rapid pielita cu o torta de bucatarie sau cu flacara de la aragaz) si sterge cu atentie cu servete de hartie absorbanta.

carne pentru supa de pui2. Intr-o oala mare, se pune la fiert carnea in 4-5 litri de apa rece, impreuna cu 1 lingurita de sare. Focul trebuie sa fie mediu pana cand apa din oala se infierbanta fara a da in clocot, apoi se reduce la minimum. Cu o lingura sau o spumiera, se aduna spuma formata la suprafata de cateva ori, succesiv (3-4 ori). Nu e nicio pierdere daca aruncati si o parte din grasime.

cum se indeparteaza spuma de pe supa de pui3. Cat timp carnea fierbe in oala de una singura, se pregatesc radacinoasele pentru supa. Ce este indispensabil pentru o supa buna sunt morcovii, telina si ceapa. Ca proportie, telina ar trebui sa cantareasca atat cat jumatate din morcovi (400 gr. morcovi, 200 grame telina). Se pot adauga si alte radacinoase (pastarnac, radacina de patrunjel) iar vara imi place sa pun si un ardei gras mic. Ceea ce da supei dulceata, dar si o frumoasa culoare galbena, este carotenul din morcovi.

Un secret: pentru o supa de un galben mai intens, pastrati o bucata din ultimul strat de coaja al cepei, nu mai mare decat o petala de lalea, de exemplu. In aceasta cantitate va ajuta mult la culoare, daca lasati mai multa coaja de ceapa, insa, s-ar putea ca supa sa fie prea inchisa la culoare.

supa de pui - radacinoase4. Dupa ce la suprafata lichidului din oala nu se mai formeaza spuma, se adauga si legumele in oala si se continua fierberea la foc foarte mic, fara clocote, pana cand atat carnea cat si legumele sunt bine fierte.

Acest tip de fierbere se numeste extractiva si motivele pentru care pregatim astfel supa sunt doua: primul este ca prin fierberea extractiva, la temperatura mica, in zeama se vor transfera mult mai multi nutrienti din carne si din legume; al doilea: fierband supa la foc mic, aceasta va fi mult mai limpede decat daca am fierbe-o in clocote.

preparare supa de pui cu galuste5. Dupa ce carnea si legumele s-au fiert bine, se scot din oala cu o spumiera. Dupa preferinta, o parte din carne, curatata de oase si pielita, se poate adauga in supa, la fel si morcovii feliati. Din aceasta carne se poate pregati un sos bun pentru paste (cu adaus de supa, legume, sos de rosii etc.) sau se poate folosi la pregatirea unei salate (aici reteta de salata cu piept de pui – in care puteti inlocui pieptul cu carne fiarta din supa).

rasol de pasare si legume fierte din supa de puiPrin partile noastre, obisnuim sa servim rasolul de pasare alaturi de morcovi fierti si cartofi fierti separat intr-o cantitate de supa, cu un sos de rosii sau de visine.

rasol de pasare cu legume fierte si sos de rosii 16. Supa ramasa in oala se strecoara printr-o sita deasa, la nevoie chiar si de mai multe ori, pana ramane limpede.

Daca supa este totusi opaca, se poate limpezi cu 2 albusuri de ou batute spuma cu 1 praf de sare. Se toarna supa fierbinte peste albusuri, se amesteca cu telul in forma de para, se pune pe foc si se infierbanta bine. Albusurile se vor ridica la suprafata antrenand impuritatile din supa. Se strecoara supa prin sita. O alta solutie de limpezire ar fi cu carne macra de vita, tocata si amestecata cu albus crud. Se procedeaza ca la varianta anterior descrisa.

preparare supa de pui cu galuste - strecurare1

Preparare Galuste De Gris Pentru Supa

Galustele de gris, pe care toata lumea le vrea moi, bine crescute si – ei, da – pufoase, trebuie sa folosesc acest adjectiv desi nu il agreez, sunt poate cel mai simplu preparat culinar. Nu as spune ca au secrete, totul e sa ai cunostinte elementare despre cele doua ingrediente pe care le contin: oul si grisul.

Oul trebuie sa fie proaspat si marisor, sa cantareasca 60 de grame. Daca e mai usor de atat, reduceti cantitatea de gris folosita corespunzator cu greutatea oului.

Grisul este un produs de morarit obtinut din grau, cu granulatie mai mare decat faina. Are calitatea de a ingloba foarte mult lichid, asa incat isi va dubla, tripla si poate chiar inzeci volumul initial. Datorita calitatilor grisului si respectarii proportiilor corecte, galustele vor creste in supa de cateva ori si vor fi si pufoase. NU SE ADAUGA AFANATORI SI AGENTI DE CRESTERE IN GALUSTELE DE GRIS. NU se fierb galustele de gris in apa, adaugandu-le in supa ulterior, pentru ca dorim ca lichidul inglobat de gris sa fie supa gustoasa, nu apa chioara.

Nota: dintr-un ou si 60 de grame de gris rezulta galuste pentru 4, maximum 6 portii de supa. Nu e bine sa pregatiti galuste pentru toata cantitatea de supa pe care ati pregatit-o, ci doar pentru atata cata urmeaza sa se consume imediat.

1. Oul se bate cu furculita intr-un castronel, doar atat cat sa inceapa sa formeze putina spuma la suprafata.

preparare galuste de gris 12. Se adauga grisul in fir subtire, in timp ce se amesteca intr-una cu furculita. In final, se lasa pasta obtinuta sa se odihneasca la temperatura bucatariei timp de 10-15 minute. In acest timp, grisul se va imbiba cu oul si pasta va deveni mult mai consistenta.

preparare galuste de gris 2In timp ce aluatul de galuste se odihneaste, se pun pe foc 1,2-1,5 litri de supa strecurata. Se infierbanta supa, se potriveste gustul cu sare. Cand ajunge la fierbere, se inmoaie o lingura in supa si se iau mici cantitati din aluatul pentru galuste deja odihnit, care se lasa sa cada in supa care fierbe. Nu se iau bucati mari din aluat, pentru ca galustele cresc foarte mult la fiert. Dupa ce se epuizeaza aluatul pregatit, se aduce supa la fierbere apoi se opreste focul si se acopera cu un capac. Se lasa in repaus timp de 10 minute, timp in care galustele se vor umfla minunat.

preparare supa de pui cu galuste 1Supa se serveste fierbinte, adaugandu-i piper proaspat macinat si patrunjel verde tocat.

supa de pui cu galuste-2Pofta buna!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

  • supa de mazare cu galuste, reteta supa mazareSupa de mazare cu galuste Supa de mazare cu galuste inseamna pentru mine unul din momentele de rasfat ale copilariei. Adoram supa asta […]
  • supa de chimenSupa de chimen Supa de chimen, numita si "gulasul saracului", e inca una din amintirile placute ale copilariei mele. E o […]
  • supa de pasare, supa de cocos, supa de puiSupa de pasare cu taitei – Zupã de cocoș Supa de pui, de gaina, de cocos - cam acelasi lucru, in esenta Supa sau "zupa", cum zice banateanul, este, […]
  • supa crema de napi, topinamburSupa crema de napi Despre napi (cunoscut si ca topinambur sau anghinare de Ierusalim) imi amintesc cate ceva din povestile […]
  • Supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăițeiSupă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței Supă de ciuperci cu tofu prăjit și tăiței, aromată, hrănitoare și picantă Rețeta de supă de ciuperci cu […]
  • supa de rosii, reteta de supa de rosiiSupa de rosii Preferata fetei mele este supa de rosii. De saptamani in sir, daca nu chiar luni, ma bate la cap sa ii fac […]
  • supa+de+linte+7Supa de linte rosie Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de […]
  • bab gulyas 3, reteta ungureasca ciorba de fasoleBab Gulyas Bab Gulyas, sau despre cum se-mprieteneste fasolea cu gulasul intr-un ceaun Stiti vorba aia, despre […]
  • Blat de tort cu nuca (fara gluten)Blat de tort cu nuca (fara gluten) Cum se face un blat de tort cu nuca, fara faina, implicit fara gluten Reteta de blat de tort cu nuca […]
  • ciorba ardeleneasca de varzaCiorba ardeleneasca de varza Ciorba de varza ca-n Ardeal, asa cum mi-o facea Buna mea, e una dintre cele mai bune din lume. Inclin sa […]

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. a zis

    Imi place enorm supa de galuste.. Insa eu sunt in Portugália si ubdr stam nu am de unde sa iau momentan pastarnac.. As pitea-o prepara fara?
    Multumesc. As fi bucuroasa sa primesc un rapsuns. :*

    • a zis

      Nico dragă, sigur că primești un răspuns și sigur că da, poți pregăti supa fără păstârnac. Esențial este să ai morcovi, ceapă și țelină, pe lângă acestea mai poți adăuga și un ardei gras mic, rădăcină de pătrunjel etc. Spor și poftă mare!

      • a zis

        Nici telina nu am.. oara o sa aibe aceleasi gustu de supa de galuste? ardei ,ceapa morcovi patrunjel. E difícil sa nu pot avea ingredientele necesare :( mi-e ciuda. E prima iara cand incercat supa..

      • a zis

        Nu o să aibă supa de pui chiar același gust, dar va avea oricum un gust bun. :) E foarte bine dacă ai folosit la supă ardei, ceapă, morcovi și pătrunjel. Mai poți pune și păstârnac și altă dată, când vei avea și țelină, încearcă să o folosești.

  2. Irina a zis

    Galustele au iesit minunate! Mama mea bate albusurile separat, apoi incorporeaza galbenusurile, si mi se parea mult prea complicat, insa cu reteta dvs s-au simplificat lucrurile. Supa a iesit delicioasa :) Multumesc pentru reteta.

  3. Ioana a zis

    Multumesc mult de reteta.
    a iesit mai buna decat supa facuta de mama :)
    Sotul meu a mancat 3 portii una dupa alta

  4. a zis

    zupa buna cu galuste! Vad ca gaina ta a fost una autentica, cu piele galbena. sa stii ca si eu pun ceapa intreaga cu coaja pe ea (ma rog, foita). Asa e reteta familiei noastre, de la strabunica Buia citire :)

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *