Supa de rosii

Autor:

Preferata fetei mele este supa de rosii. De saptamani in sir, daca nu chiar luni, ma bate la cap sa ii fac supa de rosii sau „tăițăi în părădaisă”, cum zicea bunu-meu, fie iertat.

Am tot rugat-o sa aiba rabdare sa se coaca rosiile din gradina noastra – pentru ca anul asta am plantat rosii pentru prima data in gradinita iar  reteta de supa de rosii e un bun prilej sa ma laud si cu ele :) – si pentru ca bulionul pus de mine in toamna s-a terminat si parca nu imi venea sa fac supa de rosii cu pasta sau suc conservat (desi, daca nu ai altceva, sunt foarte bune si acelea).

In sfarsit, azi am cules un cosulet bun de rosii, si mai mari, si mai mici, unele rotunde, altele lunguiete, unele mari, carnoase si incretite, in fine, rosii de tot felul dar toate nemaipomenit de parfumate, dulci si gustoase, pentru ca nimic nu se compara cu o rosie de gradina, lasata sa se coaca in plin soare si ajunsa la maturitate pe planta, nu in vreun depozit. Cu aceasta ocazie, am purces la treaba si i-am facut fetei supa de rosii, a carei reteta simpla dar intotdeauna foarte agreata de familia mea vreau sa o impartasesc cu voi.
supa de rosii, reteta de supa de rosii
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: usor

Ingrediente Supa de rosii:

  • 1,5-2 kilograme de rosii bine coapte sau 1 litru de bulion de rosii concentrat
  • 1 ceapa
  • 2-3 morcovi
  • 1 bucata de telina cat 1 ou mic
  • optional, 1/2 de ardei gras
  • 1 catel de usturoi
  • 30 de ml. de ulei de masline extravirgin (asta am folosit eu, merge si un alt ulei, doar ca gustul uleiului de masline cu cel al rosiilor tare e prieten)
  • verdeturi: 3 foi de dafin, 1 ramurica de cimbru proaspat, 1 ramurica de busuioc, patrunjel verde sau busuioc pt. presarat (dupa preferinta)
  • 1 lingura rasa de zahar
  • sare si piper
  • pentru servit: paste mici, scurte (eu am folosit risoni) sau crutoane de paine prajita aromata cu usturoi

Preparare supa de rosii:

Inainte de orice, sa ma laud cu rosiile din gradina; am cumparat rasadurile de la piata, fara sa stim ce soi anume vor fi, asa incat avem tot felul de rosii: mari, carnoase si turtite, rosii lunguiete si usor tuguiate, care inca nu s-au copt, cred ca sunt mai tomnatice, apoi unele perfect rotunde, de marimea unor mingi de tenis, dar si unele mici ca rosiile cherry. Suma investita in plante a fost de 15 lei, dar parfumul unei singure rosii de gradina valoreaza mai mult de atat.

rosii 1

Si sa ne intoarcem la „zupa noastră dă părădaisă”: rosiile se pot opari in apa clocotita 1-2 minute, apoi se vor decoji cu usurinta, dar de aceasta data am procedat un pic altfel, am asezat rosiile pe gratarul incins si le-am copt, intorcandu-le pe toate partile, timp de 5 minute, ceea ce a facut sa se concentreze aroma, sa prinda si un gust nemaipomenit de copt, dar sa se si desprinda foarte usor coaja.

rosii gratar, preparare reteta supa de rosii

Rosiile decojite si cu partea lemnoasa indepartata cu varful unui cutit le-am pus intr-o oala potrivita, le-am acoperit cu apa (se poate folosi la fel de bine supa de legume, de vita sau de pui), am adaugat dafinul, crenguta de cimbru si cea de busuioc si doar un praf de sare, apoi le-am pus pe foc.

preparare supa de rosii

Intre timp, se curata, se spala si se toaca marunt legumele, usturoiul se zdrobeste. Se incinge uleiul intr-o oala si se adauga toate legumele deodata, calindu-se pana se inmoaie, pe foc mic (sa nu se rumeneasca deloc, ar dauna gustului final al supei). Imediat ce se inmoaie legumele, se adauga o ceasca (200 de ml.) de apa si se fierb mai departe.

preparare supa de rosii 2

Dupa aproximativ 10 minute de fierbere, se ia de pe foc oala cu rosiile, se scoate dafinul si cimbrul si se paseaza cu blenderul de mana (se poate trece si prin sita, mai ales daca aveti probleme cu alergiile la semintele de rosii).

Rosiile pasate se adauga peste legumele calite si se completeaza cu apa pana la atingerea consistentei dorite (supa poate fi mai cremoasa sau mai lichida, dupa cum va place). In aceasta faza se condimenteaza supa cu 1 lingura rasa de zahar (necesar pentru a echilibra aciditatea rosiilor), sare si piper dupa gust.

preparare supa de rosii 3

Se fierbe in continuare pana cand legumele au consistenta dorita, eu le prefer cu putina textura, nu foarte moi. Daca se doreste, se pot pasa si legumele, facandu-se o supa crema.

Daca se prefera pastele pentru servit, se fierb pastele (sa fie unele marunte) in apa sarata conform instructiunilor de pe ambalaj si se adauga in supa dupa ce se limpezesc si se amesteca cu un strop de ulei ca sa nu devina lipicioase.

Eu prefer supa asta mai mult decat cu orice altceva cu paine prajita frecata cu usturoi si prelinsa cu o unda verzuie de ulei de masline.

supa de rosii, reteta de supa de rosii 2

In oricare varianta e la fel de buna asa ca nu imi ramane decat sa va doresc pofta mare!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. gabi a zis

    azi am facut pt prima oara in viata supa de rosii, este pur si simplu DELICIOASA, Ileana mea de 1 an 7l a lins un castron, cu siguranta intra pe lista mea de preparate preferate

    • Laura Laurentiu a zis

      Dupa cele 52 de comentarii elogioase ale unor oameni care chiar au incercat reteta apare un comentator cu numele de cod George care apreciaza „oribil”. De ce am pus zahar? Scrie in reteta de ce am pus. Citeste-o si edifica-te. Sau fa-o fara zahar, daca ai tu rosii din soiul Roma (sau altul extrem de dulce), iar daca nu ai… asuma-ti faptul ca iti va face gura punga de acra ce va fi.

  2. Andreea a zis

    Va multumesc pentru reteta! Am facut si eu astazi si a iesit super delicioasa(desi nu am avut foi de dafin si busuioc in casa :( ).A mancat pana si bebelina mea de 1 an(care e la „greva foamei”de ceva timp) un castronel intreg fara sa rasufle :)) . E de refacut mai ales ca acum se coc rosiile in gradina!

  3. nedan64 a zis

    chiar nu a sesizat nimeni ca cimbrul nu are ce cauta in supa de rosii?
    incercati cu leustean… e senzational.
    cu cimbru: rateu!

    • lauralaurentiu a zis

      Esti cam prea categoric. Leusteanul se foloseste la ciorbe, de exemplu ciorba de facuta, in niciun caz la supe creme.
      Pe 20.07.2014 17:02, „Disqus” a scris:

  4. Laurentiu Albu a zis

    Buna rau reteta .. ca dealtfel si produsul final din care a ramas ….nimic .Si pareau sa nu aiba ”foamea in glanda”, dar ce sa mai…. e de succes, mai ales acum pe caldurile astea !!! BRAVO si tine-o tot asa !!! Sarut mana pentru masa !!!

  5. Matei a zis

    Pentru Alexandru Dragos :
    1.Propozitiile sau frazele se incep cu litera mare.
    2.Uneori se folosesc semne de punctuatie (virgula de exemplu).
    3.Formularea ta ma face sa cred ca esti nu numai agramat, dar si semidoct.
    4.Avatarul folosit de tine este impropriu acestui site (chiar scabros).
    5.Retetele culinare pornesc de multe ori din suflet si se adreseaza oamenilor cu obraz subtire.
    Cu stima, Matei Dumitru

  6. jeni mirea a zis

    Draga Laurica, am facut supa acu pe seara, un deliciu, multumesc de reteta, usturoiul a dat o savoare, mmmmmm,o bunatate, eu am pus si fidea si un dovlecel,am sa pun poza, te pup

  7. nicoleta avon a zis

    ai un talent deosebit in a povesti…..! M-ai convins, maine incerc si eu supa de rosii:) ps:felicitari pt gradina!

  8. Bisca_valentina a zis

    FAINA RAU ZAMA PARADAICIOSA,NOUA NE PLACE MAI ALES CU TARHANA(PASTE MICI FACUTE IN CASA -ALUAT MAI VIRTOS OU SI FAINA RAS APOI PE RAZATOAREA CU OCHIURI MARI,MULTUMIRI PT TOT .AM O CURIOZITATE CIND GATITI CINTATI SPER CA DA MIE IMI PLACE TARE MULT SI CUM CINTATI SI CUM GATITI VA SARUT VALI BISCA

  9. ellis_el a zis

    O sa o incerc foarte curand,chiar cautam o reteta buna de supa,am mare incredere ca o sa-mi placa.Multumim pentru reteta

    • Teodora a zis

      daaaa, de afine
      dar niste sarmale? am cautat pe site si n-am gasit reteta de sarmale.
      daaaa, Laura, te roooog frumos, sarmale. Cand ai timp bineinteles. Sau cand ai ocazia (faci pt familia ta).

  10. Teodora a zis

    Tata ii zice „scrob cu zama da porodici”. Zama ii supa iar scrobul sunt taitei obtinuti din aluat de taitei dat prin razatoarea cu gauri mari. Aluatul se face tare sa se poata „razali”. Mama nu pune legume, doar suc de rosii, sare si zahar. Ii face un pic de rantas sau ingrosala sa nu fie zama lunga. Asa facea bunica, fie iertata.
    Cred ca nu exista copil la care sa nu-i placa supa de rosii. La gradi le facea mereu dar cu orez. Mie imi place cu „scrob” sau paste mici.
    Chiar ca n-am facut de ani de zile zama asta, de cand a crescut „copilasul”. Am s-o fac cat de curand.

  11. Alex Tm-dj a zis

    da e foarte buna.asta i-mi aminteste de copilarie cind buna mea o facea vara cu rosii grase si rumene din gradina de la Ghiroda.

  12. Laura Laurentiu a zis

    Simtiti un fior mistic, doamna, cand imi cititi retetele? Ce legatura are divinitatea, care-o fi aceea, cu supa de rosii?

Alte referințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *