Supa de spanac

26 ianuarie, 2011 in categoria supe si ciorbe

O alta reteta ca la mama acasa, o incercare de a reinventa unul dintre gusturile ce ma faceau sa las joaca deoparte si sa alerg la masa nerabdatoare (caci pofticioasa am fost de mica, ce mai incoace-ncolo!). Reteta mea de supa de spanac este specifica Transilvaniei si aduna si potriveste intr-o oala unele dintre cele mai intens aromate ingrediente, carora le da o nota proaspata de spanac si marar verde. Chiar daca m-am mai abatut de la “retetarul din memorie”, cel al dragei mele maicute, gustul este acelasi, o supa de spanac bogata, delicioasa si foarte rapid de facut. Buna mea mama facea pregatea dupa aceeasi reteta atat supa de spanac, cat si cea de salata verde, loboda, urzici sau alte verdeturi comestibile.

Supa de spanac

Ingrediente:(pentru 2-3 litri de supa)

  • 600 de grame de spanac proaspat
  • 80-100 de grame de slaninuta afumata
  • 1 ceapa mica2 catei de usturoi
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 2 oua intregi1 galbenus
  • 1 legatura de marar proaspat
  • 200-250 de grame de smantana cu continut de grasime cel putin 25%
  • sare, piper
  • otet pentru incarit, dupa gust

Preparare:

Spanacul se spala cu grija, se pune intr-o oala si se adauga o lingurita rasa de sare. Nu este nevoie de mai multa apa decat cea care a ramas pe frunze pentru a a opari spanacul, pur si simplu se acopera oala cu capacul si se pune pe foc 4-5 minute.

Preparare Supa de spanac 1

Cand capacul oalei incepe sa “danseze”, se amesteca in spanac o data, apoi se acopera la loc. In cateva minute spanacul va fi oparit si va pierde mult din volum.

Preparare Supa de spanac 2

Se scurge spanacul (nu va avea mult lichid si isi va pastra culoarea, prin aceatsa metoda de fierbere) si se taie marunt.Hai sa ma laud si cu a noastra clisa banatana, proaspat iesita din afumatoare. E tot atat de gustoasa pe cat e de aratoasa si va asigur ca, fata de mezelurile disponibile in comert, e mult mai sanatoasa.

Preparare Supa de spanac 3

Se taie slaninuta in fasiute (julien).

Preparare Supa de spanac 4

Jumatate din slaninuta se rumeneste in oala in care se va fierbe supa.

Preparare Supa de spanac 5

Se adauga ceapa marunt tocata si se calesc impreuna (ceapa mea a fost una rosie, nu e obligatoriu).

Preparare Supa de spanac 6

Imediat ce ceapa s-a inmuiat, se adauga paprika, se amesteca repede si se stinge cu apa fierbinte. Se adauga si spanacul.

Preparare Supa de spanac 7

In loc de apa, maicuta turna un amestec de lapte dulce si lapte acru, caz in care trebuia adaugata si ceva faina, ca sa nu se imbranzeasca zama. Eu am sarit peste faina si implicit peste amestecul de lactate, dar supa are acelasi gust, in final.Se aduce supa la fiert, se adauga o lingurita de sare si se lasa sa colocoteasca cateva minute.Intre timp, doua oua intregi (mari sa fie, daca nu, puneti 3) se bat cu furculita impreuna cu 1 strop de sare, piper dupa gust si jumatate din mararul tocat. Intr-o tigaie larga se rumeneste slaninuta ramasa, apoi se toarna ouale si se pregateste o gaigana (adica omleta) zdravana.

Preparare Supa de spanac 8

Gaigana (omleta) se rumeneste frumos pe ambele parti.

Preparare Supa de spanac 9

Se scoate omleta pe o farfurie si se taie in bucatele.

Preparare Supa de spanac 10

Se adauga bucatile de omleta in supa care clocoteste si se mai fierbe totul 3-4 minute, dupa care se adauga restul de marar tocat, se opreste focul si se acopera cu capacul.

Preparare Supa de spanac 11

Intr-un bol, smantana se bate cu 2-3 linguri de apa rece si cu galbenusul. Se adauga usturoiul tocat si se omogenizeaza totul. Se toarna in amestecul de smantana si galbenus 1 polonic de zeama fierbinte, se omogenizeaza apoi se toarna in oala cu supa, amestecand de cateva ori si supa e gata.

Preparare Supa de spanac 12

Se mananca supa de spanac cu mare pofta, dupa ce fiecare si-o inacreste in farfurie cu putin otet (dupa gust).

Toate drepturile rezervate http://www.retetecalamama.ro, Laura Laurentiu

4.9 based on 25 ratings
VN:RO [1.9.22_1171]
Incarca poza ta aiciAi incercat si tu reteta?
Arata-ne si noua!
  • Anonim

    Te-ai saracit cu mancarea aia fitoasa de ieri, azi ai dat-o-n economie, brava, mai!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Stimate Anonim cu adresa de mail anonim@yahoocom si carele domiciliezi in
      Bucuresti (nu vreau sa scormonesc mai adanc), pot sa mananc si mamaliga cu
      gem de corcoduse, daca imi pica bine, ai vreo problema? Da, e o mancare nu
      prea scumpa, dar e la fel de gustoasa ca si cea de ieri. Eu nu mananc in
      fiecare zi sparanghel, daca este impresia pe care ti-ai creat-o, dar chiar
      daca as manca, nu cred ca e necesar sa-mi contabilizezi tu contravaloarea a
      ceea ce pun pe masa familei mele.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
      • cristidulau

        o sa incerc si eu ciorbita asta

        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
        VA:F [1.9.22_1171]
        Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/teodor.constantinescu Teodor Constantinescu

    Extrordinara reteta! Chiar am sa o incerc si eu … ! Arata bine si dupa cum vad are de toate …! Salutari !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Multumesc, Teodor, chiar e o zama faina! :) E buna si rece, cel putin imi
      place mie :)).

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://www.facebook.com/teodor.constantinescu Teodor Constantinescu

    Se poate face o ciorba de loboda dar sa folosesc restul de la ciorba de spanac ?? Sunt sigur ca se poate …nu stiu de ce am mai intrebat …. ceea ce ma interesa de fapt era sa stiu daca ai combinat tu omleta cu ciorba de loboda …??!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Teodor Constatinescu, iti multumesc mult pentru interes si aprecieri. In
      primul paragraf am scris despre faptul ca buna mea, Dumnezeu s-o ierte,
      facea zama asta exact la fel, cu tot felul de verdeturi: salata verde,
      loboda (verde sau chiar rosie), urzici, ba si cu macris sau frunze de
      sfecla. Supa iesea la fel de gustoasa. Daca vrei sa o incerci, cu orice fel
      de frunze, sunt sigura ca nu vei fi dezamagit.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bianca Ms 76

    Super mancarica doamna Laura!!!
    Exact asa o fac si eu ciorba de salata. De spanac nu am facut inca dar voi face.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Bianca, asa-i, uite ca vii si tu sa confirmi cele afirmate, merge cu orice
      fel de frunze verzi inrudite cu spanacul si salata.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Bibi_gaby

    cum faci clisa banateana?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Bibi, nu-i o mare filozofie, o tinem la saramura si apoi o afumam! :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • http://caietulminuni.blogspot.com/ Deea

    Buna Laura,
    In primul rand, trebuie sa-ti spun ca imi place la nebunie blogul tau si imi pare rau ca nu te-am descoperit mai devreme. Imi place cum scrii, imi place cum gatesti, ambele cu pasiune si dedicatie.
    In al 2lea rand as avea si eu o intrebare de bucatareasa incepatoare: ciorbita asta apetisanta se poate face si cu spanac de la borcan? Ca ma niste borcanele in camara si pana acum le-am folosit doar la mancarica simpla cu carne sau fara.
    Scuze de vorbaria lunga si iti trimit un pupic.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Deea, multumesc mult pentru apreciere si da, nu vad de ce sa nu poti face
      ciorbita cu spanac din borcan, procedezi cu el ca la oricare mancare pe care
      o faci de obicei. Mult spor la pregatire si te astept cu impresii!

      2011/1/28 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Mihaela

    draga Laura,urmaresc cu mare placere ceea ce faci si incerc cu la fel de multa retetele tale minunate.Esti o gospodina de nota zece si apreciez in special bucatele traditionale pe care le propui.Am o problema cu vizualizarea paginilor,nu stiu de ce se suprapun imaginile:-(te asigur ca am toate up-date-urile posibile si imposibile a programelor potrivite unei vizualizari corecte si mi se intampla numai pe bloggul tau.Nu stiu daca aceasi problema ti-au mai semnalato si alte persoane,voiam doar sa te informez:-)Tine-o tot asa,esti o gospodina desavarsita:-)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Anonim

    Astazi pregatesc aceasta minunata ciorba !Doar ca nu am slaninuta afumata,asa ca am sa pun un pic de jamon iberico! Salutari !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Ma bucur, sper ca va iesi -pe gustul vostru. :)

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ralu

    Super faina !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  • Truewildiris

    v-ati gandit vre-o data la ficatul vostru, cand mancat asa ceva?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Da, ne gandim deseori :). S-a gandit si mosu-meu, saracu’, el ne-a parasit (in urma consumului de bucate nesanatoase, probabil)… la 96 de ani! Multa sanatate!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Gabriela Camelia Boboc

    ceau draga mea  sint Gabriela ,ce sa-ti spun vroiam sa fac o ciorba a la grec dar vazint ce bine arata ciorba asta ma-am pus si am facuto ,nu am cuvinte super faina eu am pus jumatate salata verde si spanac si putin kaizer,ce sa-ti zic a iesit o nebunie ,multumesc din suflet ptr inspiratie,sint plecata de acasa de 10 ani  locuiesc in Palma de Mallorca dar in casa gatesc romineste si spaniolii prieteni de-ai nostri sint inebuniti,asa i-am facut o bucurie prietenului meu e topit dupa ciorbele noastre.Acum vreau sa fac reteta ta de pui cu tarhon ,multumesc inca o data ,pupici si sanatae multa ……………

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Anonim

      Gabriela draga, ma bucur tare mult pentru reusita retetei de ciorbita de spanac, dar si pentru ca o gasesti pe gustul tau. Si mie mi-o place la nebunie :). Te astept cu drag cu impresii orice ai mai gati de pe acest blog culinar.

      2012/1/30 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Andreeastoicanescu

    Draga Laura,azi am gatit aceasta supa de spanac ! E delicioasa,multumesc mult pt reteta! O recomand din suflet tuturor !

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Andreea, sa-ti fie de bine, ma bucur ca ti-a placut.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ally

    buna, multumesc mult pentru reteta, a iesit nemaipomenita, sotului meu i-a placut foarte mult, desi el nu e un “fan”al spanacului sau al verdeturilor, cum le zice el.Totusi el si fetita noastra au fost foarte incantati de mancare. Acum stiu unde sa “dau fuga” pentru idei  si retete excelente.Eu si familia mea iti multumim

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • lauralaurentiu

      Ally, ma bucur foarte mult si va doresc sa va fie de bine!

      2012/3/17 Disqus

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  • Nicollaescu Nadia

    grasias por la retetas

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)