Tort de zahar ars

Autor:

Unul dintre deserturile cele mai agreate este in mod clar crema de zahar ars. Pe baza acestei creme de oua a aparut si tortul acesta, pe care il fac de atata vreme ca nu imi amintesc de unde l-am invatat. Am incercat de-a lungul timpului tot felul de variante: cu crema turnata mai intai, coapta o perioada si blatul adaugat spre sfarsitul coacerii – asta, cu timpul, mi s-a parut cu batai de cap inutile, pentru ca la fel de bine iese prajitura si cu  blatul si crema date la cuptor in acelasi timp -asadar, mai tarziu am incercat cu ambele compozitii turnate deodata, mai intai crema si apoi blatul – caz in care mi s-a intamplat frecvent ca blatul (implicit si crema) sa imi iasa stramb, intr-o parte ingust si in cealalta mult mai inalt – si dupa sute de incercari, sunt in masura sa declar ca cea mai comoda optiune este cea pe care o sa v-o prezint:
torta de zahar ars

Ingrediente:

torta de zahar ars 1

pentru blat:

  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina

pentru crema de zahar ars:

    10 oua

  • 10 linguri de zahar
  • 1 litru de lapte
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • in plus: 5 linguri de zahar pentru caramelizat

Preparare:

Mai intai, se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar intr-o cratita destul de adanca, in care va merge tortul la cuptor:

torta de zahar ars 2

Se rasuceste cratita, inclinand-o in toate partile, imbracand peretii vasului pana la o anumita inaltime (10-12 cm.) in caramelul fierbinte. Atentie, arsurile cu zahar ars sunt foarte periculoase!

torta de zahar ars 3

Se separa ouale pentru blat, si albusurile se bat spuma tare cu praful de sare. Se adauga treptat zaharul, batand pana la obtinerea unei spume ferme si lucioase:

torta de zahar ars 4

Se adauga cele 4 galbenusuri cele 4 linguri de faina, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in spuma de albus:

torta de zahar ars 5

Compozitia de blat se toarna si se niveleaza in cratita cu peretii acoperiti cu zahar ars. Nicio grija, blatul se va ridica singurel deasupra cremei, astfel ca atunci cand tortul se va rasturna, sa fie pozitionat la baza:

torta de zahar ars 6

Pentru crema, se bat lejer toate ingredientele, fara a fi nevoie ca zaharul sa se dizolve:

torta de zahar ars 7
Se toarna cu grija compozitia pentru crema, pe unul din peretii cratitei cu zahar ars, astfel incat sa patrunda incet sub blat, desprinzadu-l de pe fund. Blatul, fiind mai usor, se va ridica si va pluti pe crema fluida:
torta de zahar ars 8
Se aseaza cratita intr-o tava in care se toarna  1 litru de apa clocotita. Se introduce astfel in cuptorul incins la 180 de grade. Apa are rolul de a nu permite cremei sa capete un aspect spongios, cu multe gaurele in textura , asa incat se va obtine o crema neteda si onctuoasa:
torta de zahar ars 9
Se coace in cuptor timp de 45-50 de minute. La jumatatea timpului de coacere poate fi necesar sa se acopere cratita cu o bucata de hartie de copt umezita, pentru a preintampina arderea suprafetei blatului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor:
torta de zahar ars 10
Se acopera cratita cu un platou destul de incapator (tortul va fi foarte siropos) si se rastoarna printr-o miscare rapida. Se lasa sa se raceasca in aceasta pozitie, fara a ridica cratita, pana ajunge la temperatura bucatariei, dupa care, tot acoperit, trebuie dat la frigider pentru cel putin 3 ore:
torta de zahar ars 11

Dupa trecerea timpului de racire, se ridica cu grija cratita in care s-a copt si se poate savura. Este foarte racoritor si placut la gust, cu o textura fina si bogata:

torta de zahar ars 12
Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Comentarii

  1. lauralaurentiu a zis

    Fuat Gencal, thank you very much! I needed a translator for understanding your message, but I was impressed by its kindness. I wish you all the best in the world!

  2. lauralaurentiu a zis

    maria elena – asa e, e un desert delicios. Are cam multe oua,insa, si doar asta ma impiedica sa nu il fac in fiecare zi, asa cum ar dori fiica-mea :)) .

  3. VertAnge a zis

    Merci pentru pontul cu turnatul cremei pe peretele vasului! Eu puneam intai crema si dupa ce se coagula putin adaugam si blatul, dar e mult mai simplu asa.

  4. Mari a zis

    E un deliciu crema de zahar ars, dar n-am incercat niciodata sa fac un tort cu aceasta crema. Dupa ce am vazut cum ti-a iesit, o sa incerc cu prima ocazie.
    De la tine invat mereu cate ceva.

  5. lauralaurentiu a zis

    VertAnge, sa-ti fie de folos! Rezultatele sunt aproximativ aceleasi, tot un tort bun si insiropat se obtine, asa e intr-adevar ceva mai usor de facut (parca) :P !

  6. Anonymous a zis

    E intr-adecar delicios, dar ideea de a le pune deodata nu este prea fericita, intrucat crema are nevoie de o perioada de coacere mult mai mare decat blatul care practic se arde.Eu fac acest tort punand blatul peste crema dupa 3/4 din timpul de coacere a cremei, respectiv cand crema a capatat o crusta deasupra. Timpul de preparare e acelasi, iar rezultatul mult mai frumos.

  7. lauralaurentiu a zis

    Anonim, daca citeai cu atentie primul paragraf, ai fi aflat ca la fel ca si tine procedam si eu, acum mai bine de douazeci de ani. Intre timp, am invatat sa-mi fac viata mai usoara asa ca prefer sa pun ambele compozitii deodata. Apa din tava in care se pune forma cu prajitura ajuta ca blatul sa nu se arda. Deasemenea, catre sfarsitul coacerii se poate acoperi forma cu o coala de hartie de copt. In fine, fiecare poate sa faca dupa cum i se pare mai comod.

  8. carmelutza a zis

    Tocmai am terminat de facut tortul de zahar ars, prima data in viata mea, si a iesit superb si delicios,,si nu s-a ars blatul ca am pus o hartie de copt umezita peste, asa cum ati specificat

  9. Gabriela55 a zis

    HIII, AM FACUT TORTUL DIN ZAHAR ARS ….. UAUUUUUUUUU!!! E MISTOOO SI SIMPLU DE FACUT, EU AM PUS IN LAPTE SI 2 BATOANE DE VANILIE SI DEASUPRA A IESIT CU BOBITE NEGRE DE LA VANILIE! E SUPERRR! SE MERITA SA-L FACETI!
    MULTUMESC MULT PENTRU RETZETA . SI INCA CEVA EU AM FIERT LAPTELE CU BATOANELE DE VANILIE SI PE URMA AM CERNUT SI AM PUS ASA FIERBINTE PESTE OUA CU ZAHARUL AMESTECATE .SUPER DE BUN .

    • Anonim a zis

      Gabriela, ma bucur mult ca ti-a reusit pe placul tau, sa va fie de bine! Cred ca a fost foarte bun cu vanilie naturala. :)

  10. Dany a zis

    Marturisesc ca l-am incercat din curiozitate, intotdeauna am facut crema simpla, fara blat si chiar voiam sa ma conving ca se poate pune totul deodata.
    A iesit perfect, e simplu de facut si trucul cu cratita cu apa dedesubt pentru evitarea aspectului spongios mi s-a parut genial.

  11. Ocornelya a zis

    este super gustos,l-am facut si a avut succes,multumesc Laura pentru idee,felicitari esti o gospodina desavirsita

  12. Anca a zis

    Buna ziua!!!Siropos?Inseamna ca nu ne intelegem pre bine limba…a iesit o masa imensa de lichid neinchegata si fara nici un aspect delicios!Nu va pot intelege…de ce nu postati retete care sa si iasa de calitate?Nici macar nu arata cu tortul bunicii din copilarie…de 20 de ani i l face ti….pacat!!!!

    • Anonim a zis

      Anca draga, regret ca nu ti-a reusit, dar daca citesti cu atentie comentariile sunt destui cei carora le-a reusit, asa ca probabil ca greseala e a ta, nu are rost sa fii atat de vehementa. Douazeci de ani l-am facut eu… acum il face fiica-mea, de 20 de ani ea insasi… si ii iese, impecabil de aratos si delicios, da. :)

    • Doina a zis

      Tot pentru ANCA…..vreau sa te asigur ca aceasta reteta este absolut perfecta. Eu fac acest tort , nu de 20, de 30 de ani si intotdeauna imi iasa perfect. Mai mult ca sigur ca greseala e la tine, ceva nu faci corect, poate nu faci corect blatul sau, poate nu lasi suficient timp la copt…..in acest caz crema nu se incheaga, ramane unh mazgalau…
       Nu vreau sa te supar dar ii dau dreptate Laurei, comentariul tau are o nota nu prea delicata si nepriceperea ta n-ar trebui sa o invinuiasca pe Laura.

    • Nuti a zis

      Pentru Anca:Daca stii macar putina bucatarie,nu are cum sa nu-ti iasa.Si eu il fac de 30 de ani si iese de fiecare data.Ideea cu turnatul cremei dupa blat este  extraordinara si asa voi face de-acum inainte.Nici nu-mi pun problema ca n-ar iesi.Toate retetele Laurei mi-au iesit.
      Iti multumesc,Laura !(Pot sa-ti spun Laura?)
      Nuti,Arad

  13. alexandra a zis

    de mult vreau sa incerc tortul asta dar mi-e atat de frica sa nu dau gres:)) nu-mi place sa nu-mi iasa ceva,ca apoi nu mai fac de draci

    • Anonim a zis

      Alexandra, eu iti tin pumnii! Ce sa zic, fiica-mea (care nu face aproape nimic altceva) face cu succes tortul asta de cate ori are chef.

  14. Elena a zis

    Suna delicios!Vreau doar o lamurire:turnam crema de zahar ars peste blat(adica pe marginea cratitei)?Nu ar fii mai usor sa punem mai intai crema in cratita si apoi blatul peste?

    • Anonim a zis

      Elena, daca tie ti-e mai usor asa, fa asa :). Mie mi s-a parut mai usor astfel, pentur ca blatul pus cu lingura peste crema lichida nu mai poate fi nivelat.

  15. Cllodettee a zis

    Buna, ma bucur tare mult ca exista acest blog, eu puneam pe rand crema si blatul, dar e o idee geniala toate in acelasi  timp.
    Saptamana viitoare il voi incerca asa cum este pe blog.
    Va multumesc pentru retete, cateva din ele le-am incercat si au iesit genial. Modul in care explicati fiecare pas este impeacabil.

    Felicitari!!!
    Claudia

  16. anais a zis

    pai chiar este o omleta ! Sincer, nu stiu cum puteti manca asa ceva ! Prajitura cu 14 oua ! E o omleta imensa dreasa cu faina si indulcita cu 300 g zahar ! Daca tai acest „tort” in 8 bucati inseamna ca o portie are aproximativ 2 oua si 2 linguri jumate de zahar.
    Am facut si eu aceasta reteta, pt ca sotul meu o adora.. Dar sincer, nu am reusit sa mananc niciodata ! Duhoarea de oua clocite care se ridica din compozitie imi aduce stomacul in gat de fiecare data…
    Dar ma rog, gusturile nu se discuta …

  17. Laura Laurentiu a zis

    Draga Anais, comentariul tau are un ton plin de superioritate si dezgust la adresa celor care pot manca asa ceva, incluzandu-l pe sotul tau, despre care tu singura afirmi ca adora acest desert. Prajitura nu e musai s-o portionezi in 8, poti prea bine s-o portionezi in 12. In afara de asta, avand in vedere zona in care locuiesti, ti-ai pus vreodata problema cate oua contine o creme brulee? Nu de alta, dar acest desert asta este, un fel de creme brulee cu un pandispan la baza. Sau meringuette, creme anglaise etc. Toate aceste preparate contin si oua, si zahar in cantitati mari. Desigur, ouale nu trebuie sa fie clocite, regret ca nu am specificat asta in lista ingredientelor, dar pur si simplu nu mi-a trecut prin minte ca cineva ar putea incerca sa le foloseasca. :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *