Tort de zahar ars

Autor:

Unul dintre deserturile cele mai agreate este in mod clar crema de zahar ars. Pe baza acestei creme de oua a aparut si tortul acesta, pe care il fac de atata vreme ca nu imi amintesc de unde l-am invatat. Am incercat de-a lungul timpului tot felul de variante: cu crema turnata mai intai, coapta o perioada si blatul adaugat spre sfarsitul coacerii – asta, cu timpul, mi s-a parut cu batai de cap inutile, pentru ca la fel de bine iese prajitura si cu  blatul si crema date la cuptor in acelasi timp -asadar, mai tarziu am incercat cu ambele compozitii turnate deodata, mai intai crema si apoi blatul – caz in care mi s-a intamplat frecvent ca blatul (implicit si crema) sa imi iasa stramb, intr-o parte ingust si in cealalta mult mai inalt – si dupa sute de incercari, sunt in masura sa declar ca cea mai comoda optiune este cea pe care o sa v-o prezint:
torta de zahar ars

Ingrediente:

torta de zahar ars 1

pentru blat:

  • 4 oua
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina

pentru crema de zahar ars:

    10 oua

  • 10 linguri de zahar
  • 1 litru de lapte
  • 2 linguri de esenta de vanilie
  • in plus: 5 linguri de zahar pentru caramelizat

Preparare:

Mai intai, se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar intr-o cratita destul de adanca, in care va merge tortul la cuptor:

torta de zahar ars 2

Se rasuceste cratita, inclinand-o in toate partile, imbracand peretii vasului pana la o anumita inaltime (10-12 cm.) in caramelul fierbinte. Atentie, arsurile cu zahar ars sunt foarte periculoase!

torta de zahar ars 3

Se separa ouale pentru blat, si albusurile se bat spuma tare cu praful de sare. Se adauga treptat zaharul, batand pana la obtinerea unei spume ferme si lucioase:

torta de zahar ars 4

Se adauga cele 4 galbenusuri cele 4 linguri de faina, amestecand cu miscari circulare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in spuma de albus:

torta de zahar ars 5

Compozitia de blat se toarna si se niveleaza in cratita cu peretii acoperiti cu zahar ars. Nicio grija, blatul se va ridica singurel deasupra cremei, astfel ca atunci cand tortul se va rasturna, sa fie pozitionat la baza:

torta de zahar ars 6

Pentru crema, se bat lejer toate ingredientele, fara a fi nevoie ca zaharul sa se dizolve:

torta de zahar ars 7
Se toarna cu grija compozitia pentru crema, pe unul din peretii cratitei cu zahar ars, astfel incat sa patrunda incet sub blat, desprinzadu-l de pe fund. Blatul, fiind mai usor, se va ridica si va pluti pe crema fluida:
torta de zahar ars 8
Se aseaza cratita intr-o tava in care se toarna  1 litru de apa clocotita. Se introduce astfel in cuptorul incins la 180 de grade. Apa are rolul de a nu permite cremei sa capete un aspect spongios, cu multe gaurele in textura , asa incat se va obtine o crema neteda si onctuoasa:
torta de zahar ars 9
Se coace in cuptor timp de 45-50 de minute. La jumatatea timpului de coacere poate fi necesar sa se acopere cratita cu o bucata de hartie de copt umezita, pentru a preintampina arderea suprafetei blatului. Dupa trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor:
torta de zahar ars 10
Se acopera cratita cu un platou destul de incapator (tortul va fi foarte siropos) si se rastoarna printr-o miscare rapida. Se lasa sa se raceasca in aceasta pozitie, fara a ridica cratita, pana ajunge la temperatura bucatariei, dupa care, tot acoperit, trebuie dat la frigider pentru cel putin 3 ore:
torta de zahar ars 11

Dupa trecerea timpului de racire, se ridica cu grija cratita in care s-a copt si se poate savura. Este foarte racoritor si placut la gust, cu o textura fina si bogata:

torta de zahar ars 12
Print Friendly

Lasa un comentariu

68 Comentarii la "Tort de zahar ars"


Vizitator
6 aprilie, 2015

buna .am facut tortul si mi-a iesit crema ca si o omleta.unde am gresit?

Vizitator
anais
22 mai, 2015

pai chiar este o omleta ! Sincer, nu stiu cum puteti manca asa ceva ! Prajitura cu 14 oua ! E o omleta imensa dreasa cu faina si indulcita cu 300 g zahar ! Daca tai acest „tort” in 8 bucati inseamna ca o portie are aproximativ 2 oua si 2 linguri jumate de zahar.
Am facut si eu aceasta reteta, pt ca sotul meu o adora.. Dar sincer, nu am reusit sa mananc niciodata ! Duhoarea de oua clocite care se ridica din compozitie imi aduce stomacul in gat de fiecare data…
Dar ma rog, gusturile nu se discuta …

Vizitator
6 aprilie, 2015

si noi facem de multe ori tort de zahar ars ,e foarte bun….

Vizitator
6 aprilie, 2015

foarte bun

Vizitator
6 aprilie, 2015

foarte bun si foarte racoros…….merge de minune in zilele de vara

Vizitator
6 aprilie, 2015

ilas mioara