7 ani de blogging

Autor:

sufleu de mure1

Cum am început acum 7 ani să fac blogging culinar

În urmă cu exact 7 ani, pe 1 februarie 2009, am scris și am publicat primul meu articol pe blogul culinar abia lansat. Nu știu foarte bine de ce am făcut-o chiar atunci. Am verificat, în ziua aceea era duminică și probabil că am considerat că va fi relaxant și amuzant să scriu rețeta de ”Păturată pe crumpi” și să o public. Mâncarea asta e un fel tradițional bănățean, inspirat de gastronomia șvabilor care au trăit aici vreme de generații, și se pregătește destul de rar astăzi.

Probabil titlul, care nu le dezvăluia prea multe, și ineditul rețetei în sine i-a făcut pe oameni să devină curioși și să o citească. Cu siguranță, nu fotografia a fost cea care le-a trezit interesul. Fotografia e cea de mai jos, făcută cu un telefon Sony Ericsson (parcă). Sigur este, însă, că mă pricepeam să scriu pe vremea aceea, recitind azi rețeta am simțit emoție și probabil că aceeași emoție am reușit să o transmit și cititorilor mei, fără să îmi fi făcut din asta un scop și sigur fără să mă fi gândit la emoție ca la un instrument.
paturata11

De altfel, acum șapte ani habar nu aveam că cititorii pot fi contorizați și cu atât mai puțin vedeam vreun motiv pentru care ar trebui să fac asta. Blogul a fost multă vreme pentru mine un fel de jurnal în care îmi consemnam ideile și experiențele culinare și dacă reușeam să și interacționez cu oameni care aveau aceeași pasiune, cu atât mai bine.

De două ori neinspirată în alegerea titlului blogului

Atunci, pe 1 februarie 2009, am ales pentru blogul meu numele ”Cuina bănățeană”. Nu am trăit atâtea zile de câte ori a trebuit să explic ce înseamnă cuina. În cazul în care mai sunt oameni care nu au aflat (deși impresia mea e că am explicat sensul cuvântului tuturor locuitorilor planetei), înseamnă bucătărie. Interesant este că exact același cuvânt și cu sens identic apare într-o altă limbă de sorginte latină, cea catalană. Veți mai găsi pe internet, așadar, bloguri denumite ”cuina de X” sau ”sapores de mi cuina” etc.

Problema mare nu a fost că oamenii nu aflaseră de mici ce este cuina, ci că mulți au început să comenteze – cu tendențiozitate – că nu tot ceea ce public se încadrează în conceptul de bucătărie bănățeană tradițională. Lucru perfect adevărat, de altfel. să ne înțelegem, le-am spus, pe mine mă pasionează și mă face fericită să gătesc. Îmi place să descopăr mereu lucruri noi, care să mă provoace, să îmi țină pasiunea vie. Nu pot să gătesc succesiv tot ce gătea Buna și când le termin să le iau de la capăt.

sandwich battle118

Cum explicațiile mele nu au fost pe placul ultrașilor bănățeni – categorie de oameni care, sincer, aș fi sperat să nu existe – am continuat să primesc mesaje pline de invective după fiecare rețetă care nu făcea parte din rețetarului bunicilor. Probabil că dacă s-ar fi întâmplat acum, aș fi știut să îi blochez și mai ales să îi ignor, dar pe atunci sufeream foarte tare la fiecare comentariu negativ și de aceea am capitulat relativ repede.

Pe 20 octombrie 2010 am achiziționat domeniul retetecalamama.ro. Mie personal mi s-a părut un concept foarte larg, gândindu-mă la sentimentul de acasă, la felul în care mame pricepute și harnice din toată lumea asta își răsfață familiile, la faptul că o masă pregătită de o mamă pricepută și pasionată poate bate o masă dintr-un restaurant cu ștaif. Așa m-am gândit eu, desigur, numai că logica mea nu a coincis cu a unei bune părți a cititorilor. ”La mă-ta acasă numai de-astea ai mâncat?”, ”asta s-o mânci tu cu mă-ta”, ”mama nu mi-a făcut așa ceva” – sunt o mică parte din mesajele cu un conținut quasi identic pe care continui să le primesc.

Numai că acum nu mai sunt cea din urmă cu șapte ani. Și cu cât mai multe comentarii de genul ăsta voi primi, cu atât mă voi încăpățâna să demonstrez că gătitul ”ca la mama” înseamnă multe alte lucruri în afară de mâncărurile cu care a crescut fiecare dintre noi.

Mai ales, înseamnă că suntem mame/tați/femei/bărbați trăitori în mileniul 3, având obligația de a pune pe masa familiilor mâncăruri hrănitoare, echilibrate, diverse și gustoase, aducând bucurie. Înseamnă să ținem viu obiceiul meselor în familie, alături de cei dragi. Înseamnă să fim deschiși să descoperim lucruri noi cu care să surprindem, să trezim interesul pentru mâncare bună al familiei și asta nu se întâmplă punându-le înainte aceeași succesiune de feluri de mâncare ”din caiete moștenite” și de la capăt.  Pentru că mâncarea, continui eu să cred și după șapte ani de blogging, înseamnă mult mai mult decât a-ți face plinul, mâncarea merită să fie povestită și analizată.

gatind la electrolux secrets des chefs
Cu toate că nu mai fac insomnii pentru comentariile tendențioase, nu pot să nu rămân paf constantând că există unii care cred că eu mi-am făcut un site în care reproduc rețete de prin caietele maică-mii (sau ale altor rubedenii). Oameni buni, singura mamă care gătește și își publică rețetele aici sunt eu și, mai recent, câțiva co-autori care respectă standardele de calitate ale blogului. Aici nu va găsi nimeni rețetele mamei mele, cu excepțiile a două sau trei prăjituri și cu atât mai puțin, e puțin probabil să găsească cineva rețete ca la propria mamă, afară de cele clasice, de prin cartea Silviei Jurcovan, de exemplu.

Un scurt bilanț la 7 ani de blogging

Acesta e primul bilanț pe care îl fac de când fac blogging. Nu prea îmi plac bilanțurile, de fapt am devenit mult prea ocupată ca să am timp să mă opresc din a face doar pentru a însuma chestii deja făcute. Să zicem, însă, că la momentul în care blogul împlinește ”cei 7 ani de-acasă” merită să fac și asta.

Dacă pe 1 februarie 2009 habar nu aveam câtă lume ajunge să citească ceea ce scriu eu, din momentul în care am conștientizat succesul blogului meu am devenit din ce în ce mai responsabilă față de ceea ce scriu. M-a interesat mult și cum mă prezint în fața lumii, de aceea m-am străduit mult să-mi perfecționez tehnica fotografică, de fapt, să deprind o brumă de tehnică fotografică, pentru că la început eram absolut pe dinafară.

Fotografia, de fapt, a ajuns – datorită blogului – să devină o pasiune pentru mine și rareori mă despart de aparatul de fotografiat. E ceva greu de explicat, la un moment dat am avut senzația că mi s-a luat un văl de pe ochi și am început să observ tot mai multe lucruri frumoase în jurul meu, lucruri demne de a fi imortalizate. Sunt încă extrem de departe de modelele mele în fotografia de food, dar am aspirații, descopăr mereu lucruri noi și-apoi eu cred că cea mai frumoasă e călătoria, nu punctul de destinație. Și chiar dacă sunt încă la începutul călătoriei, simt eu că am parcurs ani lumină de la imaginea cu păturata de crumpi de mai sus.

calcan cu fenicul, spanac sote, tomate galbene in ulei aromat, zucchini marinat si sos olandez cu ierburi semn

Un alt lucru care s-a schimbat în bine (indiferent de ce cred unii) este abordarea mea asupra gătitului și a mâncării în general, ceea ce, evident, îmi influențează mult și principiile de blogging.

Pentru că o pasiune îți cere mereu mai mult și mai mult, acum doi ani mi-am încărcat o bună parte din cratițe/oale/tigăi/farfurii, cuțitele, kitchen aid-ul și cărțile de căpătâi și m-am strămutat la București pentru câteva luni, ca să devin bucătar cu diplomă în urma unui curs de la Horeca School.

Înainte de a mă fi ocupat de blogging culinar (și într-o mai mică măsură și acum) m-am ocupat de muzică. În mediul muzical aveam o vorbă pe care o foloseam despre unii absolvenți de conservator care nu se dovedeau demni de diploma cu care se mândreau: ”diploma nu cântă”. Și e pe deplin adevărat, diploma nu cântă și nici nu gătește și din păcate, mulți dintre noi cunoaștem oameni care au diplome (de bucătar, de frizer, chiar de medic) dar nu au și abilitățile pe care diploma, în mod regretabil, atestă că le-ar avea.

Accept, așadar, că există destui bucătari cu patalama care au trecut prin cursul respectiv degeaba, dar pot asigura pe oricine că nu același lucru se întâmplă dacă mentor îți este Nico Lontras. Pentru că am avut norocul să îmi obțin diploma de bucătar sub îndrumarea lui și a lui Johnny Șușală. În timpul stagiului, Nico a observat just că fiecare cursant va pleca de acolo cu ceva în plus față de ceea ce a venit și că nu toți am avut același nivel, poate nici dimensiunea pasiunii nu a fost la fel de mare pentru toți, dar printre băieții ăia, colegii mei, dintre care unii, la început, nu știau nici să toace o ceapă, au fost unii care au crescut foarte frumos și care acum lucrează ca bucătari buni în restaurante din București și de prin Europa.

ago-laura, nico, johnny
Am luat diploma de bucătar cu nota 10 și de niciun alt 10 din viața mea nu am fost mai mândră, probabil pentru că știu cât am muncit, îmi amintesc cu plăcere fiecare minut din zilele cu 12-14 ore de stat în picioare în bucătărie, adrenalina, atmosfera inspirată din echipă… una din cele mai frumoase perioade ale vieții mele.

Și nu acesta a fost cel mai mare câștig, ci faptul că am devenit conștientă de ceea ce pot, am primit confirmări de la oameni pe care îi respect enorm, am învățat să îmi organizez munca în bucătărie într-un fel în care nu credeam că se poate, am prins curaj și încredere să visez, să-mi las fantezia să zburde nestingherită și mai ales, am câștigat niște prieteni minunați, care o să-mi rămână în suflet pentru totdeauna.

ago-trupa

Au fost cititori care au observat că m-am schimbat după experiența de restaurant, eu cred, însă, că mă schimbasem dinainte. Era o bună vreme de când îmi doream mai mult, încercam să fac mai mult, crescusem, cum s-ar spune, și nu mai încăpeam în hainele vechi. Eu cred că fiecare om își definește aspirații după propria dimensiune.

Aș fi putut continua postând exclusiv acele rețete despre care știam dinainte că vor genera sute de shares pe Facebook și că în scurt timp, o bună parte din femeile din România le vor fi încercat deja. Pentru că după șapte ani de blogging culinar, credeți-mă, deja știu la ce anume reacționează publicul cel mai bine.

M-am gândit, însă, că dacă tot am această nesperată audiență, aș putea încerca să schimb câte ceva. Că aș putea să le fac cunoștință cititorilor mei cu niște tehnici noi, cu unele ingrediente mai rare dar și cu tradiții culinare care, încet, cad în uitare. Că aș putea să încerc să le formez obiceiul de a găti exact atâta mâncare cât e nevoie, să limiteze risipa. Că aș putea să le vorbesc cititorilor că e bine să încerce să cumpere de la producători locali, că aditivii folosiți cu exagerare sunt un pericol. Că nu e etic să le propun în mod conștient ingrediente de calitate proastă, indiferent de faptul că aș putea eu avea unele câștiguri materiale dacă aș face-o.

Apropros de asta, pe baza faptului că eu nu recomand margarina în rețetele de pe blog și că m-am declarat urât impresionată de ideea unei campanii care propunea participanților să refacă unele preparate deja încercate cu unt, folosind margarina, un grup de dame a înțeles că eu nu aș fi mâncat margarină niciodată. Și-au scormonit ele internetul până ce-au găsit materialul ”incriminator”: acu vreo șapte-opt ani am scris la lista ingredientelor, într-o rețetă publicată pe un forum, ”unt sau margarină (eu am folosit margarina X)”. Așa, și? Asta dovedește doar că sunt pe deplin în măsură să nu o mai recomand azi, când am învățat mai multe, mi-am rafinat gustul și nu mi-e frică să afirm că niciodată o imitație nu poate valora mai mult decât originalul.

preparare prajitura fara faina cu portocale si crema philadelphia
Cu trecerea timpului, retetecalamama.ro a devenit un brand și un blog de referință, cu care multe companii importante au dorit să își asocieze imaginea prin campaniile publicitare derulate. Căci da, blogul acesta conține reclamă, sper că în limitele decenței și fără a deranja prea mult, însă aș dori ca cititorii mei să înțeleagă că în momentul de față eu muncesc la acest blog și activitățile conexe lui timp de șapte zile din șapte, uneori mai mult de douăsprezece ore pe zi și chiar nu aș putea să fac asta fără să am o recompensă financiară.

Am derulat campanii pentru multe branduri cinstite, pentru unele branduri pe care le folosesc și eu cu multă satisfacție, dar, în ultima perioadă, am refuzat mai multe campanii decât am acceptat, tocmai pentru că nu doresc să promovez niște produse în care nu cred eu însămi și nici să mă asociez cu branduri controversate. Strădania mea a fost să ofer un material cu adevărat util cititorilor în aceste advertoriale, adică dacă am avut o campanie pentru ingredientul X, rețeta cu acel ingredient să fie frumoasă și demnă de reținut.

Ei, și s-au adunat mai bine de 2000 de cuvinte. De fapt, povestesc despre un timp destul de îndelungat, în care am crescut alături de cititorii mei fideli, cărora le mulțumesc. Încă primesc mesaje de la oameni care au fost alături de mine din prima zi a ”cuinii” și atașamentul lor înseamnă enorm pentru mine. La fel de mult înseamnă mesajele ca acesta, primit de curând de la o cititoare: ”Buna dimineata! Vreau sa va spun un lucru care poate nu e deosebit pentru dumneavoastra dar pentru mine este cu adevarat special. Absolut de fiecare data cand caut o reteta pe google, scriu astfel: „numele retetei” retetecalamama.ro. Astazi am realizat, constient, cat de important e blogul dumneavoastra pentru mine in fiecare zi. Cu respect, va multumesc! Adina N.”
Sau Andrada și Andrei, un cuplu simpatic care mi-au făcut ziua mai frumoasă ieri, Andrada afirmând că bucătăria ei a prins suflet de când m-a găsit iar soțul ei, adevăratul beneficiar, replicând cu acest comentariu: ”mai ales eu cu multumirile, ca nevasta mea nu punea mana pe cratita! acum e specialista si avem des pe masa bunatati marca Laura Laurentiu!”

O asigur pe Adina că mesajul ei e cât de poate de deosebit pentru mine și îi mulțumesc pentru că îmi dă putere să merg mai departe.  La fel Andradei și lui Andrei și tuturor celor care pe parcursul ultimilor șapte ani mi-au acordat încrederea de a găti preparate după rețetele mele, celor care au trimis fotografii cu preparatele reușite de ei, au comentat, au rămas alături de blogul ăsta și au contribuit ca să devină ceea ce este acum. Ce va fi pe viitor? Stați pe-aproape și-om mai vedea.

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

73 Comentarii la "7 ani de blogging"


Vizitator
Diana
31 martie, 2016

si eu te urmaresc de mult, te apreciez si imi place ceea ce vad si ceea ce imi iese dupa retetele tale. Tine-o tot asa.

Vizitator
Amelia
12 februarie, 2016

Marturisesc, cu regret, ca eu ti-am descoperit blogul doar astazi. E minunat! Cautam o reteta pentru o supa de varza. Nu ca nu as sti sa o fac si eu, dar am zis sa vad ce zic si altii. Eu una detest nationalismul culinar (ca si orice alt fel de nationalism, de altfel). Oamenii se schimba, gusturile se schimba, retetele se schimba. Orice istoric serios poate sa iti spuna ca nici gastronomia, nici ‘obiceiurile traditionale’, etc. etc., n-au ramas neschimbate de sute de ani. La cate diversitate exista pe pamantul asta, mi s-ar parea ciudat ca oamenii sa nu invete sau sa nu se inspire unii de la altii. Cat despre cei care lasa comentarii nepoliticoase, eu n-as avea nici o problema sa-i cenzurez. E normal si constructiv sa avem opinii diferite, dar macar sa ne straduim sa le exprimam intr-un limbaj decent. Multe succese culinare si de acum incolo!

Vizitator
8 februarie, 2016

Baftă în continuare! Faceți o treabă grozav de bună! Burticile noastre confirmă! :D

Vizitator
Vera
4 februarie, 2016

Stimata doamna, de 7 ori cate 7 ani de blogging va doresc de-acum incolo!
Va citesc cu mult drag inca de pe vremea cuinei si am incercat de atunci nenumarate retete propuse de dumneavoastra. Sigur, la unele am ramas cu gura cascata, asta desi nu-s chiar o necunoscatoare intr-ale bucatariei, insa imi amintesc si acum cu mult amuzament de ochii holbati cu care am urmarit tehnicile de impletire a painii sau dezosarea puiului intreg :))
Pentru mine, ca pentru muti alti cititori de atfel, blogul dumneavoastra e de referinta: cand caut o reteta, caut „X… retetecalamama”. Si n-am dat niciodata gres cu vreo reteta, chiar daca nu mi-au iesit in cele mai multe cazuri atat de aratoase.
Am observat cu multa admiratie si trecerea dumneavoastra spre „performanta”, se vede in aranjamentul farfuriilor, in modul de fotografiere, in tot.
Multa sanatate si putere de munca va doresc si in continuare!

Vizitator
cozia
4 februarie, 2016

salut laura, si fiindca te cheama ca pe una din fiicele mele, cum sa fac eu sa nu te dojenesc? :)
am 56 ani, sunt evident o gospodina obisnuita, insa de departe n am sa ajung eu sa prepar ce muncesti tu si ne oferi aici in cuibusorul tau, de nebunii :) de dojenit e chestia ca desi ai scris datorita aniversarii de 7 ani, adica ti ai descoperit publlic sufletul si vocatia ta culinara, bravo si felicitari si respect sincer pentru asta, eu, personal, nu admit ca merita sa te mai justifici, ca mie asa mi s a parut pentru cei care ti au amarat sufletul inainte si poate si acum uneori. Nici nu trebuie sa i mai pomenesti in mintea ta darmite sa mai scrii pe aici de acestia, niste infami si care sunt sigura ca te au sicanat din lipsa de altceva, niste taietori de frunza asta sunt plus ca e la moda mai ales acum sa fie multi romani critici si mai ales cei din generatia de mai incoace, si apoi, mama draga, cand nu muncesti habar n ai cum se mananca dar sa dai din gura e usor si da bine la fitze, tu!
Pentru mine, e o incantare si o necesitate sa ti urmaresc activitatea si culinarele :) sunt chiar dependenta sa te vizitez des pe tine si inca alte cateva fete glorioase precum tu, in ziua de azi viata e complicata si atunci , pentru mine, chiar daca neaparat nu gatesc tot ce faci tu, este ca un pahar de apa cand ti e sete sa ti cuprind retetele si fotografiile si nu exagerez sa stii! Asa ca tu desigur gandesc ca o sa continui si lasa altele ca oricum la fiecare te framanti , cum iese, ce se mai intampla, strabati si satisfactii unice fiindca si eu am simtit asta terminand de gatit un preparat, sigur ca astept si de la cei din jur sa le placa , corolarul asteptarilor mele, dar eu dac as fi in locul tau, laura, toata lumea ar fi a mea, dac as avea averea ta numita, retetecalamama, te pup laurel-laury-laura!comentariul cam lung dar zau ca de cateva zile dupa ce ti am citit de aniversare, m au mancat degetele sa ti pun si eu opinia mea si m am abtinut dar tot degeaba, uite rezultatul, LA MULTI ANI PENTRU EVENIMENT si multa sanatate Laura!