Berea de casa – e posibil?

Autor:

Cand a fost ultima oara cand ai murit de nerabdare sa deschizi o sticla de bere sa vezi ce gust are? Si cand a fost ultima data cand ai incercat sa-ti gasesti cuvintele potrivite ca sa explici unui prieten cum e gustul unei beri? Probabil, nu de curand. Toate berile au acelasi gust pana la urma, nu? Dar cum ar fi sa-ti faci bere acasa, sa fii maestru berar?

„Bere facuta in casa??? Se poate?” este intrebarea fireasca a fiecaruia dintre noi care auzim pentru prima oara de aceasta idee.

„Da, se poate! Si iti vom explica si cum sa o faci.

pahar bere de casa

In primul rand, trebuie sa stii ca in lume sunt inregistrate oficial peste 6000 de marci de bere, si niciuna nu este la fel cu cealalta. Berile ce se pot fabrica in casa pot fi blonde, brune, negre, aramii, cu gust dulceag sau amar, beri de tip WEISS, WHEAT, TRIPLE, STOUT, LAGER, PILSNER, IPA, BITTER, etc. Asadar, principalele tipuri de beri de pe mapamond pot fi facute si de catre tine, cititorule, in propria-ti bucatarie.

Daca vei intra in breasla berarilor amatori, vei vedea ca sunt sute de retete de bere care se pot face in casa si la fel cum gospodinele vorbesc despre retete din bunici pentru cozonac la fel vei vorbi si tu cu amicii despre retete belgiene, nemtesti sau englezesti.

La inceput, cu siguranta vei apela la tehnologia de fabricare a berii din kit-uri de bere (tehnologia pentru incepatori) si apoi vei vrea sa-ti faci retetele tale (din apa, malt si hamei) cu care sa te mandresti la intalnirile berarilor amatori din orasul tau.

Tehnologia de fabricare a berii din kit-uri de bere (tehnologia pentru incepatori).

Cu ce incepi? Vei avea nevoie de echipamentul de fabricare pentru incepatori, care este foarte simplu si se poate comanda online. Apoi, exista o multime de kituri de bere belgiene si englezesti pe care le poti incerca – fiecare cu gustul, aroma si culoarea diferite. Kitul de bere este de fapt mustul de bere deshidratat: producatorul fabrica dupa reteta mustul de bere din malt, hamei, apa si alte ingrediente (de obicei ierburi aromate) si apoi il deshidrateaza pentru a fi mai usor de transportat.

Pentru a face berea, in recipientul special din echipamentul de fabricare, se toarna continutul din kitul de bere, se rehidrateaza mustul de bere cu apa calda, se adauga zaharuri suplimentare, daca este cazul, si apoi se adauga drojdia care vine impreuna cu kitul.

pasul 1 fabricarea berii

Se lasa la fermentat circa 7 zile la temperatura camerei (20 – 24°C).

Fermentare, recipient fermentare bere de casa

Dupa fermentarea mustului se obtine deja bere, apoi se pune berea in sticle si se pun capacele cu ajutorul capsatorului special din echipament.

loading...

umplerea sticlelor

capsarea sticlelor cu bere de casa

Sticlele se tin la temperatura camerei 3-4 zile pentru fermentarea secundara , timp in care se formeaza CO2, apoi se duc intr-un mediu racoros, de maxim 13-14°C, in vederea maturarii. In functie de reteta, berea poate sta la maturare de la 3-4 saptamani pana la cateva luni de zile. In procesul de maturare, ca si la vin, gustul se definitiveaza iar berea se limpezeste prin sedimentarea naturala a drojdiilor din suspensie. Mai multe detalii ale tehnologiei aici.

Pare complicat? Ia un kit, pune in practica tehnologia mai sus descrisa, vezi cum te simti si ce-ti iese si iti vei raspunde singur. Iar daca raspunsul va fi „Mai vreau”, de aici incepe nebunia.

Tehnologia de fabricare a berii din malt si hamei All-grain (tehnologia pentru avansati).

Dupa ce iti ies primele beri din kituri, probabil ca, venind la intalnirile berarilor amatori, vei dori sa iti etalezi talentul si sa treci la pasul urmator: sa iti fabrici berea incepand direct de la ingredientele clasice: malt, hamei, apa si eventual, ierburi aromate.

Asa incepe nebunia cu retete, degustarea de bere de casa la intalnirile berarilor, povesti despre beri cu gust special si procese de fabricatie, imbunatatiri ale echipamentelor facute in regim DIY. Devii, astfel, un adevarat maistru berar amator!

Tehnologia de fabricare a berii din malt este ceva mai complexa, dureaza intre 4 si 8 ore, si necesita pe langa echipamentul de fermentare si imbuteliere (de care avem nevoie si la tehnologia de fabricare din kit-uri), cateva echipamente suplimentare.

Pentru pasionati, marele avantaj este ca se poate personaliza reteta de fabricare si, in functie de rezultat, sarja urmatoare de bere poate fi imbunatatita actionand asupra retetei.

Primele etape de fabricare a mustului sunt zdrobirea maltului (poza 1 din montajul de mai jos ), realizarea infuziei cu apa la temperatura din reteta (poza 2), fierberea acestuia impreuna cu hamei (si eventual, cu alte ierburi aromatice – poza 3) si racirea brusca a mustului fiert (poza 4).

fabricarea berii din malt si hamei

Apoi urmeaza pasii de la tehnologia pentru incepatori: adaugarea drojdiei si fermentarea mustului, imbutelierea, fermentarea secundara si la final maturarea. Mai multe detalii ale tehnologiei le gasiti aici .

Te asiguram ca nu vei uita niciodata emotia primei beri de casa desfacute! Si cu putin noroc, berea ta va fi subiect de admiratie pentru prietenii tai!

Spor la berarit!

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Comentarii

  1. a zis

    De ce producatori de bere nu ne trimit monstre acasa ,noi le dam note si ei fac o statistica.Eu m-as sacrifica,pentru o cantitate infima de bere(5 litti),de la mai multe firme,fiecare cu aceiasi cantitate!Apoi sa vezi comentarii si vinzari!Contactati-ma!

  2. Teodora a zis

    Laura, ma bucur ca te-am convins. la inceput si noi am fost mai sceptici dar pe parcurs te „specializezi”. Cu rabdarea treci..drumul. Sa faci cum scrie in kit, sa fie temperatura peste 20°, intre 20-26°. Deasemenea iarna se poate lasa mai mult la fiert in „bidon”, 2-3 saptamani. Depinde de temperatura camerei. Gres tot nu dai.

    Succes si astept impresii dupa primul pahar de bere.

  3. Teodora a zis

    noi facem bere de 9 ani. va zic, merita. iese buna si in plus se economisesc o gramada de bani. e mai greu la inceput pana te obisnuiesti.

    dupa maturare, berea se tine la frigider inainte de a fi consumata macar 2 zile.
    si un tip: cand puneti berea la fiert la temperatura camerei, „bidonul” se acopera cu o patura sau ceva inchis la culoare pentru a evita lumina. este foarte important.
    cu niste saratele fomidabile facute dupa reteta Laurei iti bati pruncii.
    spor la treaba!

    • lauralaurentiu a zis

      Teodora, cred ca m-ai convins :)). Sotul meu bazaia de azi dimineata, de cand a vazut articolul, sa ne luam si noi instalatia, mi-era teama ca nu o sa iasa chiar ceea ce isi doreste, dar impresiile favorabile o sa-mi invinga temerile. :)

      2013/1/23 Disqus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *