”Buruieni” de primăvară în bucătăria noastră

Autor:

Cu numele ignobil de ”buruieni” am denumit în titlul acestui articol toate acele plante binefăcătoare din flora spontană (care cresc fără să fi fost semănate și îngrijite de mâna omului) care acum, primăvara, sunt atât de valoaroase pentru sănătatea noastră și aduc în bucătăriile celor care îndrăznesc să le gătească atâta prospețime și gust. Adică buruieni sau plante sălbatice comestibile. Eu am încercat să vă prezint în acest articol doar șase dintre cele mai cunoscute plante de acest fel: urzica, leurda, măcrișul, ștevia, păpădia și untișorul. Am povestit pe scurt despre proprietățile lor, despre substanțele atât de valoroase pe care le conțin și v-am oferit câteva sugestii ca să le includeți în preparatele voastre.

Urzica

Urzica are denumirea latină Urtica dioica. Majoritatea dintre noi am făcut cunoștință cu ea în copilărie când, alergând pe orice bucățică de pământ acoperită cu iarbă, inevitabil am dat la un moment dat și peste aceste plante ciudate a căror atingere ne-a provocat arsuri și usturimi insuportabile.

Câteva informații despre urzică: este o plantă erbacee, perenă, fiind cea mai cunoscută specie din familia Urticaceae-lor. O putem întâlni în toată Europa dar și în Asia, nordul Africii și America de Nord, practic prin oricare loc necultivat din toate formele de relief dar și la marginea grădinilor, prin izlazuri, pe lângă şanţuri, drumuri, pe marginea apelor, prin păduri și pajiști. Urzica este cunoscută și folosită din timpuri istorice ca plantă medicinală, alimentară și textilă.

urzica © Mk74 Dreamstime.com

urzica © Mk74 Dreamstime.com

Numele latin al genului, „Urtica”, provine din latinescul „uro”, ”a arde”, făcând astfel referire la înțepăturile usturătoare ale plantei. Acest fapt se datorează perișorilor iritativi de pe suprafața frunzelor și tulpinilor care, în contact cu pielea oamenilor sau animalelor eliberează histamine, acid formic și alte substanțe chimice ce provoacă urticarie. Prin uscare, prelucrare mecanică sau preparare termică aceste substanţe se pierd sau se transformă, dispărând astfel proprietăţile iritative.

Fiind una dintre cele mai răspândite plante din climatul temperat, care are și atâtea calități, urzica a fost folosită din vremuri străvechi atât ca plantă medicinală, cât și în alimentația oamenilor sau animalelor, pentru a colora fibrele textile dar și pentru obținerea acestora. Zdrobind tulpina urzicilor se obțineau niște fibre rezistente, asemănătoare celor de cânepă, din care se țeseau materiale aspre (pânza de sac de exemplu).

urzica în bucătărie

Urzica în bucătărie© Alexey Poprotskiy | Dreamstime.com – Bunch of green nettle

În timpul miilor de ani în care urzica a fost folosită în alimentație, s-au dezvoltat multe rețete care o includ. În general, atât gustul, cât și spectrul de utilizare gastronomică a urzicilor este similar spanacului. Urzicile au un conținut bugat de vitaminele A și C, de fier, potasiu, magneziu și calciu, ceea ce le face foarte valoroase.

În general, în alimentația umană se folosesc doar plantele foarte tinere și mugurii acestora. Modalitățile de preparare sunt foarte variate – piureuri, supe, ciorbe, pesto, budinci, plăcinte etc. La noi în țară, foarte populare sunt „Ciorba de urzici”, „Mâncarea de urzici” (cu usturoi) și „Piureul de urzici”. În ce mă privește, am folosit urzicile și pentru umplutura unor plăcinte, una dintre ele fiind încercată deja de foarte mulți cititori cu mult succes (click pe imaginea de mai jos pentru a ajunge la rețetă).

placinta cu branza si urzici

Nu uitați, urzicile au numeroase proprietăți medicinale: diuretice, hemostatice, antiseptice, emoliente, depurative, combate reumatismul și anemia, vindecă rănile și ulcerul, stimulează creșterea părului, reglează tensiunea arterială și nivelul de zahăr în sânge, stimulează apetitul.

Leurda

Leurda (denumirea latină Allium Ursinum) este o plantă din familia Aliaceae, înrudită cu usturoiul, ceapa și alte plante cu bulb. Leurda este larg răspândită în Europa și Asia, în țara noastră fiind prezentă în zonele împădurite din Muntenia, Transilvania și Moldova, mai puțin în Oltenia și Dobrogrea.

În limbaj popular, circulă în paralel o multutudine de cuvinte care toate demunesc leurda:  ai cioresc, ai de pădure, ai sălbatic, ai ursesc, aiuți, aliu, aliu de iunie, ceapa ciorii, ceapa ursului, leoardă, leordă, usturoiță, usturoiul ursului, ceea ce denotă larga sa recunoaștere și folosire. O mare parte dintre denumirile populare românești provin de la asocierea plantei cu usturoiul (ai cioresc, de pădure, sălbatic etc) sau cu ceapa (ceapa ciorii, ceapa ursului); în plus, încă din vechime a fost observat interesul urșilor care ies din hibernare față de leurdă, de unde denumirile de ”aiul ursului” sau ”ceapa ursului”. De altfel, există credința că urșii caută în mod special această plantă pentru că îi ajută la purificarea organismului și subțierea sângelui îngroșat după perioada de hibernare.

leurda Foto© James Marquis Dreamstimecom 1

leurda Foto© James Marquis Dreamstime.com

Leurda este o plantă iubitoare de umbră și umiditate, care preferă solurile reavene, afânate, ce se găsesc cu precădere în pădurile de foioase. Acolo unde leurda găsește un sol prielnic, se va dezvolta exploziv, acoperind suprafețe largi cu un covor de plante.

Planta are frunzele alungite, asemănătoare frunzelor de lăcrămioară, de un verde intens și lucios. Primăvara, culoare frunzelor este mai deschisă, apoi pe măsură ce planta se maturizează verdele devine tot mai închis.  Florile de leurdă sunt ca niște steluțe albe, dispuse în inflorescențe. Atât frunzele cât și florile au gustul specific de usturoi și ambele sunt perfecte pentru consumul uman. La fel este și bulbul, asemănător cu al cepei, dar ceva mai micuț.

leurda Foto© Darius Dzinnik Dreamstime.com

leurda Foto© Darius Dzinnik Dreamstime.com

Leurda răsare primăvara devreme, uneori chiar direct din zăpadă, alături de ghiocei și brândușe. Recoltarea se face în perioada martie – mai. Se culeg frunzele fragede, tinere, de regulă în perioada de dinaintea înfloririi, dar nu o dată eu am cules frunzele cu tot cu flori, incluzându-le pe ambele în salate și alte preparate, cu rezultate excelente.

Frunzele de leurdă pot fi confundate cu cele ale lăcrămioarelor sau cu cele ale rodului pământului (Arum maculatum), acestea fiind plante toxice. Pentru a elimina orice suspiciuni, cea mai sigură metodă de triere este să culegeți doar acele frunze care au un miros puternic de usturoi.

Pricipii active și proprietăți ale leurdei: leurda conține sulfura de alil (cea care conferă tuturor speciilor din genul allium mirosul specific, usturoiat), vitamina A, vitamina C, carotenoizi, ulei eteric, săruri minerale (calciu, fier, fosfor, cupru, natriu). Leurda are caracteristici expectorante, cicatrizante, depurative, antiseptice, bactericide, hipotensive, antiscrelotice, vermifuge.

În ce privește uzul culinar, leurda poate fi abordată atât ca legumă frunzoasă, cât și sub formă de condiment. Frunzele de leurdă sunt fragede și au o plăcută aromă de usturoi așa că pot fi un ingredient ideal pentru salate de crudități, alături de flori sau chiar de bulbii cruzi de leurdă. Prin gustul ei usturoiat, leurda poate condimenta diferite alte ingrediente cu care se poate asocia în preparate gătite: supe, sosuri, piureuri de urzici sau spanac (în loc de usturoi) etc. Câteva rețete cu leurdă pe care le-am publicat deja pe blog găsiți dând click pe imaginile de mai jos:

salată de leurdă cu loboda și oua de prepeliță

Salată de leurdă cu loboda și oua de prepeliță

Pesto de leurdă

Pesto de leurdă

Găluște de primăvară cu leurdă

Găluște de primăvară cu leurdă

Măcrișul

macris
Măcrișul mare, sau măcrișul de grădină (lat. Rumex acetosa) este o plantă erbacee perenă din familia Polygonaceae la fel ca ștevia (Rumex patientia). Măcrișul poate fi găsit pe teritoriul european dar și în centrul și vestul Asiei, prezent fiind atât în flora spontană a regiunilor cu climă temperată cât și ca plantă de cultură, pentru că oamenii au început de mulți ani să își dorească frunzele cu gust acru de măcriș, folosite în salate sau în ciorbe, în propriile grădini.

Măcrișul este apreciat atât ca plantă cu potențial culinar, pentru gustul său deosebit, dar și pentru proprietăţile lui depurative, diuretice, antiinfecţioase, antiscorbutice şi uşor laxative.

Frunzele de măcriș au o formă specifică, de săgeată prelungă, crestată la bază,  de până la 15 cm lungime. Aceste frunze au pețioluri lungi care sunt deosebit de fragede la planta tânără dar pe măsură ce planta se maturizează devin tot mai fibroase. La unele varietăți de măcriș, aceste pețioluri sunt de culoare roșie intensă.

macris rumex sanguineus Eq Roy dreastime com

Măcriș cu pețioluri roșii© Eq Roy | Dreamstime.com – Blood dock red sorrel plant rumex sanguineus

La noi în țară apar în flora spontană mai multe varietăți de măcriș, printre care: „măcrișul mare” (Rumex acetosa), „măcrișul mărunt” (Rumex acetosella), „măcrișul calului” (Rumex conglomeratus), „dragaveiul”, numit și „ștevia creață” (Rumex crispus), „măcrișul ciobănesc” (Rumex alpestris). Este de menționat faptul că între măcrisul cultivat și speciile spontane nu există diferențe semnificative în ceea ce priveste gustul sau conținutul nutritiv.

Măcrișul se poate semăna în grădini fie primăvara devreme (în a doua jumătate a lunii martie), fie în toamnă, în luna septembrie, caz în care el va răsări în sezonul imediat următor, la începutul primăverii. Fiind o plantă perenă, el se va înmulți în locul unde a fost plantat și va răsări singur, primăvară de primăvară.

<b> © <a href='http://www.dreamstime.com/marekp_info'>Marekp</a> | <a href='http://www.dreamstime.com/'>Dreamstime.com</a></b>

Măcriș© Marekp | Dreamstime.com

Ca plante de cultură, există de asemenea mai multe specii și varietăți. Una dintre cele mai spectaculoase din punct de vedere vizual este „măcrișul vărgat” (Rumex sanguineus), cu frunze verzi și venație roșiatic-purpurie, cultivat și ca plantă decorativă, care se recoltează când e foarte tânăr, pe măsură ce îmbătrânește, devenind amar.

macris rumex sanguinaeus

macris rumex sanguinaeus

Trebuie să ținem cont că măcrișul este o importantă sursă de minerale (fier, sulf, zinc, potasiu, fosfor, magnezi, calciu) și de vitamine (A, C, K, E, B-uri). În plus, măcrișul conține conține uleiuri esențiale și acizi, printre care acid folic, acid tartric și foarte mult acid oxalic, care îi și conferă gustul acru, astringent. Din cauza conținutului ridicat de acid oxalic (fiind leguma cu cel mai ridicat continut de acid oxalic), măcrișul este contraindicat persoanelor care sufera de afecțiuni reumatice sau renale.

macris diverse varietati

macris diverse varietati

De la măcriș, indiferent de soi, se culeg frunzele tinere și fragede care au un conținut scăzut de acid oxalic și care nu sunt amărui ori fibroase. Ele se prepară în aceeași manieră ca spanacul sau ștevia, gustul lor acrișor recomandându-le ca ingrediente pentru ciorbe și borșuri dar și pentru salate, omlete, se pot împacheta sarmale în frunzele acrișoare de măcriș, florile sunt comestibile și ele.

Eu am publicat deja o rețetă cu măcriș, o delicioasă ciorbă de miel care se va potrivi perfect pentru masa de Paște dar și pentru alte ocazii. Pentru rețetă click pe imaginea de mai jos.

ciorba de miel cu macris si tarhon 1

ciorbă de miel cu măcriș și tarhon

ȘTEVIA

stevia

Ștevia© Oleksandr Pakhay | Dreamstime.com – Rumex patientia

Ștevia, planta din imaginea de mai sus, este cunoscută la noi în țară și sub denumirile de dragomir sau măcrișul-cucului. Denumirea sa științifică este Rumex patientia. Ștevia face parte din aceeași familie Polygonaceae ca măcrișul și rubarba, este o plantă perenă erbacee originară din Europa. Primăvara, deîndată s-a depășit temperatura de îngheț, ștevia răsare pe tot cuprinsul zonelor de luncă, câmpie și deal, până în etajul subalpin, pe terenuri cultivate sau necultivate, pe marginea drumurilor, pe malul apelor curgătoare etc.

Ștevia este o plantă rustică, robustă, cu frunze cărnoase alungite, cele de la baza tulpinii fiind viguros dezvoltate și late, de până la 20 – 25 cm lungime sau chiar mai mult. După ce timpul se încălzește tijele plantei devin tot mai fibroase iar în vârful acestora vor apărea vor apărea florile, multe și mărunte, de culoare verzuie, grupate sub formă unei inflorescențe în formă de spic.

ștevie cu inflorescență

Ștevie© Catalina Zaharescu Tiensuu | Dreamstime.com – Patience dock

Ștevia oferă numeroase beneficii,  în primul rând prin proprietățile diuretice și detoxifiante (ștevia fiind  excelentă în curele de slăbire), remineralizante și revitalizante, datorită  conținutului ridicat de vitamine (C, A, E, K), de săruri minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc), de proteine și de fibre. Ștevia are o concentrație ridicată de vitamina C (care îi și conferă binecunoscutul gust acrișor) și de aceea a fost cunoscută în vechime ca unul dintre cele mai eficiente și „la îndemână” remedii antiscorbutice.

În gastronomie, ștevia este o legumă frunzoasă destul de populară în țări precum Bulgaria, Serbia, Macedonia și, desigur, România. Frunzele ei, dulci-acrișoare, cu o aromă specifică, asemănătoare cumva (totuși net diferită) spanacului, se consumă fie crude în salate, fie gătite în ciorbe acre (borșuri), mâncăruri scăzute cu sau fără carne (asemeni spanacului), sarmale, de „dulce” sau de post, plăcinte – unde se utilizează în compoziție, singură sau alături de alte ingrediente (brânză, cartofi), omlete etc.

Păpădia

Păpădia (lat. Taraxacum officinale) este o plantă ierboasă din familia Asteraceae, originară din zonele temperate, care apare în majoritatea formelor de relief, de la câmpie până în zonele submontane. O întâlnim practic peste tot, pe pajiști, pe marginiea drumurilor, în orice petec de pământ necultivat întotdeauna în plin soare.

Păpădia este o plantă erbacee perenă, cu rădăcină pivotantă, cu frunze dispuse în formă de rozetă, alungite și cu marginile ușor crestate. Frunzele sunt de culoare verde iar florile sunt galbene aurii. Prin rupere, tulpina fragedă eliberează o sevă lăptoasă.

Ca o curiozitate, e de reținut faptul că numele ”Taraxanum” provine din limba greacă, ”taraxos” însemnând ”afecțiune” și ”akos” ”remediu”, de unde putem deduce că proprietățile curative ale păpădiei au fust cunoscute din timpuri istorice.  Păpădia conține: zaharuri, fibre, proteine, beta-caroten; vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, sodiu, zinc (mai mult calciu și fier decât spanacul). Extracte din toate părțile plantei sunt folosite în scopuri medicinale și homeopate. Din florile, frunzele și rădăcinile de păpădie se pot obține coloranți galbeni sau verzi.

© Indos82 | Dreamstime.com - Dandelion

Păpădie© Indos82 | Dreamstime.com – Dandelion

Păpădia a fost folosită ca remediu natural în Europa, America de Nord și China, pentru a trata afecțiunile digestive, infecțiile, afecțiunile bilei și ficatului, ca laxativ mediu și diuretic. Primele mențiuni despre păpădie, ca plantă medicinală, apar în scrierile medicilor arabi din secolele X – XI, care o prezintă ca fiind un fel de andivă sălbatică, sub denumirea de Taraxcacon. Ca aliment era cunoscută și romanilor, grecilor, triburilor anglo-saxone și normande. În prezent ea este intens cultivată în India, ca adjuvant în tratamentele hepatice.

În gastronomie, frunzele tinere de păpădie pot fi folosite mai cu seamă în salate dar și în supe și sosuri, preparate fiind asemănător spanacului.  Florile pot fi transformate, prin fermentare, într-o băutură alcoolică asemănătoare vinului, iar rădăcinile, coapte și pisate, pot fi folosite ca substitut de cafea (asemeni rădăcinilor de cicoare).

Untișor

„Untișor”, „Sălățică”, „Grâușor”, „Salata mielului”, „Scânteiuță-galbenă”, „Scorbutăriță”, „Untul-vacii”, planta de primăvară care în România este cunoscută sub toate aceste denumiri care circulă în paralel, pe anumite zone geografice, are denumirea științifică Ranunculus ficaria.

untisor Foto© Photozirka Dreamstime.com

untisor Foto© Photozirka Dreamstime.com

Untișorul este o „buruiană” comestibilă, nativă de pe întreg teritoriul Europei și al Asiei de Vest, unde apare în flora spontană, în regiunile de luncă, deal, câmpie și în etajul sub-alpin, priindu-i în mod deosebit semi-umbra pădurilor, unde pământul este fertil și umed. Untișorul se dezvoltă în grupuri mari de plante care de obicei formează un covor vegetal des.

Untișor Foto© Catalina Zaharescu Tiensuu Dreamstime.com

Untișor Foto© Catalina Zaharescu Tiensuu Dreamstime.com

Frunzele de untișor au un conținut ridicat de vitamina C, E, calciu și potasiu, de aceea planta este recomandată în salatele de primăvară și în curele de detoxifiere a organismului. Untișorul mai conține fibre alimentare și acid folic (vitamina B 9), având numeroase indicații terapeutice, printre care: indigestiile, anemia, deficiențele sistemului imunitar, alergiile, acneea, varicele etc.

Untișorul este una dintre primele plante care răsar primăvara, odată cu toporașii și ghioceii. Poate fi recunoscut după frunzele cărnoase, de un verde intens, lucioase și rotunde, cu margini margini drepte sau vălurite.

© Catalina Zaharescu Tiensuu | Dreamstime.com - Lesser celandine

Untișor© Catalina Zaharescu Tiensuu | Dreamstime.com – Lesser celandine

Frunzele de untișor se culeg primăvara, când sunt tinere și fragede; ele pot fi găsite atât în zonele împădurite dimprejurul orașelor, dar adeseori și prin parcuri ori prin grădinile blocurilor, practic oriunde beneficiază de umbra arborilor și de umiditate.

Perioada recomandată pentru recoltarea și consumul frunzelor de untișor durează din februarie, imediat ce răsar, până în luna aprilie, deoarece după ce ating maturitatea, frunzele dezvoltă o substanță numită „ranunculină”, care, atunci când frunzele sunt strivite se transformă în „protoanemonină”, o substanță toxică pentru mamifere.

De la untișor se pot consuma, în stare crudă sau gătită, toate părțile plantei: frunzele, florile, tulpinile, tuberculii. Cel mai frecvent, frunzele sunt folosite în stare crudă, incluzându-se în salatele de primăvară, alături de alte legume și frunze de sezon – ridichi, ceapă verde, leurdă etc. Dressing-ul potrivit pentru salata de frunze de untișor este unul pe bază suc de lămâie cu care se asociază mai bine decât cu oțetul. Dacă în acest dressing se include și uleiul de rapiță, salata devine un adjuvant valoros în afecțiunile cardio-vasculare (pentru că atât untișorul, cât și uleiul de rapiță au proprietatea de a scădea nivelul colesterolului ”rău” din sânge și de a preveni infarctul miocardic).

Salatele de untișor cu zeamă de lămâie sunt o garnitură excelentă pentru ouăle fierte și pentru diferite brânzeturi grase. Deasemenea, salata de untișor acompaniază perfect mâncărurile grase, în special cele care conțin carne de oaie sau de porc, întrucât ajută digestia și limitează absorbția grăsimilor în organism.

Sursa multor informații din acest articol: PlantePedia, unde veți găsi multe alte lucruri demne de atenție despre tot felul de plante.

În acest articol am folosit imagini oferite de Dreastime.com, în cadrul campaniei de încurajare a folosirii corecte a imaginilor cu drepturi de autor.

 

Print Friendly
loading...

Poate îți place și:

Ti-a placut reteta?

Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ultimele retete delicioase

Lasa un comentariu

2 Comentarii la "”Buruieni” de primăvară în bucătăria noastră"


Vizitator
2 aprilie, 2016

Nu suntem constienti de toate beneficiile tuturor plantelor si verdeturilor care exista.

Vizitator
31 martie, 2016

Bine ca mai avem, inca, aceste minunatii si nu au fost declarate de EU ca cine stie ce plante interzise. Bine ca inca mai avem tarani care le culeg si le vand. In fiecare an am asteptat primavara pentru urzici, pentru leurda (am facut si eu pesto de leurda, o minunatie, si pentru tot ce ofera pamantul. Toate astea imi aduc aminte de bunici si de mancarurile de odinioara.