Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Aperitiv festiv - Tort "Martisor"

Aperitiv festiv – Tort "Martisor"

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
V-am spus deja, sambata am petrecut! Unul dintre aperitivele cele mai apreciate (daca nu chiar cel mai apreciat) a fost acest tort-aperitiv. Initial, as fi vrut sa-i spun „red velvet”, dar mi-am dat seama ca azi e chiar 1 Martie, si din moment ce avem propria sarbatoare care celebreaza culorile alb-rosu, ce sa nu-i spun „Martisor”? Mi s-a parut mult mai potrivit.
E un aperitiv care are la baza un blat picant cu sfecla rosie si o crema foarte proaspata de branza si smantana:
aperitiv tort martisor

Ingrediente:

blat:

  • 240 de grame de sfecla rosie fiarte sau coapta (a mea a fost din salata de sfecla si as fi pus mai multa, dar nu am mai avut)
  • 3 oua
  • 80 de ml. de ulei
  • 200 de grame de faina
  • 1 lingurita rasa de praf de copt
  • 1 catel de usturoi zdrobit
  • 1 varf de cutit de chimion macinat
  • 1lingurita de paprika dulcesare si piper

crema de branza:

  • 500 de grame de branza de vaci proaspata
  • 1/2 de ceapa
  • smantana pana la obtinerea unei creme fluide (aproximativ 200 de grame)
  • sare si piper alb

Preparare:

Dupa cum am spus deja, am convingerea ca ar fi mers fara probleme pana la 300 de grame de sfecla rosie, dar nu am avut mai multa. Am scurs, asadar, sfecla (din salata) de lichid, am pus-o in blender impreuna cu catelul de usturoi si 1 ou intreg si am maruntit-o pe cat posibil.
aperitiv tort martisor 1
Am pus pasta de sfecla intr-un bol si am adaugat cele 2 oua intregi ramase, paprika, chimionul, piperul si un strop de sare.
aperitiv tort martisor 2
Am mixat pana ce compozitia s-a omogenizat, apoi am adaugat uleiul in fir subtire (ca la maioneza), amestecand cu mixerul in continuare. Am amestecat faina cu praful de copt si am adaugat-o la compozitia din bol, omogenizand usor cu o spatula.
aperitiv tort martisor 3
Am preincis cuptorul la 180 de grade Celsius.
Intr-o tava acoperita cu hartie de copt, am turnat aluatul cu sfecla si l-am nivelat.
aperitiv tort martisor 4
Am copt blatul in cuptorul preincins la 180 de grade Celsius timp de aproximativ 15 minute ( pana cand o scobitoare introdusa in mijlocul blatului a iesit curata).
aperitiv tort martisor 5
Am lasat blatul sa se raceasca, intre timp am preparat crema de branza. Am pus ceapa maruntita cat de cat in blender, apoi am adaugat branza si putin cate putin din smantana, pana la obtinerea unei creme fine, pe care am condimentat-o dupa gust cu sare si piper alb.
Preparare Aperitiv festiv - Tort "Martisor" 6
Am decupat marginile blatului racit, apoi l-am taiat in 3 parti egale. Cu un cornet pentru ornat la care am atasat un varf cu deschizatura larga, stelata, am turnat crema de branza pe blat.
aperitiv tort martisor 6
Am construit tortul acoperind cu crema fiecare strat de blat.
aperitiv tort martisor 7
In final, am ornat cu crema de branza si deasupra.
aperitiv tort martisor 018
L-am dat la frigider pentru 3 ore inainte de a-l servi. Aspectul de tort in toata regula a surprins placut mesenii si cu totii au apreciat gustul proaspat. Oricum, nu a ramas nicio feliuta :).
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 comentarii la Aperitiv festiv – Tort "Martisor"

  1. mihaela spune:

    Laura de 1 martie Iti doresc si eu o primavara cu mult soare, cu sanatate si bucurii!!
    aperitivul ti-a iesit minunat,s-a retinut ideea!

    • Anonim spune:

      Mihaela, iti multumesc din suflet de urari, soarele din pacate nu vrea inca sa se arate, dar nu ne pierdem speranta! O primavara minunata si tie! Ma bucur ca ti-a placut aperitivul. :)

  2. felicia(mangalia) spune:

    Foarte bine arata il incerc de lasatul de sec.O primavara plina de bucurii,realizari si multa sanatate!!!

  3. Luiza spune:

    Asa cum am si spus-o la degustare,a fost delicios : usor,rafinat… excelent aperitiv! te pupam!

  4. CARMEN spune:

    Foarte foarte frumos.Cred ca oricine vede aparand la masa cu asa un „tort”ramane uimit.Cu prima ocazie de musafiri il incerc.
    Iti doresc o primavara frumoasa,plina de realizari culinare minunate.Ne bucuri sufletele cu ideile gastronomice.Spor….Spor in toate

  5. diana g spune:

    cred si eu ca nu a mai ramasnimic, eu l-am mancat numai cu ochii,din pacate nu mi-a tinut de foame.
    la multi ani de martisor si sa ai o primavara asa cum iti doresti

  6. Lia spune:

    Foarte faina ideea.Laura,o primavara frumoasa iti doresc.

  7. Sandrina Sanda spune:

    Laura, o idee geniala si aspectul pe masura ! Sunt foarte tentata sa incerc reteta.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE