Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dovlecei ”pane” grecești

Dovlecei ”pane” grecești

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Dovlecei ”pane” grecești, impropriu denumiți astfel dar crocanți și delicioși, rețetă cu poze. Dovlecei prăjiți în crustă crocantă de făină, rețetă rapidă, vegană. Cum se fac dovlecei ”pane” de post, ca în Grecia, rețetă, lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.

Cei mai mulți dintre români au descoperit deja Grecia, ca destinație turistică dar și culinară. Preparatele grecești se remarcă prin simplitate și un gust deosebit de bun, ca ale tuturor popoarelor din bazinul Mediteranei, de altfel. Acești dovlecei ”pane” grecești sunt unul dintre aperitivele cel mai adesea comandate la terasele tavernelor de pe malul mării și sunt iubiți de toată lumea, pentru că ajung la masă în doar câteva minute după ce au fost comandați și în plus, sunt cum nu se poate mai delicioși, mai cu seamă dacă alături avem și-un sos tzatziki răcoritor.

În limba greacă, acest fel de dovlecei prăjiți se numesc Kolokythakia tiganita, ceea ce nu înseamnă câtuși de puțin că ar fi și ”pané”, cu toate că noi ne-am obișnuit să-i numim astfel. Am mai povestit și la rețeta de șnițel vienez despre faptul că termenul pané se referă la alimente prăjite în baie de grăsime după ce au fost îmbrăcate în făină, ou și pesmet. Mai ales în pesmet, adică în pâine, pentru că pané chiar asta înseamnă, îmbrăcat în pâine. Nu este cazul acestor dovlecei grecești, care nu conțin nici urmă de pesmet, dar nici de ou, ceea ce îi face potriviți și pentru cei care au optat pentru o dietă vegană sau în timpul posturilor. După părerea mea, însă, cu toate că n-au nici urmă de ou/pesmet etc, acești dovlecei sunt de departe cea mai delicioasă abordare a dovleceilor prăjiți.

dovlecei pane grecesti reteta pas cu pas

Peste scurt timp, vom pleca într-o vacanță (din păcate cam scurtă și ea) într-una din insulele grecești. Ne-am propus să intrăm în spiritul vacanței cu această rețetă simplă și delicioasă pe care vă invit să o descoperiți în cele ce urmează.

Ingrediente dovlecei ”pane” grecești

  • 1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame)
  • 3 linguri de făină (1-2 în plus, dacă e nevoie)
  • 300 ml. ulei de măsline/ulei vegetal de care vreți
  • sare

Mod de preparare dovlecei ”pane” grecești

1. Dovlecelul se decojește, se îndepărtează capetele și se feliază cât de subțire posibil, în felii groase de 2-3 milimetri. Dacă aveți o mandolină bună, e indicat să o folosiți.

dovlecei prajiti in stil grecesc reteta felierea dovleceilor

2. Se sărează feliile de dovlecel cu 1 praf generos de sare și se pun într-o sită așezată deasupra unei farfurii adânci sau a unui castron. Dovleceii vor lăsa multă apă, ceea ce îi va ajuta să devină foarte crocanți în timpul prăjirii. Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă 50 de minute – 1 oră.

dovlecei prajiti in stil grecesc sarare dovlecei

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

3. După trecerea acestui timp, în recipientul deasupra căruia am așezat sita se va strânge apă destul de multă. Vom observa și că dovleceii vor pierde din volum. Se presează ușor deasupra dovleceilor, fără a aplica o presiune prea mare.

dovlecei prajiti in stil grecesc reteta dovleceii scursi de lichid

4. Dovleceii bine scurși se îmbracă în făină. Pentru aceasta, sunt posibile două abordări.

Prima, ceva mai migăloasă (dar nu cine știe ce): făina se pune într-o farfurie. Feliile de dovlecel se tăvălesc prin aceasta una câte una.

A doua, mai comodă, dar asupra căreia e posibil să fie nevoie să se revină: se pune făina într-un castron mare. Se adaugă dovleceii toți deodată și se scutură castronul până se îmbracă feliile. În cazul în care se prăjesc dovleceii într-o friteuză mare, e varianta ideală. Dacă se prăjesc în tigaie, în mai multe tranșe, făina de pe suprafața dovleceilor rămași cruzi se va umezi, în timpul în care se prăjesc alți dovlecei. În acest caz e nevoie să se mai adauge 1 lingură de făină în plus și să se scuture bine castronul din nou.

Eu am abordat a doua manieră, mi se pare că dovleceii ies mult mai crocanți.

Mod de preparare dovlecei ”pane” grecești – prăjirea în baie de ulei

5. Pentru prăjire, se încinge pe foc mediu-iute o tigaie încăpătoare, adâncă. Se toarnă în tigaie uleiul, într-un strat adânc de minimum  4 degete. Uleiul poate fi atât de măsline cât și un ulei vegetal. Mai autentică este varianta cu ulei de măsline, dar cea cu ulei vegetal ne este mai accesibilă în țara noastră iar diferențele sunt prea mici ca să conteze foarte mult. Se așteaptă să se încingă bine uleiul, temperatura ideală de prăjire este de 180°C. În lipsa unui termometru, se poate proba cu o felie de dovlecel. Dacă atunci când este pusă – cu grijă – în tigaie, uleiul sfârâie imediat în jurul ei, înseamnă că e suficient de încins.

dovlecei prajiti in stil grecesc prajire dovlecei in baie de ulei

Feliile nu se înghesuie în tigaie, eu am prăjit dovleceii în patru tranșe. Dacă îi înghesuim, aceștia nu se mai prăjesc rapid, ci mai degrabă fierb, absorbind foarte multe ulei și nemaidevenind crocanți.

Dacă uleiul este suficient de încins și abundent, este suficient un timp de maximum 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei. Aceștia nu vor absorbi ulei în exces, vor avea suprafața uscată și vor fi foarte crocanți.

6. Se scot dovleceii prăjiți cu o spumieră, pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie. Astfel, vor elimina și ultimele urme de ulei de pe suprafață.

dovlecei prajiti in stil grecesc dovlecei prajiti scosi pe hartie absorbanta

Se servesc dovleceii imediat, cât sunt calzi și foarte crocanți, alături de sosul tzatziki, a cărui rețetă o găsiți aici. Rețeta de dovlecei kolokythakia tiganita o am din cartea Greek cuisine, pe care am cumpărat-o în ultima vacanță în Grecia. Să vă fie de folos și poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE