Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Patru aperitive festive pentru Sărbători – rețete pas cu pas. Cum să faci în același timp patru rețete de aperitiv festiv diferite. Aperitive festive gustoase, aspectuoase și ușor de făcut, rețete pas cu pas, cu poze. Rețete de aperitiv festiv pentru bufet suedez.

De fiecare dată, înaintea Sărbătorilor importante, îmi propun să vă ofer câte o selecție de idei de aperitive festive. Știu cât de mult le plac conaționalilor noștri aperitivele și, de altfel, am chiar eu la mine acasă pe cineva care ar renunța la orice altă mâncare în favoarea aperitivelor. (Vorbesc de fiică-mea, dar să nu ziceți că v-am spus).  Ei bine, de Crăciun îmi amintesc că tare v-au mai plăcut cele 4 feluri de aperitive festive, rapide și ușor de făcut pe care vi le-am propus. Așadar, păstrez bunul obicei și revin cu o astfel de selecție de aperitive și înainte de Paști.

4 retete de aperitive festive pentru sarbatori selectie aperitive festive

Mai alesc că, uite, s-a întâmplat așa că am primit o nouă provocare de la Salinate. Vă mai amintiți de Salinate, da? Dacă nu, vă reamintesc cu plăcere eu: Salinate sunt o gamă unică în România de specialități de porc crud-uscate realizate după vechi rețete românești fiind maturate în mediul special din vechile galerii ale celebrei Salinei Turda din județul Cluj. Autenticitatea și valoarea Salinatelor sunt confirmate de atestatul de „produs tradițional românesc”.

Din gama Salinate puteți alege între cotlet, ceafă, pulpă sau piept de porc, în funcție de ce preferați și de rețeta pe care o pregătiți. Le puteți puteți cumpăra din rețeaua de magazine Mega Image, Kaufland și Lidl.

Ei bine, fiecare dintre aperitivele de mai jos sunt făcute cu unul din aceste produse  tradiționale românești care merită eticheta gourmet, pentru un gust autentic românesc și în același timp delicios. Vă invit să le descoperiți.

Aperitiv festiv – Cheesecake sărat cu goji și ceafă crud uscată

Acest cheesecake a fost absolut senzațional și ca să-i fac dreptate, ar fi trebuit să-l prezint ultimul, ca pe o adevărată vedetă. Doar că, având un timp mai lung nu atât de preparare, cât de setare, am început de fapt cu el, iar timpul de așteptare l-am folosit ca să mă ocup de celelalte aperitive.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat cu goji uscate si chips crocant de ceafa crud uscata

Ingrediente aperitiv festiv – Cheesecake sărat cu goji și ceafă crud uscată

  • 100 de grame biscuiți/crackers sărați
  • 80 de grame de unt topit
  • 275 grame cremă de brânză
  • 100 de grame de smântână cu 25% grăsime
  • 60 ml. apă
  • 5 grame de gelatină
  • sare și piper alb
  • 1 pachet de ceafă crud uscată Salinate
  • 20 de grame de goji uscate

Preparare aperitiv festiv Cheesecake sărat cu goji și ceafă crud uscată

1. Biscuiții să sfărâmă și se amestecă bine cu untul topit. Se presează într-o tăviță, suficient de mare ca să încapă în ea 4 cercuri cu diametrul de 7 cm (atât au avut cheesecake-urile mele). Se dă la frigider.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat baza de biscuiti cu unt

2. Ceafa crud uscată se așează, felie cu felie, pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncins la 180°C timp de 7-8 minute, până devine crocantă. Se lasă să se răcească apoi se rupe în bucățele crocante.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat preparare chips de salinate

3. Se pune la hidratat gelatina în 25 ml. apă rece. Smântâna se bate cu telul în formă de pară cu restul de apă rece iar crema de brânză se freacă separat cu o spatulă, cât să devină cremoasă.

4. Fructele uscate de goji, care aduc în combinația de gusturi un strop de aciditate și exact atâta dulceață de cât este nevoie, se toacă în bucățele cu un cuțit. Dacă nu aveți goji, se pot înlocui cu merișoare uscate.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat preparare tocare fructe uscate de goji

5. După ce e hidratată gelatina (când a absorbit toată apa) se topește în 10 secunde la microunde sau în bain-marie și se adaugă peste smântână, cu care se omogenizează.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat preparare

6. Se adaugă fructele de goji mărunțite și smântâna cu gelatina peste crema de brânză și se amestecă bine. Se asezonează cu sare și piper alb după gust.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat preparare amestecare crema de branza cu smantana gelatina si goji tocate

7. Imediat, amestecul de cremă de brânză cu smântână se toarnă peste biscuiții presați în formă. Se nivelează cât de bine posibil. De preferință, se dă la congelator, unde cheesecake-ul nostru sărat se va seta (se va întări gelatina) în 30-35 de minute.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat asamblare

8. După ce s-a întărit, se transferă tăvița în congelator. Chiar înainte de servire, se porționează în ce forme doriți. Eu am decupat 4 cercuri cu un inel cu diametrul de 7 cm. Marginile nu s-au pierdut, au fost senzaționale la micul dejun.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat portionare

9. Pe fiecare bucată am presărat bucățelele crocante de ceafă de porc crud uscată, care a completat perfect atât gustul, cât și textura aperitivului.

aperitive asortate festive retete aperitive festive asortate cheesecake sarat adaugare chips de salinate

Aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

Extrem de ușor de făcut și de adaptat cu fel și fel de brânzeturi, de la gorgonzola dulce sau picantă la roquefort sau camembert, aceste pere umplute cu brânză, stropite cu miere de albine/sirop de agave/de arțar și acoperite elegant de felii fine de cotlet crud uscat se fac în mai puțin de jumătate de oră și vor încânta toți musafirii.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat

Ingrediente aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

  • 2 pere mai tari
  • 25 de grame de zahăr
  • 150 ml. vin alb
  • arome specifice pentru vin fiert (scorțișoară, cuișoare)
  • 80 de grame brânză cu mucegai nobil
  • 8 felii de cotlet de porc crud uscat Salinate
  • 1 linguriță de miere de albine

Preparare aperitiv festiv, pere cu brânză cu mucegai nobil și cotlet crud uscat

1. Perele curățate de coajă și scobite de căsuța semințelor se pun într-o crăticioară cu vinul alb, zahărul, mirodeniile și atâta apă cât să le acopere. Se pune crăticioara pe foc foarte mic și se gătesc perele în acest sirop, fără clocot, atât cât e nevoie să se înmoaie puțin, dar să nu își piardă complet textura. La mine a fost nevoie de 20 de minute, dar în funcție de tipul de pere folosite timpul poate fi diferit.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat posare pere

2. Așa arată perele poșate, scurse de sirop și pregătite de finisat.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat perele posate

3. În fiecare pară am pus câte o bucățică de brânză cu mucegai și am ars-o puțin cu torța, cât să se înmoaie. În funcție de tipul de brânză folosit, acest pas ar putea să nu fie necesar.

aperitiv festiv pere umplute cu branza cu mucegai nobil cu cotlet de porc crud uscat branza parlita cu torta

4. Pe fiecare pară se aranjează frumos, cu volum, feliile fine de cotlet crud uscat. La final se stropesc cu miere/sirop de agave/de arțar și sunt gata, delicioase și apetisante.

pere umplute cu branza cu mucegai nobil si cotlet crurd uscat aperitiv festiv

Aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, în piept crud uscat

Ingrediente: 

  • 1 fir de praz cu grosimea de 5-6 cm
  • 2 ouă fierte tari
  • 1 lingură de maioneză/cremă de brânză/smântână
  • 1 lingură cu vârf de pătrunjel verde tocat
  • 1 linguriță muștar Dijon
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • sare și piper după gust
  • 8 felii de piept crud uscat Salinate

Preparare aperitiv festiv, praz umplut cu salată de ouă, învelit în piept crud uscat

1. Prazul se curăță, se spală bine și partea albă și cea verde deschis se taie în 4 bucăți egale, cu lungimea de 7 cm.

aperitive asortate festive retete aperitive festive aperitive asortate praz umplut cu salata de oua si piept crud uscat taiere praz

2. Se opărește prazul în apă cu sare timp de 1-2 minute, apoi se scoate rapid să se răcească.

oparire praz pentru aperitiv praz umplut cu salata de oua si piept de porc crud uscat

3. Se împing straturile din interior, care vor aluneca afară, rămânând niște cilindri goi în interior, din 3-4 straturi de frunze.

tuburi de praz pentru aperitiv festiv praz umplut cu salata de oua si piept crud uscat

4. Ouăle fierte se toacă mărunt. Tocăm mărunt și o parte din miezul prazului, cam 2-3 linguri bune. Se pun ouăle, prazul tocat, pătrunjelul verde tocat, muștarul, maioneză sau cremă de brânză sau smântână – ce alegeți ca să lege salata – și se amestecă bine. Se asezonează cu sare, piper și zeamă de lămâie.

aperitiv praz umplut cu salata de oua preparare salata de oua

5. Se învelesc cele 4 tuburi de praz în feliile de piept crud uscat.

preparare aperitiv festiv praz umplut cu salata de oua invelirea in piept de porc crud uscat

6. Se încinge bine o tigaie cu grill în care se învârt rapid tuburile de praz, pe toate părțile, nu mai mult de 1-2 minute.

tuburi de praz invelite in piept de porc crud uscat trase scurt pe grill aperitiv praz umplut cu salata de oua

7. Cu o linguriță sau cu un poș cu deschizătura largă, se umplu tuburile de praz cu salata de ouă. Se dau la frigider bucățile de praz umplut măcar 30 de minute, apoi se pot servi.

aperitiv praz umplut cu salata de oua umplere praz

Prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

Extrem de ușor de făcut, acest aperitiv minunat se poate face la fel de bine cu prune, piersici, caise sau nectarine. Nu aveți nevoie decât de un grătar încins sau o tigaie cu grill, brânză de capră și o pulpă de porc crud uscată de calitate excelentă. Sunt gata, practic, în câteva minute și sunt delicioase și potrivite pentru orice ocazie.

aperitiv festiv prune la grill cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata

Ingrediente aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

  • 2 prune/caise/nectarine mari
  • 50-60 de grame de brânză de capră
  • 4 felii de pulpă de porc crud uscată
  • 1 linguriță de miere de albine/sirop de agave/de arțar

Preparare aperitiv festiv prune la grill cu brânză de capră și pulpă de porc crud uscată

1. Se încinge bine tigaia cu grill/grătarul. Prunele/caisele/nectarinele se desfac în două și se curăță de sâmburi.

prune pentru aperitiv prune cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata

2. Se așează prunele pe grătar, mai întâi cu partea tăiată în jos, până prind urme frumoase de grill, apoi se întorc și invers și se mai țin 1-2 minute.

aperitiv festiv prune la grill cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata prunele la grill

3. Se scot de pe grătar fructele, se umplu cu brânză de capră apoi se învelesc cu câte o felie fină de pulpă de porc crud uscată. Se stropesc cu miere/agave/sirop de arțar și sunt gata de servit.

prune cu branza de capra si pulpa de porc crud uscata aperitiv preparare

Servire aperitive festive pentru Sărbători

Oricare dintre aceste aperitive se pot servi separat sau asortându-se unele cu celelalte. Preparatele se potrivesc foarte bine unul cu celălalt, vor fi excelente cu orice ocazie festivă și se potrivesc să fie servite atât la farfurie, cât și într-un bufet suedez, după cum preferați.

aperitive asortate festive retete aperitive festive aperitive de pasti

Să vă fie de folos!

 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Patru rețete de aperitiv festiv pentru Sărbători, pas cu pas

  1. Lumi spune:

    Buna!
    Am vrut Sa intreb pt primul appetizer presentat , cheesecake ul….. cata gelatina a ti folosit pt ca eu Nu am gasit in ingrediente gelatina

    Felicitari, arata foarte foarte apetisant!

    Multumesc

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE