Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Salata grecească, o rețetă pentru zilele de vară

Salata grecească, o rețetă pentru zilele de vară

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Salata Grecească, rețetă pas cu pas. Pe scurt, despre rețeta originală de salată grecească. Salata grecească sau ”Horiatiki salata”, cum se face. Câte calorii are o porție de salată grecească?

De ani de zile, mai precis de când am descoperit această combinație genială și simplissimă (de altfel, tot ceea ce e genial e extrem de simplu), salata grecească e un laitmotiv al zilelor mele de vară. Aproape fiecare mic dejun al meu, de la primele roșii din grădină și până toamna, e câte o porție îndestulătoare de salată grecească.

Salata mea grecească de la micul dejun mă binedispune, mă înviorează și categoric îmi potolește foamea până spre prânz. O fac din ingrediente pe care le am întotdeauna la îndemână, pe timp de vară, și pentru o salată cu adevărat delicioasă nu e nevoie de nimic altceva decât ingrediente de calitate: roșii cărnoase de grădină, castraveți proaspeți și crocanți, ceapă, ardei gras și brânză feta, alături de măsline bune, oregano și, firește, ulei de măsline extravirgin, adăugat cu generozitate.

reteta-salata-greceasca-cu-poze-ingrediente-salata-greceasca

Calitatea ingredientelor este singura care poate influența gustul salatei, cu cât acestea vor fi mai bune, cu atât mai delicioasă va fi salata grecească. Un ulei de măsline mai picant va influența subtil gustul final, la fel și măslinele. Pentru salata pe care am fotografiat-o, ca să împărtășesc cu voi rețeta, am folosit celebrele măsline uscate la soare din insula Thassos, pe care le-am primit de la o prietenă care s-a întors de curând din vacanță, și gustul subtil nuanțat de fruct uscat al acestor măsline a făcut să obțin aceeași salată de fiecare zi, dar un pic altfel. Se pot folosi orice fel de măsline, de la cele negre până la cele verzi, important e să aibă gust bun.

Pe scurt, despre rețeta originală de Salată Grecească

În Grecia, salata grecească sau ”Horiatiki salata” (salată țărănească) se face din exact ingredientele pozate mai sus: brânza feta, roșiile, măslinele, castraveții, ardeiul gras, ceapa și uleiul de măsline. În imaginea de mai jos puteți vedea o porție de salată grecească, așa cum mi-a fost servită într-un restaurant din Grecia, Sarti, Halkidiki.

salata-greceasca-sarti-halkidiki

Rețeta originală de salată grecească suferă unele schimbări, de la o regiune a Greciei la alta: în unele locuri, salata nu conține ardei gras, în altele, conține și capere. Așa numită ”salată cipriotă” conține exact aceleași ingrediente, în plus capere și lămâie. În afara Greciei, salata asta simplă a avut parte de diverse interpretări, printre cele mai frecventă fiind adăugarea de frunze de salată, ou fiert sau chiar paste. Nu sunt eu o apărătoare a așa numitelor ”rețete originale”, dar e chiar păcat să complici un lucru cu adevărat superb în simplitatea lui, cu atât mai mult că aceste ingrediente în plus duc gustul rustic al acestei salate într-o direcție nu prea fericită.

Ingrediente Salată Grecească

pentru 1 porție

  • 80 de grame de brânză feta
  • 250 de grame de tomate coapte bine, gata curățate
  • 50 de grame de ardei gras gata curățat (eu am folosit ardei galben ca să îmbogățesc paleta de culori, merge de oricare)
  • 50 de grame castravete de grădină (sau de seră) gata scobit de semințe (și curățat de coajă, opțional)
  • 25 de grame de ceapă tăiată peștișori
  • 6-8 măsline (depinde de mărime)
  • 1 linguriță rasă de oregano uscat
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță zeamă de lămâie (opțional)
  • 1 praf de sare

Preparare Salată Grecească

Dintru început, specific că ingredientele de mai sus sunt pentru o porție – pentru micul meu dejun – și sunt perfect echilibrate după gustul meu, așa încât niciun ingredient cu gust puternic să nu le dezechilibreze pe celelalte. Poate sunt cam generoasă cu brânza, să zicem că se poate reduce până spre 50 de grame/porție, dacă doriți.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

1. În primul rând, spăl castraveții bine cu apă rece. Opțional, aceștia se pot decoji, eu nu o fac, mai ales pentru că sunt castraveți din grădina mea și știu că nu i-am stropit cu niciun fel de chimicale, mă mulțumesc să îi tai pe lungime și să scobesc semințele cu o linguriță. Semințele sunt cele care pot provoca indigestii și conțin în mare parte apă, așa că nu va fi o pierdere.

salata-greceasca-curatarea-legumelor-castravetii

2. Se pregătesc toate ingredientele: se spală și se zvântă legumele, se taie roșiile în bucăți (aproximativ cuburi) potrivite pentru o îmbucătură, ceapa se toacă peștișori, ardeiul și castravetele scobit de semințe în cuburi mărișoare, măslinele se presează cu latul lamei cuțitului și li se îndepărtează sâmburii, așa cum am arătat la rețeta de salată cu ton, brânza se taie cubulețe sau felii (după cum preferați).

salata-greceasca-reteta-cu-poze-ingredientele-pregatite-de-amestecare

3. Se pun toate ingredientele într-un castron, se adaugă foarte puțină sare – pentru că atât brânza, cât și măslinele, sunt sărate – și oregano cât prinzi cu două degete și se amestecă. Eu aici am deviat puțin de la rețeta continental-grecească spre cea cipriotă, adăugând și un strop de zeamă de lămâie, rămâne la alegerea fiecăruia dacă dorește sau nu un strop de aciditate în plus.

salata-greceasca-reteta-cu-poze-asezonare-salata-greceasca

4. Imediat, se adaugă uleiul de măsline extravirgin. Eu adaug acum jumătate din cubulețele de brânză feta și jumătate din măsline, amestec salata și o montez pe farfurie, urmând să adaug pe deasupra restul de brânză și de măsline.

salata-greceasca-reteta-cu-poze-ulei-de-masline-salata-greceasca

5. Se montează salata, încercând să-l dăm o formă înaltă, cât mai atrăgătoare, se distribuie brânza feta (și restul de măsline, dacă procedați ca mine) pe deasupra și se presară cu oregano uscat. Gata de mâncat!

reteta-salata-greceasca-cu-poze-salata-greceasca-cu-legume-masline-si-branza-feta

Salata Grecească, calorii

Ultima rețetă publicată

Înainte de a vă spune poftă mare, vreau să specific că o porție de salată pregătită exact ca mai sus are 381 de calorii, adică e un mic dejun moderat, pentru o persoană nu prea activă. Cei care se mișcă mai mult decât – recunosc cu rușine – o fac eu (sau nu o fac, mai degrabă), își pot permite și 2-3 felii de pâine bună lângă salata asta minunată. A, mai am a vă zice doar poftă mare!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 comentarii la Salata grecească, o rețetă pentru zilele de vară

  1. Service GSM spune:

    Foarte sanatoasa si foarte buna

  2. Antonia spune:

    Minunată salată, mi-ai făcut poftă!… Cred că e la fel de buna pentru pranz ca şi pentru micul dejun, ce zici? As vrea sa o servesc ca antreu mâine la prânz, aștept prieteni în vizită şi vom servi gratare. Cred ca merge salată greceasca înainte de gratare, ce ma sfatuiesti, Laura? A, încă ceva: pentru sase persoane, care sunt cantitatile?

    • Evident că e la fel de bună și pentru prânz ca pentru micul dejun! Și da, cred că ar merge foarte bine ca aperitiv, înainte de carne la grătar. În privința ingredientelor, cele de mai sus sunt pentru o singură porție, mărișoară, pentru că nu am mâncat nimic altceva decât salata asta. În cazul în care vrei să servești salata ca aperitiv, în loc să multiplici ingredientele de 6 ori (pentru șase persoane), sfatul meu este să le multiplici doar de 4 ori (deci 1 kg roșii, 200 grame castravete, 200 grame ardei, 320 grame brânză etc), obținând niște porții ceva mai micuțe, ca să rămână loc pentru minunatele fripturi! Petrecere frumoasă!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE