Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ardei iuti murati

Ardei iuti murati

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Cred ca acesti ardei iuti murati sunt cea mai simpla muratura din cate fac eu, cu toate astea foarte apreciata de meseni, atunci cand le-o ofer. Noua ne plac dulci-acrisori si ne mai place sa amestecam printre ardeii iuti si cepsoare mici, care devin nemaipomenit de savuroase.

Ardeii iuti sunt o muratura care de regula nu face probleme, nici floare, nici nu fermenteaza, nici nu se inmoaie, asta datorita iutelii lor naturale, asa ca nu are rost sa adaugam hrean si nici sare prea multa (noi chiar nu adaugam sare deloc, dar se poate pune putina). Se pot alege, pentru aceasta reteta, orice soi de ardei iuti, noi ii preferam pe cei lungi si usor spiralati, asa numitii „ardei iuti bulgaresti”, pentru ca iuteala lor e ceva mai blanda decat a soiurilor autohtone mai „nervoase”, cum ar fi cei rotunzi si indesati, mici bombe cu dublu efect, imediat dar si intarziat, a caror iuteala o simti chiar si a doua zi.
ardei iuti murati 1

Ingrediente ardei iuti murati:

  • ardei iuti
  • cepe mici, arpagic (optional)
  • apa rece, curata, 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuti
  • otet 9%, 1/2 din volumul borcanelor deja umplute cu ardei iuti
  • miere de albine, cate 1 lingura la 100 ml. de lichid
  • sare, cate 1/2 lingurita la 200 ml. de lichid (optional, noi nu punem pentru ca iuteala ardeilor oricum atenueaza sensibilitatea fata de gustul sarat)

Preparare ardei iuti murati:

1. Borcanele si capacele se spala foarte bine, se usuca si se sterilizeaza in cuptor (se baga borcanele si capacele in cuptor, pe o tava metalica, se aprinde cuptorul si incinge pana la 150 de grade, apoi se stinge si se lasa sa se raceasca complet).

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

2. Ardeii iuti se spala bine de tot, in mai multe ape, cepsoarele, daca doriti sa folositi, se curata si se spala si ele.

3. Se pun ardeii si cepsoarele in borcan, incercand sa se utilizeze, pe cat posibil, cat mai mult din volumul disponibil. Adica se inghesuie bine :).

ardei iuti murati 2

4. Pentru a determina exact necesarul de lichid, se umplu borcanele cu ardei cu apa rece, curata, apoi apa se scurge intr-un recipient gradat. In cazul meu, au rezultat 500 de ml. Jumatate din apa se arunca, se completeaza cu 250 ml. de otet (adica echivalentul volumului aruncat), se adauga cate o lingura de miere de albine pentru fiecare 100 de ml. de lichid (si optional sarea) si se amesteca foarte bine:

ardei iuti murati 3

Odata mierea dizolvata complet, se pot umple borcanele. Eu am fixat ardeii si cepele cu niste betisoare de frigarui asezate in cruce, asa incat sa ramana acoperiti de lichid, apoi am umplut cu zeama preparata, astfel incat ardeii sa fie complet acoperiti.

ardei iuti murati 4

Se capacesc borcanele sau se leaga cu celofan si se pastreaza intr-un loc racoros, ferite de lumina directa a soarelui (camara) timp de 3 saptamani, inainte de a fi ardeii buni pentru consum.

loading...

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Ardei iuti murati

  1. ionela spune:

    Se pune o lingura de miere sau o linguriță?

  2. Nati spune:

    Cum si noi sintem amatori de "picanterii" din astea, am facut si eu de proba 3 borcane cu ardei, m-a atras in special gradul mic de dificultate a retetei. Ce sa spun… in primul weekend de degustare, am ras o juma de borcan in doi cu sotul. In prezent sintem deja la jumatatea celui de-al doilea. E clar, la anul o sa fac cantitate cel putin dubla. Multumesc, Laura, pentru o reteta atit de simpla si atit de buna.
    A, si sa nu uit, zeama ramasa mi-a parut rau s-o arunc, asa ca am marinat in ea niste cirnaciori, inainte de a-i frige pe gratar. Au fost o nebunie!

  3. Mami spune:

    multumesc pt raspuns.

  4. lauralaurentiu spune:

    Mami, nu se oparesc si nu se pune niciun pic de sare. De altfel, ti-a mai confirmat cineva mai sus, intr-un comentariu, ca procedeaza identic. Reteta este foarte usoara, intr-adevar, dar se preteaza numai si numai ardeilor iuti.

  5. Mami spune:

    intreb si eu…nici un pic de sare?…si,deci:apa si otetul rece…nu se oparesc?…daca asa este atunci reteta-i ff usoara…

  6. lauralaurentiu spune:

    damilena, multumesc si te mai astept.

  7. lauralaurentiu spune:

    Claudia, multumesc de felicitari :) . Ma bucur ca ti-au placut pozele mele din vacanta, sa stii ca te-as vizita cu placere, acolo unde stai :))) !

  8. damilena spune:

    Foarte interesant este blogol tau!

  9. claudia spune:

    foarte frumos blogul Dvs,felicitari,imi plac pozele din vacanta dvs in Muntenegru; salutari din Tenerife!!!

  10. lauralaurentiu spune:

    Lia, am constatat deja ca am mostenit un set de retete aproape identice :)) .

    Incearca cu ceapa, nu vei regreta. Eu o sa pun si cateva borcane de arpagica, cu doar 4-5 ardei iuti printre ele, alea imi plac cel mai mult. :)

  11. Lia spune:

    Fix asa ii fac si eu.
    Eu nu am pus ceapa,dar e o idee buna.
    Anul acesta s-au facut multi in gradina.Si s-ar
    mai fi facut daca nu venea frigul asa de repede.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE