Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Cocoș cu bere și morcovi

Cocoș cu bere și morcovi

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Povestea asta incepe-așa: a fost odata, nu prea demult, un cocoș falnic și respectabil, de o anumita etate, care fugarea cu folos gainile prin curtea socrilor mei. Bietul cocoș n-avea punguta, n-avea bani si pe deasupra, urmatoarele generatii cocoșești ii calcau pe urme, amenintandu-i pozitia in ograda. Cum se intampla de multe ori cu valorile autentice, cocoșul a insistat in a-și flata cu atentii gainile, crezand ca asta ii va intari pozitia, dar nefiind dedat catusi de putin cu diplomatia, a comis greșeala de a se infoia la socru-meu, fara sa-i fi trecut pe sub creasta ideea ca el are puterea de decizie. Pan-aici i-a fost! La un ceas dupa naprasnicul sfarșit, era deja oparit, ciupelit, parlit, eviscerat si tranșat. A doua zi a ajuns la mine-n bucatarie. Eu, dupa ce i-am dat ocol pret de cateva minute, am purces sa pregatesc una dintre cele mai bune mancaruri pe care le-am gustat vreodata, cocoș cu bere si morcovi:
cocos pui cu bere si morcovi

Ingrediente Cocos cu bere si morcovi:

  • pulpele, aripile si pieptii cocosului (spatele, labele si gatul vor face parte dintr-o alta poveste)
  • 2 cepe mari
  • 8 morcovi potiviti
  • 3 catei de usturoi
  • 50 de ml. de ulei de masline extravirgin
  • 1 sticla de bere buna, de 330 ml.
  • 3 rosii decojite din bulion, impreuna cu sucul lor
  • 2-3 crengute de rozmarin
  • sare si piper

Preparare Cocos cu bere si morcovi:

M-am gandit si rasgandit cum sa-l abordez pe cocoșu’ asta… mi-a trecut prin cap sa adaug chiar si niste prune uscate, dupa aia mi-am zis ca n-are rost, oricat as fi insitat eu sa fac le fac cunoștinta prunelor cu berea, sunt convinsa ca tot nu s-ar fi placut vreodata! Asa ca am ramas la ingredientele de mai sus si bine am facut, mancarea a fost perfect echilibrata. Dar sa va prezint cocoșu’:
cocos pui cu bere si morcovi 001
Asadar, pulpele, pieptul impartit in doua si aripile, frecate bine cu sare si piper, se rumenesc in 2 linguri de ulei de masline, atatea cate incap deodata intr-o tigaie incapatoare. Pe masura ce se rumenesc, se scot din tigaie si se pastreaza la cald, acoperite. La nevoie, se completeaza uleiul de masline din tigaie.
cocos pui cu bere si morcovi 004
Cand toata carnea e rumena, sa adauga restul de ulei ramas si se rumenesc morcovii curatati si spalati, taiati in bucati marisoare.
cocos pui cu bere si morcovi 005
Se scot morcovii dupa cateva minute si se pun peste carne, pastrandu-i acoperiti. In tigaie se adauga ceapa tocata si usturoiul zdrobit, calindu-se cateva minute. Cand ceapa devine sticloasa, carnea si morcovii se trec inapoi in tigaie, se adauga rosiile zdrobite si bulionul, apoi berea. Se da totul in clocot.
cocos pui cu bere si morcovi 006
Dupa ce clocoteste, mancarea se trage deoparte si se transfera intr-un vas termorezistent cu capac, potrivit pentru cuptor. Se completeaza cu apa calda atat cat sa acopere carnea si morcovii, se sareaza si pipereaza, se adauga 2 crengute de rozmarin.
cocos pui cu bere si morcovi 007
Se da la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, atata vreme cata trebuie pentru ca sa se fiarba cocosul. Dat fiind ca al meu a alergat la viata lui multe gaini, a durat toata tarasenia mai bine de doua ceasuri. Cand carnea a fost moale, am dat capacul deoparte si am mai lasat la cuptor mancarea vreo 15 minute, cat sa mai scada sosul (optional, se poate ingrosa sosul cu 1-2 linguri de faina desfacute in putina apa rece care se adauga in sos si se da in cateva clocote).
cocos pui cu bere si morcovi 008
Se serveste mancarea fierbinte, alaturi de garnitura preferata, eu am incropit un piure de cartofi in amestec cu cartof dulce (de unde culoarea usor portocalie), parfumat cu 1 catel de usutroi si rozmarin proaspat tocat fin. Cel mai bine i-a descris textura barbatu-meu, a zis ca i se pare carnea asta ca o caramea care se topeste in gura. Mananci si ti se lipesc buzele. De nedescris, atat consistenta, cat si gustul.
cocos pui cu bere si morcovi
Daca veti hotari sa faceti aceasta mancare cu un pui de cumparat, negresit ca veti avea mai putine de indurat, in sensul ca nu o sa va innebuneasca mirosul timp de trei ceasuri, va fi gata mult, mult mai repede. Si va fi bun, chiar foarte bun… dar nu asa! In schimb daca aveti o pasare de tara, oricat de batrana, incercati sa o pregatiti in felul asta. Chiar merita asteptarea! Va astept cu impresii.
loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

24 comentarii la Cocoș cu bere și morcovi

  1. Quis Egoo spune:

    e la cuptor o ditai mai namila de curte

  2. Vlad_anamelexina spune:

    eu am facut insa nu a fost cine stie ce….parca mai trebuia ceva…..

  3. Cameliavoiculescu spune:

    Multumiri pentru reteta. Chiar am un cocos care saracul a fost „prea insistent” cu bietele gaini si a trebuit sa „renuntam” la el a ajuns in congelator saracul. Am sa incerc reteta.

  4. AlinaSB spune:

    eu am primit o gaina grasa si frumoasa de la mama din curte. cred ca ar merge in loc de cocos. Gata, m-am hotarat, o fac in weekend.
    Felicitari pentru toate retetele, sunt minunate!

    • Anonim spune:

      Alina draga, iti multumesc mult pentru felicitari, te astept cu mare interes mai departepe blogul meu! In cazul in care o sa ii aplici gainii tale tratamentul pe care l-am aplicat eu cocosului, te astept cu impresii! :)

  5. Lili_ca spune:

    imi place foarte mult

  6. Cata spune:

    Faina reteta! La inceput ma gandeam ca are si o tenta politica, insa cocosul nu are langa el o blonda :)

  7. Adriana spune:

    Oare o rata ar merge gatita asa? ! Ma gindeam sa fac pentru Florii, pe linga peste si aperitive, desigur de la Laura ;) ….Grozava reteta ! Si inca ceva: berea ar putea fi neagra? Multumesc frumos , astept un raspuns, Adriana

    • Anonim spune:

      Draga Adriana, cred ca ar merge si inca cum, dar in cazul in care faci cu rata, recomand sa rumenesti carnea fara adaus de ulei, va lasa destula grasime in timpul prajirii. Incingi bine tigaia si pui bucatile de rata cu pielea in jos, mai intai. In grasimea care se va aduna in tigaie calesti morcovii si ceapa :). Si berea poa’ sa fie de orice culoare, va iesi mancarea mai dulce. :)

  8. Claudia spune:

    Sunteti artista, dna! si la povestit si la bucvatarit.
    Chiar ma astepta o pasare (pui, gaina, ce o fi ca e primita) in congelator, acum stiu cum sa o gatesc cu rezultate maxime. :)

  9. Alina Paduraru spune:

    pe langa mancarica delicioasa e frumoasa si istorioara! :)

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE