Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Castraveți în oțet fără conservant

Castraveți în oțet fără conservant

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Castraveți în oțet, dulci-acrișori, fără conservant

Mărturisesc, eu nu obișnuiesc să pun foarte multe murături, pentru că toată iarna găsesc destule legume de sezon din care să-mi fac o salată (sfecla roșie, varza, conopida, napii etc, toate astea se păstrează perfect și în timpul sezonului hibernal), dar e sigur că niciodată nu îmi vor lipsi din cămară câteva borcane de castraveți în oțet. Castraveții aștia cu tentă ușor dulceagă și picantă sunt un ingredient necesar în multe rețete, de la salate diverse și anumite sosuri până la burgeri și sandvișuri de tot felul.

După părerea mea, cei mai potriviți pentru a fi incluși cu rol de condiment/ingredient în alte rețete sunt castraveciorii în oțet, în genul celor bulgărești. Așa că aceștia nu lipsesc în nicio toamnă de pe lista mea ”to do”. Nu pun mulți, pentru că la mine nu se consumă, dovadă fiind ceea ce a mai rămas până acuma din ultimul borcan de anul trecut, pe care l-am tras în poză alături de cei de anul ăsta. Oricum, nu e rău c-au rămas câțiva castraveciori, așa puteți vedea și voi ce bine s-au păstrat, sunt crocanți și au un minunat gust dulce-acrișor-picant.

Conservanți eu nu folosesc, pentru că hreanul și boabele de muștar pe care le adaug din plin (uneori și ardeiul iute, dacă se întâmplă să am câteva bucăți în momentul în care conserv castraveții) țin la distanță mucegaiurile și fermentarea.

Așadar, să ne apucăm de această trebușoară simplă, care nu va necesita decât puțină atenție din partea noastră.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Numar portii: 3 borcane de 720 ml.
Grad de dificultate: redus

Ingrediente  Castraveți în oțet fără conservant:

  • 1,2 kg. castraveți proaspeți, cât mai mici și mai tari posibil
  • 50 de grame de sare grunjoasă neiodată
  • 150 de grame de zahăr
  • 250 ml. oțet de 9 grade
  • 650 ml. apă
  • 1 rădăcină mică de hrean, curățată de coajă și tăiată în bastonașe pe lungime
  • 50 de grame de semințe de muștar
  • 30 de boabe de piper negru
  • bețe și semințe de mărar (2-3 bețe/borcan și 1-2 flori uscate cu semințe cu tot)
  • 80 de grame de ceapă
  • 6 căței de usturoi
  • 2-3 frunze de vișin/borcan

Preparare Castraveți în oțet fără conservant:

O scurtă introducere înainte de a ne apuca efectiv de treabă: cantitățile de mai sus sunt suficiente pentru 3 borcane de câte 720 ml. Dacă doriți să conservați o cantitate mai mare de castraveți, măriți proporțional toate ingredientele.

Ultimele trei ingrediente de pe lista de mai sus sunt opționale și țin mai ales de aromă. Dacă nu vă place deloc ceapa, puteți renunța la ea. Dacă nu vă place usturoiul, este și el dispensabil. În loc de frunze de vișin (a căror aromă eu o ador în murături) puteți folosi frunze de țelină. În plus față de cele mai sus menționate, puteți adăuga ardei iute, rondele sau bastonașe de morcovi, boabe de ienibahar etc.

De data asta, în loc de ceapa obișnuită eu am folosit arpagic. Îmi place să-l găsesc prin borcan, devine dulce-acrișor și după gustul meu foarte plăcut, dar la fel de bine puteți folosi rondele de ceapă obișnuită.

Grupul Gătim cu Laura Laurențiu

ingrediente castraveti in otet-retetecalamama

1. Sterilizarea borcanelor: se spală borcanele cu apă caldă și detergent de vase și se limpezesc în câteva ape, apoi se așeaza pe o tavă metalică. Tava cu tot cu borcane se bagă în cuptorul rece, se aprinde cuptorul si se fixează la 150 de grade Celsius. Se menține  temperatura timp de 15 de minute, apoi se stinge cuptorul, lasând borcanele să se răcească acolo.

Capacele se verifică să nu fie deformate sau cu urme de rugină (ideal ar fi să folosiți capace noi), se spală bine cu apă caldă și detergent, se limpezesc și se pun într-un castron. Deasupra lor se toarna apă clocotită atât cât să le acopere. Se lasă să se răcească în apă apoi se sterg cu un șervet de bucătărie perfect curat și se pot folosi.

2. Se spală bine castraveții în câteva ape reci. Eu obișnuiesc să tai cu un cuțitaș codița castraveților, se vor mura mai repede și marinada îi va pătrunde uniform. În borcanele pregătite după cum am descris la punctul 1, se pune la fund câte 1/2 lingură de boabe de muștar, câte 10 boabe de piper, frunzele de vișin, 1-2 flori de mărar uscate. Se înghesuie în borcane castraveții cât mai strâns, intercalând printre ei și bastonașe de hrean, ceapa, usturoiul etc. Se fixează în borcan cu două bețe de mărar așezate deasupra, în cruce.

castraveti in otet fara conservant retetecalamama preparare 1

3. Se măsoară apa și se pune pe foc cu sarea și zahărul. Se amestecă până se topește sarea și  se  dă în clocot . Se adaugă oțetul și zeama fierbinte se toarnă cu polonicul în borcanele așezate pe o tavă metalică, al cărei rol este de a prelua șocul termic, prevenind plesnirea sticlei. Zeama trebuie să acopere complet conținutul borcanelor. Imediat se înfiletează capacele pregătite după cum am descris la punctul 1. Se lasă borcanele să se răcească la temperatura bucătăriei și se depozitează în cămară.

castraveti in otet fara conservant retetecalamama preparare 2

Ar fi foarte util ca măcar în prima săptămână, să se agite o dată pe zi borcanele, întocându-le o dată invers, asta va ajuta la distribuirea uniformă a aromelor în borcane.

Un prim plan cu castraveciorii mei puși la borcan anul trecut, sunt perfecți și acum și parcă am avut noroc să găsesc unii mai micuți decât anul acesta. Trebuie să țineți cont, însă, ca după ce deschideți un borcan să îl păstrați în frigider, încercând să îl consumați cât mai repede.

castraveti in otet fara conservant retetecalamama-2

Spor la treabă!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Castraveți în oțet fără conservant

  1. Crina spune:

    Am făcut aproximativ aceasi rețeta,dar am constatat după o lună că un borcan a dat în fiert ,iar celelalte sunt tulburi la fundul borcanului.Mai pot salva ceva,eventual dacă aveți idee ce se putea întâmpla?

  2. Narcisa spune:

    Cum ai mentionat si tu, ai avut noroc ca ai gasit unii mai micuti. Sunt o amatoare a castravetilor murati si asta inca din copilarie. M-as fi asteptat sa ma indepartez de ei dar n-am reusit. Ii anexez la aproape orice mancare pot, folosesc cat mai multe ingrediente atunci cand ii fac pentru ca imi place sa aiba totusi o aroma buna, un gust deosebit.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE