Cautare in site
x inchide

Castraveți murați în saramură

Reteta de
Adaugata la

castraveti murati in saramura-1

Castraveți murați în saramură, tehnica simplă dar și secretele unor murături delicioase. Cum se fac castraveții murați în saramură, pentru iarnă. Cum se prepară saramura pentru murături, care este raportul dintre sare și apă.

Am cam lipsit în ultima vreme de pe blog, dar vă asigur, dragii mei, că pe deplin motivat, am traversat o perioada extrem de încărcată și solicitantă, mi s-au întâmplat multe lucruri care nu sunt rele, dar sunt pe cale să-mi schimbe viața. Însă despre toate astea, într-o postare viitoare. Acum constat cu bucurie că m-am întors în perioada cea mai propice pentru punerea murăturilor în saramură.

Bunica mea spunea mereu că murăturile asortate, varza la butoi și castraveții în saramură se pun în preajma sărbătorii Sfântului Dumitru, data până la care toamna își va fi intrat în drepturi depline iar temperaturile vor fi mai scăzute, garanția unei fermentări mai lente, care va asigura niște murături de excepție.

Ei bine, până la Sfântul Dumitru mai sunt vreo două săptămâni, dar anul acesta toamna a venit parcă mai devreme, de destul de rece și, mai ales, piețele sunt pline de castraveți numai buni de murat, care așteaptă cuminți în săculețele lor de rafie să se li se ofere o baie înmiresmată cu mirodenii și ierburi aromate.

Castraveții din borcanele pe care le-am pozat în imaginea de mai sus i-am pus la murat cu 10 zile în urmă, zeama s-a tulburat, semn că lucrurile merg așa cum am preconizat, dar nu a dat pe dinafară, ceea ce înseamnă că fermentația e controlată de aportul de sare și de celelalte ingrediente. Drept să vă spun, înainte să le fac azi poză, am îndrăznit să desfac unul dintre borcane și să gust un castravete. Încă nu e complet murat, dar deja e aromat cum nu pot spune și e crocant de parcă abia l-am cules din grădină. Cum am procedat citiți în cele ce urmează.
Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 6 litri
Grad de dificultate: redusa

Ingrediente Castraveți murați în saramură:

(pentru un volum total de 6 litri)

  • 3,5 kilograme de castraveți proaspeți, de mărime mai degrabă spre mică
  • 2 rădăcini de hrean, curățate de coajă și tăiate bastonașe
  • 60 de grame de boabe de muștar
  • 1 lingură de boabe de piper negru
  • 1 legătură mare de flori de mărar uscate, cu tot cu tulpini (bețe)
  • 2-3 rămurele de vișin
  • 100 de grame de rădăcină de țelină, curățată și feliată
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 ceapă medie tăiată în rondele
  • 2-3 ardei iuți
  • 90 de grame de sare neiodată (adică 15 grame/litru)

Preparare castraveți murați în saramură:

Iată, deci, în imaginea de mai jos, toate cele deja menționate pe lista ingredientelor. Ce e cu adevărat de neînlocuit de pe această listă sunt, evident, castraveții, hreanul și sarea neiodată. Pentru murături, sarea obișnuită, de masă, din comerț, nu se pretează deloc, iodul pe care aceasta îl conține va conduce la înmuierea legumelor care pur și simplu se vor dizolva în zeamă.

Foarte important este și hreanul, care va menține legumele tari. Un rol important în acest sens îl au și muștarul, piperul și ardeiul iute, măcar la unul dintre aceste elemente picante să nu renunțați.

În ce privește aromele, dacă nu vă place aroma de mărar puteți să puneți doar vișin, puteți renunța la ceapă și usturoi, puteți adăuga cimbru, frunze de țelină și chiar leuștean. În niciun caz, însă, nu vă apucați de treabă înainte de a vă procura sarea fără iod și hreanul.

ingrediente castraveti murati in saramura

1. Eu obișnuiesc să tai codița castraveților după ce îi spăl bine, asta va ajuta să se mureze (să îi pătrundă zeama) mai repede. Indiferent dacă le tăiați sau nu codița, după ce i-ați pregătit și pe ei, și celelalte ingrediente (toate să fie spălate bine și zvântate), îi înghesuiți cât mai strâns în borcanele care trebuie să fie impecabil de curate. La fundul borcanului așezați frunzele de vișin (sau de țelină, sau ce folosiți), câteva rondele de ceapă, 2-3 bastonașe de hrean, și după fiecare rând de castraveți mai adăugați arome. Hreanul se înghesuie și în stațiile goale care rămân printre castraveți. Deasupra se așează bastonașe de hrean și bețe de mărar în cruce, așa încât castraveții să fie împiedicați să se ridice la adăugarea saramurii. Se adaugă și semințele de muștar și boabele de piper.

castraveti murati in saramura preparare 1

2. La volumul de 2 litri pe care îl au borcanele mele, având în vedere că am aranjat castraveții ca la tetris, nelăsând niciun spațiu gol (și aproape mi-am rupt degetele ca să fac asta), au mai intrat 2.5 litri de apă. De obicei, pentru un grad de încărcare cu legume mediu, volumul de apă care intră e de 3 litri. Am pus într-o oală apa împreună cu sarea neiodată și am amestecat pe foc până când sarea s-a dizolvat, apoi am dat saramura în clocot. Am lăsat saramura să se răcească până la temperatura bucătăriei apoi am turnat-o peste castraveți, umplând borcanele până la 1-2 cm. sub buză.

castraveti murati in saramura preparare 2

3. Am acoperit borcanele cu capac și le-am depozitat în cămară, unde le-am întors tot la două zile cu fundul în sus, agitându-le puțin, pentru ca sarea să nu are tendința de a se lăsa la fundul borcanului.  Țineți cont, dacă locul în care se depozitează borcanele e foarte răcoros (2-10 grade celsius) poate dura chiar mai mult de două spătămâni până ce castraveții sunt gata. La mine în cămară sunt 12-16 grade, în curând ne vom putea bucura de ei.

castraveti murati in saramura-2

4. După ce începeți borcanul cu castraveții murați, aveți grijă ca cei care rămân în borcan să fie bine acoperiți de lichid, eventual puneți deasupra lor o greutate care să-i mențină sub nivelul saramurii. Se păstrează la răcoare, fără să înghețe, însă, și sunt excepțional de gustoși. Poftă bună!

loading...

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 comentarii la Castraveți murați în saramură

  1. cromatique spune:

    castraveti murati sunt o adevarata delicatesa!

  2. Narcisa spune:

    Foarte buni! Mi s-a facut o pofta incredibila. Exact ca cei facuti in casa, cu cat mai multe condimente naturale, multa rabdare si pasiune. Arata super bine! :D

  3. Maria Obsession spune:

    Un lucru e sigur! Mi-au sarit papilele gustative in aer! :)

  4. Andreea spune:

    Din pacate n-am inteles rostul ardeiului iute decat poate sa le dea un gust putin picant? Cam asa fac si eu castravetii cand ii pun la murat cu exceptia ardeiului iute :)

  5. Manea Viorica spune:

    Felicitari. Frumoase poze. Imi amintesc de muraturile puse de mama mea. Sunt convinsa ca totul este perfect si ca la iarna aveti cu ce sa-i incantati pe cei ce vor manca din ele. Va apreciez.

CLOSE
CLOSE